Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Леле колку светка цело небо се осветлува и почнува да грми,јас сум скроз сама дома а душа немам од грмотевици:worried:

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Annath ова и за возрасни е? Јас еден месец имам мака со увото, малку да го гибнам осеќам после како затнато, како тежина, во аптека еден со хидроген спреј ми дадоа, ама на 2-3 дена се прска, а не трае многу по отварањето.

Инаку синко заспа, јас легнав да одморам нозете ми вријат од умор. Од 7 и пол станат е секој ден и само еден час преспива, таман ручек за него и за нас да направам и цел ден сме турбо. Сега уште машина и да средам кујна, да е чисто за утре, и пак касно ќе ме фати. Насабајле веќе жешко стана, вчера шетавме и на двајцата рацете ни се жар црвени. Денес почекав за шетање попладне, ама сабајле станот го преврти од досада. :D

На Kaetana, Seline и azelea им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    Може, и јас го користам.

На Kaetana и kristina.k им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.753
    Допаѓања:
    77.109
    Остај тоа па као спотера па се во близина ми маваат громовите, светка и одма удира (значи ептен е блиску), куќава ми се затресува вибрира цела. Уличните сијалици одма ги изгасија во цела населба. Леле еве сега мавна еден... неможе да ми заспие сонцево, се напикал во мене препотен...

На Nikita7 и azelea им се допаѓа ова.
  5. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Здраво на сите!
    Конечно седнав, па да ве поздравам. Нај исполнет ден ми е сабота, во неколку наврати правиме набавки за цела недела, па дури се донесеме е интересно со се сите кеси, количка за бебе и триста чуда. Успеавме дури и на кафе да отидеме со бебе и баш помина релаксирано. Потоа едни добри два часа пешачевме, девојченцето ги преспа, едвај ја разбудивме. Сега ќе биде весело, еве ја ни абер за спиење. Моментално е кај татко и во скут, станува многу приврзана со него, кога ќе го види испушта такви крици од среќа што човекот го гледам на моменти му навираат солзи од што му е мило.
    Ретки се ваквите денови, посакувам викендот да трае барем три дена:)
    До утре:hai:

На Esmeralda-MD, snegulkata, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Ево мене!

Имавме тешка ноќ синоќа, ама и денов не беше поарен. Јас заспав кај 6 и отспав до кај 9, попладне уште еден саат и толку. Дента ке испотеесе едно убаво, некоја криза го фати, се тресеше цел, почна очи да превртува, цел чивот ми пројде оред очи, се! И толку, се заарни после, се олади скроз, се опраи и му ја удри на играње. Едвај во 10 го заспав, скокаше од возбуда. Како ќе се издржи ноќва не знам.

Утре планирам да чистам, иако сум болна и јас, ме стигна и мене, морам да исчистам оти сепак болни не можеме во нечисто да седиме, башка тоа бактериите и вирусите сите да ги усисаме и да ги исчистиме, со дезентал ќе чистам, се да уништам. Имам и за перење многу ама времево не ми е другар.

Е така мајки, да се фатам јас за работа нешто, да поцртам, да не дремам ко вчера вечерта, не е лошо. Ве гушкам.

