Здраво мајки,ние по дома секој ден исто,бебуш сабајле во 6 станс,ама преку ноќта на два саата само кенка се врти па ајде млеко... Немам сврзано повеќе од 2-3 саата како прегазена сум.А вчера како паднав у двор,се испружив колку сум долга и широка,и главата си ја удрив у бетон мислам потрес добив,искцан лакот и цела лева страна ме боли,децата ме гледаат и јас одма станувам почнувам да се смејам оти поголемиот се исплаши и мислеше ке плачам,и после цел ден на сите кажуваше како мама бум доле.... Ве читав за тие за комарците,ке им земам и јас на моите,кајнас врие од комарци.а за големи како нас мајките можат ли,мене ренде ме направија абе ништо не.ги спречува,ни аутан ништо. Морам да правам јадење како ми се јадее,оти вечер после 7 не јадам,затоа ко станам сум гладна како волк. Убав ви ден.
Сите варијанти ги пробувам - и уморна и спиена и неспиена и во детска и во дневна да се успиваме и никако да погодам - секоја вечер од 10 до 12 сме со вклучени сирени - абе спие и плаче! Исто беше и синоќа, незнам што да направам, како да ја смирам ... а планирам од викендов да ја оставам една недела кај мајка ми на гости...ќе видиме или ќе ужива или уште од првата ноќ ќе ме викаат! Моќно ли е да е раздразлива од забите, долу тројките и четворките се бумбар потечени?
@Sunshine_1979 , @M&M , ве читам за успивањево, исто ко јас да се читам. Секоја вечер уморен преморен, почна и да не преспива дење, активен секоја секунда од денот..... не бре, не сака да спие и не Исто се фаќа дали преспал или не, пак не заспива порано. Очиња крвави, едвај се држи на столче додека вечера, да го види некој што не го знае ќе рече, леле срце, одма ќе заспие, душа му плаче..... и ќе го легнеме и ќе се ококори за сите пари Плаче кога го легнуваме, вришти, јас мислам социјални служби ќе ни викнат веќе И ќе се смири, па се врти низ кревет, па муабети прави, па игра со рачињата нешто од градинка што учат, па ми се крие под фротирката ми прави "ѕе!".....исто саат и пол трае успивањето. И јас мислев до забите е, ама сите излегоа, вампирчето не сака да спие Може ќе имате среќа кај вас да е до забите Ако најдете лек, кажувајте
Хелоууу мајкички ајде и ние за првпат во темава да ве разладиме прво бебушка моја си заспа сега малце време за мене и јас ко @Mari* да успеам да се средам да заличам на нешто оти деноиве на два пати заминувам несредена в коса до надвор само ќе а исфатам в реп имаме месец и некоа ден ама право џаволче е навечер тегневме маки неколку дена со спањето штом ја легниш в кррветче ко ќе врисни ококоре одма а ти мислиш успана накрај завршуваше в кревет со мене против тоа сум ама друг спас немаше среќа помина ама пак знае да направе така да се тегаве вришти без потреба ајде хелп од поискусниве како ги решавате тие пр со нанење на пр кај неа е пр тоа што чим ја легнам нане некоа мин и сс штрекнува раце ќе и паднат или мрдни нешто и се раскенкува а на меше легни ја спие саати без пр грчеви гасови не држеа мачеа сочно пред недела и пол неколку дена и тогаш се испореметивме со спањево тогаш се в раце беше а пак ко ќе си заспие ноќе душа е еднаш се буди за цицање и дури сабајле ама дури се заспиеме барем и ја наспана колку толку а пред недела дал ќе сврзам неколку саати Убаб ден на ситее
Добредојде попинс. Малечка е уште се плаши од рацете. Нека спие во потесен простор, корпа од количка на пример. Би ти предложила и да ја повиеш, но жешко е...
до кога вака :/ она некад и ок е заспива некад нее вриште скрос се тегаве и земи а се смирува одма и заспана е пак демек ја имам само една пробанп в количка а сум помисл мн пати ама корпата е пак широка нешо странично да и ставам да и стеснам простос дур свикне ама пак да не и жеже мн .. за повој да знам тоа ќе а реши одма ама лош период сме не е за тоа
Од се може да плаче, уште е многу мала, грчеви може да има. За штрекнувањето сите исто, се плашат од рацете. Гушкај си ја, цврсто нека заспие кај тебе, па во креветче. Јас тоа време на страна на ставав да спие па не и беа толку слободни рацете.
@Poppins може да плаче зашто уште има проблеми со стомачето или едноставно се плаши да си остане сама. Како и да е повој ќе помогне. Мојот беше ист на почеток. Спас ни беше да го повијам во тетра ама без врзување без ништо значи не класичен повој туку само на почеток рацете да му се фатени. Откако ќе се успиеше го држев уште малку во раце па потоа во креветче. НА второто мавање со рацете веќе беше откриен ама не се плашеше сам себе на почеток додека се успие.
