Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Добро вечер ноќна смена.
    Бебе заспа во 11 и 40 скоро.... се вртка, прета, цица ...ахх многу се нервирам кога не заспива на време. Барем во 10 да е заспан сакам.
    Јас нешто работев на компјутер, па да се средам, ставив во вода просо за доручек и сега да ве прочитам.
    Сакам да станувам рано ама пред 8 многу тешко....спанка сум ептен. Си викам да пробам во 6 да станувам една недела па после 7 саат будење ќе ми биде лесно...што викате?

M&M likes this.
  2. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Леле ич не сакам рано да станувам. Спанка голема сум. Некогаш ни во 9 не ми се станува.
    Конечно се презаспавме сега. Да видиме до кога.
    Многу менува деновиве. Се вративме и на цуцлата. Полесно ни е за успивање, барем не плаче кога му е во уста.
    Топло не се спие. Никогаш не сум пред два заспана и после цел ден сум како зомби.
    Правиме планови за одмор, ама никако не ни излегуваат. Во Грција скапо, во Црна Гора нема убави плажи, во Албанија далеку.
    Најубаво дома да си седиме. Ама ќерка ми само прашува кога ќе сме ја носеле на море.
    Да пробам да заспијам, зошто утре ќе се жалам цел ден. Плус мм на работа е, сама ќе сум. Кога е дома ми го зема бебчево и ме оставаат да поспијам.
    Добра ноќ мајки.

Kaetana, danichap, Lolipop23 and 2 others like this.
  3. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Абе бегај глупости живи е тоа. А за не препознавање имаше и кај нас иста ситуација лани прв пат се сретнаа во живот кога синко имаше 2 ипол месеца тогаш добро помина мал беше о не плачеше но кога се сретнаа по втор пат синко беше 6 месеци имаше вриштење цел ден од него е сега последното нивно видување од кога се врати мм синко во сред ноќ стана така изненадно да си го пречека татичко негов и го гушкаше цела ноќ.

4. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Тешка е туѓината,ме потсетивте кога имав 12год татко ми замина во странство се врати кога имав 18,отидов да го пречека неможев да си го познаам таткото.
    Никогаш нема да ја заборавам таа слика.

Sunshine_1979, M&M, 24.07 and 11 others like this.
  5. Arendelle

Arendelle Популарен член

Не можам да стигнам да пишам, не дека има којзнае што, исто е се. Како се будеме најбучни сме, постојано кажувам тивко, полека а се заварувам како јас сум погласна додека го кажувам тоа.
    Кафето испиено, јадевме банана за после не знам што, се мислам да и направам палента со сиренце и кисело млекце.
    Слободно време слабо и кога имам се мислам што да правам да читам, филм да гледам и на крај времето така брзо минува а јас ништо, освен едно кафе на раат испиено. И тоа е нешто.
    Минатата недела изгледав два дела Индијана Џонс се навраќам на тоа што ми е гледано, ама интересни ми се. Ме потсетија на времето кога на тв чекавме да почне филм што ни се допаѓа и на радувањето му нема рамен крај.
    Имам некои обврски да завршам што ги одложувам до последен момент и кога нема веќе дека мора а не дека желба ми се јавија.

Kaetana, danichap, augustd and 4 others like this.
  6. mona22

mona22 Популарен член

Dobro utro. Denes da si znaete kafe imate i torta od mene (virtuelna de ) na mazeto mu e rodenden. Nie se spremame za svadba na brat mi nekako kako sto se priblizuva denot se poveke trema me faka pozitivna. Spremni sme se ni e isprano i ispeglano. Neznam dali bebeto ke izdrzi barem od sabajle koga ke sme uste kaj moite ili ke zaspie ama zatoa e angazirana svekrvica. Toa ni e najnovo posle vo soodvetna tema ke vi stavam sliki. Sega da si napravvam eden nes duri bebe spie pa posle odime kaj majka mi da dozavrsime okolu svadbata. Imaajte ubav den

