@blessed.an лошо е кога не ја преспиваат ноќта. Ти мислам дека за малиот кажуваше дека многу плаче...по цела ноќ дека се будел и околу думкањето. И јас би мислела, уствари воопшто не би можела ни да ипаднам ако знам ќе се буди, плаче, нема да може да презаспие. Кај мене конкретно легнуваат и до сабајле не претнуваат, а и никогаш(со исклучок пред да пробие забче) немало плачки. Затоа и не паничам. Ги легнуваме, за не дај боже секако може да се јават, ама тоа никогаш не се случило. Ако треба може и да успие, презаспие или нарани мајка ми. Се е до децата. Не е убаво човек ако неоснованао си прави внатрешен притисок и не може да го скроти тој немир иако знае дека е неоснован. За се треба умерено.
Ее така затоа и реков се си е до детето..Керка сеуште се буди еднаш за млеко а за синко не сакам ни да зборам на секој 15-20мин..Преку ден се гледа може секој да го гледа ама навечер е многу многу тешко..Незнам дали е до цицањето или ке си продолжи вака и кога ке нема да цица повекњ
И јас сум од таа категоријата на мајки,што имаат желба,сма на жалост немаат услови да излезат некаде без дете. Не сметам дека се грешни тие родители што имаат ден во неделата за себе,да избистрат мисли,да се дружат со пријатели,да поуживаат заедно.... И не сметам дека сум лош родител,зашто посакувам бар еднаш во месецот да излеземе без оглед во кое време од денот,сами. Штом си оставил дете на чување,нема потреба да звониш и прашуваш,сигурно никој нема да ти го остави гладно,да го остави да плаче,да се тепа од нервози без да се јави. Имам кажано,за тоа услови немам,дете сега веќе е навикнато да иде секаде со нас,и сега не прави проблем само кажи му денес одиме таму,он чека само да го спремиме Длабоко во себе се надевам дека свеки,за времето додека се овде,ќе и даде Бог памет,па ќе сака да седи со внук и,и си верувам дека и моево ќе ужива со баба и дедо,ќе седи навечер со нив(па макар и да спие) исто онака како што јас сум седела со моите баба и дедо. Сакам дете да ги сака приказните од бабите и дедовците,да ја сака нејзината пита,нејзината приспивна песна,или прошетките со дедо,честенките од блиските продавнички... Може многу мечтаам,но ќе видиме,јас уште од сега го спремам како да се однесува со нив,му кажувам како ќе возат кола со дедо,како дедо ќе го носи со мотор кај рибите,како баба ќе го шетка низ град,сега времето ќе покаже. Убав ден денес,конечно сонце видовме. Мм уште оваа недела има турбо обврски,од следната вети дека ќе не шетка и носи онаму каде ние сакаме .
Сега си сфатив колку сум си мрза. Денес и ручек направив, и креветот го изрибав, и прозори избришав, прашина исто. Плус плакарот на децата го потсредив и еден тон алишта здиплив. До времево ќе да е. пс големиот на екскурзија, малата шета со баба и, а бебе денес супер мирно(нема кој да му галами). Затоа е чисто.
