1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    јас почнав искрено. дека од септември со градинка почнуваме и да сум спремна. времево знае да изненади. баш преска едни троделни тренерчиња (горна долна и елече) му зедов. прекрасни, сиво со бордо. се заљубив.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.242
    троделни и јас како дете мн носев
    од каде ги зеде?
    сакам за моите

знам во Зара е стигната новата колекција
    како е низ другите дуќани?

На LBC му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Од маалско дуќанче, близу каде што работам драга.
    650 денари а прекрасен памук и штосни. Ќе ти сликнам утре да не тропам сега.
    Вака немам излезено искрено, периодов дека сум работа дома ич па на пауза претрчувам и од тука се купувам. Ако одам викендов ќе ти пишам што е како е.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Гледав нешто деновиве низ Сити мол ама на брзина беше и не зедов ништо. Треба да тркнеме некој ден до Благоевград или Солун за H&М, специјално за синко да го опремиме, зашто нивната роба ми е секогаш најпогодена.

Мм ме тераше сега во ниедно време да правам пица, ама јас постам денес па направивме компромис, за мене фурнаринки од пица тестото, а за него пица лепчиња. Тој веќе се најаде и си легна, јас ќе подремам некое време овде. :)

Ми се оди пак на одмор, 2 месеци поминаа откако бевме, ко да не сме биле годинава. Си фантазирам нешто, а буџетот ми мава шлаканица. (wtf)

Може и јас да пуштам филм, вчерашната Game of thrones не ми е гледана :~:

На augustd, Kitten, Seline и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Само не знам зошто уште не спијам...
    Тука како есен е повеќе се во блузи него во мајци. Јас никогаш не се спремам конкретно сезонски, секогаш купувам спонтано што ми се допадне, што има попуст. Имам доста нова гардероба која ја имам купено пролетта кога имаше распродажба на зимска. Купувам број поголемо и таман. Поефтино минувам така. Не ми врши работа дали е ланската или сегашната колекција.
    Вие купувате така?

На НаталиЛили, Mari*, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  6. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Мајки , златни сте. :l: Ми помина лутината од вчера.
    Јас воопшто не сум злопамтило. Не трошам енергија на глупости.
    Ама опкружена со искомплекситани личности. За мене би премолчала и заборавила. Ама шта сеоднесува за мое дете па нема да помине следен пат така. Трета светска ќе има со дотичните.
    Ок доста негатива.

Еве будна не спијам гуглам како би гопоминала одморот што ни следи. Т.е барам соодветан дестинација. Истеравме еден одмор пред месец дена. За врор дел одмор немаме ништо планирано. Сакаме вон сезона, не мора плажи .
    Дали би иделе една недела на крстарење со 1 год бебе. Дали е добра идеја??
    Или да планирам нешто друго??

На Seline, Poppins, Lolipop23 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    15.828
    Добро утро женски,ајде кој е за кафенце:coffee::coffee::coffee:
    Јас од денес во подготовки за одморот,сакам да купам купаќи за мене и ќере,плус уште некои ситници за на плажа и секако лекови.Вчера во џамбо шетаме ние гледаме реквизити за на плажа,луѓето сите се спремаат за школска година,сите во количките тетратки,моливи :).
    Сакам и јас на враќање во Космосот да видам дали има есенска роба донесено во h&M да видам и зара,таму ми се некако поефтини од нашата Зара,плус имам и многу повојници за одење :).Ни треба и ново ранче за во градинка,ова го утепавме две години,секаде го носиме и веќе се излити и искина,плус топлинки (facepalm).

На vitamina, augustd, Kaetana и 8 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Добро утро мајки
    Првото итринско кафе веќе испиено. Го гледам саатов и не ми се верува. Ми се чини пладне е.

Денес е роденден на мајка ми:inlove:

Уште долго да ми биде здрава, среќна и спокојна.
    Како минат годините се повеќе го сфаќам значењето на зборот МАЈКА и цела тежина која таа ја носела со себе сите овие години во борбата за да ни пружи подобра иднина.
    Сите жртви за кои не сум била свесна, сите тажни погледи кои сум ги превидела сите борби и битки кои дама ги водела.
    Сама, со две деца на плеќите, чекорела буквално и гладна и боса.

