Хаха абе мислам почнав да бегам од луѓе паника ме фаќа кога ќе се најават гости.И највеќе ме иритираат тие што ми викаат ти така си го научила не се трудиш доволно ама јас им посакувам само барем на кратко да им се врати па да видат како е.Ете за 2 ри сакаа скара да правиме да се соберат кај нас измислувавме свашта само да одложиме затоа што нит раат ќе бидам сите надвор ќе седат јас со дете дома а маж ми ко домаќинка ќе мкне скара меса тањири.Тој што не искусил вакво нешто никогаш нема да разбере.Само нели им е јасно дека секој ужива да шета да се дружи кој би сакал година дена да не види ноќен клуб ресторан и слично
Ние будни незнам во кои спаѓаме во тие за добра ноќ или добро утро целла ноќ синко кинка и спие по 10-15 мин и е буден и пак цицка фаќа и така во круг решив да упалам светло и да се играме барем нема да се надевам дека ќе спијам.
Толку многу сакам да напишам,ама зборови нема. Најтешки денови по втор пат во животов поминав. Се молам секој ден само да е се во ред. Тежок и бурен викенд. Од една страна да спремаш роденден за чедото, ноќе да бдееш над родителот во болница. За што? Ппради лекарска грешка. Нејсе, ако денес до 17ч успеам да завршам 173940271 обврски, за награда сум. Денес е убав ден, најубав,славиме 3роденден. Само посакувам да биде здрав и жив и да му се радувам, друго не ми е важно. А тој, златен мој, со возбуда дури и порано се разбуди, бил голем сега,денес бил главен. Си и ќе бидеш цел живот, сине мој. Мајки, денес јас честам.
Добро утро и од мене. Пијам кафе, цуца вози количиња до мене и игра и пее на vh1, цртани веќе не се интересни. Моево од 10 ти ден откако е родена е по кафичи и кафани, а на гости ретко одам, глупаво ми е, повеќе сум за низ град, а и она како мене е, не обожава гости терање. @LaDyDoLl среќен да е роденденот, голем да расте, само убавини.
не сум спиена ич.Ми се гади цела ноќ.Веројатно вирус закачив,ладно ми е.Кажете некој против гадење? @LaDyDoLl најсрекен да му е роденденот
Е значи повеќето од нас го искусиле проблемот со неможноста за дружење. Мене искрено најмногу ме нервира кога некој ќе ми рече е па донеси ја кај нас, ќе си поседи, или, двор имаме ќе седи. Да бе, ќе ја седнам мирна и ќе седи. Не, исто ќе е само што таму не ќе можам јас да скокам пп паркет и да играм брејк денс со неа во раце @LaDyDoLl Среќен роденден на синчето, големо да расти. За другото знам како е, со родител поминав, ама тогаш повеќе ме штедеа. Но, затоа бдеев над сестра ми 2 недели во болница, исто поради лекарска негрижа и недостаток на лекови во нашата "болница", која се нарекува и клинички центар бе Со помин да е. @joy1 Јагленчиња ако имаш. Или еден прашок од аптека со вкус на портокал беше не знам како се вика. Одма ми поминуваше, најчесто на факултет ме фаќаа гадења. А јагленчиња после бурна ноќ во дискотеки и кафани Некои пијат нане, но јас од тоа веднаш повраќам. А, да, можеш и орбит мастики од ментол.
@LaDyDoLl гооолем да расте и секогаш среќен Нека му е среќен роденденот Добро утро Си се гостирам со кафе а тато и кере се чуваат Тој денес слободен,јас незнам што и каде Ми е страв да излезам дури,најсигурна сум дома Синоќа заглавивме до касно со гости со кутре,кере пресреќна Сега знае да си игра со него,предходно го удираше само Од сабајле го пишам постов,забораив и што сакам да кажам Убав ден
Кога многу повраќам само чај (без шеќер) од кантарион ми го смирува стомакот, а за гадење пробај чај од ѓумбир. Брзо да поминува
Dobar den. Denot mi zapocna so cistenje ovie denovi samo kaj moite bevme svadba spremavme. Ete pomina se nekako nabrzina a jas mislam uste nozete me bolat od igranje epa morase da igram brat li se zeni ili koj . Srekni neka se rodendenite na site decinja da ne ve oznacuvam posebno. Za na gosti nemame odeno odamna a nemam pa ni zelba so mali deca ne mi se odi. Golemiot ke si igra ama pak treba da bidam do nego da ne se skara so drugoto dete za igracka , bebeto vo race ili na krevet ama pak treba do nea da sum i koga vidis poarno doma si sedi. Sega na terasa si sedime decata si igraat i to e.
