Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.912
    Допаѓања:
    142.584
    @H&J jas gi vikam mamo i tato. Na pocetok mi bese mnogu tesko(posebno eden mesec majka mi bese vo bolnica, tesko bolna i toj mesec ne mozev da i recam mamo od maka). Sega ne ni osekam koga gi vikam taka, se naviknav. A uceni od svekor ti, iskreno malku mi e detsko razmisluvanje (kako reci tato pa ke kupam cokolado:)).
    Kazi mu bitno e da ja ima pocitta od tebe a ne kako go vikas. A on sto svirka po tebe(facepalm)
    i bitno e sto imas podrska od mt, pa probaj(iako e tesko) da ne go registriras. On neka si zbori, ti ne se objasnuvaj, niti mu zbori nesto....

На Kaetana, M&M, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. H&J

H&J Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    1.337
    Мамичкии синко го изговори првиот збор :inlove::inlove: БАБА :) двапати и тоа многу јасно сите со внимание го слушавме.
    :l: мајкино го обожавам :hug:
    Пресреќна сум
    8+ сме

На Petar80, Kaetana, Lolipop23 и 9 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.034
    Допаѓања:
    110.703
    Во врска со викање мама тато јас таа работа не, ега им викам баба и деде, на сите роднини возрасни на мм, па и на моите. Сакале се вреѓале сакале не, не можам и толку.

Се спрема олуја мајки, одам да приберам алиштата!

Последна измена од модератор: 19 јуни 2017
  4. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.264
    Допаѓања:
    67.834
    :hai:Зашто е вакво тапа времево, баш сакавме да прошетаме. Да преврне па ќе излеземе малку, мора, и нау сите заедно ќе побудалиме.
    И мојата се залепи за мене, само да излезам од соба плаче, не сака кај никој да оди. Ама мислам дека е фаза зашто почна да оди, па баш читав дека тоа е начин на природата да не залутуваат малите од мајката. Или се тешам така. :D Ама не и е прв пат вака, па сигурна сум дека ќе помине кога ќе се стабилизира и ќе почне да се осеќа посигурно. И заспивањето тешко оди, се нишаме, се нишаме, и пак се нишаме, па ќе цицне, па пак се нишаме. Она си дреме, ама никако да заспие цврсто. Ама и тоа е фаза.

Инаку, мислам дека треба да се забрани прашањето кога мислиш да ја одбиваш. Сериозно. Како е тоа било чија работа и кого друг засега освен мајката и детето? И зошто луѓето мислат дека е во ред да даваат мислење за нешто толку интимно?
    Навистина не знам како да одговорам на ова прашање, како да објаснам дека не е можно, дека ќе се утепа од плачење, дека и јас иако сакам некако пак не сум спремна, дека и уште е рано за мене (иако според некои веќе било доста, нели, непобаран совет). Дека дури допрва поажува колку сака да цица, колку се гали, па ја бацува, не знам ни како да размислам за тоа, а не пак да одговарам на такво прашање. Затоа само неодредено одговарам, ќе видиме. А сакам да речам ич да не ти е гајле, не е ни најмалку твоја работа. Можеби некогаш, ако сум во лошите. :D

Убава вечер. Јас кафе да допијам, па ќе се излезе се надевам.

На Lolipop23, Kaetana, Kom.pot и 10 други им се допаѓа ова.
  5. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    :hai:
    Времево лудница. Да се пофалиме ние мм конечно си дојде :). Ќерка се прерадува. За мене сега ќе биде период на суредување и чистење. Читам наназад околу спиењево на децата...јас спијам покриена, а ќерка откриена.....ако ја покријам одма турка...страв ме фаќа да не и е ладно....ама ја пробав во потенко елече облечено врз пижами да ја легнам и се вртеше не можеше да заспие...кога и го соблеков веднаш си заспа. Тоа е јас сум зиморлива...таа не е. Некогаш ме фаќа грижа на совест оти така спие откриена. Толку од мене...ќерка се разбуди.

На Lolipop23, Kaetana, mariz и 5 други им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.034
    Допаѓања:
    110.703
    Оваа јас што ја имав беше за месец дена и за деца над 30м. Ама искрено сигурно месеципол не штитеше. Убаво се сеќавам дека во аптека кога ја купував ми вика продавачката лошо е што е со кратко дејство, само еден месец а не е ефтина. Може да има различни, не сум ги видела годинава не сум зеоа уште. Иначе 200ден на 10дена ич не се исплати, ќе си купам апаратче за тие пари со ултразвук.
    Баш така, откако прооде е закачалка за мене, немој недајбоже да ме снема од видик. И ми доаѓа ми се бута у гради иако никогаш не цицали во врат му иде да ми се пикне.

