Исто, секоја вечер викам а вечер со бебе и јас ќе заспијам, една кујна само да средам, па по кујна се редат и машина алишта, и дневна играчки, и алишта од мм и од бебе... На крај таблет, фемина, фб, групи, месинџер, вибер... И пак дошло полноќ и после полноќ. Детево ми стана лигле, да бе со други се лигави мислиш којзнае што се случува, со мене е бајче. Ќе си игра, ќе дојде ќе ме баци, гушне, продолжува, бара да му дадам нешто од кујна да си касне, продолжува, бубаче, а со другите е права мала маза. Абе се лигуши, се тегави, се инати... Ама другите попуштаат, јас не попуштам, и тоа е тоа. Не ми смета, ама греота ми е кога ги гледам како ги мота, по скали, внатре надвор, ваму таму... Јас мајќи се спремам за градинка и психички и материјално. Направив нарачка за Н&М гардероба за во градинка, уште патичиња и топлинки, па здравје после чекаме на раат есен. Ранец имаме, јакничка една имаме, уште една нарачав, е гумени чизмички и кабаница немаме, ама ќе ми треба и тоа, есента кај нас знае да е врнежлива. Мислев да одам до Солун на еднодневниве шопинг тури ама другарка ќе оди во Софија оа по неа си нарачав. А како ми се оди на еден ден некаде сама, знам нема да издржам, ама ми се излегува од дома еднаш да видат што значи да се грижиш за дете и дом. Ајде мамаситас, ќе легнувам, имајте убави сни!
Како бе дочекувате полноќ? Јас уште во 22 h сум капната, само перница гледам... Да можам и во 20 h би си легнала, ама нема... Уморна сум, уморна, преуморна. Сакам еден ден да лежам, да спијам, без грижи, ама нема. Денес на вага 46кг гледам. Жена од 30год, а 46кг...изгледа ќе треба во детски оддел да барам облека... @AngelOfArh цитерал капки, да, ама џабе, од денес алмацин. Тоа е, така растат, така доаѓа понекогаш... Тоа мајки. Убав ден.
Здраво мајки! Се пријавувам во мајки со лажно ветување дека вечер ќе легнат со бебе. А машина? А пеглање? А туш? Се тоа откако ќе заспие бебе. Но, бидејќи со мм сме ужасно скарани, до степен да не се ни гледаме во иста куќа, денес си преспав со бебе денски. Па кога не се цени мојот труд и коха " само детето ми е работа" тогаш кога тоа спие ќе спијам и јас Ручек се прави, мама грашок, а бебе кромидарник од бебе готвач. За таткото ќе видиме дали ќе му остане нешто @augustd Неа ќе и помине ич не се секирај, ама се ова на нас остава траги, затоа сме мајки Мада јас се сеќавам порано татко ми исто со мајка ми бдееше, немам јас таков татко за ќерка ми. Уствари не, татко имам, но партнер како да нема повеќе. Ладна сум, камен, само лутина ми врие. Се соочувате ли со неблагодарни сопрузи кои мислат дека вам ви е полесно дома, а тие се отепуваат од работа?
Добар ден и од мене. Изгледа денес е ден против сопрузите И јас сум налутена, нервозна и се ми иде со сите да се карам. Кавгата настана завчера кога реков дека ми се лоши од што не сум спиена ( бебе стануваше на полсат), и одма лутење, мрштење како да побарав злато да ми купи а сакав само пола сат да дремнам. Значи се сама, дома по цел ден до доцна ноќе, деца, оброци за нас оброци за бебе куќа алишта. Стварно треба да им оставиме еден ден се да прават тие па да видиме. Ексик и нивна работа и се, Имаш пауза имаш контакт со луѓе а ја пијам кафе со бебево во скут и на другово дете прашања невозможни му одговарам. Ама ај да не кукаме. Ќе се издржи. Јас велам греота за децата и татко сакаат ама слабо гледање..
