Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.402
    Ептен одбрала погодно време:D

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Пред да останам бремена одев обавезно еднаш годишно на контрола и за Пап тест. Откако се породив бев после 40 дена и наредно ми рече откако ќе ми се стабилизира циклусот.

Инаку мене уште не ми дојде, ќе купувам уште еден тест, претходниот го направив доцна вечерта овојпат со првата утринска за да ми е мирна главата. :worried:

На Seline, alisijad, Saraa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.644
    Допаѓања:
    15.822
    Леле не ми збори,и јас не сум била една година и повеќе,мм само ми збори да одам,ама ич бре не ми се оди (facepalm)

@joy1 се бањаше со тампон? Јас секој пат добивам на одмор:(

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.138
    Допаѓања:
    329.181
    јок не се бањав првите три дена :^)
    посигурно ми беше на суво :D

На LBC и azelea им се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.104
    Допаѓања:
    110.992
    Добро утро! На тераса, изедов корнфлексот, изедов овошјето сега кафето е на ред. Дуфка ветре малку, облачно е, отидов демек да го покријам базенот ама баба го средила тоа, а го оставивме откриен. Душа е, стварно многу внимава на нас. Ама она оставила прозори и двата ширум, а времево лабилно. Којзнае како ќе биде. И пишав на вибер да не се задржува правец дома и ако може со кола да стигне најарно амљ којзнае дали таму ќе види, со децата други.

Ние вчера ептен исполнет ден имавме, како д атраеше 48ч, ама ме измори и во 10 со него во кревет, не ни измив лице, од пред тоа од туширање што се тинтарев и толку, капната бев. А бебе тешко заспа и плус се врткаше, изгледа жешко му беше, па климата пробрче малце, се олади и си заспа мирно. Шетавме малку, малку се бањавме, малку трчавме, малку инат водевме и дома веќе кога требаше да заспие од бес дури и бељи почна да прави. Сум го потчукнала малку по рачето па ми се караше, не може да фаќа се и сешто, да турка, да влече, да растура, има 6 кутии со играчки полни, кутии од пелени, топки, коли, играчки, кофи, музички, се и сешто има, џабееее.... Има и кај баба му една кутија и тоа џабе, е не може. Инаетење кај мене не проаѓа.

За хроничен умор, како да кажам, дома сум, не одам на работа да речеш да се утепувам од работа по маркети да редам роба или да трчам по банки или да окапувам како на работата пред да се породам, ама луѓе мои се осеќам како да паѓам веќе, ме убива овој ритам. Дома сум демек, ама од трчање, од спремање храна, од чистење, перење, пеглање, редење нема дерман. Башка дете захтевно, сака внимание, прави бељи, ме уморува толку да во 3 веќе немам енергија за ништо. Така да својствено на тоа јас не знам @Cka како издржуваш со оглед на тоа што кажуваш малата ти е како и нашиве хипер. Налет куќа, налет се, ќе се испоразболам, ќе оставам дете на пола пат за да заработам за нешто што ама ич не е битно. Но да не бидам нереална, и јас работам од свои 16 години, одсекогаш сум барала нешто плус за егзистенција, мада не како тебе ама сум работела, сум живеела у под кирија и знам како ти е, ама да ме прашаш сега никогаш не би се заборчила пак на банки за да имам дом од соништата, никогаш, 9000 месечно ми одат во банка, да не збориме дека и заштедата ја дадовме, се изглупиравме максимално и на крај пак не е средено се. Следно кредит единствено за здравје недајбоже, се друго може да трпи. Не знам искрено како се снаоѓаш, како излегуваш на крај, па нормално дека немате енергија, се осеќате уморно. Не ти препорачувам таблети, само одмор, планина, да ги наполниш клетките со кислород и да собереш нова енергија. Знам звучи како паметување ама мора, оти на детето му требаше здрава и жива, џабе му е куќа, стан, нива, кола, имање... Се надевам не се лутиш на тоа што кажав.

За гинеколог одам редовно, на 6м, откако сум породена и тоа. Сега ми се паѓа пап, брисеви и ехо, редовно, а имам едни и ван ред правени оти ми каснеше вртоглаво многу. Ама треба да одам на редовен детален преглед, имам мака, вртоглавици, се дебелеам без некоја реална причина...

