Нашата крштевка помина имаше и плачки и многу солзи ама помина,сега ќе се спремаме за роденденот за два ипол месеци ни е.Јас не тргнав на работа ми беше жал толку мал да го оставам.Меѓу другото голем плачко е не е оставан воопшто на други освен татко ми и тоа два саати највеќе.Кога ќе види гужва плаче несака галами сме пробале да поплаче демек ќе се смири ама тешко.Почнувам да се обвинувам дека е така ради мене по цел ден дома сами и јас и мм сме тивки и можеби така навикна.На почетокот си мислев такво е детето сега веќе незнам што да мислам.Се тешам со времето дека ќе смени и ќе сака гужви луѓе дечиња.Инаку сме на три свадби и немам поима како ќе се чуваат со дедо му
@AngelOfArh zeno ti ako nemas idei za gotvenje, ne znam koj ima! Alal da ti e. Jas sum nula so idei!! Ista sorta decava, znaci samo da se faka kaj sto ne treba. Masinata za perenje mu e favorit. Se zatvora sam vo kupatilo, vo temnica sto e najbitno i vrti na krugot @Mariangel tortaa?! Pa imas vreme za gotvenje, ne zafrkavaj. Dobro mojov sto ne e po blagoto. A za cuvanje, haha i mojot taka go cuva @Cka ne be kakvo steriliziranje, nema nisto da im e. Jas mijam samo so zeska voda. Vo masina retko stavam, se na raka mijam. Tvojava pocna da gi saka i drugive, ili uste samo vas dvajcata ve saka ? @Sunshine_1979 eee so zena znaci ke bese!! C c c zatoa ti imam kazano, ispej ja ednas dva pati i kraj! Znaat se po nivno da teraat i toa e!!! Jas pa imam fobija od rastureno. Sekogas raspolozenieto mi zavisi od toa kako mi e doma! Budalska rabota, znam, ama sto da pravam. Podvitkana, zgrbavena vakva takva skoro sekoj den dzogiram i pravosmukalka. Brzo se valka. Ne znam dali poveke prasina ima vo drug grad vo svetov otkolku vo Sk. Znaci katastrofa!! P.S. nemam kirilica na tel. Sorry
Ги сака сега. Не одма ама по 10 мин почнува. Не е диво дете веќе. Рече педијатарот до година и пол така ќе биде.
Не знaм кaде дa пишaм.. Денес нa Скaј рaдиo фaтив некoјa реклaмa. Зa сите нoвoрoдени бебињa, фирмaтa де-ес-ве (дсв ли е..гуглaв, не нaјдoв) пoдaрувa пaкет бебешкa кoзметикa. Зa дa се пoдигне пaкетoт требa вo фирмaтa дa се oднесе oтпуснa листa oд бoлницa. Вaжи дo 30тиoт ден пo рaѓaњетo нa бебетo. Кaжaнo, не дoкaжaнo aмa кaжaв
Мирни деца беља у најава , денес нешто средував у кујна малово мирно глас не се слуша, што да видам. Зела една јагода се испентарила на едно мало масиче кај телевизорот и ја мачка јагодата на постољето од тв. Абре звер и свикав се смее, да не ја остаиш сама 5м. Инаку јас преку недела не готвам едноставно немам кога, од вечер ретко не можам таа навика да ја створам а и преморена сум. Среќа женава што ми ја чува малава самоиницијативно ни спрема ручек некогаш. Ако немаме нешто на брзинка спремаме или ќе купиме нешто готово. Синко јаде во школо па после со нас што и да има. За растурено не знам што да кажам, некогаш мислам дека само кај нас е така и колку и да средувам пак е растурено. Среќа детската соба не ја користиме па ни е магацин за алишта играчки. Чистам 1 неделно и тоа онака површински, мм помага кога ќе му кажам ама бар готви. @Mariangel и мене мм знае да ми наоѓа мани за јадење ама затоа што мисли дека он готви најубаво на свет. Јас му се лутам кога мрчи и му викам дека може и да прекути некогаш. И он знае да утне јадење па јас ништо не викам. Ама најмногу ме нервира кога спремам нешто и ми виси над глава и ми суфлира не вака не така излагам од кујна и му викам он да си доврши. Инаку куќа е за живеење не е за украс, кој колку може, и мене ме нервира растурено многу ама едноставно не можам повеќе од ова и тоа е тоа.