Мене ми се чини дека денешниве мажи се обземени од вртлог некој, работа, пари, амбиции... Порано имало помалку пари и се постигнувало многу повеќе, 90% од нас живееме во домови од родителите оставени, значи ни овозможиле многу повеќе од што ние сега можеме. Сметам дека се ова го прави беспарицата, сите караници и сите нервози. Да имаме пари секој ден да шеткаме, да одиме на бар 2 одмора годишно, да имам јас како мајка да не сум зависна од неговата воља за разнесување низ град, охооо, би било супер, ич не би се карале, ќе си наоѓам занимација, ама нема. Мене искрено монотонијата ме убива, ме јаде, ме тера на депресивни моменти и не си обрнувам воопшто внимание. Ќе се истуширам навечер и ќе си речам па што ќе се фенирам и така утре не одам никаде, ајде фрзи косата во реп, ќе пофатам алишта за да се облечам, ај пак во старата исфлекана маица и шорц од мм некој, што ќе се гиздам, и така никаде не одам... И тоа прави мажите да не не гледаат веќе со исти очи. Абе две кила да ослабам, да земам да се средам, одма поинаку ме гледа и има поинакво однесување. Кај нас лично нему му сме а најмногу тоа што јас многу време посветувам на интернет што намалив десетоструко и што сум дебела. И мене ми сметаат многу работи кај него па не се лутам, јебига. Одма почнав со филозофии, ама така ми дојде. Денес сум преморена а нема ни 3 саат уште, страшно. Доцна појадував, еве сега пред пола саат и тоа ми го намали шеќерот страшно, ме растресе, едвај си дојдов на себе, два реда чоколадо изедов, испив чаша компот од цреши со лимон внатре, се смири малце тресењето ама уште осеќам слабост. Детево ко за инат денес решило да ми го скрати животот со бељи правење. Денес ќе се руча џанкфуд, ќе пржам компири, колбаси, зеленчук, салата, тоа ќе јадеме денес, не можам повеќе.
Postarite od nas kazuvele deka ova se najteskite godini od brakot jas neveruvav, mislev dete, maz, zivot vo idila ama ne bilo taka, nepocituvanje do beskraj e za mene ova od nivna strana, te sakam ne e dovolno, nema blizina nema razbiranje, nego rabotniot den mu trae 8-9 casa mene 14-15 ama koj go ceni toa, posle zosto si umorna na vecer e za sto sila da imam? Mi pomogmal pa da odmoram i da izdvojam vreme za nego? Posle bilo polsno velat )) koga decata ke potporasnat ama jas sakma i vo ovie godini da vidam ubavina, a parite se faktor i toa golem , ako nemam pomos od nego ke si platam pomos ) i jas odmorena nalakirana ke pukam od samodoverba )) nie doma beter cimeri ni tolku ne sme ama luta mu sum 24/7 ne mi ide poinaku, ne mi ide da go gusnam ne od sto sum umorna tuku sakam ljubovta bre da ja pocuvstvuvam, porano edno gus gus bese dovolno sega mi treba poveke ama toa izgleda malo sutra so vikaat ))))
Се согласувам со тоа за беспарицата не и за изгледот. Секој се менува, досега за тоа не ми рекол ништо јас се трудам да личам на човек колку толку , не стално ми успева, знам и во 21 да се комирам сосе бебено ако случајно дојде до муабет за некоја средена и незнам каква одма почнувам да го фалам мажот нејзин ) ( во смисла и дава време ( ги чува децата) за на раат да се среди облече коса нокти, па и теретана.И одма се молчи Јас немам ограничувања за шетање и возам и сама но кај да одам со бебе. Си велам само да пркне малку не ме гледаш дома порачувај си руччек од кафана.Ч) Тоа е кризни периоди сегде има особено дур се мали децата, мајката е ограничена.
