Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.711
    Прво да им честитам на новите мамички @snegulkata @wannaBeMomma со лесно да ги износите... И јас сакам пак бебе :$
    Место, време, фотограф, тема, торта, се' средивме за роденденот... Многу брзо ми летна времето...

Во однос на воспитувањето, се сложувам дека секое дете е различно... Моето се погоди мирничко, ама сфатив дека кога на сила пробувам да го поттикнам да прави нешто, полошо правам... Многу сака да е самостоен, не сака да го паткам,сака сам да се држи за нешто и да оди... Ако го фатам за рачиња седнува и ништо живо неќе да стане...:rofl:
    Со јадењето е кога-како... На почеток јадеше, па со забите помалку... Навечер се будеше на 3 саати, сега и почесто се буди...:sweat: Пробав да го оставам да се успие сам со плачење ама не ми успеа...Жал ми е да плаче, плачам и јас со него ако се удри... И не, не сметам дека го разгалувам, баш напротив, ме боли што неќе ни гушкање ни бакнување.. Кога го гушка некој се оттурнува...В количка се вози,ама а застанеме некаде за нешто одма почнува да вика...

Се распишав јас...Имајте најубав ден со вашите најмили :inlove:

На Kaetana, Arien, mac.mac и 10 други им се допаѓа ова.
  2. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.885
    Допаѓања:
    34.309
    Здраво друштво.
    Денот ужас денес мраз вчера беше ми се чини 40+степени. Бебуш расте уште една недела 11 месеци ќе правиме наредниот ни е роденден кога ли помина времето.За плачење колку и да го тешев милував првите 3-4месеци ми беа хорор н би сакала да има никој такво искуство ден спие ноќ плаче се изнапатив и он и јас грчеви поминаа подоцна како период да беше ниту сакаше во некого да оди ниту некој да му прозбори се дере урла до заодење доаѓаше од плачење ,па не сакаше да јаде,да ја преспива ноќта и така поминаа 8-9месеци дури сега можам да кажам од кога му никнаа четири заби детето се смени преку ноќ сега се знае доручек ручек и вечера ги јаде без проблем опуштено е ужива во галама. И да спие до мене се гушкаме преку ноќ знае да ме прерипи и да си легне до мене и татко му срце право е. За второ бебе сега јас сум загреана мн но не и мм ми вика уште едно вакво џамбаз ти треба и ќе се мрднеш од умот здравје и тоа ќе биде кај и да е. Убав ден имајте и лесна бременост на сите мамички кои што сњ бремени.

На Kaetana, Arien, mac.mac и 7 други им се допаѓа ова.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Да ве поздравам мамички.
    И од срце да им честитам лесна бременост на @wannaBeMomma и @snegulkata :inlove:
    И јас сакам второ ама ќе почекам.
    На тема дисциплина, малиот ми е мн мирен, ама па ете како расте се помалку сака да седи у количка и без оглед што е од раѓање во неа, спиел во неа, јадел и се...
    Не разбира бебе што е НЕ - според мене. Џабе и го оставам да се нервира кога едноставно он на крај е победник. Ни на пазарење сака во количка. Сака да гледа, сака у раце и крај.
    Не знам, може треба ќутек да му удрам да разбере. :D
    Мала шала. Секое дете си е различно и тоа е тоа. :)

На Arien, mac.mac, Lolipop23 и 11 други им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    И моево не седи во количка. Мм се запна еднаш, ќе седи и точка ама не било така. Па после неколку пати туркање на празна количка, а тој си шета до неа, не ја ни земаме повеќе.
    За спиење сум среќна што од многу мал наеднаш почна да ја преспива цела ноќ, еве и до денес, да не го урочам, по 10-11 часа спие без будење. Можеби има улога што спие до мене од мал. Креветчето ни е најнеискористено од се што купивме. Се навикнавме и колку и да е тесно, преубаво е будењето заедно.
    За јадење кај нас има фази од една во друга крајност. Имало денови цел ден готвам и фрлам, еве последниов период е таков. На тоа не можам да влијаам никако, само да чекам да се врати во нормала.
    Се согласувам со вас дека секое дете е различно, и нема потреба од споредување.