На Esmeralda-MD, duffi и RainBow им се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.792
    Допаѓања:
    145.347
    Во упатството така си пишува, е сега колку над тоа има дејство, ете ти пак од искуство знаеш.
    Јас ги немам користено.

8. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Добар ден

Денес пекол,а синоќе по јакни шетавме
    Овде ко да е 25°-30° не се живее,мислиш сонцето на глава ти стои,ужас
    Цел ден се криеме внатре и дури сега излеговме во дворче
    Внатре ми е ладничко па мора боди и хеланки да носиме
    Среќа,во спротивно ке испоцркаме на жешкото

Кере седи во точаче а јас прво кафе пијам и се дебелеам со тортата на @Mariangel :*

Денес пробавме гравче па дете прдка на 10 минути :wasntme: незнам дали и годи или не ама се изнајаде како никогаш до сега :lol:

Како ја зедов од градинка не е застаната,се надевам нема да заспие сега и да се чудам вечерва што ме има најдено 8-|

Татичко денес работи цел ден,вечерва касно ке си дојде
    Утре е неработен ден па ке се чуваат со керче,јас да одморам малку

@Monella со здравје да си ја возите новата кола :)

Толку од мене мајки,одам да возам дете низ селцево
    Имајте убава вечер :*

На Lolipop23, Kaetana, alana и 13 други им се допаѓа ова.
  9. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    И кај мене исто со доењево. Многу сака да цица, почна и после спиење да цица а веќе 14м тераме. Јас не знам како ќе заспива без цицање :shake:

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    На Petar80, Esmeralda-MD, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Dobro vecer!
    Nie pred malku stanuvame, sinko okolu 17h kako zaspa, stana samo da cicne i pak nazad na spienje. Od kade tolku umoren denes ne znam, ama i vremevo cel den vrnezlivo valjda mu vlijae. Jas so nego sum dremnala, otvoram oci, toj lezi me gleda i mi se nasmevna - epa nema nesto poubavo! Se izguskavme, si proleav nekoja solza od srekja, vecerase bebus i nazad vo krevetce.
    Se javi mm da se spremame za utre na banja so ogromen aqua park, da odime na eden den, pa ke pakuvam torbici :)
    Ne znam dali da go banjam bebus, mislam deka e mn malo. Za zastita od sonce imam mustela 50+ zastiten faktot. Iako sum protiv mackanici do 3 mes, ke moram da go namackam utre. Podobro taka otkolku da mi izgori deteto, ma da moze i vnatre ke se stacionirame ako nadvor ne najdeme debela senka. Bitno znam deka majka ova leto bela ke se sheta :) pokraj bebe i mene sonce nema da me fati.
    Odime utre da uzivame i sum presrekjna! Povod za setanjevo inaku e 6 god kako sme zaedno, godisnica razbiras :lol:
    Drugo denes, bevme pokloni za rodendeni da kupime, imame dva vo petok, pa da ne trcam pred rodenden po prodavnici. Bevme iskoceni malce so sinko sami, si kupivme pelenki, kremi, nesto sitno za vo frizider i domce. Na sinko mu kupiv i sheshirce, edvaj najdov za tikveto negovo malecko :)

Ajde sega uste i makata da si ja kazam :D pocnav mnogu da slabeam i se toa od ne jadenje. Posebno poslednive dve nedeli otkako sinko mi e sekoj den e razlicen. Eden den spie, drugiot voopsto ne, eden den e kenkav, pa sledniot nasmean itn. Nemam vreme da zgotvam nisto asalno, za polneti piperki mi place dusickava. Se nesto na brzinka spremam ili pa naracuvam. Ne jadam ponekogas od sto sum epten istostena i nenaspana. Sinko ako ne spie, ne mozam da go ostavam sam ni 10 min, ako toa se sluci pejam za da me slusa i da ne kenka. A moram da jadam, samo toa, se drugo ne bitno e totalno, ako nema rucek za mama, nema ni za bebo, ama odi objasni se so nego :rofl:
    Se nadevam brzo ke si se vratime vo denovite koga bebus preku den spiese makar dva h bez da se razbudi. Navecer pak nemame problemi nikakvi, okolu 18-19h zaspiva i do utredenta do 9-10h, na 3-4h samo za cicanje se budi. Pocna da mu preci i pelena koga mu menuvam nokje ako e mnogu polna pa nekogas go ostavam za da ne mu krsam son.
    Toa e majkicki, denes dremnav pokraj sinko i sega mislam imam energija da ja prevrtam kukjava :D da se fatam za peglata dodeka sum vo ova raspolozenie.
    Pred da pocnam ladno nes frappe ke si se castam! I casa coca cola za promena! 8)