Добра вечер мамички, гледам за домаќинлук сте се распишале Кај мене тоа оди вака: купатило и кујна секогаш беспрекорно средени и чисти. Едноставно не можам да гледам нечисто купатило, а во расфрлана кујна не можам да готвам. Така купатилото го чистам еднаш неделно генералка, а вака секојдневно забришувам додека си мијам заби или се туширам. Во кујна готвам скоро секој ден откако мм ќе си дојде од работа и ќе превземе обврски со бебе (впрочем се што правам, правам откако тој ќе си дојде од работа, од сабајле целото внимание оди за бебуш). Порано готвев “покомплицирани“ јадења, често правев и десерти, сега најчесто нешто набрзинка, или нешто едноставно за правење. Мм знае да зготви нешто, ама тоа се случува ептен ретко. Машина за садови имам, ама како се стоплува времето многу бргу замирисуваат па затоа мијам на рака и тоа веднаш откако ќе завршиме со јадење. Никогаш не оставам садови во судопер. За пеглање, пеглам се освен гаќи и пешкири. Ме мрзи многу, ама така сум научена, најчесто трупам купови алишта додека однемаме што да носиме, па потоа маратонски ќе испеглам се. На сметка на ова среденово, дневна и спална ми се секогаш рузвајс. Работи од бебуш расфрлани насекаде, на маса немаш каде чаша да оставиш од ствари, на гарнитура треба да поткренеш нешто за да седнеш. И јас ко Џој, ентериерот ми е минималистички, немам теписи, завеси, украси, лустери. Прашина ретко бришам, прозори откако ги менувавме ги немам избришано, врати после кречење само.... Да усисавам и да џогирам мразам, тоа најчесто го прави мм, јас знам со влажна само да поминам по ламинатот ако има некоја флека. Тоа засега додека бебуш сеуште не лази, кога ќе почне ќе морам и тоа да го правам
Еве ме. Како демек се спремам за македонија а не се спремам. Ми се оди колку што не ми се оди најмногу ради мм оти нема да оди со мене туку ќе дојде отпосле. А јас реков доста беше делење толку е. Деновиве сум како празна лејка, залутана некаде со мисли и со само солзи и солзи.. Ништо не помага.. Капак на се времево се истури па не можам асално да шетнам и да пренакупам нешто што треба. А сам на шопинг си е сам. Убава работа . Чистам на етапи по малку. Кујната после ручеци секогаш јс чистам. Прашина смукалка џогер и вц 2 пати во недела ако нема исклучоци од гости и ронки. Се организирам и убаво ми оди а и маж помага колку толку. Вчера плакар прередував .. Се на се се организирам умеам во тоа. За поголемко ќе биде друга приказна знам ама ако ќе се снајдеме. Искрено не дезинфицирам ништо од површини, стерелизирам и имам стерелизатор. За понатаму не знам како е ама како што тргнало бебево се е со раце в уста. Шљапање тек ќе се карам и напињам долу овде барем раат сме за тоа. Ете баш затоа и не ми се оди ради малтретирање и шљапање ама се решив да се обидам бар да бидам малку дрска за наше добро. Убави денови пријателки.
Баш и не е убав денот,времето никаквоо аман веќе си велам ние на флорида да не сме па веќе цел месец ветар и тоа силен ветар јас неможам надвор да седам а не пак бебко.Се здосадивме дома веќе. Бебушка спие,јас си користам времето тука да шкртнам малце па тетратката е пред мене морам да го научам тоа што го учевме синоќа на курсот,па згора на тоа и домашна работа ни даде морам да ја напишам минатиот пат немав едвај се искубав зошто немам.Тешко е ама ке биде и тоа.Понекогаш многу се нервирам па му велам на мм не верувам оваа да вреди и да ни се исплати ама ајде една диплома повеќе нема да штети. Планирам денес плакарот наш,а и на бебко да го прередам зимните алишта што се негови уште стојат демек си велам ајде ако залади,ама време и е да ги спакувам а зимото ке му се мали. Треба да го подновам со нова облека бидејќи е есенско бебенце па сите што дојдоа му донесоа зимни алишта и тоа повеќето за година,па сега морам да му купам за летото има неколку ама нема да се доволни. Убав ден ви посакувам женски
@danichap фала што не мислиш,се измачи бебуш,цел ред на се му се поремети.пак тече инфузија,лекови инхалации сега па и крв слаба,но прво да се справиме со болеста рече док. Еве после ми идат од дома да ни донесат што ни е потребно и да со го видам и синко,колку е паметно вика на тел.мама бебе паце боц.се разбира тој душа моја. Уште мислам и размислувам како се случи се наеднаш за до тука да стигнеме.мн е тешко ова сакам што побрзо да мине и да се разбудам и само како сон да остане.