На simona_baby, JuLleE, Monella и 9 други им се допаѓа ова.
  7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    @Annath ке сакаш ли да ми објасниш начин на апликација на маслови. Значи како го користиш. Капнуваш и дете треба да полежи, или треба да се навали да истече. Уплав имам од воспаление на уво. На секое настинување носам дете на доктор и само ја напињам докторката и ушите да му ги провери. Сега веке знае, редовно му ги проверува. Но поминавме едно тешко воспаление на уво.
    Мене па ми го испофалија спрејот ОТИКОН на природна база бил. @Annath имаш ли искуство со него? Сакам да го купам, превентивно да го имам дома.
    @mariz кога син ми направи воспаление на увото не беше воопшто болен. И јас се чудев. Беше болен месец дена претходно. Е ама др ми кажа дека всушност цел тој период процесот си работел, увото си било воспалено, си собирало секрет, се дур не прснала мембраната и прелеал секретот. И ние тогаш го приметивме. И стварно ми е чудно, сегде им даваат само антибиотик на уста и толку. Јас барав второ мислење од приватен лекар и ни даде и оперил спреј за во нос неколку дена и локално цитерал во увото, но поради секретот прво одевме да го мијат увото па после капките. Ми објасни дека се е исповрзано и мора и локално да се делува и во нос да се делува и со антибиот да биде покриено најмалку 10 дена зошто таквите воспаленија биле доста упорни и повторувачки.
    @snegulkata супер возрасна разлика ви е тоа на дечињата, со лесно уште еднаш. Моиве момци ке бидат рамно две години разлика. Инаку деновиве се спремам за во болница и штом помислам како ке го оставам син ми дома си плачам во истиот момент. Уф, многу ми е тешко. Денес мм беше на пат цел ден, па јас кај моите на гости божем да ми помагаат да не го дигам. Тие се тинтреа вечерва се на свадба, пак јас сама се грижев за син ми. И го кревав да го заспијам, преслечам, наранам и готвев за него и себе. Поарно дома да си седев. Што е проблемов со лугево кога се свадби во прашање стварно незнам, лудило. Мајка ми беше рамно три саати на фризер и шминкер, :makeup:па дома се пеглаше, бањаше, потресуваше и денот во тоа и помина. Златен викенд со душа го чекам и на крај од 12 на пладне до 6 да го потрошам во спремање зошто од 7 на свадба ке сум одела шанси нема или можеби јас не сфакам нешто, незнам стварно.|(

На augustd, M&M, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Да ве поздравам

Кере денес покасно заспа,оддамна не сум била будна олку касно

Маже денес ме почасти со нов шкаф за спална,со тоа и многу работа
    Вади,носи,дипли,реди...цел ден со една соба се маткарам
    Уште ситници ми останаа,него заради една соба ми остана цела работа назад :x
    Покрај неа цела куќа во хаос :shake:
    Се надевам утре ке се заврши се

Ми фали мајки да излезам,сама со другарки
    Се мислам долго време да одам во диско ама некако не се пронаоѓам повеќе таму ]:)
    Или на вечера :?: а не ми е баш најубаво во овдешните ресторани |(
    Ма незнам ни јас што сакам ]:)
    На крајот од денот најубаво ми е кога се гушкам со кере и не ми треба повеќе ништо

Почнав многу да талкам со умот,подобро да легнам и да спијам
    Предходно мора да ја убијам мувата што ми брмчи на уво :D

Добра ноќ :*

На tarantula, НаталиЛили, Monella и 17 други им се допаѓа ова.
  9. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Еве сум @RainBow , слабо имам време, особено за темава каде што се движи со брзина на светлината. За ваква тема треба особено време да се одвои за да се прочита па и чкртне нешто. Јас за жал не располагам ни со половина :/ Други теми чат-пат знам да отворам.

Сесијата речиси и заврши, скоро се ми е положено (уште едно практично делче од испит ми остана), ама ми излезе и друга обврска со факултетот за која еве, јас пак морам да дежурам ноќе. До крајот на јуни треба да завршам една, за мене и мојава моментална ситуација, доста тешка мисија.

Моменталната ситуација е што на мм му почна сезоната за работа и јас сум сама со децава 24/7, во фаза сме на одвикнување од пелени со двете деца наеднаш (големото ми е проблем бр.1 во овој дел), а малата веќе проодена е страшно брза и е како октопод -додека се свртиш нова глупост.

По цели денови трчам, раскревам, бришам кој што истурил/скршил, пресоблекувам...којзнае како изгледам отстрана. Резултат од ова ми се страшните болки во грбот. Си ги имам одамна, ама како сега што ме боли грбот, никогаш не било. Ги бањам децава и плачам.

И така мајки, јас се извинувам на неактивноста, ама еве за да се извадам, частам за "исчистениот" семестар со солиден успех.