Dobra nok majkicki! :hug:

На Kaetana, alana, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    154.502
    А да не одговараш ич :) . И мене ме нервира тоа прашање а уште повеќе се нервирам сама со себе што почнувам да се правдам кога ќе ми збори некој за тоа. И не е само прашање туку како осуда и чудење џанам 6 год дете цица.
    Пак денес ме дрибла малово додека заспа. Ќе биде и ова муабетов ќути си не знаеш што ќе те снајде, дека паметував за рано заспивање на деца де :) . Од 8:30 избањата ај цицаше па се тркала по спална па легна на перница тука нанам ми вика. Ај си лежевме и пеев си викам да видам дали ќе заспие вака (само еднаш дали има заспано вака сама) по некое време бара вода. Ај и дадов вода и си лежи си игра прави муабет, ми вика немој пееш :) . После и текна креветче нанам, ја ставив во креветче ја си лежам на спална абе нема шанси си игра се глупира скоро 10 дојде. И и подвикнав, ајде спиј таму ќе си одам ако не спиеш и ми вика оди таму бегај :D . Зверче бе ај викам нанај сама излегов од спална си легнав малку со големиов во дневна тој веќе заспал ете ти ја после 5м почна да ме вика. Се фати па да цица и заспа. Абе налет саат и пол заспивање (facepalm) ама ај вајда ќе смени, а може и не:)

На Lolipop23, Kaetana, alana и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Заспивањето ни стана главен проблем! Паника ме фаќа кога доаѓа 9-10 навечер! Абре, рика ко да го тепаш...секоја вечер иста приказна, еве цела недела со ред!
    И најадено и пресоблечено, пуштам песнички, цртани, се што успевало порано применувам и пак кога викне да плаче, со саати нема запирање! Незнам што да сменам ама многу се нервирам секоја вечер!
    И јас како @M&M треба дури да почнам да викам и ептен да се налутам па да легне и со плачење да заспие!

На Mari*, alana и M&M им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.034
    Допаѓања:
    110.703
    Знам дека сум напорна со алкиве ама вчера купив од Џамбо и пишува дека има рок 1м, не е како оваа погоре, друга е, верувам дека е може и помалку ефикасна, ако не ќе си ја земам таа од лани од Зегин, и таа не е како оваа на сликата погоре, во кутија беше и многу пообична ама битно месец дена комарец не не виде.

Ај добро утро, море добар ден е ама со бебево додека се опраам тек сега појадувам. Спие да дремне малку одсабајлечки, сега ручек ќе му правам па да зеам да поцртам малце, неам фатено ништо а ентериеров ме чека. Малку сум се одвикнала од работа.

Бебево мое ич не е за по гости, му се приспива уште во 9, абе вика се дере, урла, кенка, мрчи, свашта, дома е бубачка, ама дома се му е на него предодредено, додуша не само дома и кај одредени луѓе е така пофин. Вчера бевме кај роднини на гости, детенце имаат и демек да се заиграат, тоа малку скржавко ненмунги даваше играчките и иди да те видам, моево лимунтабиет, кенка. Не поиграа ич, не мунги дава играчките што ќе играат. Деца. Ама заспа у 9ипол и си поседовме уште малце. Кога си одевме се сетив јас кога бев мала бев таква, уште ниедно време ќе заспијам и моите седеа до зори што се вика, ќе ме спакуваат у ќебе или чаршав ако е лето и дома. Баш ми беше смешно синоќа кога го носевме таков завиткан у чаршавче завиткан. Јас и по кафани сум спиела на две столици споени, тууу гајле сум немала. Цел е на мене у тоа.

Додека напишам стана и ѕверко. Многу го мачат запчињата, многу, не се смирува. Цело време кенка, цвика, го боли се гледа. Огрличката ја џитна некаде не можам да ја најдам, па ете со трпение се крпиме.

Ајде мамаситас, се читкаме ;)