Еве јас и сестра ми жив пример, 2.7 разлика, јас нели поголемата.. и пак она повеќе скокала, повеќе тепала. Но покрупна дека сум од неа па жал ми било и сум попуштала, нека мава а за алиштата карање до големи... сум си испеглала, сум си спремила да носам за нареден ден и она тоа го облекла, покољ после тоа ама затоа неможам без неа, ептен си ја сакам.. два кревети си имавме, а некогаш на еден се стискавме
Jas ne gi osuduvam majkite shto izleguvaat i odvojuvaat vreme za sebe. Duri im se voshituvam. Najiskreno. Mnogu sakam da sum takva, bash toa shto ne go ostavam nikade ni na kratko mnogu vlijae vrz mojata nervoza. Celo vreme sum zhivchana, od site sluchki shto mi se sluchija mislam deka sega doagjaat do izraz nervozite i stresovite, i plus toa shto celo vreme sum sama so sinko, mm od rano nautro do docna navecher e na rabota. Bar posledniov mesec e taka, pred toa si doagjashe po rano pa imashe vreme bar da go pochuva jas da podsredam niz doma.. Mene stravovite mi se zakacheni vo glava, pomislata deka bash togash koga ke go ostavam na chuvanje sinko mozhe neshto tragichno da se sluchi, ne mi dozvoluva da go ostavam.. Ne znam ni jas kako bi izreagirala vo takva panika, ama se vodam po toa deka bev na obuki, plus majka sum.. Mislam deka od majka nikoj podobro ne bi postapil vo takvi situacii osven medicinsko lice normalno.. Pa taka, chuvstvuvam deka dushata mi e pred vreme ostarena.. ama vredi za nego, shto da pravam Se nadevam ke dojdat tie denovi koga nema da gi imam ovie loshi misli vo glava i ke se opushtam.. Tuku kazhete mi, denes sinko primi vakcina vo dvete butchinja. Ima li nekakov problem da mu napolnam bazentcheto da se proshlapa, mozhe da dobie nekakva reakcija na mestata na vakciniranoto? Ubav den mamichki, kaj nas ne e zheshko. Pekol e.. ne se dishi
Добар ден и од нас. Фатија вруќини овде, па почнавме да се криеме по дома. Рано сабајле си бевме на шетање и брзо дома пред 11ч. Малото многу ми се поти, жива вода беше а само по боди облечен и чорапчиња. Полека си го фаќаме редот, станува, доручкуваме, шетаме, си доаѓаме дома, пак да си подцицне и на спиење. Како големко бебе се однесува цуцето мое. На шетање око не затвора, постојано е буден, а стигнеме дома одма заспива. Тато денес ни е трета смена, па рече ќе ни спрема ручек тој. Како да речам немој, поарно јас да зготвам оти кога тој влегува во кујна, не останува ниту еден сад чист значи ручек не правам, ама кујна ќе чистам За одмор, годинава веројатно ќе одиме тука на море или во Хрватска, ама тек во септември, мм нема одмор порано. Ме нервира што песочни плажи блиску немаме, а не сакаме па ни многу далеку да патуваме, па здравје догодина ќе пребираме повеќе од 5-6 дена нема да се, ама колку толку. Имаме две блиски свадби летово, мм ќе оди сам, јас со бебуш немам храброст да летам со авион, а и некако многу мало е за да го малтретирам на 3 дена. Ручекот почнува да се спрема, одам јас да си застанам до машината за садови додека спие бебуш. Поздрав женски
Здраво мамички, често ве читам, ретко пишувам За излегување сами, не сум излегла 11и пол месеци, нема кој да ми го чува за жал, свекор ми не се нафаќа,малку да заплаче и вели земи го, со мајка ми не сум во добри односи... И мене ми фали мнооогу време за себе, бар да средам низ дома, ако не повеќе За разликата, јас со сестра ми сум 20м разлика, за жал не беше позитивно. Од земање облека, пикање по другарки, секогаш требаше да и' помагам за учење, повеќе внимание добиваше... Сакав 3 деца, првите две со мала разлика, ама без помош знам дека ќе потфрлам и збеснам. Прво да заоди и зазборува синко, па ќе мислам за второ...
Време за себе многу слабо. Излегување без деца не знам кога е било тоа последен пат. Со две тешко излегувам на крај, за трето не ни помислувам. Ми се струпуваат работи, ги оставам за после, за утре..некогаш се запнам се да биде како што треба. Со ќерка ми секогаш се расправам да си ги собира играчките, искрено слабо слуша, си наоѓа таа свои изговори, си мудри нешто, но мора да се научи. Ќе собере некој ден па пак по старо. Некогаш ги оставам а во последно време и ги кријам. Кога ќе ги побара и викам ги нема, кога не знаеш уредно да ги чуваш си ги изгубила е тоа ич драго не и паѓа. Вие имате слични проблеми?