Редактирам да честитам на идните мајки, имајте лесна бременост, уживајте во неа. :*

Последна измена: 8 јуни 2017
    На snegulkata, Kaetana, kelebeim*** и 9 други им се допаѓа ова.
  5. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    @augustd ти си силна жена. не се кршиш така лесно. ова е само уште една сопка на која ти ќе станеш, сигурна сум. пишувај почесто, кажувај си се....и пак да се дотераш !:l:
    Добар ден мајкички.
    Јас пак на кратко. Повеќе читам помалку пишувам зашто лап топ дур е дете будно тешко. А кога спие готвам. Животот се сведе на готвење и пеглање. немам ништо против тоа само некогаш ми се шета троа повеќе ама пусто времево не утепа. АЈ колку да се рече ете одмор истеравме малкуцка.
    Поздрав до сите...:f:

На Kaetana, Arien, augustd и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Немам родено дете за да бидам шеф,да имам кому да наредувам и кој да ме слуша
    За така ке си земам едно кутре :D(мада што и со него не би можела да правам така)

И кај нас помина возењето во количка,сега сме во фаза таа да ја турка количката :inlove:
    Да чепка во штекови,да трга кабли,да чисти шоља и да прави невиден неред :lol:
    Не дека сето тоа не ме нервира,ме уморува...
    Едноставно тоа е дете
    Еднаш ке има ред а многу пати ке го нема
    Сметам дека може родителот да влијае во стекнување навика,ред во спиењето,ред во јадењето
    Ама дека можеш да направиш чуда и да очекуваш дека дете од 1 година може да разбере и да те послуша тоа малу морген :D

Јас и велам не таа се смее и прстот во штекот го става
    Јас и велам ајде спиј сеа (дека ми се спие мене) таа ми денца крај маса
    Јас и велам седи во количка таа ем заврзана ем станува и оди со количката која и стои како оклоп на желка :lol:

Секое дете приказна за себе,било вака или онака битно да се среќни,живи и здрави

На fairy88, snegulkata, Kaetana и 18 други им се допаѓа ова.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.058
    Допаѓања:
    154.483
    Честито многу убава вест. Со лесно :)

Честито не знаев за тебе. Леле што убави работи денес се испрочитав :)

Последна измена од модератор: 8 јуни 2017
    На Kaetana, alana, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.747
    Допаѓања:
    77.088
    Се токмиш а ^_^ а што ми викаше мене за брзо не :D
    @snegulkata честитки, со лесно да си ја износиш бременоста, а на @wannaBeMomma и честитав во друга тема :hug:

На Kaetana, Nikita7, alana и 6 други им се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Potpolno se soglasuvam so Mari vo vrska so sefot. Ne sum go rodila da mu sefuvam, i toa si ima svoi potrebi ne e samo jadenjeto i spienjeto, se mu e novo saka se da znae da dopre, taka go osoznava svetot i nemam namera da mu zabranuvam toa se dur e bezbedno neli. Normalno ako pocne da se prekacuva preku tarasa toa e drugo haha :D Ama da go ostavam vo edno mesto da sedi ko zdrven i da ne mrda da si igra samo so taa igracka sto ke mu ja dadam jas nema sansi, eve nie si igrame i so daljinsko so tendzerinja so lazici so se sto moze a e bezbedno za bebe, zosto da ne neka znae deka postojat i dr predmeti osven negovite igracki. Pa utre koga ke porasne ke izleze i bas po toa sto mu bilo zabraneto kako dete ke posegne i ke nema oset ke napravi belja. Eve na primer moite sekogas mi vikale ako sakas da pusis kazi jas ke ti kupam cigari bar ke znam sto pusis a ne bilo sto (e sea jas nikat ne propusiv no primer kazuvam).
    Tuku majki daj kazete ideja za rucek za 10m...
    Eh pak ke zaboravev so sreka i so lesno na novite mesinja :)

На kelebeim***, Arien, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  10. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Hello
    Денов...
    Ветер дува корне. Бебе спие, јас на фемина.
    Многу се нервирам од телефон кога пишувам. Ама компјутерот и зафатен, треба да закажам со мој термин, месеци однапред.
    Секој ден едно исто.
    Денес една феминка ме "потсети" дека што поскоро треба да си го завршам факултетот. Една година. Не ја запишав со време и остана. Ај ова, ај она, па трошок е, скапо е, едно дете, работа, сега друго дете.
    Се некој изговор.
    Поздрав мајки имајте убав ден.
    Пс Лесна бременост ви посакувам @snegulkata i @wannaBeMomma

На Kaetana, snegulkata, Lolipop23 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.639
    Допаѓања:
    17.641
    Јас му направив леќа морковче карфиол и лукче касна три лажички и заспа хах ајде после втора тура