На Kaetana, Sunshine_1979, alana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.736
    Допаѓања:
    38.469
    Aј добар ден и од мене. Тмурно и тешко денес. Јас почнав со подготовки за дочекот на свеки,почнав едната спална да им ја средувам,и пак кујзнае дали ќе биде задоволна(ама ич не се секирам)
    Синко си најде нова другарка,додуша поголема,ама уживаат заедно. Девојчето живее блиску до нас во комшии,секој момент го користи да е кај нас. И тоа се чудам,во кое време живее нејзиниот татко,олош од човек,пред многу години се замериле со мм,и замислете детето не го пушта да доаѓа кај нас.
    Златно дете се си кажува,како она многу ги сакала играчките од Б,боичките,пластелинот(она немала зашто татко и и рекол дека ќе ги потроши брзо)
    Замислете,го знае времето кога он си доаѓа од работа и веднаш си оди дома,зашто после ако ја видел кај нас,ја тепал. Не знам какво створение од човек е. Сигурно жена му нема право на глас. Живеат живот од примотивно доба,сигурно. По она што го слушам од детето. На 6год да играш со страв и само да гледаш затскриено со поглед накај дома,дали ќе се појави тој,како ,,баба Рога,,да се чека,мене ми е несфатливо и ту мач.
    Нејсе,имам уште една машина за пружење,бркови и веѓи да средам и толку за денес,ќе уживаме со синко во парк.
    Убав ден мајки!
    Да се редактирам,Реин да се укинат и прашањата од типот ,,Абе ти дете уште цицаш? Не си голем,утре на училиште ќе одиш? ,, или ,,Не цицаш веќе,дете? И како сега без цице а?,, Е ова се само дел прашањата поставени до 2ипол годишно дете.

На azelea, Lolipop23, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  16. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Добар ден мајки,
    Ние денеска сме подобри, изгледа фаза му беше на бебе тој ден. Сега се обидувам некој ред да му направам во оброци ама ќе видиме како ќе биде, често патуваме па се изместува сакале ние или не.
    Надвор топличко, пуштив машина па се надевам ќе се исушат до вечер стварите, требапе сабајле да пуштам ама ете изумив.
    Имајте убав ден :*

На azelea, 24.07 и alana им се допаѓа ова.
  17. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Овој муабет и моите се го кажуваат горди на своето ќере (читај мене :) ) а големата ми ќерка уште од мала штом ќе тргневме накај кафана/ ресторан па се дури не се вратевме дома како папагалче повторуваше "нејќам у кафана, нејќам у кафана..." една година во Дојран живи гладни останавме - отидовме неспремни за готвење онака на 3-4 дена со мисла дека по кафани ќе јадеме ама ни преседна секој оброк оти цркаше нон-стоп "нејќам у кафана"

На azelea, Lolipop23, ma4e1311 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.063
    Допаѓања:
    154.502
    Денес да ти кажам ја уморив прописно. Од 6 докај 8:30 надвор па дома јадење ова она и дури у 9;40 легнавме и одма заспа. И вака и така заспива веќе у 10 ако е убаво спиена преку ден па барем да не ја успивам по саат и пол.

На Kaetana, Sunshine_1979 и azelea им се допаѓа ова.
  19. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    Морген мами

Однесов дете градинка,за малку да закаснев на автобус
    За 15 мин и дете спремив и јас и автобус фатив,само што доцна сватив дека не се имам исчешлано :tmi:
    Уште воспитувачката ме праша дали е се во ред со мене :drunk:

Вчера маже не однесе на излет,по некои ридови,стрмници се качувавме,ужас
    Све пензионери и чат пат по некоја мајка со бебе :nod:
    Ми идеше да го турнам во удолница,него ај преживеав
    Еден ден е слободен па да му ги исполниме желбите :muscle:
    Слеговме по некоја удолница за да сме седеле на некоја глупава клупа од која цело време гледав како ке ја искачам угорницата :@
    И ко дојде тој биг момент да си одиме неможев да мрднам од место,па мислев да си нарачам багер да ме истурка до горе :sweat:
    Една стара баба со стаповите нејзини се качува :o пак и ме праша што сум застанала,можеби сум уморна :o
    Ма не,и се восхитувам на убавината :^)
    Незнам ни како стигнав до колата,ужас :(
    Ко си дојдовме тие си влегоа во базен да се разладат као,а јас вкревет
    Неможам уште да се наспијам,многу сум уморна :sweat:

Да завршам со кафето па да се фатам за работа,куќа пак хаос

Убав викенд мајки

На vitamina, Lorins, ma4e1311 и 23 други им се допаѓа ова.
  20. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Мари значи.... :rofl::rofl::rofl: стварно и најголемата мака да ја кажеш ја кажуваш на пародичен начин што нема шанси човек да не се насмее... :f:

Добро утро мајки.
    Мојов спие, прва дремка. Сабајле у пет ококори очи , ме мава по лице и следеше муабет-бурек да не сакаш да месиш!? Маж ми во тој момент ме слушнал и се откорна од смеење... :emo:
    Немам поим денес што ќе се прави, ама имам апетит ко за тројца (а не сум трудна :!:) така да мислам пола ден во јадење ќе го пројдам. ..

На Kaetana, Верче4, Monella и 7 други им се допаѓа ова.