Постов го оишувам рамно 3 часа, ко мислиш којзнае што пишав ама тоа е. Убав ден!

На Girl-Rabbit, ♡BuBaLe♡, Kaetana и 6 други им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.915
    Допаѓања:
    142.647
    Dobar den,
    Da ve pozdravam....
    Mi kasni eve vtor den vekje. Me boli stomak a ne ide. I sega trista filmovi.Sakam uste edno dete ama tolku mi e strav i znam deka nema da sum sposobna. Da, iskreno kolku malku nervi imam i kolku sum umorna so edno dete, koe e temperamentno, ama fala bogu ne e kako nekoi drugi deca sto gi znamI sega mi zui glavata od misli:D:D
    Imam gosti momentalno i ke cekam do cetvrtok, i ako ne dojde do togas pravam test:worried::worried:
    pozz majki

На Seline и Mari* им се допаѓа ова.
  7. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.402
    Овој месец што месец ќе беше,на сииииите жени што ги познавам им касни,па и на вас ...
    Нешто од климата ќе да е...

На flower30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Сакам да престанам да пијам кафе, ужасно ми треба за будење и енергија ама не ми годи, посебно со млеко почна да ми смета. Ќе свртам на зелен чај, можеби ќе биде подобро, а и размислувам за некоја промена во исхраната, како и @Cka ми фали енергија. Една од придобивките откако имаме дете е станувањето рано, не мислам на она ептен рано станување во пет, туку редовно станување во 7, нема поубаво од тоа да се искористи денот. Има денови кога ми се плаче од ненаспаност ама има денови кога раното станување ми прија. Ај колку се досадни "пријателите" кога те охрабруваат за второ дете, ми доаѓа да им удрам бокс. Немам енергија за бременост во моментов, немам капацитет да се посветам на уште една мала душичка што бара внимание и љубов. Сакам да имаме уште едно дете ама не сега, не е само да го родиш, треба да расте со спокојна и здрава мајка. Во моментов функционираме со многу помош од бабите и пак не стигнуваме да се посветиме колку што би сакале, посебно мм. Уште едно бебе ќе не исфрли од колосек... звучи како да се правдам ама веќе ми тежи па ако не на некој во фаца подобро тука да се испукам.

На Milobebence, Kaetana, mama31 и 9 други им се допаѓа ова.
  9. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Точно @azelea, и јас ви се придружувам на тимот правнички тука, дипломирано во Романија, се вратив во Скопје, завршив мастер финансии и финансово, работев кај добар адвокат, положив правосуден и се омажив. Од септември почнувам сама и независна.

Туку, само мене ме повредуваат постапки на личности кои сум ги сметала за блиски или кај сите е така?

На Mariangel, ♡BuBaLe♡, Kaetana и 8 други им се допаѓа ова.
  10. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Ednas vo godinata obavezno,ne veruvam deka postooi zena koja so zadovolstvo odi na ginekolog.

На Kaetana, joy1 и alisijad им се допаѓа ова.
  11. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    Во однос на контролите на гинеколог додека се лечев секој божји ден висев по гинеколози, и толку ми е смачено веќе и сега не ми се оди. Направив само ехо и пап откако се породив и толку. А менструацијава ми е каша попара, ама не ми се оди ич :(
    @simona_baby да, имењаци се :)

На Kaetana, LBC и simona_baby им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.104
    Допаѓања:
    110.992
    Не си сама мила, ехеее... Од родени па надаље, би рекла баба ми.

Во врска со убедување за второ немаме уште такви ама па мене ме иритираат мајки на кои бебињата им ги изгледале други и не сакаат да чујат за второ. Ама секоја планина со своја тежина, си знаат они зошто. Здравје да почнам со работа, да се стабилизирам и ќе почнам со работа на второ. Ќе идам и на трето, не за додаток, не ми следува по основ невакцинирање, за мерак. Но нема да раѓам само за да си го исполнам мојот мерак, ќе родам само под услов да имам финансии. Не осудувам деца на немаштија за моите кејфови да си ги терам.

