Добро утро! Дете однесено на причесна, јас како утепана, не знам зошто. Јадев ама немам сила за ништо. Вчера ни донесоа постапалките, многу де убави, сега јас ќе направам нешто, да има да подадеме на луѓе. Ќе однесам кај роднини, кај свекрва ми, ќе се најде да дојде некој, кумови и ќе отидат. Вчера сум чистела цел ден, со дете во игрална, сирото го жалев, толку беше мирен, како да знаеше дека ако е лош ќемго карам, мирен седеше. Затоа вечерта му дозволив малце да се разгали. Седеше до покасно, чекавме гости ама не дојдоа, заспа покасно и затоа спиеше побеќе сабајле. Ама исчистив убаво, сега бар еден месец само ќе зачистувам, додека пак не стане калакурница за чистење. Секое чистење викам, одсега не запустувам вака, ама пак нешто излегува. Тоа е, без помош толку се може. Денес да исперам се, да се исуши и да средам плакарите, ако се смилува некој дете да ми причува, ако не ќе останат непипнати. Ајде мајки, бркајте ме, да се фатам за алишта, за брашно, за работа
Znaci ova starive se ja kolku sum glupava, si kjutam na sekoj komentar. Znaci znam i oni cuvale deca, ama pa dozvolete jas da bidam roditel.. Znaci deteto pocna da ne mi jade i sekoe jadenje e so molbi. I sega na 5to zalce malata zatvora usta-taa Dosta mu e  A pie abtibiotik i so sila molam, kaj e slaba pa i so antibiotik moram. Abe lugje pet pati rece. Aj da ja soblecam, malata vreska, taa so komentar-bidi mirna kako na baba ne i places koga te soblaka a na mama places Davaj i supa, jas dadov ednas kako corba-vidi kakvo bilo tecno, trebalo gusto. A vikam vikas supa da davam i ona e retka. Aaa ne be bilo isto.... Oblakaj ja vaka, davaj i smoki... i red drugi raboti.... . Mnogu gi slusam drugite. Neznam kako da napravam da ne reckam drugite Se raspisav, mi puka glavata za glyposti pa barem tuka da si olesnam
Кад тад ќе ти пукне филм и нема веќе да ги слушаш. Или ќе се искараш. Трето нема. Добра вечер мајкички. Моето дете официјално стануе бараба. Не се жалам,само сум изненадена така одеднаш сака све што не сакаше претходно. Битно да јаде и спие, со се друго можам да се снајдам....
Дали е нормално син ми да спие во една соба маж ми да гледа серија во дневна а јас да седам на Фемина во трета соба???Се шалам нормално дека е нормално..дури и убаво ми доаѓа некако се одмарам психички.Имајте убава ноќ мамички одам јас да нанам со синко
На иста мака сум. Немој да се нервираш и живци да губиш ќе ти требаат за тебе и за детето. Среќа јас не ѓи гледам секој ден. Ама во тие денови кога се гледаме си наплаќаат. И јас многу се нервирав пукав од нервоза уште од првиот ден со бебето, вака тебало да се бањаа така требало, она вака правела со нејзините.. јас молчев. Работата стигна до максимум кога почнаа да се мешат во јадење и скришно во кујната му го менуваше јадењето. Ми пукна филмот земав да се карам. Ама џабе . И удов дека неможам да докажам дека тоа се само привокации. Не дај Боже да дојде до нешто битен проблем во врска со дете тогаш ќе те остават на мира и ќе викаат па ти си мајка ти треба да знаеш, зошто си мајка. Чувај си ѓи нервите и здравјето . Јас видов разбирачка нема , и по сто пати да повторува и да провоцира остани мирна. Знам дека е тешко да не изреагираш ама е подобро за тебе верувај. Терај си по твое. Јас само формално почнав да одговарам и само викам да , аха и готово. Порано и објаснував со арно, кажував и само живци губев. Видов дека сака да провоцира и да се натпреварува со мене. Е сега само игнор.