Знаете што ми текна? Може е глупо ама... Кај нас не е дозволено таткото да лежи у болница со дете. Само мајкта. Е сега кога мајката не може ( а има такви случи) викаат баба, а ако не сака баба, никој. Детето го ставаат во соба за деца без родители (оние што ги оставаат за во дом). Што можеме да направиме за ова дс се промени? Факт е дека уште има жени кои не би сакале да има маж на одделение, ама посебна соба за татко со дете, оти да не?
И не верувам дека некој кој има мака, оти од мака оди таму, а не од бес, гледа дали има мажи или си го гледа детето.
Денов некако го истуркавме пола, по дома, хаос насекаде, еден се смире, друг се луте. Како би си легнала сега ама кај и двете ќе ги успијам, само се залажувам. Кафе ждерам на велико, не бива ден долг. До ништо не е ми е денов. Тука кај што сме сега ретко имам гости и ретко одам. И да, повеќе ми одговара. Кога сакам излеземе, прошетаме. Може некој ќе рече надмени сме, диви сме, не сакаме дружба но мене некогаш до ништо не ми е. Кој што сака може да си мисли, како ми одговара така ќе правам. Порано се нервирав, гледав повеќе да угодувам сега сум ладна, некогаш и не се препознавам.
Ти си била на одделение со албанките кои им се јавуваат на мажите да дојдат со пиштол оти маж ми влегол у собата да си го види детето? Ако ти си во болница и не смееш да станеш од кревет а не дај боже детето треба да прими инфузија, ке бидеш океј да ти е само детето или ке сакаш таткото барем да е таму? Или само да го врзат за кревети за да не си ја вади иглата? Размисли со ладна глава, дали мислиш дека треба и што можеме да направиме таквата политика да се смени? Мене не би ми сметал татко на дете и во иста соба да е со мене ( не дај Боже да мора да се оди).
Не сум била Фала Богу, гледам ни ти. Од рекла казала знаеш дека се јавуваат да земаат пиштоли од дома? А, каде е обезбедувањето тука? Посебно во детска клиника? Инаку има и Албанки тука меѓу нас, зошто етикети? Има Министерство за здравство, има Лекарска комора, а ако сакаш како внука на екс претседателот ќе прашам и инфо ќе ти дадам. Па давај предлози.
какво пусто обезбедување? во Гостиварската болница нема ништо такво ниту пак имало.Дека се понашаат така ко што вели @Cka верувај се понашаат.Јас сум работела со нив долги години и сум сведок на мн такви инциденти. последно истепаа доктор на ургентен бидејки сакал гипс да стави на пациент на ногата а они запнале да лекуваат со кромид. Го претепаа човекот за ништо.
Многу ти е безвеза мислењево. Јас бев у болница, ја носев малата на сончање кога добив крварење за кое морав да лежам и јас. оти не дадоа татко да лежи, ја ставија во соба со децата без родители кои ги даваат у дом. Јас потпишав дека на мој ризик со јако крварење си одам за да не биде само бебето. Цимерката од собата следниот ден ми рече, ако уште еднаш влезе маж ти јас мојот со пиштол ке го викнам. Нема врска козле, никогаш не сум била таму. Зборувам за клиника. Замисли, само замисли, син ти да треба да оди у болница, а ти си на некоја не дај боже операција, и не смееш да станеш. Си видела како е врзано дете кое си ја вади инфузијата? Никој нема до него да се утеши. Ни татко ни мајка. А реално, и ние мајките сме луѓе и можеме да се разболиме.
@joy1 Еве ти сподели за Гостивар, друга мајка од друг град нека каже таму како е, што лежела со дете. Во ред е да не се меша националност и да се лепи етикета.
Во многу сфери уште сме останати на мајката, таткото нема уште исти "права".Поготово што секаде децата (скоро) одат со мајките. И на незадолжителни места за со мајки, одат со мајки, па ако на некое мајката не може, одат со таткото. Во тој случај седат собрани жени на едно место, а татково од страна. Кога после нивните мажи ќе дојдат да ги земат со кола, најчесто го етикетираат татково како "папак" оти брка "женски работи". Маж ми веќе е соочен со такви етикети од колеги и другари оти ја капел малата и оти станувал ноќе, а не како "прав маж" да земе перница и во друга соба Таков ни е менталитетот, лутеле или не. Не мора албанки, еве јас албанки не познавам, но знам дека ги има доста современи, а наши заостанати знам еден куп. Не е до нација.Но, се сложувам дека е просто до бескрај. Што ако детето нема мајка? Во таков случај да го стават во соба за деца без родители при жив татко не е во ред.Па има деца поврзани со таткото повеќе. Се што може мајката треба да може и таткото, освен да дои нели?