Попинс му треба твоја близина на бебуш, земи некое ќебенце тенко, пелена, стави ја околу градите и преспиј со неа, од следниот ден до неа пеленчето, да видиш како ќе се смири. И обавезно ставај ја на страна да спие. Ем посигурно ем помирно. Хелоу мамаситас! Јас успивам бебе, врз мене е легнат и ми го корне увото. Откако растат забиве 4ки и 3ки е ужас, мноху е поврза за мене и многу е кенкав, не се трпи. Уствари се трпи, ама само јас го трпам, другиве бегаат. Вчера доживеав да фатам бебе во раце, да се раскенка од љубомора. Е така. Денес имам една обрвска што ми ствара тежина и мора да ја завршам, се надевам бар попладне ќе биде да го оставам бебуш дома. Не е прилика за шетање. Ќе искористам и да избистрам малце мозок, оти сум баш под стрес. Синоќа до 2 цртав, после до 4 се превртував. Ич не можев да спијам. Лето ми е многу мачно поради спиењето. Бебе заспа, одам да поцртам дур не ѕверцнале
и јас се мисл тоа некош да не не и смирено мешето ама поеќе мисл дека е што се плаши сама коа а оставам оти слободна и се затресува а да @AngelOfArh странично в ќоше покрај ќебенце завлекува побрзо ќе го пробам и ова со пеленка ..
Mami! Vcera si pominavme odlicno, bebus go slapkavme malce vo voda i toj da se razladi kako da razbira! Se smee si guga abe milina! Denes odmarame doma, lezejki se doime za da ne se potime uste tolku. Sega se zaspavme i ke stanuvam rucek da pravam ke treba nekoja aplikacija za brza zdrava hrana da si simnam, da ne visam nad spored so casovi, a pak da jadam normalno. Planirame popladne da setame niz maalo vo kolicka, a utre so edni prijateli pak nakaj nekoja voda (more ili banja) ke mu ja fakame posabajle srekja moja, tolku ne pamtam od koga ne sum setala @AngelOfArh alkite jas gi najdov ovde ama nema za pod godinka, pa ke zakacuvam na kolicka i se nadevam ke pomognat. Vcera bas se isplasiv, nekoja bubacka pocna da skoka i prvo na krlez pomisliv, a tuka ima duri i vakcina protiv krlezi posto se mn opasni. @Poppins tetra pelena ke ja svitkas vo triagolnik i samo racinjata ke i gi fatis, taka ovde vo bolnica uste im gi povivaa i super si spijea. Jas na stomak go stavam da spie ili na strana, na grb sam ako se svrti. Taka uste od raganje. Pred nekoj den, ne mi se pisuva duri za sluckava, vo sred nok pocna da povrakja niz usta i nos... na grb legnat samo pretase so race i noze... nikomu! Se potresov epten togas... sam se svrtil na grb, pa sega go pazam epten taka koga spie. Stom si spie na stomak, slobodno stavaj ja i pobrzo glavceto ke nauci da si go drzi. Nie na 2+ so glavceto veke skoro i maka da nemame. Ubav den zenicki
@Sunshine_1979 @M&M и мојата имаше таков период кога почна некаде од околу 10м па тераше добри 4-5месеци..Додека заспиее ке ти играаа цело време пи нервите ај ке заспие ке ја оставам почнува да плаче а спие не е будна и цело време липка не кенкање плачење ко што треба До што беше до што не незнам се надевам ке помине и кај вас.. @Poppins мајка никако на грб. И јас ко @Mari-Ja керка ми многу повракаше до 6-7месеци е така еднаш се свртела на грб срека случајно се разбудив веке беше сина цела повратила низ нос низ уста и немала воздух но ете мајчински инстинкт..Ние добрии по домаа времето максимум го користиме..Синко носе тече ама ке се средиме..Туку сакав да прашам дали некоја користела од гаките за одвикнување од пелени..И каде можат да се најдат..? Ефикасни се..? Керка ако и извадам пампрес цел ден ке се шета така а не кажува оде и мочка па после плаче..А секој втор ден ми е спарена жешко е многу..Поздрав мајки имајте убаво попладне
баш ќе пробам после со пеленка сега се заспавме в количка настрана одзад со перниче и стаив по тесно да и е и она мн ми бљуцка се прецицуца мн брзо и дури се разуцкува на моменти на стомак е преку ден нон стоп шо се вели спие ама деноиве мн почна се врти и перничето и го изваив послоб да е оти знае да се забоде во неа за главчето вака ми е мн добра го држи цврсто се врти сама џаолче е она и големка си е веќе сме 4600 а 34 дена некаде е .. Убав ден мајкичкии таја си нана мајка кафе да испие на раат ве гушкаме
Добар ден од мене Неколку дена не сум се уклучила не стасав се да дочитам. Вчера бевме на контрола синко нешто настинат носето му тече среќа нема ништо на гради. Крвна слика правевме нема вирувче само слаба ние крвта па ке треба и јас да проверам крв. Инаку за спиењето јас син ми го ставам на страна да спие ама он сам некако успева да си се сврти на меше и така му е најубаво за спиење, на грб кога спие само прета и одма се буди. Тоа е женички убав ден на сите.
