@danichap Гума несака да види. Со мм во раце и така стојат во вода само ножињата до колено и се во вода. Пробував ја ставав на гумата одозгора, на перниче ама слабо. Се метнала цела на мајка и јас не сум по водата. За мене само лежалка, наочари и сонце А за ова за базентчето баш ке пробам , може ке сака така
Морав овде зашто знам дека сте најактивни, Мајки од Охрид/Струга кажете,понудете добар хотел/вила,блиску да хотел Дрим? Ни треба за една ноќ само,Изгрев е зафатен таа вечер, ако не најдеме на друго место ќе треба одмор да истераме од неколку дена
Ајде да искористам последни 10мин до базен и да ве поздравам! Имаме голем базен во двор, да ви кажам не знам кој се рњдува повеќе, ние или он. Уживанции. Вчера го бањавме подолго, збесна. Наручани, средени, сега ќе земам да спремам се и ќе одиме надвор. Чистеб до пред еден час, ама чистев ус бело винце, полесно било стварно. Сега е средено се тип топ, до кога не можам да кажам, ама едно кафе раат пијам дур ве читам. Е добро де ранам и бебе со кајсии, не е без ич. Денес за маж да ме побие зема усиса, колку да не мрчам. Мојот работи многу, еве го во работно сопче работи од прееска, плус бавча има ја одржава мерак му е, ама што е тоа да земе да измие да испразни и наполни садови, нормално без мои ингиренции, нема шанси, дете да смени пелена ако сум дома исто така. Се поткаруваме ама мислам дека јасно му е дека не е така лесно дете чување. Во врска со аутизам и покрети на децата, рачиња мафтање е сосема нормален развој на децата, проблем е ако на поголема возраст некаде комуницираат исклучиво така. Би сакала ушѕе нешто да кажам Аутизам не се добива! Не е бактерија, не е вирус, не е габичка, тоа е нешто што кај детето се манифестира под сплет на околности. Кај внука ми аутистични промени се појавија по примена ммр вакцина. И јас често го споредувам моето дете со другите, пред се поради фактот што внука ми прозборе на 6 години, проживеавме големи трауми, ама до кај 3 години не може ништо да се направи, детето тек после третата година може да се дијагностицира, да се работи со него и да се спречат некои развојни проблеми или да се подобрат. Затоа до 3 години цртани на минимум, особено Бејби тв, многу интерактивни игри, многу зборување, многу комуницирање и трпеливост. Јас тек сега на 15м го оставам да се загледа цртани, ама не го занимаат многу многу, поише од пола саат не, и тоа два пати во ден само. Телефон, таблет и лап топ не знае за што користи, уствари мисли дека е ладно оружје да мава со него. Децата се сунѓери, се впиваат, затоа внимателно со тоа што се прави и како се прави, многу бргу почнуваат да имитираат. Ајде мајки, ми завршо терминот
Хелоу! Требало да дојдам на гости за да бебе заспие и јас морам да легнам до него,па вака ќе одморам малку, да бев дома таа ќе спие јас само работа ќе си наоѓав. Денес не ми го изеде ручекот како и вообичаено, мислам дека иако е мала доста разбира и не сакаше да јаде затоа што не беше тоа нејзиното чинивче. Цело време гледаше во чинивчето од кое и давав и муцаше нешто неразбирливо во знак на протест. Ама мора да се учи веќе да се прилагодува според моменталните услови, не сакам да биде разгалена и да се треска од земја ако тоа не е нејзиното чинивче или чаша да речеме. Ќе чекам да стане и мене веќе ми кркорат цревата, а мајка ми прави зеленчук и месо на тавче најубаво на свет па едвај чекам. Да кажам и јас за маж, помага доста, што и да му речам сработува, со бебе исто така знае доста да ме одмени, ама пак главните обврски се мои, јас сум перфекционист и според моите стандарди секогаш може и подобро, па тешко да ми погоди. Знае да ме изнервира за глупости, имаме различни ставови за многу работи, понекогаш се прашувам како сме толку уиграни. Сепак морам да кажам дека тој повеќе се прилагодуваше со текот на годините на моите потреби и начин на живот, иако во последно време и јас се прилагодувам на неговите желби и барања. Љубов
Мислам сите мајки се паники јас на 2 месеци испаничив дека има даун. И само оти се плазеше со јазик. Тоа интернетот ме упропасти. Цела ноќ не спиев. Иначе ние емтиви цели денови се пее и се игра. Сите песни си ги пее уууу ааааа у ритам им чука раце па тресе газ кога и убава песната па кога шетаме на кеј ќе чуе позната песна и игра и цел кафич у неа гледа. Пепа се гледа кога јаде а не сака да јаде и научи да брои од неа до четири. Други цртани не перцепира и да има. Туку прооде ама уште низ ходник мора со мене и само вика пеш пеш и одиме пешки. Денеска реши дека сака патики по дома и си ги облече. А чинии сака само од порцелански и кога ќе ги види вика нам нам знае дека ќе јаде. И купив демек специјални за деца пластични мисли играчки се. Јаде сама со вилушка. Ептен ми е страв ама гледам прецизна е. Многу ми е страв од децата у парк многу се некако насилни и некоординирани. Моево па се да им даде им носи топки овие бегаат трчаат клоцаат... ми е страв дури да ја оставам да си игра. Асоцијална ќе стане. А толку милно ги гледа.
