Сите го прават тоа. Ако не сите онда 90% , кога се лути протестираат и на тој начин покажуваат. Мојот така прави понекогаш и кога гледа цртани, па не сумњам на аутизам. Повеќе мислам дека сака да игра хахаха
Здраво мајки од вчера ве читам дури сега дочитувам. И мм е скоро ист како кај сите ваши,ми помага колку толку,но сега 3 мес.не е со.нас,јас сум сама со децата и свекор ми.Поминавме мн лош период болници,боцкања плачења,хаос лудница.и се сама без мм без.никој помош никој. Прво,како човек се неам наспиено мн времее. Второ,сите обврски околу домот,децата,пазарење,буквално се е на мене.Одлуки,за се товарот на.мене. Како трето,и.ние се караме,најчесто поради тоа што јас се во лице им кажувам на сите што имам,а последниот пат беше кога бевме отидени кај сестра му на мм,и таа ич не го зема бебуш,цело време јас го држам,а ни мм,си гледат фудбал,тоа почна да плаче не може да заспие оти не си е дома,и јас се развикав,земи го малку имаш ли осет и се испокаравме,и кога си докдовме дома уште толку се испокаравме и не си зборевме ден два, Сега сме во ситуација проблем со парите.но ке се среди,сакаме дома да си средеме кујна најважно и најбитно. До сега сум горе доле.нон стоп по скали,но издржавме уште малку ке биде се ок. Мм никогаш не ми префрлил не си депилирана,средена,ниту јас нему,највеќе се расправаме затоа што тој гледа на сите да им угоди а јас не дозволувам,секој нека си се снаоѓа. Друго,што да ви кажам мајки,поголемото зборува кажува секој ден нови зборчиња,интересен е но беден,бесен,не ме слуша ништо,прелош,во градинка ни не помислувам заради малото да не ми се разболе пак,стравот ми е у коски влезен. Бебуш добро си напредува,гука,станува сам кога ме фаќа за рака,се смее и е мирно бебенце. Одмор нема ни оваа година,здравје да има.еве ги спијат и двајцата,имам време и за мм,но не е тука,уште малку се ке помине,самата си се тешам. Легнав и јас мајки имајте лека ноќ....
@augustd исти сме јас и ти во тој поглед.. скоро гледав (случајно) клипчиња на јутуб со рани знаци на аутизам и сега секој негов потег со аутизам го поврзувам..
Здраво мајки. Ве читам кога се жалите и првен ме фаќа страв како ќе ме биде, после си држам едно предавање за подигање на морал и расположење . Помош од маж се помала и помала. Не за џабе бев на поседок кај мајка ми. Уште кога планиравме второ дете ми кажа дека сака да го зголеми обемот на работа, а со тоа и помалку време за со нас...и го прифатив тоа како нормален тек на работите. Како мала жртва за подобро утре, за подобра иднина, за нашите деца да имаат поубав живот. Преку недела се трудиме да пазаруваме заедно барем два пати и барем еднаш преку недела да испаѓаме сами(кога има бејбиситинг) а еднаш преку викенд до езеро/парк/природа фамилијарно. Се трудиме да го одржиме тој ритам и заедно да ги оавуваме овие активности. Низ куќа aко му речам ќе помогне, ако не му речам а е задлабочен во работата нема. Дење ноќе ќе куца на компјутерот и ќе работи. Има моменти кога ќе каже дека му треба целосна концентрација наредните часеви идека покасно ќе ми надокнади. Никогаш не пререкол за јадење, чистење или општо. Доволно е еднаш да го остави човек сам со двете на 15 мин., уствари со двете никогаш не сум го оставила, само со големата, па ќе влезе препотен од неа и ќе рече алал да ти е како се справуваш по цел ден. Доколку види дека се борам со обврските и не можам да постигнам ќе ми рече остави, не е важно или ќе помогне доколку може. Знае и да се јави на мајка му и жената да дојде, ќе ја поигра и прошета поголемата. Во исчекување сме на одговор од градинката @augustd нормално е. Уште некој месец можеби и ќе почне и од земја да се џитка во знак на протест ако нешто не и е по ќеиф. Момиве заспаа уште во 21.00, чудо. Не знам што попрво да правам сама со себе
И во бременоста истото си го правев. Сега и како мајка. Ама се тешам не сум сама, сите сме биле такви, ако мајка ми ме критикува и ми вели дека треба да почнам да пишувам трагедии
Isto i mojot taka mafta koga ne mu odgovara jadenjeto. A bogami daleku od autizam e nedaj boze, epten e socijaliziran i samo nesto si brbori po negovo, so site se guska, na lulaski denes piska po decata se raduva a najvise saka so pesok da si igra (citaj da lapa kamcinja i pikavci da faka ) Inaku majki, kako moze dvojkata gore da izleze a kec da nema uste ete se cudime so mm?