@blessed.an toa i jas si vikav samo cel den, fala mu na Boga, kako nesto od krevet da me isfrli. samo go vidov vo krevetce preta so race i noze... zivotov za 10 god mi se skrati... skraja da e!
И мене ми се деси на неколку дена пред одмор. Околу 4м имаше. Нејќам да се потсетувам, ужасно беше. Јас мајки правам ручече, мусака, така ми се пријаде мусака да денес си ја направив. На мм пица му се јадело, на него утре ќе исполнувам желби. Денес имав во план да трчам ама ништо, утре сабајле ќе трчам. Таман сабајлечки ладното да го фатам а и чист воздух да подишам малце. Денес ќе трчам по бебе во двор. Ајде да пробам да успијам бебе оти време му е веќе. Се помалце ми спие мајмунот, јас би да скрати на едно спиење ама нејќе. Да го научам како за во градинка. Ќе треба а пробуваме веќе. Од 1 до кај 3 да спие доволно е. Одсабајле ќе шеткаме, ќе помине време, а на пладне потешко оди па вака да си мења. Море ја знаете онаа ми е закачено бебево за суќна? Епа денес тоа го имав тоа у пракса, не само на муабет, јас правам ручек тој околу мене з фустан ми се држи и вртка. Мајмун!
И јас сум од тие што заспива дете по 2 часа Да го оставам мислам дека ќе го прескокне денското спиење. Имало денови кога, заради обврски не преспивал па пак нема заспиено навечер порано од 23 часот. Туку мене ме мава пмс. Фрижидерот да има уста ќе рече досадна си, престани Благо ми сака душата и крај. Да се разбуди ѕверот ќе излеземе малку. Туку и тој се научил да командува, ми вели не сакам во тој парк, сакам во големиот Сакал да се бања во забентот (базент) Убав ден дами!
Добра ви вечер мамички! Се натегам секоја вечер да пишам на темава, ама некако нема што да кажам. Се спремаме за одмор, недела сабајле одиме, и како и секогаш се за последен момент оставивме. Кола на поправки, дете на педијатар, шишање, пазарење, пакување..... Климата во кола ни е расипана и денес мм ја носеше по мајстори, ама не успеале да ја направат. Како ќе патуваме без клима не можам да замислам, ќе треба да тргнеме ептен рано накај 03-04 часот за да го избегнеме жешкото. Денес пазарував нешто за домашната аптека, млеко и спреј за сончање, нешто малку за јадење и пак отидоа 3-4 илјадарки Нема крај на ова трошоците. Туку гледав метео и кажува дека од недела па до вторник ќе е врнежливо, ако е така ќе усладиме и одмор и сё. Инаку ве читам за спиењето, најопасна положба е онаа на меше, се зголемува ризикот од СИДС, положбата на грбче е најсигурна, а со благо поткревање на душекот ќе ги избегнете ваквите несакани ситуации со повраќањето. Поздрав и секое добро!
Мамички знам дека имаше повеке тука што се во Германија па ако сака некоја нека ми пише лп имам некој прашања
Се враќам од кај комшика со три деца,големата 7 години малата 2 и најмалиот 40 дена старо.Мислев ќе се утешам со неа,дека имало и потешкоАма синко пак ми покажа дека е непобедлив,ги надвика сите три они глас не пуштија.Абе толку диво дете немам видено,не сака да го допрат и муабет да му прават Главата тапан ми стана од плачките негови ама заинат седев,асоцијална сум веќе ради неговите испади. Туку,колку се поразлични децата старовремски пораснати.Големата кафе ми свари,ја пазеше помалата,го креваше и бебето.Мајката раат.Пораснати без многу внимание и енциклопедии за бебиња. Овој мојот нема да може сам да се гледа од што е распекмезен,а не сестра или брат да чува.Хаос и е во куќата ама ич гајле нема,а мене со едно коса ми обеле од секирации.Тоа е се до човек... Касно ми е веќе да го превоспитувам,ќе си го траам таков закачалка на мама Тоа е мајки,заспа ѕверот легнувам и јас имајте лека ноќ.