Хелоууу Беба сега заспа па јас прво кафе пијам Од сабајле бев во градот да ја фарбам сестра и на комшиката,ме замоли да и ја средам косата Ок,ама можеше едно кафе да ми направи Чудни се Германците,кога ке ти дојдат еден коњ стави им ке го изедат а кога им одиш не те нудат со ништо и уште да ја средам И во наредните 100год нема да можам да разберам некои работи овде Маже ми е на работа,дури другата недела ке има слободен ден Вчера го нападнав за ништо тој незнаеше што да каже па молчеше кутриот баш ми дојде жал после тоа Сама сум и заради тоа сум нервозна (башка хормоните си го прават своето) ама зш пак да му се истурам нему Вистина ми е жал,кога ке дојде ке го гушнам и готово Цццц сама се карам сама се мирам абе полудев вистина Денес време погодено па ке шетниме со кере покасно @danichap Денес бев во Лидл и жити чорапите што им останале За еден ден све маф,ништо немаше имаше две бодиња само нив ги зедов и толку
More sinoka gi ostaviv vo spalna da go zaspie jas vo dnevna si legnav pred tv. A maliov mi e mnogu ama mnogu hiper i besen. I samo slusam od dnevna vreskanje, smeenje, tropanje, vikanje, placenje i slatko so se smeam. Pa edno tras, se aknal od zid i vorav da interveniram sto da pravam go zemam za deset min zaspa. Posle mi doaga cel ispoten i vika abe neznaes sto pravese od vamu stoka tamu od tamu vamu po spalna, na zemja se rasturi siti mecinja i slikovnici, nemozam da go sopram mnogu me izmori. Hahah mu vikam ti za pola saat se izmori a jas cela godina mi e vaka. I samo napravi edna faca u stil lele majko. Od denes e na odmor abe dusa ke mu vadam ke si go cuva i oro ke igra. Inace za po doma za pomaganje mi pomaga ne da go falam ama stvarno. Cistime zaedno, cisti wc, alista pruza, zaprzuva nesto za rucek. Za toa nema zbor. Go cuva i maliot, ama koga ke mu kazam izmorena sum mi vika od sto doma si e ajde de
Dobar den. Kafe uste ne stignav da se napijam. Od sabajle sum so bebeto toa samo nesto kenka se da ja nosam vo race neke da se zaigra ili vo dubak da sedi. Bevme i do prodavnica so bebe vo race kolickata ni e vo kola pa nema koj da ni ja izvadi abe mazi go mrzi sekoj den da ja vadi i stava. Tuku ajde i jas da se pozalam za nepomaganjeto. Koga ke dojde nekogas 18 -19 casot se toj e izmoren i koga ke zemam da varam kafe mu podavam bebe da ja pricuva dodeka bide kafeto oti jas na terasa odam tamu ni e plinskoto mi vika nosi ja izmoren sum. Aman jas neli sum. Koga li samo eden den ke mozat tie da bidat zeni pa da vidam kolku ke izdrzat i bebe da se presoblece, sprema obrok i nahrani, pa da se sprema rucek za nas pa da raskrene niz doma ohooo eden kup rabota ima ma nema ni 1 saat da izdrzat. Izmoren e ok ne go prisiluvam za da cuva bebe sekako sum sama po cel den pa sama se snaogam. Svekrva mi i majka mi se blisku ama ne goagaat stalno a pa ne se ni nudat da pomognat nesto se naviknav sama se da si rabotam. Vo nedelata ke ideme do bugarija malku da setneme da gi seftosame pasosite na decata. Sega da si svaram kafe maze i sinko uste gi nema bebe spie i toa e . Pozz
Ве читам за маживе...мм ги жали другите...леле какво е детено 3ца не можат да го исчуваат многу е лошо...ги жали (а дома средено им е ),..........а јас брате сама можам да го дочувам моето т.е нашето...никогаш не рекол тешко ти е или да ти помогнам...нашето е добро дете (дека не трча по него)...+ дома никогаш не сум досредена....едно сум средила...другото лом станало. А за тоа дека е изморен...за шетање никогаш не е...така да не верувам многу...според мене тој што е изморен е изморен и за шетање, не само за работа....ако сум изморена и ако ми дал некој прилика да одморам, ќе си легнам...сигурно нема да шетам до ниедно време. Кој пиша погоре за во кафана секој ден и јас сум ЗА.