Ако ти е тоа чудно теши се со син ми доле само две забчиња, кецовите. А горе кецови, двојки и четворки Забиве тргни тргни сопни се.. ете почна да пробива долната десна двојка конечно
Tvojot kako bliznak so mojot da e. Sega uste ova koga procitav so kamcinjata I pikavcite vrv. Te citam celo vreme znaci skros sme isti nemirkovci. Kamcinja obozavame I da gi frla vo voda cudo edno, a po pat ako vidime pikavec direk skoka od tricikal da go zema abe haos. Vi se verva deka od tricikal I toa vrzan izleze na sred vozenje za da zemu kamce. Site se cudat kako toa vrzan izlegol. A toj so gazot nastrana se isprovna I sleze. I samo razgledva naokolu kako nekoja radoznala komsika e.
Ме примате во клубот? И јас сега се скарав со мм. Легнавме да спиеме со бебе и нешто почна да ми крцка, да гребе и рипнав одма и го разбудив од спиење да види што е. Како споулавен ми се тутна, зеде перницата и побегна. Јас се префрлив во дневна сосе бебе. Ќе си дежурам цела ноќ како што ми се гледа.
Понекогаш се запрашувам колку добра мајка сум...значи го сакам највеќе на свет и сум благодарна на Господ што ми го подари и тоа бескрајно.Откако се роди секое излегување од дома е на штрек ајде набрзинка па да не плаче да не му се спие да не му е бучно ..За една година не сме излегле повеќе од 15 пати.Денес излеговме набрзинка да купиме нешто за роденденот и за фотосесијата да се подновиме.Јаден пиен спиен ете во раце го шетаме да не плаче во количка нејќе,од кај дојдоа тие солзи тоа вриштење.Цел Беверли не гледаше божееее.Нит му купив нешто нит за себе а дадов се од себе да се смири.Откако е роден не сум била на фризер на шопинг на кафе на ништо.Животот ми стана бебе готвење менување пелени перење пеглање.Се осеќам грда несредена 45 кг станав.И му се налутив премногу и овој пат решив веќе не ни шетам воопшто зошто не ми е уживање туку траума.А сега срцето ме боли што се лутам тоа не е виновно за ништо има мака со никнување на заби претпоставувам...ама уморна сум денес заби пред тоа грчеви па мал бил несакал гужва и слично.Ќе ја откажам и фотосесијата.Мислам дури и психијатар ќе ми треба во скоро време.Се осеќам осамено безвредно и дека нешто грешам а незз како да променам нешто.Извинете за сите глупости изнапишани морав тука им завидувам на мамите што можат со бебушките да излезат било каде било кога и да уживаат...а јас ќе чекам да помине време дур станеме умни
Јас имам пријателка со дете со аутизам,они немаа контакт со очи во очи,ти и да му збориш џабе не те регистрира си живее во негов свет,малку се и агресивни кога бевме на гости два пати ја нападна мојата инаки ќе прави уште малку 4год,не си игра со други деца,не зборува само нешто брмчи,оди на прсти со рацете мафта. Се ова од овој пример го наведов на нет до сега не сум гледала.
Мислам дека секоја мајка еднаш се почувствувала осамено а за уморно да не збориме. Но се поминува ќе видиш ќе дојде ден кога ќе шетате за раче и ќе уживате. Пробувај кога излегувате и ти да си смирена и пократко, па постепено зголемувај време. Моето прво дете уживаше и во кола и во количка беше бајче, си шетав сама скроз го носев по банки пошти сегде ама ова другово нигде не сака. Ништо не му се погодува, ни в кола не стои многу, ни во количка така да сама ен се осудувам да излезам. Само имам приметено дека кога и јас сум нервозна и тоа е.Ќе помине.