Гледам сите сме имале забавен викенд... Глава немам кренато ни 5 минути, имав претерано многу работа. На врв на се, уште требаше да го слушам мм цееееело време од кујна дека сум земала преголем залак со хонорарната работа и дека он не бил бебиситерка. Е тука си го изеде стапот. Бебиситерка?! Јас во чеиз да не си ги донесов децава БРЕ! Мајки, шајки и коси погледи колку сакаш. Отидов да ја однесам последната нарачка и женичката живее близу до мајка ми. Ајде да ја видиме божем, па ја земав и ќере. Излегов да запалам цигара, кога што да видам кога се вратив: и дала послужавник, вода, некои чашки и се шлапаат. Бевме тргнати за кратко и не носев резервна облека, па седеше магарицата по боди додека баба и' ја сушеше облеката со фен и ме слушаше како мрчам. Станав одма и си отидовме, лута сум и бесконечно. Да не зборуваме за лижавчето и 50 грама чоколадо. Викам вака ќе купуваш љубов од детето?! Јас не сум смеела да погледнам лижавче а сега на ќерка ми и купува нон стоп. Аман веќе. Еве ги сабајле шмркаат, ќере дури и поткашлува. Господ нека ни е на помош на сите, сакам да толерирам и да не влегувам во грев ама тешко ми е. Стварно сум уморна како кучка.
Викендот и кај мене понапорен од цела седмица. Само квичат, се задеват, постајано се бара нешто, ако ги оставам пет минути да завршам нешто имам уште десет работи за завршување. Во меѓувреме нешто е замачкано, турнато, скршено, отисоци од прсти насекаде...и така до недоглед. Среќа времето се погоди па неколку часа минавме надвор. Еве го и сега од како се разбуди нешто не му е погодено, го допивам кафето и ги водам на утринска прошетка.
Добар ден мајки. Нов ден а се по старо. Како расипана плоча ни се повторува едно исто секој ден. Стани со детско кенкање, па од едното и другото се разбудило. Едното пелена, пресоблекување и појадок, па за другото пелена и млекце. После следува кафе и малку игра на подот со големата. Па пак млекце и мала ужинка... Сега ја оставив да си игра сама и да развива фантазија . Како се приближува накај 2 години некако станува полесно. Периодот кога прооде, од кај година, до некаде 20 месеци ми беше многу тежок и напоред. Сега некако порелаксирано. Ќе видиме до кога, додека малово не почне заби да вади и маки со воведување продукти и ранење. И така во круг. Во однос на макиве со постари, независно свекрва или мајка, немам. Се дава тоа што јас сум кажала и никогаш немало никакви отстапки. дури некогаш помислувам дека се построги од мене . Неколку пати неделно дозволувам лижалче, ред чоколадо, или пакетче пез бонбончиња. Ако е дојден редот за истите ќе кажам и ќе даде, ако не е дојден денот не дава и готово. Имам целосна доверба во жените. Во однос на тоа викенд понапорен од преку недела...за мене нема разлика. Некогаш завидувам на оние кои одат на работа. Не само финансиската придобивка од истото, односно плата плус во домашниот буџет, туку и се останато. Мислам дека куќата на оние кои одат на работа е пораскрената од оние кои се дома со детето. Цел божји дома а само се растура. Незвависно дали да избришам под, дезинфицирам, средам плакари...не е изводливо со детево до мене. Еден ручек не е изводливо, и тој мора од вечер. Си викам тие кои се во градинка а мајката работи и дете социјализирано и мајка социјализирана и зема плата, ќе го зедат нарането, наспано, истрчано и уморено... Они сигурно друго викаат да ги праша човек, најдобро си знаат како им е и нив, ама да си кажам, да се најдам во маубет. Времево никакво