Денес програмата беше Железничка станица и возови. Веќе неколку денови се спремаме да одиме да ги гледаме возовите како одат и доаѓаат ама времево никакво не не остава да се порадува принцот мој на возовите кои ги обожава и дома имаме 6 различни возови со шини и никад доста, сака уште.... После шетавме покрај морето и од таму кај татко му на палачинки и кафе за мама. И само што седнавме почна да врне. Па грмење светкање....хаос. Се надеваме од утре да се среди веќе да можеме да одиме во парк без да мислиме дали ќе заврне. Во сабота ќе даваме 40 дневен помен.....се спремам за тоа овие денови и тоа. Живот. Уффф...
Сте разврзале муабет за шетање. Епа јас да ви кажам да имаше кој да ми го чува ич не се мислев.Цел живот се водам по златна средина за се,ама за ова неможев. Едната баба има 42 и е во втор пубертет,а другата се нешто ја боли и се "онесвестува" кога треба да го чува.А да можев,секој викенд ќе бев во кафич до кај 1. Полошо од исфрустрирана мајка нема,зборувам од искуство.Ама тоа е,ќе пораснат. Инаку имам помала сестра,година и осум месеци сме само разлика ама никогаш не сме биле блиски. И сеуште многу далечна ја чувствувам. Сите со своите животни приказни
@snegulkata мислам дека воопшто не мислеше @blessed.an да ги искритикува и осуди тие што излегуваат, само сакаше да каже дека се чуди зошто она не може да се опушти, може малку погрешно се изрази . Јас мн ретко ги оставам ама најмногу од причина што немам на кого, ако не се смета одење на работа. Синко од 10м престана да цица го имам на неколку пати оставено со татко му за некоја прослава еднаш ме вратија за 1 саат бидејќи не можел да претане да плаче. После годинка некогаш го остававме со жената што го чуваше бидејќи живееше близу и се нафаќаше да доаѓа ама тоа само за свадба или нешто слично некако ми беше безвезе да ја ангажирам без некоја поголема потреба. Малава уште цица и ноќе не сум ја оставила уште. Здравје кога ќе ја одбијам тогаш. Инаку јас не звонам не се јавувам ама гледав телефонот да ми е при рака ако зазвонат. Еднаш со синко се заборавив т.е. не проверив телефон едно пола саат и имав 10 пропуштени позиви од мм. Тоа беше кога ме вратија од прослава и не се смири додека не се преоблеков во пижами. сосема се согласувам дека треба мајките да излегуваат да ги оставаат децата но едноставно некои или немаат услови или не можат да се опуштат.
@kallias zarem pominaa 40 denovi?? Drzhi se majche.. sekoj drug komentar e izlishen Te chuva edno angelche od neboto i ne saka da si tazhna..
Добро вечер! Мајка изгледа серијата, срам не срам де навлеков на една серија на Сител, уживам во такви филмови со средени мажи и жени, оваа не е од типот мајката си ја сакала свекрвата ама си ја отепала золвата и слично, туку хумористична и љубовна. Е заврши серијата, пружив алиштата, пуштив машина за садови, раскренав кујна, измив шишенца, исчистив малку и сеа во кревет. Е во кревет ама не ми се спие. Денес бевме на еден преглед кој требаше да биде рутински ама излезе малку трауматичен за мене, не беше доктоеот кој ни треба таму, па друг не прегледа, па не упати на мри, па триста компликации и искрено не му верувам на докторот. Сега си го барам докторот кој првично требаше да ме прегледа, да видиме он што ќе каже. Се убаво ама да не тееба да го ловиме по ходници на дежурства. У пм македонсково здравство, особено специјалистичка дијагностика. Ама мајка ко мајка, ќе се мисли додека не се увери дека се е во ред. Утре имаме нов предизвик, градинка, ај да видиме. Уф срце ми затреперува, ама мора да оди, не е издржливо веќе вака дома. Читам зборите за шетање. Имаме баба која го сака и го чува, многу ја сака и он, навечер кога и да ја замолиме го чува, свадби, имендени, родендени, мекици, се проаѓаме