@muchacha_a , побрзо да оздрави цуфчето твое, кутрото се измачи деновиве, ајде сонцето нека ви донесе многу здравје! Мојата девојка интензивно се пушти со зборување, ко папагалче е, само повторува зборови по нас - што разбирливо, што неразбирливо битно се отвори дизната Мм на пат денес, сама ќе им смислам прошетка после работа, колку да не сме дома цело попладне. @vitamina , не му ја мисли многу, се ќе биде во ред на гости, уживај во средбата со блиските сепак ова е роден крај! убав ден на сите туку одамна не сум ги читнала @only44you и @coconaut , тука ли сте бе жени, има ли ве?
Majki ke ima li nesto interesno godinava na saem za deca vo city ili tapa ko sekogas? Dali nekoja ima iskustvo so dr Kraleva kaj pazarceto vo gjorce? Se mislam za maticna da ja zemam.
Околу домаќинството да си кажам и јас покусо да не биде По цел ден сум дома немам други обврски освен да чувам дете и да средам.Готвам 4-5 пати на ден,за бебе појадок ручек и вечера,за нас ручек и нешто некогаш набрзина за вечера. Кујната мора после сето ова да ја средувам оти ќе немам место каде чаша да оставам.Купатилото го рибам барем еднаш неделно комплет,бришење прашина секој ден секаде,џогирам и усисувам два пати неделно.Перам алишта колку ќе ми се соберат најчесто 3 пати неделно.Плакарите ми се тип топ средени со исклучок на моите алишта секогаш се испревртени барајќи што да облечам и се откажав да ги средувам нив. Еве сабајле успеав сите прозори да ги избришам и се радувам Сега на ред е рерната и машината за садови да најдам време да ги дотерам. И што знам,ако не го правам ова секој ден не ми мине време. Преморена сум на крај ама пак наоѓам сила да го прошетам бебуш низ маала. Мултитаскинг десперет хаусвајф Вчера низ муабет со комшивките ми рекоа дека им било сега полесно кога одат само на работа по цел ден,отколку дома со бебе и домашни работи.Ама неможеш на маж да докажеш додека не го седнеш тој да го чува да готви чисти пере и пегла во исто време. Мојот за среќа екстра е,ако не успеам и ручек да зготвам не се буни ќе мачка нешто на леб а за чистење па ич сам ми вика да не се замарам.
A dr Dragana Emel Markovska? Kaj Lozanovski. Dobra li e? Kako e davanje antibiotici? Of ke su puknam ama ke najdam asalen maticen
Имам пријателка која од Кисела вода иде кај неа, сум читала многу задоволни, ете ја изумив да ти ја спомнам. На многуте тажни денови денес една светла точка, ставанав вујна на еден прекрасен мал принц. Вујна денес ќе замеси мекици, ќе направи вкусни колачи и ќе почасти, ете денес тоа ќе се јаде, нема готвење друго. Многу си ги сакам внуците, и од мм и од моја страна, не знам дали сум ви кажала. Јас одсабајле раскренав кујната, мм не е свртен дома да ја средам плакар собата, во спална имам само мало плакарче за бебе, нашите плакари се во една од резервните спални и се е хаос таму, ама ќе ја правам игротека сега па ќе мора да ја средам. Искрено 92квадрата во еден ден не можам да ги средам сега сама со дете, претходно ги средував ама сега не. На крајот од денот редовно измазнувам дневна, да е чиста, да си легнеме во средена спална, другите спални мање битно.
Dobra ideja ti e ova za cela soba igralna, i jas imam edna magacin pa ke ja napravam igralna, t.e e planirana za detska ama sega uste si spie so nas, pa aj neka potporasne ke vidime sto ke bide. Inaku sea se mislam i za kaj emel markovska pa neznam sto da pravam, citav dobri kritiki za nea plus si imaat svoja labaratorija pa da ne setame i za toa, a i ovaa kraleva vikas e dobra a i blisku mi e, neznam sto da pravam. Tuku me interesira za nea kako stoi so davanje antibiotici, mozes li da prasas drugarkata ako ne ti e problem te molam. Btw cestito vujno.