Auu sto ke bese ova denes?!bebe nejkese da zaspie vo 13h vo negoviot termin nego tek sega...A jas najadena mislev da.si legnam.do nego..I taka me isforsira bebevo sega glava me boli. Go sakam najmnogu na cel svet,ama stvarno i preku den mi treba time for.me,45m kolku kafe da ispijam ko so sakam... Pozdrav mami,idam so sladoled glavobolka da lecam
@AngelOfArh има аутистични деца и од раѓање, колку што имам инфо и оние кои го добиваат по првата година.
За тоа јас што кажав погоре како бебе ми изгледаше нормално или па тогаш така сум мислела дека поима немам од деца и сл. Тука проблемот беше дека нивниот тв 24/7 беше пуштен на бејби тв и детето цело време буљеше и плачеше ако се смени канал дури и кај мене кога идеа си ја носеа картичката од бумот дека јас немав таков програм. Инаку сите вакцини ги има примено,и на почетокот ај ќе почне мал е уште и ние се одделивме од таму и еве сега по 2 год прв пат го видов и ситуацијата е уште полоша никаков напредок,а мајката уште нејќе да се помири со тој факт...
Како ќе препознаете дете на 2 години дека има аутизам? Читам на нет ама не ми е јасно,а искрено сакам ако знај некој од искуство или познава дете со аутизам да пиши.Чисто информативно сакам да знам
Мајки имаме тема за аутузмот https://forum.femina.mk/threads/Аутизам.12088/ Тука би можело да се продолжи дискусијата и да се разменат искуства или мислења.
Искрено, јас не читам ни статии ни истражувања. Од прилика знам што е аутизам, даун и слични пореметувања, но не навлегувам ептен зошто знам дека ќе забегам, ќе почнам со секој негов потег да мислам дека е симптом... Си имам речено ако еден ден даде знаци по книга што се вели-тогаш ќе гледам и истражувам. Се додека е вака -не. Додатен стрес апсолутно не ми треба.
Блиску до Хотел Дрим други хотели нема...Може да прашаш во хотел Mirage, виливе не верувам дека би ви дале соба за само една вечер, ама побарај на Фб Вила Жупан и Апартмани Далчески, тие се тука околу хотел Дрим
Ти благодарм,Мираж беше прв на wish лист,но сите хотели баш тој ден се резервирани. Сепак, ќе тераме одмор не планиран
Sto e ova tisina na forumov?! Eve eden ppzdrav od mene dur sedam na klupa a bepko nana...Le bide ova uste eden topol julski den.
