Здраво од мене по долго време. Честитки кај сите што немам честитано, @danichap да е здрава и жива големата дада. Кај нас ништо ново, освен стомачен вирус по втор пат летово кај сите од еден до последен. Со малиот и на инфузија бевме. Па таман помина тоа, се лизна од коритце во соба и право во масичката. Толку силно се немал удрено до сега, од ударот како вдлабнатина имаше на челото. Сега нема ништо, поминаа два дена, нема реакции. Среќа не беше ударот малку подолу кај окото, не знам што ќе беше. Огромно фала јавно на @mariz и @Kaetana што ме смирија ноќта. Во врска со плашењето, моево од ништо не се плаши. Тие што ме имаат на фб, можеби имаат видено како пука балони сам цело паковање купуваме и во неколку минути се испукани. Не се плаши од животни, ни од бубачки, веднаш ги фаќа со раче. И се пентери секаде се качува, овие дена сум цело време зад него од страв. Претпоставувам мал е уште, не разбира толку за опасноста, со текот на времето се надевам барем за нешто ќе е претпазлив.
Ќе се вмешам и јас во муабетот за страв кај дете! Искрено, често знам да кажам ,,легнувај да спиеш ќе дојде чичко Кољо да те земе,, (соседот) . Се смирува и не се противи, па ете ова е начин за брзо да ја скротам и принудам да почитува наредба. Кога го среќава, чичко Кољо во зграда малата го посматра, не и е сеедно, ама да бега или да се плаши од него, да плаче и да вика - таков страв уште немам видено! Еден период ,,ја заплашував,, со звукот од дрвосечачките низ градот што вревеа, сега и се омилен звук! Беше бебе кога во раце и пукна балон, па посреќно дете од неа немаше во тој момент. Чудак! Во последно време забележувам дека се плаши од иснсекти, од гуштерчиња...ама не онакво панично плашење или да плаче, туку само се штрекнува кога ќе виде! Ова ваљда ген од мене, јас се плашам од истото! Кај свеки имаме куче, малата е заљубена во него, колку само го ѓњави ми е несвојствено за тригодишно дете... ама кога кучето ќе се затрча кон неа пак некако се штрекнува! За бањање имаме проблем кога треба да излезе од водата, се противи дека завршил чинот! Се сеќавам кога првата година ја носевме на море, имаше 1год и 3 месеци, па ни бегаше и во вода сама влегуваше, маскота беше на плажа! Храбра ми е цуцката, нема што! Туку не им берете гајлето, тоа се минливи стравови, еден ден ќе ги задевате како се плашеле од вода, од балон и сл. За бајачи, и јас не верувам во таква помош искрено, но @MamacitaBuena верувам дека си се одлучила на такво нешто во случајот кога си била во безизлезна ситуација, барајќи спас за детето! Но искрено, за такви ,,трауми,, некогаш е потребно време за да подзаборават малите на непријатниот настан, додека тие бајачи пак можат уште повеќе да го поттикнат стравот. Во секој случај, се надевам дека малото е сега добро и настанот за брзо ќе се заборави! @danichap Среќен роденден на дадата двегодишна (со задоцнување) Убаво да си ја поминете прославата ,,во вашето село,,
Мене срам ме фаќа веќе да ја фалам . Алал да и е за целата поддршка и помош која ми на пружаше во текот на бременоста. Сега не само генералка што имаше направено и постелнини сменето, балконите исчистени, играчките сите во када измиени и повторно на старо место, леб, млеко банани и др. исновни намирници купила, една расипана ролерна беше направена а и други поправки низ куќа. Ајде и некој друг нека се пофали
@snegulkata Да мила,добро е помина сега се е супер.Чекав некое време да заборави,само од себе да помине,ама се полошо стануваше и морав се да пробам.Мајка. @danichap среќен роденден на бандитката дадичка,да ја пратат само убавини во животот Јас не ја фалам свекрва ми многу,ми е страв ако ја пофалам да не стане од креветот и да дојде се да ми среди стакло да направи
Извини што не те тагнав, не беше намерно и не беше со намера зад грб да е муабетот. Мојот се исплаши од петарда. Недела дена беше баш тоа што го кажа ти. Јас не ни помислив за бајачка и извини ама не ми е нормално да се носи кај некоја баба. Тоа не е ни алтернативна медицина. Што му правев? Го гушкав и викав мама е тука. И ќе заспиеше и пак ќе се разбудеше. И пак истото. Цела недела.И помина фала богу. Се надевам дека никогаш веќе нема да си ставена во состојба да отидеш на бајачка зашто цврсто сум убедена дека сепак на крај ти си му помогнала на детето. Не таа.
