Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. fairy88

fairy88 Популарен член

Здраво мајки:)

одамна немам пишано...Форумот не го посетувам како порано,презафатена сум.Деновите само се менуваат брзо и се осеќам како да трчам за да постасам со се што треба.

Ние добри малото оди во градинка,сега е 18 месеци и е голем белјаџија:D.Многу е лутко и ако не е по негово одма се треска од земја и плака мислиш светот пропаднал.

Вчера го расшлака јадењето на земја,му дадов салфета и знае дека треба да бриши.И избриша што избриша и ми вика како,па ја зеде салфетета и ја фрли во ѓубрето.Така го учам што е како да знае каде се фрла.Баш ме изненади оти прв пат го направи тоа:lol:

Зборувањето не му е јака страна,повеќе кажува зборчиња со два слога.Разбира речиси се то му кажам,ама нема голем фонд на зборови.

Фала му на Господ ги оставивме болестите зад нас.Пред 2-3 месеци кога имавме проблеми со воспалено средно уво и одтогаш не ми се разболел освен растечено носе.
    Сега вади 4 долу и е понервозен.Се надевам дека ќе пробијат убаво до крајот на неделата:sweat:

Јас сум на боледување една недела.Добив уринарна инфркција.Си пијам антибиотици и утре здравје на контола:|.Среќа што се освестив да одам на доктор,наредната недела сме на одмор во Турција-Анталија,а јас како и обично се немам време за мене и така си работев цела недела со болка во бубрезите и се препотував на работата.
    Мислам дека неколку дена ми беа доволни за да закрепнам,можев да примам терапија и да работам.Само што сум толку преморена што намерно останав подолго на боледување.

Инаку кога ќе си дојдам од одмор ќе уплатам за часови за возачка.Морам да добијам возачка дозвола.Многу тешко се функционија со мало дете во голем град без автомобил.
    Треба да одам на 40 часови теоретска настава.Мислам тоа би ми било малку проблем со оглед на тоа дека одам на работата во смени...ќе мора добро да се организирам.

Мајки да знаете дека ми фалите,ми фали кафето кога го пиев пред екранот на компјтерот и ве читав...

Поздрави на сите и имајте убав ден:hai:

2. Saraa

Saraa Популарен член

Браво, сигурно му било удобно на бебето.
    Незнам во кој град си, во мојот град јас моментално одам на теоретска настава за возачка, предавањата се одвиваат во пет дена, има опција и за претпладне и за попладне. Јас одам попладне, заради работни обврски. па според можностите на членовите се прилагодува групата.

Женски здраво, добив и некако по малку ме боли стомак ама јас не сакам ич, од болки преку глава ми е. Некако се одложувам ама и јас сакам да одам да оставам мокраќа на микробиологија се мислам дека имам некоја бактерија или нешто слично, ама пред некој месец однесов и демек немало ништо а мокраќата ми е со потемна боја, од што може да е кој знае. Беба си седи со баби и дедовци без проблем што е еден голем плус, барем не и се секирам толку кога ја оставам. Синоќа и јас поспав малку повеќе, ваљда беба ќе почне да спие подолго, со помалку будења во текот на ноќта едвај чекам!
    И мојата кажува баба. деде, мама, дада, дај, баво-понекогаш, папа, ам и толку е.
    Некако околу мене премногу трудници. со второ па и јас добивам желба, ама НЕ, рано ни е сеуште, да потпорасне, барем две г па после. Тоа друштво, кафе пијам сеуште од сабајле не ми е испиено, ама така ми е најубаво.
    Поззз да поработам малку сега.
    Поззззз

tina-63, snegulkata, Seline and 4 others like this.
  3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Dobar den i od mene:) Malata si igra so novi igracki,sto tuku edna poznajnicka tuka i donese cel paket so igracki pa gi prifativme.
    Vcera den so gosti i denes samo sreduvajne niz doma i sadovi,nekako se custvivam slabo i nervozno|(pred dobivajne sum,veke trebase da imam dobieno ama nema nisto:)mm radosen vika ajde ajde pravi test:Dpa cekaj bre covece neka pomine uste nekoj den:|jas sum celata zbuneta ama za den dva kese pravi ako ne dojde:^)
    Mm e poveke za 2 od kolku jas sega za sega,bi sakala ne deka ne ama mozebi za 1 god,dodeka malava pocni so gradinka i ubavo da se snaojga,isto taka bi sakala da ja sredime detskata soba pred da bide i vtoro dete......leleeee planoviii:D zdravje pa kako gospod ke kaze taka :)