Добро утро! Еве сме, уствари еве сум, бебе му се спиеше ама баба му ја виде и толку, еве го тргна со неа, и тоа ни помалку ни повеќе во корпа од точак седнат. Душовадниче на мама. Го обожавам! И така дур е кај баба јас ручекот да го спремам за него а и за нас да извадам мевце и зеленчук па ќе одам по него и да го нахранам. Да ама дијагностика тек после 2ипол години, не можеш да дијагностицираш порано оти аутизам не се дијагностицира од крвна слика, ренген и слично. Внука ми влезе во аитистичен спектар по примена ммр вакцина, пред тоа се развиваше нормално, а има деца кои од раѓање се развиваат со потешкотии. Извини Дани глупо ми беше да реплицирам во другата тема кога одговарам овде, во иднина ќе се потрудам да не замарам овде со тоа. Сите мајки сме исти, се трудиме да ги изведеме на прав пат децата и да имаат правилен раст и развој, ама факт е дека децата сега имаат многу повеќе потешкотии токму поради тоа што премногу време се оставаат пред тв, интернет и родителите не им обрнуваат доволно внимание. Вчера бев сведок на таква глетка, мајка буља во телефон а дете трча како споулавено, кога сфати отиде го изнатепа и тоа сирото се изнаплака, а воопшто нема да се слулува тоа ако му посвети внимание. Читав за случај во игротека, дечиња си играле и си ги покачувале гениталиите додека момченце на нивна возраст ги допирало, се згрозив од помислата а камоли да видам, нажалост денешните деца ни малку не наликуваат на децата од нашето детство. Нека е заостанат, нека е смотан, англиски не мора да научи пред да иде у школо ама нема да добие таблет па мајка јана. Тие се тие мајчински нервози, одам јас да приберам мојот багабонт од двор, досега е гарант направен прасе со трева па да го истуширам. Гуш гуш!
Само да ве поздравам Со кафенце и појадок на маса а кере лумпува Појадок во 12 затоа што станавме пред еден час Дете до 5 сабајле вриштеше и не спиеше Незнам зошто ама ке појдам денес до педијатар Имајте убав ден Морав да се редактирам Вчера видов дека дете ми е искасано на нозе и раце од комарец ваљда Може заради тоа да не спие и плаче ?
Имаше по ФБ групите ги продаваше едно девојче мислам Ана дека се викаше. Јас имам цело шишенце, ептен малку користено, би ти го дала, од каде си, пиши ми ЛП. Повторно ни се вратија горештините. Повторно нервозно и раскенкано бебе, повторно заспивање со саати и повторно будење на секој час за цицање. Мене цела недела ми доцни, пред бременоста ми беше точна ко швајцарски саат. Синоќа правев тест, дупло повеќе трема имав од првиот пат. Излезе негативен Мислев за мм да пишувам, ама ене го бебе се јавува од спална, а само што го оставив да спие. Поздрав мами!
Се вративме од педијатар Алергија од некој инсект Затоа неможела да спие,ја чешало многу И малце црвено грло,од каде излезе ова незнам Како и да е добивме две чепчиња rectodelt (незнам ни за што служат) И капки Fenistil за да не ја чеша кожата (колку што разбрав) И по потреба да ставам парацетамол чепчиња за грлото Јас извадив јоргани,перници,навлаки од душеци и планирам до вечер све да исперам и исушам,незнам како планирам да стигнам ама морам да пробам Све ми е во главата дека по нив има некој инсект кој треба да се убие Во меѓувреме ке ја превртам цела спална и ке убивам инсекти Ајде чус
Е како парацетамол би го спасило грлото? Тие се за тт и болка мала. Јас би ти препорачала да се заинтересираш за хомеопатија, кај вас бар има избор. Понекогаш се мислам треба да не знаеш многу многу за лекарствава, помалце боли. Нашиот педијатар за тоа е закон, не дава лекови триста и едно за да си ја покрие нестручноста, лечи според крвна слика, брис и детален преглед. Алал да му е. Ние избањати во базенче, одморени, сега ќе чекаме да дојде другарот на тато да земе опремата за фудбал и да одиме на лулашки. Малку ќе прошеткаме и ќе си дојдеме дома таман за нанање. Морам да забележам, многу ни е поубаво кога двајцата сами дома се чуваме, редот си е ред и одморот си е одмор, за разлика од нервозите кога е полна куќа луѓе и имаме "помошници". Убав остаток од денот!
Ne veruvam deka imas doma nesto, sigurno ja iskasalo vo trevata nadvor koga si igra. No isperi da si mirna