Јас лично на гинеколог немам проблем да одам, ама се нервирам што секое одење ми е со некои отров скапи лекови и затоа мразам да одам. Кога бев бремена секое одење нешѕо друго искачаше, аман, капак на се отидов на обична контрола, најобична, се беше во ред, кај докторката која ме породи, ми напиша сто таблети да пијам и дите на природна база, брусница, витЦ, магнезиуми, калциуми, сваштарии, кога ми израчуна аптекарката излезе 4600,е извини викам, ништо не земав. Какво време дојде да не одиш на лекар пари ако немаш. Единствениот асален антибиотик за детево е на приватно и кошта 750ден,тие на рецепта немаат благе везе, исто како да не пиел ништо, само џабе ќе се труе.

На Mariangel, ♡BuBaLe♡, Kaetana и 2 други им се допаѓа ова.
  13. tarantula

tarantula Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.280
    Te citam @Saraa so sekerov namalen vo kafe,istata finta i jas ja primenuvam veke nekoj den.Ama,posle ruvek nikako da se otkazam od blaskoto:))))
    Mene nekoja nervoza me.fati od vcera,pa melanhonija,pa ni samata neznam sto mi e....Imam potreba da smenam lokacija na nekoj den ama ke mora izgleda da cekam do odmorot zasto ne mu davaat da spoi na mazi mi so praznikov sto ide.
    Eee a pamtam koa bev devojka a me fati sklet,obavezno ednas mesecno begav od gradov.Sea drugi uslovi.
    Ve citam se zalite iscrpeni ste pa vitamini ke zimate.Dobro e,ne sum samo jas.Pocnav da sumnjam deka ne sum sposobna za majka cim tolku brzo se izmoruvam,pa.krvna slika proveruvav,ama sve e ok.Izgleda taka e da bides mama:)

На azelea, Saraa, Mari* и 2 други им се допаѓа ова.
  14. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.838
    Здраво мајки.
    Се пријавувам во вечно уморните но со последни сили за децата. Ве читам за второ дете, сега имам второ но многу тешко го добив и се поголемка разлика. И замислете како ми било сред тие маки проблеми и терапии сите да се мешаат ајде време ви е за второ, што чекате, бла бла па сега се осусуваат за трето ајде. А кој ме прашал мене дали можам? Дали имам доволно пари за да растам дете? НЕ е само роди го. Тоа дете сака храна, нега, облека. Со мм двајцата сме без работа моментално, тој работи приватно и фала му на Бога има, но се со план и стискање.Никој не прашува дали имате за децата туку ми се мешаат трето дете петто. Значи затоа не можам луѓево да ги сфатам.
    Деновиве сум многу разочарана од многу блиски луѓе, не ми се оди никаде не ми се збори со никој.
    Во поглед на гледање деца никој не ми помага ни па сакам ( одма ред ми се губи и се јадат глупости). Вака уморна вистина, ама деца подмирени на време и најадени.
    За на гинеколог одам редовно, само сега малку забушавам, бев само по породување и требаше за пап ама не отидов. Ќе одам кај да е деновиве. Не ми е убаво и мене ама мора. Тоа е тоа. Ручек за бебе се крчка, за нас денес незнам веќе немам идеи, ќе биде нешто набрзинка.

На Kaetana, tina-63 и azelea им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.507
    Nas za dve nedeli ni e. :) i kaj nas ostanaa samo torta da se poraca i nesto obleka da se kupi drugo se e zakazano i spremno. Odvaj cekam i jas, plus krstevka ke pravime. E da i za fotosesijata nemam najdeno outfit interesen, ajde moze vo solun nesto ke najdam i taka ke ideme nataka pred rodendenot na odmor.
    Nas pa se edno po drugo ni se sobra i odmor pa se vrakame za dva dena ni e sesijata zakazana pa drugiot den rodendenot sto poprvo neznam, ama ako samo za ubavo da e sila i vreme se naoga :)