I dodeka vi pisuvam cerka gi sporedila site na svoe mesto:D
    1502877386709.jpg
    Tato vo kujna a mama da odmori:rofl::l:
    Otidov jas da si ja dovrsam rabotata vo kujna:wasntme::D
    Ubav den:l::sun:

Girl-Rabbit, M&M, vitamina and 14 others like this.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Не пиеш доволно вода на топлово, барем два литра дневно треба.

Kaetana likes this.
  5. Saraa

Saraa Популарен член

Читав дека можно е да е од дехидрираност, пробав да пијам вода повеќе и сеуште пијам и ништо, пак е исто. Др совет?

6. Annath

Annath Форумски идол

Од храна може да е, цвекло и слично, а и б витамините ја обојуваат урината. Ако пиеш витамини.
    Евентуално ако имаш еритроцити во урина (крв) да се нешто бубрезите проблем, песок можеби. Испитај се подетално за секој случај.

Saraa likes this.
  7. chocolade

chocolade Популарен член

Хелло мајки,само да ве поздравам..
    Пијам кафе и се мислам што ќе се прави денес после работа. ММ има некои обврски па ке бидеме сами со кере :doh:
    Да ве прашам, зборат ли вашите деца многу? Моево е како навиено:talk: уста не затвара освен кога спие. Сабајлечки ме заболува глава од што толку ми збори. Она нема период на расонување, а јас и мм сме живи мрзи од сабајле, уста не ни се отвара(типично за бикови). Се мислам на кого се метна детево што збори 300 на саат :D на тетка и ке да е :lol:

8. snegulkata

snegulkata Форумски идол

@chocolade Дали збориии?!? Абе уста не затвара... на секој мој одговор следи ново прашање, и баш памети што и збориш па не смејам ни да тресам безвезе, морам содржајни и точни одговори да давам.
    Ние и за случаен минувач може саат време муабет да си правиме, каде оди, кај му се децата, кој му ги чува...ииии на прашањата им нема крај.
    И велам дрка ќе одиме на роденден на Стефан и веднаш почнува - Кога? Со кого? Зошто нема да дојде тато? Каде? Каква ќе е тортата? Зошто не е со кола? Со кого ќе си играм? Кој ќе има таму? Која му е баба? Тој оди ли во градинка? Ииииии 100 прашања во серија поставени... Смешна е и многу љубопитна (на дедо и :nod:)

9. azelea

azelea Популарен член

Баш пред некој ден се мислев дали да го поставам истово прашање:)
    И јас си имам една зборливка дома,по цел ден уста не затвара,муабет си правиме како со стар некој,буквално истите прашања ги поставува како твојата @snegulkata :D.Одиме по улица и ако застанам со некој после тоа ме прашува како се вика тетката/чичкото? Каде живее? Каква кола има (мисли на боја)?:D,некогаш со мм си викаме ова детево мислиш на некој допинг е ,а и ние не сме некои муабетчии до толку ова незнам,се ја интересира,туку пак и најинтересно е што и на сите деца од градинка им ги знае родителите,баби дедовци,ги гледа кога ги земаат ,Божеее си викам тоа главчето мало за се им работи.Кога шетаме низ населба и ќе ми покаже ова е татко му на тој,ова е мајка му на оној(facepalm):D.

Girl-Rabbit, Kaetana, tina-63 and 9 others like this.
  10. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Јас ќе мењавам професија. Ќе станам медицинар, нутриционист, хемичар-алхемичар или фармацевт.
    Значи вчера се врачам од работа. Влегувам во кујна. Цедам лимон за мм, цедам сок за децата. Во сокот на малата капнувам со пипета милијарда капки од суплементот за имунитет. Спремам какпки за нос за малата и за баткото, прополис за малата и за баткото, сируп за малата, апчиња за таткото, пумпа за мрсули за малата.
    Започнувам со постапки, терапија. Се препотив. Жими мм беше разбран. Со другиве на инат теравме. А особено малата.Ме препоти дури обавам се. И ...ми се одјаде на крај.