victoria, danichap, augustd and 5 others like this.
  7. tarantula

tarantula Популарен член

@mona22 so sreka neka mu e na brat ti.I jas edvaj cekam mojot brat da se zeni.Mojata svadba nekako bese zaviena vo taga,pa si vikam moze negovata onaka svadbarski bas ke projde:)
    Jas dase pozalam ama ic ne sum fino spiena.Benevo sto pari se razbudi nokeska ama so placenje dali zabi mu rastat,dali toplo...Eve go sea si spie nadoknaduva a jas dremam na klupa...
    Vo slobodno vreme so praam,pocnavte da zborite na taa tema...Pa nemam bas slobodno vreme osven onie 2-3h navecer posle 20:00 bebe koa ke zaspie.Obicno na net visam.Ama planirm da se vrakam u forma za nekoj den i da pocnam pak da rabotam online.Ne se zarabotuva mnlogu od 10saati nedelno ama ke vadam pari za zena da plakam posle da mi cuva bebe.
    Aj moze ke bidete poaktivni denes na toplovo ne e bas za setanje nadvor;)

24.07, tina-63, danichap and 4 others like this.
  8. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Ај добро утро сабајлешниот пост не се важи низ сон сум пишувала пуста навика на маже неможам да се свикнам дека не е со нас.Секоја ноќ се будам кај 3 часот и јас незнам зошто чувстбувам тежина и неможам да спијам синко си спие барем тој не ме загрижува сега за сега да не го подречам. Синко вчрра го виде на камера татичко негов и дете цела вечер татн татн си вика и еве сабајле станува ми го граба телефонот и ми вика татн а што разбира тоа дете од само една годинка. @Nikita7 За туѓината не да е тешка претешка е мајка ми цел живот е раснена без дедо ми тој целиот свој живот го поминал во туѓина и ден денеска мајка ми е против тоа а како велат тоа што не го сакаш тоа ти доаѓа на глава.
    Инаку ние сме појадувани и јас кафе испив а сега се мислам што ли да правиме цел ден со ова мое златце.
    Убав ден.

24.07, tina-63, victoria and 5 others like this.
  9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Добар ден,
    нешто посебно да кажам немам, само да се пријавам дека сум тука и дека ве читам. Стандард прво кафенце за мама со првата дремка на синко. :)

Сега за сега не можам да се пожалам за слободно време, ја искористувам секоја прилика да одморам, да седнам на интернет, кафе да испијам со комшивката, еднаш неделно да излезам со другарка, секоја вечер со мм и бебуш шетаме..... овие месеци од породилното (со исклучок на првиот), се одморив саглам.
    Се е до тоа што ќе си поставиш за приоритет и со малку добра организација мислам дека се се постигнува. :wasntme:

Ноооо.... за месец дена тргнувам на работа, тогаш ќе видиме дали истото ќе го велам, 1ва, 3та, 2ра, празник, делник.... :worried: бебуш ќе го чуваме дома за почеток (бар додека направи годинка), ќе се местиме со мм различни смени за да еден го чува од сабајле друг од пладне.
    А работа напорна и психички и физички, цело време на нога во контрола, огромен објект со неколку погони кои на секој саат морам да ги свртам по еднаш, па лабораториска работа, па стресни ситуации....
    Дома бебуш хипер, цело време сака внимание, пеј, играј, скокај... ни следува бурен период. :tmi:
    Затоа сега све четири у вис, и акумулирам енергија оти ќе ми треба. :lol:
    Поздрав! :*

24.07, tina-63, girl-miri and 10 others like this.
  10. augustd

augustd Популарен член

Ах бре жени, болна тема ми отворивте... Мојот татко не бил во туѓина, ама никогаш не ми посветуваше внимание, дури немам ни некои посебни моменти, а би сакала... Секогаш опседнат со работа, со пари, човек на висока функција, надмен и ладен... Никогаш не помнам да се израдувал на мој успех.
    Сега кога се прежени, веќе петта година немам контакт, не сме се виделе ни чуле. Ни детето го нема видено. Проба да оствари контакт, но се е веќе изгубено. Тешко е претешко, ама назад нема, само напред...
    Живот, тоа е...

Sunshine_1979, M&M, Mari* and 9 others like this.
  11. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Ух, јака ви душа. Ние никогаш не сме биле разделени, не можам ни да замислам. Нема саглам работа тука, ама не сме размислувале за одделување. Кога ќе одиме ќе биде сите заедно. Да немаше друг излез тогаш само, како најочајна мерка би одел, леб да немаме да јадеме што се вика.
    И татко ми кога бевме мали со брат ми одеше нон стоп негде, знам колку сум го чекала. Тешко е, претешко навистина, за сите вклучени.