Jas imam pisano i porano, dobri se, gi pocituvam i moite isto. Ama sum takov karakter so mm i majka i tatko ke se iskaram a na drugite im traam. I zatoa posle visok pritisok i nervoza. Znaci ne pocituvaat nisto so kazam-ja vikam seker uste ne davam, a sledi odgovor :mora po malku da davas, doktorka edna taka mi rece E malo morgen, taka im odgovara da kazat. Tatko mi pa, da sum davala zaprska. Abe covek za nas ne e ubavo, a kamoli za dete. Ete popustiv (se kaam za toa) jade i Stobi flips i zivotinsko i pie gotovi sokcinja.... Ama dajte edna odluka sama da donesam za deteto. Mi e gajle kako ste go cuvale vievasite
НЕ знам мајче што да кажам... ЈАс со мајка ми сум секогаш поопуштена се да и кажам а и слуше жената. Со свекрва ми ако има некој општ поконфликтен момент мажот ми сум го праќала, они да си се разберат, ама во однос на детево немало потреба од тоа. Напротив, уште пострашлива и построга е и од мајка ми и од мене. Мислам оти сум снаа страв и е да не не е погодено па се труди од петни жили. Носи рецепти за здрава храна, за смутиња, овошки за децата, зеленчук за супи да правам, коковчиња од фармите за супи...буквално само здрава храна како поклон донела. ЈАс до година бев преригорозна за се во однос на исхрана После година само внимавав на зачини бидејќи секако не јадеше пасирано а и за нас е здрава храна па готвам заеднички. А некаде кај 20 месец почнав по ред чоколадо(се трудам да е со висок процент какао), или лижавче и пез последниов месец(22-23). Најискрено се трудам да има ред ама не се потресувам до толку. Неколку пати неделно и секогаш после доволно изедени овошки и празно чиниче од ручек. Сеуште сме на детскиот флипс од лино и кексот од хип, ама не ни знам препорака кога да се почне со друг. Овие си ги јаде со сласт па за не ги менувам. А и во однос на слатките работи доволно и е, колку да понуди душа малку, од време на време. И сладолед немам дадено уште. Од купечкиот ми е секако страв, се токмам да купам од тие пластичните за јас да правам со овошки.
Ај и тука да ве почестам, тетка саншајн остаре, 39-ката ја фатив! Што да ви кажам, два дена ве немам прочитано, ќе надокнадам деновиве! Живи, здрави сите, догодина повесели!
жива сум ви и јас Не сакам да везам негативни постови па поретко пишувам @flower30 женче подвикни им малку,неможе некој друг да диригира како со ТВОЕ дете И овие зомбиве мои почнаа ама им покажав кое е местото на баба и дедо а која е мајка Па вистина претеруваат,ако еднаш премолчиш и си мислат секогаш ке е така,епа неможе @Sunshine_1979 тетка саншајн гооолема да ни растеш Да ве поздравам женчиња Ние сите добри,се шетаме и време многу се нема Кере малце со носето растечено,таман ке ја слечиме по кратки ракави се расипало времето Ништо страшно,ке помине Во градинка е добра,со јадењето уште сме на мака,можеби период или некое ново забче Имајте убав ден,толку од мене
Maри баш те помислив деновиве. Ние сме хаос по дома, секој ден метење пукнавме, чекам да заспие навечер па да средам, плус работам и хонорарно ноќе средувам предмети, бебе вади заби и на саат време вреска па преуспивам... гроги сум. Ме фаќа мигрената, од премор а не смеам да пијам лекови ради доење и некако ичи сум... мислам ќе се скарам со мува да ми прелета. А не треба ни да одбијам па да речев од тоа е. Сега чекам една странка киснам пола саат за џабе а после ќе треба да одработам се и аман веќе. Кај мене бабите ретко идат, не можат да ми прават ред, не смеат да дадат нишшшшшто што јас не сум дозв олила, знаат колку сум лоша, и двете ми го имаат стравот. Еднаш свекрва ми ми прераче оти не сум облекувала фустанчиња, и реков син ти не дава, и ја фрлив топката. Поарно така отколку да објаснувам дека дете од 5 месеци ич не му е гајле како е облечено. Саншајн среќен роденден, дај Боже и правнуци да ти честитаат.
