Да, од аптека. Јас на Хумана сум ги користела за големиот, а за малово имам земено за не дај Боже Хип Орс.
Ај добар ден! Бебо шишан, нокти исечени, искиснет, избањат, мама избањата, чекам да стане да се исфенирам. Исчистено е, бебо наручан, остатокот мама го лапна да ја задржи до ручек и сега малце одмарам. Вечер ќе чекаме гости. Ау мајки, колку ми се пие каф џама да ми го направи некој, нескафе едно пенесто како крема да е, само у Грчка ми прават такво. Ама ќе си сварам турско, за нескафе треба да мучкам, да матам, а бебо нана, или ќе се држам до турско или нематено нескафе. Ајде, да станам со време, иначе нема раат кафе.
Добар ден и од мене. Бебуш заспа, 2 пат денеска. Сабајле доручкуваше па за ужина јадеше сливи. Пресреќен беше дека му дадов сам да јаде. Јас почнав со хроно па сега нема веќе ни малово да јаде благо толку, а ептен е мераклија....на мама и тато Сакам и на вежбање да се запишам но ќе видиме како ќе сум со време, ако не дома ќе почнам да вежбам, морам да симнам 5кг неможам веќе вака, тромаво се осеќам и без сила. Надвор залади и одма подруго е, се дише.
Auu i mene kwfe mi se pie ama maka mi e da stanam...Nesto grb me boli odsbajle... Se mislam vikendov kaj moze u priroda da se proseta a da ne e vodno...hmmmm....Nedela 40stepeni ke fati,ke ne fati sklet doma bezveze ke se ispokarame...
Беспомошна сум.Толку беспомошна не сум била 8 години,кога ми ја вклучија првата инфузија со цитостатици.Никој не ми верува.Само ме слушаат и стои еден молк потоа.Не знам како да постапам.Не знаев дека волку сила ќе ми треба а ќе ја немам кога те родив бебе мое.Му викам.Му викам навечер кога ќе стане по втор или трет пат.Не од што ме нервира,не од што не го сакам.Посилен е тој проклет замор од мене.Не сум како сите.Не сум здрава.Едната нога ми е дупло поголема од другата,отечена.Жежи,пече и боли.А јас пак и терам инат. Синоќа се будеше многу заради гасови.Неможев да му помогнам,бидејќи очите ми беа залепени.Му дадов да пие вода со шишето отворено без цуцла не видов дека не сум ја ставила,го измокрив цел.Плачеше кога ќе ме видеше цела вечер.Мм ми рече дека имал уплав од мене.Го допрев дното после тој муабет.Ги оставив да спијат и отидов да си плачам,да ми олесни душата.Плачев,се гушев во солзи.Цела вечер.Заспав во 6 сабајле.Сега одам да се снабдам со дијазепам.Ќе ги пијам,ќе се трујам само да бидам смирена и да не му викам кога ќе неможам да се кренам од постела. Сега цело време го гушкам и му викам Мама не е лоша,мама те сака,само мама не е здрава за да те израсне како што треба. Не сум виновна ни јас,а тој најмалку да ме трпи ваква.
@MamacitaBuena дете е,мал е мн за да било што разбере во оваа доба низ што ти поминуваш . немој мирот да го наогаш во гушење во сопствените солзи.Ниту во апиња.Преточи ја болката во пишување денвник,или на форум,преку разговор со некого,преку читање на книга. тежок период ви е на сите тројца верувам но ке помине.Мм рекол што рекол веројатно во афект било,не ставај на срце. имаш ли помош од него околу детето?
Прв пат синоќа го оставив да спие со него.Физикалец е тој,плус работи на машини со ножеви.Мора да биде одморен и концентриран.Работи до 5,потоа го чува додека да средам по дома се. Така функционираме и неможам да се пожалам,го разбирам и него. Морам да барам некое решение,книгите и пишувањето мојот ум ќе го средат ама не и ситуацијава. Фала ти многу за поддршката.
@MamacitaBuena site isto se osekame, samo ti imas uste edna tezina plus. Ne si kriva sto zamorot e posilen od tebe. Go sakas toa detence, go cuvas, go neguvas..... Samo ednostavno pykame po nekogas... Moras da baras da ti pomagaat poveke, zaradi tvoe i dobroto na tvoeto dete. I nemoj odma diazepami. I jas piev. Zemi apcinja na prirodna baza, magnezium, mislam navecer caj od valerijana... Ke uspees... I Jas sakav da se pozalam, iako fala mu na Boga, ne treba usta da otvoram. Ama i jas od toj proklet zamor, i sega so bremenosta. Me boli stomak i se javiv svekrva mi da ja zemat malata. I spremna sum da placam.Se osekam deka uste od sega ja delam... Osekam ljubomora... Mnogu ja sakam i sega neznam dali ke go sakam i drugovo bebe taka i deka ke moram da ja delam ljubovta od mojata malecka..... Budala, budala sum, ama ete taka se osekam. I solzi mi tecat, a treba da se raduvam. I znam trebase da pocekam da potporasne malata. Ama za nea cekav 5g. Sto ako pak trebase tolku??!!! Ama mora da uspeeme kako majki, zaradi tie ocinja mili i tie milni zborovi, koga ke te gusne i kaze Mama...