На tina-63, Sunshine_1979, Olgica.bu и 28 други им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.184
    @irena.1 маслово прво го загреваш во рака, да дојде на телесна температура (мене ми е попрактично и полесно така, не е наведено во упатството). Детето лежи на една страна, ќе ја потегнеш ушната школка нагоре и наназад да се исправи каналот, па капнуваш една капка. Нека полежи детето така барем 5-10 минути (пишува 15 минути, ама затоа јас сакам потопло да е маслото, за побрзо да навлезе убаво), па после од другата страна. И ништо не треба да истече одма, кога маслото ќе го стопи секретот, самиот ќе истече. Ако има повеќе секрет, стави две капки масло. Ќе приметиш утрото на перницата дека се истопил секретот и истекол, исто се приметува како разлеано и залепено на надворешниот дел од школката, а тоа лесно се чисти со крпа.
    Со Отикон немам искуство, па не би можела да ти кажам. А кај синко дури беше помал, скоро секоја настинка на уво му удираше... колку и да беше лесна, од нога прележана, после неколку дена одма увото се воспалуваше. Кажав погоре, откако го фатив редот со капките за проодност на носот и кога научи да го дува, да чукнам во дрво, подобро е. Последното воспаление му беше на 4 години, сега има 6.

На Kaetana, mariz и irena.1 им се допаѓа ова.
  11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    154.483
    Не си само ти ти се приклучувам во истомисленици. Јас за мојата свадба не поминав 3 саати на фризер не па за друга. Не е дека нема да се дотерам и средам ама доволни ми се пола саат пред излагање и евентуално ако претрчам до фризер чисто да ми ја израмнат косата а често ја користам таа прилика и да се ишишам :) . За шминкање секогаш сама се шминкам.
    Како сте сите? Мене денов покасно од вообичаено ми почна ама некако ми летна времево. Не ми се верува дека е веќе 12 а ништо не сме направиле. Си пограв со малава па почна да плаче за спиење. Нешто ми поткашлува ја инхалирав еднаш само да не и влоши. Ме нервира со јадењесо сака сама да шлапа ја оставам ама не се најадува ко што треба. Немам осет колку изела. Големиот е на гости кај брат ми нека се изигра малку нешто и он гњави досадно му е а тек цело лето што ќе прави. Да се надевам дека нема да биде мн жешко па нека си играат повеќе надвор.
    Времево тера на спиење ама мора и по дома нешто да се фати кога не спие малово не ме остава 1м на раат. Мора да средам дур спие

На Kaetana, snegulkata, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  12. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.401
    Уф,муабети за воспитување деца.Големи дебати може да има од таква тема,ама се е лично и уникатно како карактерот на секое дете.Имам едни роднини,како го воспитале детето тоа е чудо едно,без карање и ќотеци.Одам да го почувам малку и детево си играше плејстејшн,немаше никој освен јас и тој,ова одамна,и малиот гледа во часовникот една минута пред 17 беше и го гаси плејстејшнот.Го прашувам зошто бе тета,ми вика мајка ми и татко ми ми рекоа дека смеам до 17 да играм.:xА тие се вратија после два часа,секоја чест како го научиле на ред и почит.
    А за воспитување од бебе,нема ништо од тоа,што ако подвикнам,тој името уште не си го знае.Единствено за јадење бев упорна да не јаде чоколина,знаев да го оставам по пола саат повеќе гладен отколку што треба, за да јаде здраво бидејќи секое дете може според мене да јаде се, само ако сме доволно упорни гладно секако нема да седи ќе прејаде.
    Понатаму ќе го учам се по ред,и да ако морам ќе го искарам многу ама да удрам нема шанси.Сепак сакам од збор да се разбира,без драми.
    И не сакам да го приврзувам многу со мене,да неможам утре на градинка да го пратам па да плачеме и двајцата секој ден на разделба.

На Monella, snegulkata, LaDyDoLl и 2 други им се допаѓа ова.
  13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.728
    Допаѓања:
    38.369
    Недела.
    Ние денес на крштевка,па сега мм и синко дремат,јас стражар сум им. И мене срце ми спие,но мозоков работи и не дава око да склопам. Што од синоќешната бура,светкаше,грмеше,врнеше цела ноќ,што од други проблеми,кои веќе станаа огромни...
    Синко битно се изнаигра на крштевка,немаше музика,но свиреше лап топ,па едно време му текна дека не гледа музичари,ги бараше:)
    Ве читам за ова маслово,не се мислам јас,кога Анатх виделе олеснување,веднаш го купувам. Истиот проблем секоја зима... Воспаление,на двете уши,кај нас резултат од премногу стварање секрет организмот на син ми. Среќа имаме приватен специјалист,кој е но1 за оваа област,почнуваме со антибиотик и спреј оперил во нос обавезно,па завршуваме со капки во уво.
    Како си го зедовме редот,специјалист е за уво,нос и грло,па јас синко право таму го носам,детален преглед извршува и ако нема ништо,те праќа кај матичен лекар.
    Ќе го имам маслово дома,обавезно.
    Ај да одморам и јас малку.