Поздрав мами. Ние сме лудница деновиве. Мм е на пат, па мајка ми е со нас. Многу напорен периодов испадна. Среди едно дете, среди друго, среди кука, за мене време нема. Ние не се караме често,ама кога се караме е ептен јако. Се случи вечерта пред да патува и лут си отиде. Па после ми се извинуваше на месинџер. И јас сум инает. Реално има многу работни обврски периодов, а мене хормони ми работат. Абе вака или така ке се смириме, само ми е криво децата што се сведоци. Како уствати се карате кога децата се дома? Вчера дојдоа и свеки на гости. Па имав дружба со дупли пар баба и дедо, провод што да ви кажам. Од тоа што бегав, ме снајде. совети фрчеа од сите страни. @LaDyDoLl ти мислам се чудеше како може баба да биде не заинтересирана за внуче. Еве нашава во ист град сме, па три недели ги немаше видено моиве. Уште вчера вика јас многу сакам бебиња, ама кога ке пораснат над 2 год и кога ке почнат инает да водат не ги сакам. А инаку син ми е две и води многу инает, башка она го чуваше како помал. Како не и прирасна за срце незнам, три недели да не го види јас лично си го сфатив ова, ама тоа и не менува нешто баш. @augustd уште пред некој ден сакав да ти пишам. Воспаленија на уво се многу упорни, почнете со антибиотик на уста одма и цитерал локално. Инаку само ке се влечкате и ке губите време. Инаку син ми падна од висина директ на глава, се испотресов многу, трчав по болници, носејки го и бебето со мене, циркузи. Фала богу добар е. Помина со џумка и гребаница.кога ја видов крвта срцето ми застана. Мене не ми смета што сум по цел ден дома и секој ден ми е ист, напротив броени денови ми се. Знам дека кога ке тргнам на работа потешко ке биде и по цел ден дацата нема да си ги гледам,затоа ова ми одговара. Тоа е, чекаме да дојде шест да малку залади и да одиме надвор и така секој ден.
@irena.1 фала на совет, веќе од вчера сме на антибиотик и е доста подобро, односно на едно уво скоро и да е повлечено. Туку, педијатарот ме утеши, вика до 3 гoдини ќе си има проблем со ушите, бидејќи и се пократки каналите и секој шлајм таму се слива. А, како процени од ракав ич не знам. @Mariangel нас да ни забранат интернет нема да е лошо, барем нема да се оптеретуваме со глупости.
ние утре се враќаме дома,и искрено едвај чекам.Не сум јас за одмор од 10 дена.За мене 6-7 се сосема доволни малата незнам дали се чисти од морската вода или настина ама денес на секое кивање зелено вади а други симптоми нема.Како и да е утре сме здравје домче и се радувам како мало дете
@danichap што читам ја, а? Уаууу, мислам дека ти имам и спомнато да одиш на трето, мислам онојпат кога се испобунивме, го роди ли уште ли не тоа беше предзнак дека идеш на трето. Ајде млада си, принцезите чекаат принц, не е битно дали ќе биде трети или четврти . Имај убава и лесна бременост Колку направи? Јас наминав да прашам нешто околу ова со број на деца, посебно мајките што имаат близнаци плус уште едно или две, дали земаат додаток за трето дете, дали се бројат деца или број на породувања, дали близнаците ги рачунаат како две деца плус едно три. @eleni27 е таков случај, може да не информира а и уз пат да каже како е, има ли време за форумов? На темава дојдовме со јатрва ми, изглеа се исплашила да не земам додаток за трето дете ако идам на трето Не дека специјално на трето ќе одам за додатокот, туку ете ако се случи "несакајќи" а не знам зошто, оваа недела ми се уврте у глава да не сум трудна. Ај тоа што ми касни е нормално кај мене ама дури и аналгин избегавам да се напијам од внимателност. Ај ќе направам и тест за некој ден, да ги тргнам сомнежите.
@Abeja еве јас ќе ти одговорам. Се надевам не е проблем. Се зема додаток за секое живо родено трето дете. Без разлика дали е близнак или не. Ти женска за трето се одлучи?