Ќути додуше туширање тело не е страшно некогаш и интересно и е го држи сама тушот ама главата е хорор. Сега ја бањав косата и се поти и и смрдеше главчено абе ја крена зградава во воздух. А да ја ставиш во базенче, езеро море цел ден ќе седи и ќе си игра со водата. И излегуваат вруќици на челцето и кај ушињата ама не сакам да ја шишам, шишките сама и ги кратам и пробувам да ја навикнам на репче. Многу и е убава косата жал ми е да ја кратам
Ништо Инаку ептен е срце со балоните, мојов се плашеше и уште се плаши и друг кога пука, а не па сам да земе да пука и јас се плашам иначе да пукнам балон А за мравки, бубачки ич не се плашеше и ги фаќаше со раче.. а сега веќе не.. уплав има и од пеперутка дури, незнам зашто дали некој го има уплашено ептен... за пентарење е прв, скока од кревети и на глава се пушта дури... стој на раце пред некое време направи случајно затоа и те тешев за главата... се има чукнато ехеее... скоро беше со модро рогче
И ќерка ми е од тие што се плашат кога се бања, ама само кога се мие и косата, незнам што и стана од есента некаде, вришти се корне цела зграда ечи од нас. А лани кога бевме на одмор дури еден бран ја кутна и цела се наголта вода и ниту заплака ни ништо, се смееше и сама си влегуваше во вода. Свеки моја морам да ја пофалам, иста како на дани, нели тие живеат во друг град но во куќата имаме и ние соби па кога и да отидеме се направила цакум пакум, бришела прашина, теписонот ни е истресен, постелнина секој пат чиста, ништо не ми дава да чепнат. Иста е и кај нас кога доаѓа не може да седи, кога си доаѓам од работа станот свети и ручек и алишта се на место . Околу малата стварно ме слуша што ќе и кажам за исхрана и чување ништо не прави спротивно дури знае да ми се јави за нешто дали може или неможе. Ај доста ја испофалив
Ех камо и мојата да беше за фалење. Иако не сме заедно(од утре ќе се ,,трпиме,, 3месеци),жената нема воопшто лоша душа,но нема сенс за ништо,цел живот живее сама,со супер државна работа,сопруг кој и помага повеќе од потребно,па сега не може да се смени знам,а мене тоа ме нервира. За стравот,син ми го плашиме само кога прави нешто што не треба. Најмногу се плаши од цигани што собираат старо железо и од црниот џип кој собира немирни децаМора така,зашто подобро да се исплаши од нешто отколку да се повреди или да направи поголем проблем. За бајачи,ни верувам ни не,но сметам дека маката ќе те натера секаде да отидеш и лек да побараш. Ваква сум денес. Торта направив за свекорот,куќа средив,остана уште прашина и вечер двор да изметам. Иако +40 ние денес манџичка си сваривме,мерак сум кога синко ќе рече колку убав ручек имаме денес. Остаток од денов користам за мене. Вечер уште еден букет цвеќе да земиме за свеки и утре сме спремни за пречек.
@MamacitaBuena тоа е нормална реакција после претрпен страв (ако може така да се нарече), да не спие мирно и да биде раздразлив. Ситуацијата дефинитивно не е за бајачка. Ние имавме слични реакции кога почна во градинка, цел месец немирно спиеше, плачеше во сон. И помина. За да не се плашат деца не ги изолирајте од јаки звуци, нека не растат во тишина. А кога ќе има ситуација да се исплашат реагирајте нормално, како да е нештото нормално. Ако приметат дека и вие паничите, се набива страв загарантирано. За бањање и ние имаме проблем со косата, а-дојде тој дел се дере ко да ја колеме Сега пак имам и поголем проблем со косата, несака да ја шиша. Цело време одложувам но веќе тешка ми е за оддрживање летово, ќе ја скратам сама пред да одиме на одмор. Спојлер: Коса И јас би ја фалела свекрвата, ама сега не ми е до тоа. Нервозна сум два дена. Треба пак со нив сама да одам на одмор месец дена И лани бев 20 дена со нив, без маж ми. Вчера на работа не му одобрија да користи годишен одмор (уствари не е прав одмор, али тоа е веќе долга приказна). Првите 12 дена и моите ќе се со нас, наредните 12 дена по нив останувам сама со свекор и свекрва. Ќе си пукнам луѓе! Цело време кога и да помислам на одмор, ми врие од внатре. А не сум во ситуација да откажувам одмор и да му ускратувам море на детево. Ќе имам луда журка само со баби и дедовци
Не се нервирај, користи помош што ти се нуди, кога веке мт нема одмор. Да не се они, ке ти биде потешко. Замисли ситуација кај мене. Ај што ни една баба не сака да ми носи дете на одмор само со нив ок, прифакам, страв им е. Ама ни една не сака со нас да дојде. Свеки веке си уплатила со друштво, мајка ми па не сака, незгодно и било со зетко да оди.. Така да користи услуги и помош што ти се нуди.