На Kaetana, Seline, Monella и 4 други им се допаѓа ова.
  14. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.902
    Допаѓања:
    142.384
    Поздрав мајки,
    Цел ден работам, малата спие јас да одморам малку.
    правевме уринокултура и ЕШЕРИХИЈА КОЛИ:(
    утре ќе видиме што ке и дадат

15. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Како сте мајки?
    Ние добри сме, еве цицаме па јас да ве читнам.
    Ме фати мерак дворот да го средам па сега сум во потрага по земја и онакви бели каменчиња за декорација па ако знаете каде има кажувајте :D земја барам од оние што продаваат по цели вреќи.
    @AngelOfArh како е малиот?

16. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    154.483
    Нема спиење за мене денес. Се разбуди малово ја зимам топла :( . Мерам 37.5 не и дадов ништо цица без престан од преска некако во главчето е веќе подоладена рачињата и се топлички. А знаев, почна да кашла помалку од вчера и ете ти. Аман бе луѓе па јуни е демек зимоска, пролетта ама сеа пак :@

На Saraa и Mari* им се допаѓа ова.
  17. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Побрзо да оздравите :hug:

Ај Добро утро

И ние во 11 синоќа легнавме а од 5 будни,од бес не од нешто друго (facepalm)
    Трча,се превртува, изведува бесни глисти :sweat:

Во меѓувреме морав да пијам едно :coffee: ми се спие и ми се плаче :yawn:

Вчера се заврши со чистењето и денес слободна мама
    Ке го однесиме ѕврлето во градинка и одиме со маже да пазариме
    Саботата се заматкаравме со шкафот и заборавивме да пазариме (facepalm)

Вчера со детево незнам колку пати ми застана срцето

Прво,имаше влезено во канта со вода и имаше земено сунѓерот од внатре пие вода госпоѓата

Друго,за малце да и падне даската за пеглање на глава

Трето,бевме до кај комшиите кои имаат мачиња
    Па ги хранеше мачињата,едно тебе едно мене :x
    За малку не се шлогирав,неможев ни да замислам дека ова ке го доживеам :shake: а тек почеток,што ли следи понатаму....

Еве ја заспа во релаксатор,да пробам да дремнам и јас уште малку (fingers)

Нека ви започне најубаво неделава мајки :*

На Kaetana, Mariangel, Верче4 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Добро утро мајки,како сте?
    Баш и немам време мн да читам,турбо ни е дома секој ден две деца,по едно трчај друго во рака,секое си сакавнимание.
    Вчера за прв пат излегов сама и со двајцата и поминавме супер,синко се држеше за количката а бебуш си заспа и малце виздухне фати и така сме по цели денови дома.
    Веќе немам ни сили ни живци ни ништо,премногуу е тешкоо мн мајки,ненаспиена,ниту јадена како што треба,бањање,тие ритуали ништо,само гледам креветот да го фанам.
    Убав ден и убава работна недела имајте.

На Kaetana, tincemajmunce, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  19. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.902
    Допаѓања:
    142.384
    Majki izvinete sto pisuvam tuka i izvini @joy1
    sto pak te zamara. so prasanja, ama moram da prasam oti se iznervirav.

Na urinokultura ima Esherihija Coli 1:1000000.Mm bese i mu prepisala Amoksiciklin. Ona pred 3nedeli piese Amoksiciklin i uste eden sirup po nego(za nastinka, go zaboraviv imeto na sirupot). I uste i mirisase mokracata.

Neznam kolku bi bilo pametno pak da ja trujam so Amoksiciklin za dzabe?! Neli treba pojak sirup za taa bakterija

20. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Добро утро!

Чекам да се разбуди синко, да јаде нешто и да го оставам кај комшиката.
    И јас како (сваќата) Мари треба да пазарам, имам и др. обврски низ град па да не го макнам и синко по жешкото, плус ја обожава на тетката и сака кај неа...

Побрзо оздравување на болните дечиња!

На augustd, M&M и Seline им се допаѓа ова.