Подголтнувам и се каам за некој брзоплет коментар од младоста кој сеуште стои како врежан во сеќавањето и ме потсетува на тинејџерската лудост и наивност.

Жена кралица.
    Жена лавица.

Колку сум горда на својата мајка.
    Уште долго да биде околу мене и децата и заедно да се радуваме на животот.

На ALISA0000, vitamina, Sunshine_1979 и 27 други им се допаѓа ова.
  9. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.202
    Допаѓања:
    124.873
    Мамички добро ве најдовме:) Дојдовме домче, прва непроспиена ноќ, весело :drunk: Утре сме на вакцина, па дури се видам со педијатарот едно прашање- во однос на спиењето дали е во ред да спие на страна? Во болница го местеа и така. Мајка ми вели требало на грб. ???

На vitamina, НаталиЛили, Kaetana и 8 други им се допаѓа ова.
  10. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.714
    Мене педијатарот ми рече само на грб, на страна никако...на болница ги ставаат така за да плукнат на страна ако бљуцнат

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.242
    бебе не треба да лежи само на грб затоа што ке му се сплеска назад главчето.Наизменично се остава да спие на грб,на лева и десна страна,а кога имаат грчеви пожелно е и на меше да лежат секако под надзор

На vitamina, Wanna.be.mum, Kaetana и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.687
    хеј хеј мамички како сте ми среќни најсреќни род на сите со закаснување :) @danichap браво една е мајка нека е вечна:l:
    сонцево опекна пак пак дома затворени кафе појадок завршено мала успана сeкој ден исто појадок ручек .. домашни обврски и шеткање
    А што би за ручек денес :?:
    мала почнува да отвара па сега почнува интересното некоаш посакувам некој да е тука плус две раце али се се успева полека полека .. почнав да замижувам на секоа ден чистење трчање све на свое место :?:
    за есенски шопинг уште малце па ќе почниме и ние едвај чекам да а облечам во тренерчиња наметки итн :angel:
    @eli25 насттана спање е најдобро ама и на грбче треба да спие треба да а вртиш на сите страни за главчето да и се оформува па и на меше е добро и помага при грчевите нас ни беше доста од помош .. @simonka93 не би се согласила некако поеќе ризично е така не е логично пошо бебе ако е странично коа ќе блјуцне одма си излева настрана а на грб ако е неможи не е толку обилно да искока ќе му се врати назад дел дел ќе исплука и недај боже можи да се засркни .. ама добро е и на грбче да се спие како и дае и самите после месец се вртат какп им одг .. битен е првиот месец до вториот да се запазе на сите страни денски нека се врте пошо сме си околу нив .

На Mari*, danichap, Seline и 2 други им се допаѓа ова.
  13. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.714
    мене тогаш педијатарот така ми рече, редење на страна никако, само на грб и главчето да го вртам на различна страна... Нека си почека @eli25 совет од нејзиниот педијатар најдобро

На eli25 и Poppins им се допаѓа ова.
  14. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.862
    Допаѓања:
    32.482
    @eli25 Бебе не оставав на грб да спие, заради бљуцкањето. Ептен ретко. Повеќе менував лева, десна.
    Или ако спие на грб, да се подигне душечето.
    @joy1 Јас уште ништо не сум почнала да купувам, се си викам рано е. Мислам и цел септември дека ќе е топол. Другата недела може ќе разгледам нешто по нешто да се почне.

Пак топло...Таман се израдував залади малку. Веќе почнав да не сакам лето од овие горештини.
    Малата добра по дома седиме, сега малку низ двор на лулашката ќе си поседиме.
    Само оди и го бара мм. Цел ден вика тато тато.
    Вчера прв пат се видоа на камера, бидејќи претходните денови рано заспиваше и неможеше да дочека. И кога го вклучив компјутерот почна да рипа да се радува, и кога го виде мм почна да плаче. Многу и недостига, постојано беа заедно кога беше тука. И одвај ја смирив. Си помуабетија, таа на нејзин јазик и така.
    Одсабајле сукавме јуфки со баба ми. Пробав да видам, не сум заборавила ќе ме биде домаќинка :D
    Сега време е за едно кафе :coffee:

На Mari*, Saraa, Poppins и 5 други им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Ajde tuka da prasam poaktivni ste. Posle krstevka vo nedela neli se nosi deteto na prv pricest. E sega treba li jas da postam ili ne?

16. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.272
    Допаѓања:
    67.877
    Според светските препораки најбезбедно е на грб, да не се случи ако е на страна главчето накај душекот да му се подбутне па да нема доволно воздух или да блуцне, па да го вдиши. (Иако е реткост, ама се случило ете.)ќе му го вртиш ти на една, па на друга страна да не му се сплеска. :)

Добар ден. Јас си пијам ладно нес во двор, малото вади цвеќиња, па доаѓа со шишето вода живели да правиме. И купив боички и тетратка, демек ќе шкртка, ама не сака ни да ги види, се плаши и бега ко од чума кога и цртам.:D
    Ама затоа има еден музички сет и тропа на тапанчето, јас играм, или јас тропам она игра и писка(овај, пее де:rofl:)

Еве ја крека за спиење веќе, конечно се одлучи еднаш дека ќе спие, спие три саати негде.
    Ајде имајте убав ден.:hai:

На augustd, Kaetana, Mari* и 6 други им се допаѓа ова.
  17. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Мене и педијатарот и ортопедот во систина пред да не испуштат од болница ми рече за спиење да го вртам обавезно да спие и на грб ама и на страна и додека е помало кога ќе го ставам да спие на страна да го потпирам со нешто позади на грбчето за да не се сврти на грб да легне пак .

На joy1, Poppins, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Ваму имало интересно катче. како ли сум го прескокнала до сега???!!!
    Поздрав за сите мајки, помалку или повеќе опретени со децата и секојдневието.
    Некоја од вас погоре пиша дека слабо чистела за викендот па имала грижа на совест. е тоа сум и јас и тоа секогаш понеделнички.
    За бебчињата исто и јас знам дека е добро да се местат на страна, отпозади подпотрепни со перниче, ќебе или слично, од причини ем да не им се врати плунка-повраќаница па да се задават, туку да им истече, ем за главчето да е рамномерно и правилно, особено да не е слескано во задниот дел. Мада за ова за главчето го имам читано Видоевски дека од поголемо значение се капките Д и доволниот внес на витаминот отколку вртењето на главчето.
    Малата се повеќе ми испушта зборчиња, претежно збори на нејзин јазик а факт е дека сака, нешто кажува со тоа, но фондот сепак и се уште мал. Понекогаш си мислам дека од што е голем инат не збори, не јаде и не спие....(facepalm)(facepalm)

На augustd, Seline, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Прво за спиењето. Моето бебе спиеше на на грб, на леваи на десна страна. Кога спиеше на страна позади грбчето и ставав ќебенце за да не се прврти. Наизменично ја вртев од една на др страна.

Е сега добар ден. Луѓе испазарив по нешто за роденденот, купив пенести бонбони, корнети, капи, свирчиња, тегличките ми се спремни, лентички среќен роденден, покривка, пластични чаши за пудинг, ФУСТАН за мама, букви среќен роденден, малку балони но ќе купам уште. Ми фалат тањири, и се мислам да земам детски салфети или а не.
    Вие какви салфети стававте за роденденот на вашите најмили?
    Инаку мм настинал, луѓе грло го боли легнал боледува... А мене кога ме боли грло уствари не рачунам дека сум болна, ама тоа е, заради тоа се мажи!
    Дали некоја од вас чекала во истден ироденден и крштевка, дали сте ги преоблекле децата во др алишта од тоа што му облекол кумот/кумата???
    Чао, кафе испиено сега, сварено во 09

На Seline, azelea, Arendelle и 2 други им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.242
    ние имавме во ист ден и род и крштевка.
    во црквата кумата ја облече во фустан со тул,а беше доста топло така да после во кафаната ја облеков удобно во маичка и шорц :lol:

На Saraa му/ѝ се допаѓа ова.