сами и без да се мислиме кој ќе го гледа. Вака поретко иде, ама за чување нема збор, само да си најавиме. Сме излегле пар пати, ама ова беспарицава не ни дозволува почесто, иначе ина инсистира, идете, не седете дома. Сум го оставила и многу мал на мајка ми, отидов на матура во друг град, си заспал, си спиел, не правел никаков проблем. Сега викендов ако идеме надоле пак ќе го оставам, ќе прошетаме малце. Си сакаме со мм кафе седенки, друштво, често и кај нас де собираме, јас им спремам а они играат покер, илипа чисто онака за муабет. Викендов ќе биде малце турбо, сакам и до Струмица и до Гевгелија да појдам, па и до Дојран, тетките да си ги видам, роднини, баба ми, да прошетам малку де. Имаме едно роденденче да го видиме. Ама здравје прво, друго се со ред. Синко мој од ден во ден е се посмешен, почнува да разбира и да прави глупости, да се преправа, омилена игра му е ѕе, нормално, па да прави бељи, да се глупира. Малку штети прави, пример веќе скрши една рачка на кујната, ама ќе се поправи, ќе се купи ново. Само он да е жив и здрав. Не знам како ќе го дочуваме, улицава е многу прометна, како че го дочуваме од трчање и како ќе го сопираме да не оди сам накај баба му, живеат карши нас, мислам дека ќе имаме малку мака со тоа. Ајде мајки, се распишав а треба да легнувам, утре пак рано ме чека станување и спремање.
Добра вечер мајки..Деца спијат јас да ве прочитам и легнувам утре рано мајсторите рекоа ке доагат соларно да местат..Мн струја плакаме под 4000-5000 не сме паај да видиме како ке е...Денес времево топло па цел ден надвор го поминавме синко полека веке си фака некој ред почнува и да се исправа сам но страв му е да се пушти да лазе.. @AngelOfArh ти од нашава страна си била тоа е мамички легнувам да одморам и јас
@kallias И јас сум од оние мајки што откако родиле дете не излегле. Цица уште, па ако се разбуди, а не сум до неа за цицање веднаш има узбуна. И решив нема излегување додека не ја одбијам. Каде и да одиме си ја носиме и не седиме до касно. (Нели, ако не е ајде да си одиме работата.) А по дискотеки и онака не памтам кога сум била последен пат. Ама ми фали да си седнеме кафана со пријатели. Ќе биде и тоа. Сега други издувни вентили си имам, одам на вежбање, серии си гледам, денски излегувам и така. Малава се дружи со едно шмекерче поголемо, како го гледа луѓе со едно обожавање, па какви насмевки му дава, сините очиња и се насмевнати дури. Он па само гледа да ја насмее, мал е и он, ништо не разбира, ама ете. Му викам на мм, какви маки ќе си имаме, тие очи со боја на небо колку уште несоници ќе ни донесат. Ноќе знае да се качи на мене да спие. Дали сонува нешто, којзнае, си доаѓа, си легнува врз мене и се смирува, си заспива длабоко. Јас се топам. Ја гушкам, уживам во темнината и ја слушам како дише, уживам во сознанието дека доаѓа кај мене барајќи сигурност и топлина. Некогаш и јас заспана, па така си спиеме, се подразбудувам кога ја легнувам само. Денес и направив мафини како лепче меки, се утепа од јадење. Мразам да готвам, ама кога ја гледам како со сласт јаде и тоа ќе го засакам. Се излигавив ли доволно? Убаво сонче.
И јас сум дефинитивно за излегување одвреме навреме,мора да се издува човек, да има ден за себе. Ми треба еден ден да се дотерам, почувствувам убаво,средено...и онака сум по тренерки по дома со малово и некоја маица за дома износена. Од друга страна не ми се остава на свекрва зошто не ми е сигурна. Сакаше уште од две недели да му стави мед на цуцла, коса ми се крена. Нејзините деца така израснале Си викам да ми беше мајка ми друга песна,светска жена беше,без проблем ке го оставев во секое време. Ама вака додека не потпорасне не ми е сигурно,освен ако татица не се нафати да чува дете па мама да оди у живот