Ја погодивме темата. Ги мразам сите мажи денес. И мојот и вашите! Би сакала кај нас парите да беа проблем, тогаш би се фокусирале на тоа и не би измислувале проблеми таму кај што ги нема. Ние имаме доволно, но пак не шетаме и не уживаме. Се нешто се наоѓа да се искараме. Проблемот не е ни околу помагање, тој работи по дома исто како мене, чисти, средува... Мојата мака е што мисли дека јас не сум изморена, дека дома седам и често префрла за тоа. Не ми е потребно признание, доволно е детево што е средено и напредно за да се знае мојата работа, но ете, сакам сочувство и разбирање на крајот од денот. Се случи и мене еднаш да ми префрли за средување на телото, кога не бев депилирана, па требаше триста комбинации да се направат за да му помогнат бабите јас да одам да се издепилирам. А се дешавало и сам да ја чува, јас да излезам Тоа ме нервира уште повеќе. Еднаш вака, еднаш така. Некоја спомна дека не и доаѓа ни да го гушне. Море мене ми доаѓа да го легнам една недела болен и во соба да не му влезам
Да не читаат ќе речат кај овие ништо не работат, па и се жалат. Мојот во глобала е арен, ама не е многу скромен по природа, сака многу работи, а мене тоа ме нервира. Сакам да живеам без да бидам роб на стан, на бела техника, на возила... Возам една кола откако завршив средно, ете 12 години и не ја менувам, иако заработувам сама, освен овие два месеци. Он ќе му текне неговата ќе ја продаде, ќе купи нова, па сакал човекот викендица па и за тоа плаќаме мајстори, па кредит за стан,... Да, сето тоа кошта, ама не е нешто неопходно и јас страшно се нервирам. Јас еве и канта телефон имам, баш ме брига, тоа не ме прави среќна и не разбирам луѓе кои живеат за такви работи. Туку, имав нешто кеш, па резеервирав за мене и за детето сами во Струга викенд, а он има цел викенд да печали сам. Јас редно е да поуживам.
Леле мајки страв ме фаќа кога ве читам за со мм . Сакав да ве прашам кога почнуваат бебињата да спијат повеќе саати ноќе ?
Здраво мајки. Уморна сум. Вчера прв пат да седнеме некаде со маж ми а бебе да спие и ние да уживаме у кафе и сладолед без 100 думкања шетања досаѓања. Не знам како заспа у кола и после у количка. И нормално до 11 вечер само шетавме низ станот. И прв пат да спие 6 саати без прекин и јас 10 пати стануев да ја проверам оти не се буди. Па у 5 станав да работам па да средувам по дома па после на работа. Јас од мм не смеам да се пожалам. Фала на Господ ептен ми помага. Знаете дека он беше на породилно место мене. Па кога му заврши породулното он одеше втора смена јас прва за да има кој да чува дете. А сега најде работа и плус па станува у 5 да работи па да оди на работа. И јас понекогаш кога имам додатна работа станѕвам во 5 и така рмбаме. Па јас си идам дома у 4 од работа он на втора работа оди. Си иде у 8 и често нема јадење па купуваме сендвичи мекици или вариме макарони. Ретко да рече сакам тоа да зготвиш. Си имаме needy детенце и нема одмор. Си ја разгаливме макс. И сеа си трпиме. Одмор јок. Мислењево од сабајле го пишувам. Е пред некој ден се испреналутив оти го изгоре јадењето на малата ама па и јас пребарувам. Сега тој е периодот. Мора да се работи максимум за да се ума свој дом. Доста ми е од кирии и газди. Ни трпи блискоста немаме време за нас. Ама знам дека ќе помине и ќе излеземе посилни од ова. Има пари ама има и јаки трошоци кредити ама сите низ ова минат.
Мами, дајте тука сте поактивни, кажете мавтаат ли вашите деца со рачињата и до кога го правеле тоа? Се измачувам со ова прашање бидејќи прочитав дека е поврзано со аутизам. Детево за една годинка разбира многу работи, а и педијатарот ми рече дека од километар се гледа дека е супер дете, но ете некогаш ме јаде црв, а знам дека скоро сите деца се такви додека прозборат и проодат.
Ич да не се грижиш, и мојот мафта, а тука така се по возраст со твојата лепотица...Мојот е многу мрзлив, уште неќе да се пушти сам да оди