Здраво! Како тече денот мамици? Умни ли се малишаните? Денов барем овде кај нас (источна Македонија), е топло и нема ветар... се надевам во градинка ги изнеле надвор во двор дечките да се играт. Да се надоврзам на домаќинската тема... Вака кога сум сама од сабајле дома сакам да средувам и чистам. Не знам дали и кај вас е такво ама во нашиот дом вечерта најмногу се растура, па утрото ме дочекува општ хаос. Пижами на сите страни, садови неизмиени, алишта во перална, алишта на жица, играчки и ништо не е на свое место... Некогаш знам кога ќе заспие малата јас да се фатам за работа низ дома, а некогаш пак сакам и јас да спијам и оставам кое каде паднало па си легнувам и јас. Вака преку ден често средувам па и додека ја играм малата успевам да избришам, да раскренам и сл. Кога беше бебуш не се замарав многу зашо знаев дека нема шасни да ми биде чисто со бебе цело време во раце. Кога потпорасна наоѓав начини да го одржувам домот колку толку чист. За во кујна не сум многу вешта, ама мм се воздржува од коментари зашо пак тој воопшто не знае да готви. Малата пак е свикнана на мојот стил на готвење и со мерак си јаде. Овде морам да кажам дека често сум ослободена од ручек зашо свеки ми носи ручек дома. Усисувам и бришам прашина 2 пати неделно (клуб масичката и трпезариската секој ден), пеглам тоа што морам, садоперачка користам секојдневно, машина за перење скоро секој ден, купатило еднаш неделно генерално а преку цела недела по потреба забришувам... Најчесто собирам играчки, а намногу го мразам ова зашо малата за 10 минути пак бомба ја прави собата... Ама тоа е! Се на се не ја запуштам куќата оти мене спокојот ми зависи од глетката пред мене. Еве сега дури не средив се на свое место не можев кафево раатски да си го испијам.
Нејзе малата и е голема, возрасна, она вика е задоволна. За антибиотици немале досега ниеднаш потреба, а достапна е вика и на телефон и се. Не сме до толку многу блиски да ја распрашувам, ако дојде оак на збор ќе прашам. Иначе од оваа Емел многу викаат се жалат гужва било, се чекало, а од друга страна има и многу задоволни. Знаеш како е, секому не може да се удоволи.
E da sekoj razlicno. Of ajde ke vidam ke zboram i so mm posle pa ke vidime. Ako ne kaj ednata kaj drugata
Па, на пример да прочиташ книга, да изгледаш серија, филмче, да излезеш на едно кафе, и така времето поминувало. Мене чистењето од секогаш ми било последна дупка на свиралото. Ако земам да се навратам наназад секогаш се сеќавам на моменти исполнети со смеа, на случки од излегување и дружби, на прекрасна книга која ме научила нешто плус, не на тоа што сум рибала веце и колку ми било убаво после. Губам време минимално на чистење, со мм заедно најчесто гледаме побрзо да средиме. Само усисувам секој ден за малата доле, еден ден да не усисам е како цел месец да не сум чистела. Ама мал простор и пет мин. раб е. Мм никогаш не ми рекол ручек зашто нема, не е чисто или некој таков муабет, јас пред него не сум се ни правела домаќинка, нити пак очекувал такво нешто од мене. Затоа и немаме никогаш никакви расправии на тој фронт. Малава една минутка да не ја гледам, а ќути и ја нема нигде знам дека пикнала нешто во устето што не треба и така се занимава. Затоа ретко од вид ја испуштам. Сега па и проодува, се префаќа од едно до друго зголемува растојание и ми е страв да не се удри од нешто. Иако е премногу внимателна, стои и премерува ситуација, ако не осеќа дека може си лази. Душа мајкина.
Со книги срам ми е да кажам,скарана сум од средно.Филмови и серии многу не пратам ама мм обожава и заедно гледаме кога е дома исто така и шетаме секаде одиме заедно со него. Што знам,некако се трудам да бидам по продуктивна иако никогаш нема на никој да погодам. Не сум се релаксирала никако од кога станав мајка.И се чувствуваат последиците