На azelea и TheSecret им се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Одамна немав пишано во темава, ама утрово се зачитав.
    Дисциплина на бебе...баш ме интересира како тоа оди. Имав блиски што ми викаа учи го сам да заспива, и да плаче, остај го, ќе преплаче...Ма немој. Јас го успивам, не сакам да плаче. И демек муабетот е ако се вози во количка ти се погодило детето. Демек или ти се погодило или не, соочи се. Моево некогаш се вози, некогаш корне нејќе. И ми се "погодило", тој ми е се, какви навики и да има, јас се раководам по него. Споредби со други нит правам нит сакам да ми прават. Секое дете е различно, како што и ние сме.
    Честитки до идните мамички

Последна измена: 8 јуни 2017
    На Kaetana, snegulkata, Sunshine_1979 и 11 други им се допаѓа ова.
  13. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Три имам и секое си е приказна за себе.
    Тоа само имам да кажам на темава.

На душленце, Kaetana, kelebeim*** и 9 други им се допаѓа ова.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.727
    Допаѓања:
    38.354
    Сметам дека ниеден родител не би отишол до таа крајност да остави дете да заоѓа од плачење,а да не реагира.
    Какво е детето,неговите потреби,така и ќе се однесува родителот.
    Лично јас,самата кажувам дека сум прилично строг родител,мм повеќе е попустлив.
    За купување играчки,имаме безброј,и кажано е дека,не може да се купува со секое одење во град,не сакам драми низ маркет,зашто јас дете секаде со мене носам,таман работа да чепка по рафтови и да исполнувам желби. Финансиите на страна,навиката е лоша,има деца по улици се влечат од пиштење,родителите да им го купат зацртаното. Син ми добива играчка за направено добро дело,ако бил мирен на места каде што сме кажале,на забар,на доктор,во маркет,на бербер...
    Се трудам многу околу неговото однесување(како и сите останати мајки) и сметам дека чепкање по маси,фрлање храна,пробување од истата по гости,отварање фиоки,соби е недозволиво и тоа само родител може да го контролира.
    Е мојата пријателка велеше ,,ако,нека оди,ако нека ги отвора фиоките од кујната,нека земе се од маса,,затоа сега неа и е тешко,не можат на гости да појдат,дете мора се да проба,па почна и вратите да им ги гризе,камчиња и пикавци од цигари во уста да става,ама беше ,,ако,,.
    И да,да заокружам,нема правила кај децата да се однесуваат по некој кодекс,денес утре и моето ќе направи нешто недозволиво,но еднаш се случува.
    Точно е дека бргу растат,ни летаат како птици од рака,но подобро до мене да гледам дете кое ме почитува мене,го почитува мојот збор и околината околу себе,отколку дете кое со плачки сака да добива се.

На Monella, Arien, Lolipop23 и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Epa tvoeto dete e dovolno golemo za da go vospituvash i da postavuvash granici. Prvichniot muabet beshe deka mora i mora da saka vo kolichka da sedi, vo sprotivno ne ni e pogodeno deteto. I deka ako plache vo kolichka si e nasha vina, nie mnogu mu dopushtame :)

На kelebeim***, mac.mac, TutiFuti и 11 други им се допаѓа ова.
  16. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    :rofl:
    На едни познаници воопшто не сакаше во количка...научено нон стоп на под на стомак (самото си сакало цело време на стомаче) и во количка викаа нема шанси плачи,пишти.А инаку мирно бубалче...јас никогаш го немам видено да плаче, ни за в раце да бара, да му досаѓа за нешто..цело време само си игра и си се занимава.

@snegulkata и @wannaBeMomma честитки...со лесно да си ги износите бебушките.

Денес ние од 6 станати...ама до 13ч. издржа и заспа. Јас малку да поуживам и да прочитам што има ново...се радувам вака кога читам убави вести.
    :hai:

На snegulkata, azelea, LadyC и 3 други им се допаѓа ова.
  17. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    И јас сум строг родител,ама моето дете не прифаќа да биде командано едноставно кога нешто сака е упорен и тоа е.
    Моето дете е толку весело, друштвено, сака со сите деца па и со возрасни да дружи,оди и во градинка значи е социјализиран не е чуван изолирано па да не знае како да се однесува.Истото ми го имаше кажано и учителката дека и е полесно него да му угоди за да го зачува мирот отколку да му забранува.
    Плачеше по улици, се трескаше додека нешто не добие тоа беше фаза цела година душа ми излезе.
    Ако попуштам губам авторитет ,а ако не попуштам се плаче до бесвест.
    Кога ќе влеземе во продавница право оди на една играчка и таа е додека не се купи.
    Сепак сватив дека не е се до нас мене и мм сепак е и до детето.
    И решив влеземе во продавница што сака одма зимам и не се нервираме, нема плачење.
    Сега по извесен период ПОРАСНА (има 3 год), разбира повеќе и ја надмина таа фаза.
    ДА не кажам ама е друго дете.
    Така да детето во детски развој поминува во повеќе фази,себичност, љубомора, проблем со разделување и сл. и сите треба да се надминат.
    Кај некој се манифестира со побурни реакции за разлика од другите.
    Дајте им време и разбирање.
    Како што имам приметено ова е најчесто кај првородените.

На zhap4e, azelea, LadyC и 6 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.794
    Мене па не ми смета кога дома отвара по фиоки,шкафови,кога ми 'дипли' алишта.Сметам дека така го истражуваат светот,тоа им е работа.Се дур е во рамките на мојот дом дозволувам.Надвор од дома не ни посакале да прљаат и растураат.

На zhap4e, Kaetana, Sunshine_1979 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    28.377
    Прво честитки на @snegulkata и @wannaBeMomma да си имате најлесни бремености.

Во врска со муабетот со децата мојот е од тие немирни и плачливи.Тврдам дека јас не сум го направила таков.Транспортер,релаксатор,количка, останаа здравје за второ дете.Колепка се позајмив и тоа неуспешна мисија.Количката ја закористивме кога мали имаше отприлика 1,5 година и кога можев да го "уценам" ако седиш ќе одиме ваму,ќе ти купам ова....претходно све беа неуспешни обиди.Мислам дека имам пишано дека ме фати лутина како сите се возат само тој не.Тој плаче јас возам на крај постигнав да исповрати од толку пиштење,да помодре и со ларингит.За спиење од бебе не е некој спијач се додека се одбивме стануваше на секое.Сега знае и да стане и да ја преспие цела ноќ.Спие со мене за мене беше полесно тој цица јас да украдам некоја минутка сон да имам сила за наредниот ден да го издржам.Ми претставува задоволство што спие со мене и ме гушка,милува,бакнува и јас него.
    За играчки се што е безбедно му е дозволено ама нема некој интерес после 2-3 мин ништо го интересира.Сака јас,мм,баба му да седнеме до него да играме,да раскажуваме,да боиме.Се надевам дека второто ќе ми е помирно од ова ако не ќе ми допобеле цела коса.

На Kaetana, snegulkata, Arien и 10 други им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    А извини, јас не реков дека ми е погодено детето ни дека ми е совршено како што напомена една мајка погоре, вие така ми рековте. Ете може е вистина, ама не дозволувам брцање у штекер оти еднаш го тресна струја кога му дозволија, не дозволувам во фиоки да брца оти еднаш се исече, не оти јас така сакам, оти не е добро тоа за него. Не викам дека не постои нешто такво, таман работа, па сведоци сме секој ден по улици деца се траскаат од земја. Моето е мало, ќе порасне па тогаш ќе зборам. Јас сум шеф над моето дете и го комаднам додека се работи за неговата безбедност и здравје. Ете пример син ми обожава да затвара врати и прозори, не смееш врата и прозор да оставиш отворено, таму кај што е безбедно го оставам, кај што не е сто пати повторувам не и не, се откажува после некое време, следниот пат пак така. Ама не ќе го оставам да искрши прозор или да фати прсти на рака на вратата. Еве го моментално игра во креветче со алишта, безбедно е и го оставам, и на земја, и секаде, фиоки не може да ми отвара оти таму кај што се алиштата во таа соба он не влага, ама ако има оставено алишта на кревет ги зима ги носи, игра, ги става на глава, се глупира. Мм му дозволува поише, исто и баба му, пример да се качува на наслон од гарнитура и од таму да рипа, ама тоа не значи дека јас дозволувам, па тоа не е безбедно воопшто, ќе искрши врат, ако тоа ме прави шеф, ок, нека сум, ама нема да дозволам. Се што е во гранцжици на нормала дозволувам. Ама ете викате ми се погодило детето, може сум и лоша и напорна мајка која не дозволува се, нека сум, секоја мајка е најдобра за своето дете, тоа е факт. Сила над дете не покажувам, не сум диктатор, ама не оставам да игра со се по цена на тоа да се повреди.

На Luna91 и LaDyDoLl им се допаѓа ова.