@MamacitaBuena Normalen e umorot pri takva terapija.Silna si ti majka.Slusaj,mali decinja primaat takvi terapii pa izdrzuvaat,a ti vozrasna ke izdrzis ,ova e samo los zeznat period. A site nie koa sme umorni,nekogas povisuvame glas.Beba znae deka si ja sakame,Eve ako ti e uteha,ja na sin mi nesakajki glavata mu ja udriv od vrata..Izmorena,bez oset u prostor..baam.I posle go guskav. I da si places sekogas koa ti e tesko,pisuvaj si dnevnik ili eve doagaj tuka na forumov. Veruvaj,ova e eden period sto ke ti pomine a ti posilna ke izlezes. @flower30 a mislev samo jas taka se osekam ljubomorno koga sin mi ke go zemese svekrvata.Te razbiram,ama mora da se odmoris. Sabota ko sabota...nram bas mnogu sto da kazam,.....
@MamacitaBuena како некој кој поминал преку фаза на болест и терапии, те разбирам. Моево дете спие по цели вечери, преку ден беше во градинка и јас одмарав. Знам тешко е да се грижиш за него, пробај во градинка да го пуштиш барем 4 5саати. Не ти требаат дијазепами ич. И јас бев сама тој период, мм бегаше од дома од мака наместо да ми биде утеха, ама ете преживеав. Не сме толку кршливи. Јас само од детето црпев сила толку многу што мислам дека и таа тогаш ептен се приврза со мене. Само ме гушкаше и викаше мама. Ќе помине се.
@augustd мила,тоа е проблемот. Навечер слабо спие,на градинка нејќам да го праќам ,тепај ме за ова за ќотек сум. А имам хроничен умор од анемија заради хемотерапија,лимфоедема на нога и уште сто други закаснети нуспојави. Ти и така си издржала уствари,заради градинката и спиењето на малата,инаку женче не се трпи.Премногу е.
Знам, ама не гледај негативно на градинка, моето откако почна друго дете е, многу работи учат, плус се со деца. Сезона на вируси не мора да оди. Таму ќе се измори со деца, ќе спие. Плус ова време се во дворче, таму играат. Нему му треба одморена мајка. Мој совет само.
А моево уште не оди,како е со тие деца? Како ги занимаваат? Не сум гледала толку мали ,не знам како е.
Нема врска што не оди, и моето не оди. Кај нас имаат и дубаци, на земја играат претежно, во креветче. Ич не се плаши, мојата се навикна за неколку дена, не мора да го оставаш да спие. Тука околу 11 им е спиење. Во некои градинки има група од 10 до 13 часот.
Каков напорен и тежок ден денес. А си реков денес малку одмор. Мм ме изненади со нова правосмукалка, па ај малку да ја пробам,летна пола ден во чистење. Внуците на гости дојдени, едниот ќе седи неколку дена,другиот го испративме,па по нив околу нив, среќа мирни беа се изнаиграа. Јас не знам зошто чувствувам голем замор, ми се спие,тапа болка во глава и само благичко си јадам. Сеуште сум со мензис, месецов малку крварам, ама многу денови. Ве поздравувам со ресанки, нека залади па ќе се шетне негде денес.
малата спие,големата прави рамки за слики јас одмарам.Со чистењето сум на пола,почнав па оставив. понавечер им ветивме дека до Џамбо ке ги носиме па се живи радости никогаш не им е доста од шетање и играчки .
Добра вечер мајки. Уморни бебе уште у 9 заспа и место да спијам јас на комп седам. Мајка ми беше тука, ми помогна да исчистам прозори, подови, фрижидер, тераса... па вечерва шетав со малата у парк, само пешки сака да оди, количка џабе влечам со нас. Почна по 2 збора да вика, чао тато, мама цице, бебе нана, па повторува се што ке чуе... Многу е смешна, галениче мало ми е. Јака ви душа на сите со второ дете, не знам како постигнувате. ДВете си бараат своето. вечерва пред спиење читаме книги, и она си ја зима куклата бебе и вика ај бебеее оооо и го гали. И си викам, детево ќе си бара сестричка. Има време ај. На докот не сум била одамна. На гинеколог бев после 3 месеци од менструација прв апосле пораѓај, а на матичен ич. А секој ден го гледам човекот. Ми се врти пречесто ама мн стрес иам и или е тоа или уште не сум ја опоравила крвта од пораѓај.
Ола! На тераса, тек е 10 а веќе жежи. Синоќа рано легнав, затоа сабајле кукурек со него, свежа. Ме болеше стомак, ко за слепо црево, ногата ми е вкочанета, не боли, си правам филмови како да се организирам, лелеее... Што ќе биде ако морам на операција! Еве го спие и си го гледам, станат е маза најголема. Синоќа шеткавме, абе не сака да оди во идт правец со нас, ние право, он лево, ние лево он десно... Да не гледаат и да ни се чудат. Мм се бунеше прво што сакав у количка да го стаиме, ама после ко попче, си го смести у количка. Ваљда уште е мал, сака по негово, што знам. Ме критикуваше зошто го носам со количка на љуљашки требало пешки, ама некако се предомисли изгледа. Многу е лесно да збориш кога не знаеш како изгледа вистината. Ме погодуваат зборовите од страна кажани за гледањето на детево, не за мене колку што за тоа што никој не го зел да го почува еден ден да земам на раат да исчистам, да средам, да се одморам, само устите работат. Ама ако, поголема награда од тоа што ми е детето здраво и право нема. Утре сабајле татица ќе го чува а јас ќе одам на лекар, не смеам да се оставам вака, ми се врти, ми светка, осеќам дека нешто не е во ред. Татко наш денес планираше да пазариме, ама го викнаа да иде на планина и оп, му ја кидна, ајде да не драмам, на одмор е па утре ќе испазариме. Му викам не се остава за утре, еве утре не може да пазариме и одма ааааа.... Абе паметот да му го имам на еден ден да одморам. Од денес за денес се, ни за утре не се внимава. Мажи! Туку што лупетам, си родив еден, ама на трепки ќе застанам дс го научам да се однесува како што треба. Епа да испијам кафе а? Раат кафе!