А се мислев дека некаде прочитав дека мајка ви ќе иде со вас на одмор во Септември. Тешко ќе ти биде со двете, многу . Убеди ја. А јас па на свеки вчера и реков ако сакаат договина и они да дојдат Грција . За Мајот, во Охрид, бевме јас, мм, двете моми, мајка ми и неговите родители. Уживанција. Бабите среќни со децата, родителите уште посреќни оти имаат помош и крадат мигови за себе
@Kitten не се нервирај, тоа е што е, ќе стиснеш заби па догодина заедно и мт.Знам дека ти е повеќе што нема тој да дојде, отколку дека ќе бидеш со баби и дедовци
@irena.1 детево веќе не е толку захтевно, ќе уживавме со неа. Плус дека два пара баби и дедовци, ќе имавм време за нас двајца, и да излеземе сами да се видиме со пријатели и да отидеме попладне сами на плажа (попладне во принцип не ни одиме со дете). А сега ќе мора 24/7 да сум со старите. Плус сум човек на кој брзо му здосадуваат нештата, така што за мене одмор подолг од 15 дена е ту мач! За догодина уште сега си ветив дека во јануари ќе уплатам аранжман за нас, а стариве нека си одат сами. Доста беше. @azelea
Мојата многу сака балони, ги вика бабум. И бидејќи во парк се 130 денари еден, решивме даи купиме обични и да и здосадат за да не бара у парк. И нормално првиот го надивме и го пукнавме пред неа, јас го дупнав, маж ми ја држаше у раце, и кога пукна, сите викавме бравооооо и чукавме раце и она не се исплаши. Тогаш и надив 5 и и ги дадов, следниот ден и пукнал еден, маж ми вика прво се збуни па после чукаше со рачиња за бравоооо и весела дека пукнал. Јас мојава на бајачка да ја однесам поголема траума ке има. Има траума од подруми и кога одиме со која во подземна гаража ја земам во раце и се гушкаме. Од муви и е страв исто, една ја допре на челото цел саат се фаќаше на чело. Малава прекина да јаде, јаде само леб, обожава да си кине со прстиња и да јаде, 2 дена со лажги сме да касне нешто. Кога ќе залади па тогаш јаде. Ама пак мора и сама да јаде иначе никако. Се е трошки и каши на сите страни. Блендирано не јаде, само парчиња да има. За вода исто со лажење, 3 шишиња пред неа, па лажеме дека ние пиеме и она да пие.
Јас уште ја убедувам, ама скоро па невозможно. Па како сега, па ке требало да се устручава. Викам добро во посебни апартмани, во посебни куки, само во исто место. Па неее, ај сега она стара со нас млади. Па незгодно на плажа ке и било. И така се по ред.
Zdravejte lepotici, evo mene od Bugardka, samo da ve pozdravam, uzivame vo Bansko, voopsto ne mi e krivo sto sme na planina, preubavo, sami sme so mm, ova vo kontekst na muabetot so baba servis na odmor, zaradi toa sto nie celo vreme sme so baba I dedo I preku glava mi e od so lugje sami ne sme se videle. Tuka tip top mi e, ne gotvam, ne mijam sadovi meraci, beba si spie ubavo, ne se poti, vremencevo prekrasno, ja banjavme vo bazrn I presrekjnae, placi koga ja vadam. Mislam I naredna godina pak bi dosla vo Bansko ili bilo kade na planina. Si jade bez problem, deka domaajmuni izigravame za da jade, drtevo kako sosem dr da e. Si igra vo igroteka, abe so da vi kazam, momentalno jas uzivam pokraj bazen, se soncam, a beba spie so tata. Ajde majkici pozzzzz, guskajte decinja!
Мојава па ги "тепа" и вика буба буба муа,а па кога некоја досадна ептен ќе и се закачи се нервира и готова да заплаче дека мувата цело време на неа стои.
Многу тешки и жешки денови денес мака видовме со заспивање.Башка и гости имавме па големиот дечко нејќе и нејќе да заспие.Секој ден се бањаме во базенчето дури и проба да гњури абе кај му текна.Два пати ништо со смешки помина е третиот пат со плачки изгледа се напи повеќе вода.Сака да оди ама тешко ми оди газето тешко.Сандалки нејќе патики па ич.Еве немам идеа како ќе се водиме надвор.И никако не пие од шише ни со дупчиња тие шишенцата па си пиеме од филџан ама пие и со носот и на секое се дави.Толку за денес од нашите лудории.Нека си имаат убав сон дечињата а вие мами убав одмор.Тато ќе оди на работа мама сама дома со бебо.