На azelea, Lolipop23 и simona_baby им се допаѓа ова.
  16. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    На контрола одев нон стоп пред да забременам,додуша и дури бев бремена.Откако се породив појдов по 2 и пол месеци,планирав веднаш по 40 дена,но фати зимата плус одам во друг град на гинеколог,па не ми се одеше со толку мало бебе на пат по таков студ.Значи од лани февруари немам појдено на гинеколог и немам направено ПАП :doh: се надевам летово ќе ми остани малку време за да појдам.
    Инаку детево ништо не ми јади,со маки одвај некое залче да касни и толку,цел ден само ладен чај од вива пие,друго не сака ни да види.Вчера купив мултивитамински сируп од Др.Тајс,добар е или да купувам друг?
    Денес малку во игротека,одвај ја извадив од таму баш се забавуваше срцката :inlove: сега да преспие,па вечер на шеткање пак.:hai:

На Kaetana и azelea им се допаѓа ова.
  17. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    и ние крштевка ќе правиме дента..малце страв ме фаќа како ќе поминеме оти синко е доста немирен :whew:

На Mariangel, LBC и simona_baby им се допаѓа ова.
  18. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Земи си центрум таблетки (y)

Здрави мамички,
    да ве поздравам и јас :hai:
    На гинеколог одев на 6 месеци обавезно. Сега одкако се породив, зависи но годишно еднаш обавезно одам. Последно бев негде во април. Ептен си го сакам гинекологот, ми фали ако не го видам подолго :D ова искрено :D
    На работа ми е поопуштено, сите се по одмори.
    Јас се чувам за крај на август-почеток на септември.
    Сакаме да одиме малку на моренце, после кај свеки на гости. ^_^
    До денес бев во исчекување, за недобивање. Но тетката ме изненади сабајле ]:)
    Му викам на мм да се потруди малку повеќе овој месец:tmi: да ја бидне работава затоа што несакам уште една бременост да ја истуркам летен период :sweat:
    @azelea и јас добивам секогаш кога сум на одмор. Така и сега кога бев во Грчка, понеделник стигнав вторник добив. Си купив тампони и си се бањав. После искачање од вода мора да се смени затоа што се дуе и мене ме вознемируваше.

На Kaetana, tina-63, MissDior и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Ајде ке пишувам во несоодветна тема, за ова родендените, и нас ни се ближи, па чисто ме интересира за прв роденден правите ли слатка маса. И нас не чека крштевка и роденден во ист ден, кој знае како ќе поминеме ама мм ме теши во такви денови децата имале некаква сила као демек хахаха.

Инаку @tarantula нез дали воопшто некогаш ќе се откажам од благо, пробувам ама не ми иде, зависник сум од благо....
    За умор и јас сум уморна ама кој тепита,понекогаш ме нервираат некои однесувања ама тоа е, се навикнува човек со некои раб да живее.

Аза гинеколог можам да кажам дека редовно одам, бев на контрола после два месеци од породувањето и после 7месеци од породувањето за брис.
    Што да се прави и за тоа мора да се најде време, него јас како постојано да имам мака од кандида ама изгледа и тоа ми е поврзано со благото.... или со послаб имунитет.
    Ќе пробам од сабајле да пијам алое и да јадам по некое зрно аронија. Колку толку од некаде да почнам со нешто поздраво.

На Kaetana, Mari*, tarantula и 2 други им се допаѓа ова.
  20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.748
    Допаѓања:
    38.576
    И ние сме во августовските славеници. Почнавме со груби подготовки, годинава роденденот ќе биде ден порано, зашто баш тогаш сме на свадба.
    На гинеколог немам отидено,не дека не ми е згодно,и дека немам потреба,со мензис без везе,нередовен,туку дека можеби не успевам да најдам доволно време за своето здравје,а треба. Имам и вени,треба да одам за диоптер на очите,тироидна, но вака вам ви кажувам, кога ќе биде,никој не знае.
    И нашите блиски напнуваат за друго дете, мое и право на мм е кога ќе биде време, мм сака многу, сака ќерка, за мене сеуште не е време, но ако бидне, добредојдено ќе биде секако :)

На Kaetana, Mari*, azelea и 1 друга личност им се допаѓа ова.