Малава ненадејно ми смени од две на едно спиење и не можам јас да се навикнам. Попладнето ми е лесно, ама одсабајле некако не иде. Пекол е, надвор не се излегува, дома веќе не знам што да измислам да се занимава,па не е еден, два саати. Цртани не сака да гледа, ни песничките веќе не и се интересни, бар со тоа пола саат да утепаше, ама нема шанси.

Имајте убав ден, да испијам кафе додека спие и филм натокмив, why him, комедија демек.

Mari*, 24.07, Kaetana and 6 others like this.
  12. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Туѓината пуста да остане не рекле за џабе.
    Јас сум немала такво искуство, а и со мм не би се разделиле. Каде он таму и јас и затоа сега во два града живееме :) ама не се жалам, убаво ни е заедно кога сме тројцата.

Sunshine_1979 and Mari* like this.
  13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Како што имам кажано,на мм сите се странство, јас лично таков чекор никогаш не би презела, да го оставам своето дете(без разлика на годините, во мојата душа секогаш ќе биде дете) на милост и не милост,само без никој,човек колку и да е стар, потреба од родител секогаш ќе има.

Јас сеуште со гости,три машки,ауу едвај успевам да ги дочувам,кое од кое позахтевно, потемпераментно. Среќа што се послушни,па успеваме некако да го пополниме денов. Мајка со висок протисок,пак на инфузии,се изеде жената од нервози,покрај неа сите ние.
    Како ми е насобрано се во душава, секој момент мислам ќе распукам. Премногу протисок од сите страни, светла точка периодов се овие две невини очиња кои со сигурност гледаат во мене.
    Го испомешав постов,ама малку се опуштив.
    Во врска со сезонскава храна,замрзнував додека беше бебе. Минатата зима јадевме сезонско овошје(крушки, јаболки,портокал,лимон,киви)и замрзнати малини,аронија... Сметам дека доволно витамини внесуваше и со овое овошја.

Mari*, Kaetana, azelea and 3 others like this.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

јас денес на лева нога
    прво мм ме гњави да одиме Маврово и тоа со личност која ич не ми е по кејф.Толку мн мрзам кога морам нешто против моја воља

друго утре на мајка ми и е роденден.Место кафе да пиевме јас на гроб ке и одам.Цел ден неможам душата да си ја смирам и едвај чекам да помине денес и утре.

малата во последно време несака никаде да оди.Чудна ми е дури.Плаче во гужва,плаче во кола :|

M&M, Mari*, Kaetana and 8 others like this.
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

majjki pomos. nie sme vi grcija i samo sto pomunavme granica mene me fati stomacwn virus i diaRea. pijam elwjreoliti i banani jadam so sila mi se pocraka od heana. molam boga samo sin mi da nw prwfati. sto da prava go dojam?

16. joy1

joy1 Форумски идол

ти треба пробиотик некој
    земи линекс или ентерофирил ако најдеш за дијареата

17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@TheSecret стомачен вирус се пренесува лесно, преку уста, миј раце нонстоп и внимавај кога му спремаш храна, а за него за секој случај земи пробиотик и електролити. И за тебе исто. За ден-два поминува. Дои го во секој случај, само внимавај да не дехидрираш.

Kaetana likes this.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се изназборев на тема домаќинлук, сеа дремам, чекам да ми донесат нешто да однесам кај братучетка ама ги нема, мразам да чекам во неизвесност. Муж е дома па малку од малку сум поодморена, колку толку ми го причувува, сабајлево сме спиеле до 9, ама синоќа возев точак касното, уморна бев прилично. Ако успеам и вечер ќе возам. Имам свадба битна на 2ри септември и мора да сум малку од малку потенка.

Ќе варам кафе, има некоја за?

Last edited by a moderator: Aug 1, 2017
  19. Saraa

Saraa Популарен член

Digam dva prsta za kafica, tolki od mene, umorna sum.

Last edited by a moderator: Aug 1, 2017
    azelea likes this.
  20. chocolade

chocolade Популарен член

Занимации дома ептен кратко ни траат, сложувалка, цртање, музика слушање играње, тоа. Друго нема се и е досадно. Затоа шетаме 2 пати на ден. А од септември здравје ке тргне во градинка.

augustd, joy1 and azelea like this.