Убав ден на сите. Почеток на недела полна со празници. Ние сме си скоро цел ден надвор,затоа боја со синко имаме фатено како цел месец да сме биле на Корфу или Лептокарија. Што да му правам,имаме огромен двор,цел спремен само за него,трева на сите страни,играчки па како сакаме дете дома да ни седи. Се чудам како мајкиве се задоволни што децата им седеле дома пред тв,таблет,мобилен. Се ,,социјализирале,,учеле странски зборови. Ма немој бре,еве син ми не гледа ништо па сите бои,животни и повеќд зборови научи на англиски. Ама ако,нека им. Периодов кеиф ми прави мини бавчичката која сама си ја одгледувам(ќе пробам годинава органски да ги изгледам) па денес ја скинавме првата јаготка,имаме заврзани 3-4 пиперки и некоја краставица. Синко секој ден со неговата кантичка ги полива јагодите Со стари немав проблем,мајка ми често мрчеше околу исхраната,ама кога сфати дека она што го правам е поправилно од она што таа го мислеше,почна да ме бодри. Свеки живее модерен живот,она секогаш е да се јаде овошје и зеленчук,и освен вода,не признава ништо друго за пиење. Синко проба сладолед и тоа помалце од пола,па не беше воодушевен а и не бара воопшто. Мм периодов ги откажува вечните негови пороци,цигарите и кафето. Јас не му верувам на истрајноста ,но еве недела дена како не купува цигари и пие по 1-2 кафе. Кафе пиеше 5-6 во денот со по 3лажички шеќер. Решен е да поработи на здравјето и богами ме радува. @Sunshine_1979 Најсреќен роденден и секој нареден повесел од претходниот!
Здраво и од мене. Викендов ми помина за секунда, да се видиш со сите и отиде. Го прошетав малку малово до рамстор, прв пат бевме во игралната и му се допадна. 120 денари е саат, скапо е тоа или не? Околу јадењето имам кажано дека имам подршка од мм, он ми вика како ти ќе кажеш така ќе е, свекрва ми слуша, знам дека не се согласува со се ама не коментира. Мајка ми знае да каже нешто ама не и обрнувам внимание така да не ми мења. Јас додека не наполни година многу строго го држев во поглед на храна. Е сега малку поопуштена сум али сепак водам сметка колку што можам.
@Sunshine_1979 среќна и весела да си цел живот. Здраво и од мене. Цел ден ми помина во успивање и обиди да потфатам нешто по дома. Колку што ми спиеше малово кога се роди, па не можев да го разбудам, сега толку не можам да го заспијам. Комедии сме си. Временцево ни е одлично ама тешко дека ќе стигнам да средам се и да излеземе, мора да се посветам на куќава додека не тргнала по нас. Мм како и секој ден, по цел ден на работа. Тешко му е пустиот сака да прошета со нас, да излезе, да се дружиме ама и живот без парички нема,што да му правам. Одам додека спие малото да ручам барем, па после на досредување да се фрлам. Убав ден друшки!
поминувам низ тежок период... одложувам,заташкувам,голтам, премолчувам....но, на се има крај. Лесно не е ич Ќе дојдат подобри времиња! Налетав на еден интересен текст: Спојлер http://srekja.mk/vredi-da-se-prochita-ova-se-10-raboti-koi-vashata-majka-nikogash-ne-vi-gi-kazhala/
Здраво мајкички едвај ве читам сте се изнапишале,јас немав време за ништо викендов а згора на се вчера и за К.Паланка отидовме на гости...Патот ме измори многу а беба беше примерен и умен. Денес времето никакво кај нас дома си се криеме со бебчо...јас некако не се чувстувам добра како физички така и психички.Со мм уште сме во лоши односи и се однесуваме како странци ама јас сум крива му реков кога ке сме со луѓе ке ме прашуваш што сакаш ама кога ке сме сами несакам ни збор да ми преговориш и некако овие денови едвај фукнционираме ама не попуштам многу лошо ме навреди а незнам до кога ке тераме вака...Синко ме весели многу душа ми е тој Белким ке поминат и овие денови
Здраво мајки,ние уште сме тука,бебуш е мн подобар,овие денови ке не пуштат здравје,едвај чекам да си го гушнам синко,да си се прибереме сите заедно.Детево ми излезе од контрола,ништо не ме слуша,нема ред на ништо,хаос.дефинитивно нема повеќе градинка,а со тоа и да си го заштитам малово,морам многу да пазам никакви болни луѓе во близина оти не сакам пак да минуваме низ ваква голгота,ова се трауми страшни,бебето спие со полуотворени очи и само се штрека.животот ми се скрати за 10 години. @Sunshine_1979 среќен нека е биди жива здрава,весела Убав ви ден..