11. chocolade

chocolade Популарен член

Исто и мојавa многу памти и мораме точни одговори да и даваме и да и објаснуваме.. Никогаш не сме ја лажеле, мора какошто викаш сочен одговор за да и ја задоволам љубопитноста на госпогицата.
    Ако не ја гледам ме влече за рака и со прстот како мала теткица ми вика чекај сега секунда, и започнува муабет :D дали од што не оди во градинка не знам но како тетка мала е |(
    Кога ќе седнеме во ресторан за сите посебно прашува што ќе јадат :D и ако и речам пица после следи дали стварно пица јадат. Ако не јадат зошто не јадат. Ако станат ние кога седнуваме, зошто си одат, зошто не јаделе (facepalm) напрона ми е некогаш но се тешам дека е подобро што збори толку одколку да е кутлива :talk:

Girl-Rabbit, Kaetana, tina-63 and 7 others like this.
  12. Arendelle

Arendelle Популарен член

Денот лека полека при крај е, уште 2-3 часа максимум и ќе заспијат дечките. Мислев да ги шетам но не се чуствувам добро. И времето некако тешко се препотувам само. Чуствувам болки во левата града и некако не можам да се опуштам.
    За лекарства ич не ми се збори. Некогаш ги пијат без мака, некогаш уште што не пробам да ги залажам. Малото пиеше сируп со шприц сега и така не сака. Како растат така повеќе проблематични стануваат.
    Мислењето недовршено го пратив па реадактирам. Непланирани обврски, друг пат повеќе пишување.

Last edited: Aug 16, 2017
    Kaetana, tina-63, Seline and 4 others like this.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

моиве и двете се брбливки по дома.Големата особено уста не затвара,она и по пат кога шетаме пее :x.

завршив ситниците по дома.Сама сум ,малите се пред зграда со другарчињата .Јас сама со себе некогаш незнам што да правам.
    вчера изгледав дури два филма во еден ден :D од кој на едниот плачев мн :)

Girl-Rabbit, JuLleE, Kaetana and 7 others like this.
  14. snegulkata

snegulkata Форумски идол

@joy1 Малата е доверена на сестра и да ја чува или до толку е самостојна да сама се варди? Како и да е, алал да ти е на смелоста! Јас мојата пред зграда ми е страв да ја оставам сама, иако не ни е нешто прометна улицата и иако е научена да се чува од коли. Јас сум долу пред зграда секогаш со неа, макар што седам на клупа и ја оставам сама со деца. Не интервенирам кога настанува некаква збрка меѓу децата кои се малку поголеми од неа и оставам сама да се снаоѓа. Ретко се вмешувам, се правам невидлива. Реално некогаш заборава дека сум со нејзе. Ама да ја пуштам сама немам храброст!

tina-63, azelea, Mari* and 1 other person like this.
  15. џунџуле

џунџуле Популарен член

Денес решив бебуш да го однесам во зоолошка. Пресреќна беше. Пискаше, мавташе, и се радуваше на сите животни.
    И ае беше супер додека не видовме огромни глувци кај мечките и лемурите, набрзина грабнав сетето, торбата и истрчав од таму. Отидовме акде во парк. Не знам што се алучува, мо и таму не пречека исто толкав глушец. Страшно!!!!
    ете ја сега вика како лавот, покажува со рачињата гооооолем лав....а мама се чуди на гоооолем глушец.

16. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Синко конечно заспа секојаа ноќ знае да си стане во 3 по полноќ и да си седиме до 5 насабајле си играме. Но тоа е што да се прави,деца души мали.
    Добра ноќ|-)

Kaetana, Espadrila, tina-63 and 3 others like this.
  17. Mari*

Mari* Форумски идол

Ние цел ден со тт и пролив
    Едвај најдов педијатар,сите по одмори или не работат :envy:
    Демек и се израдував дека ке одиме кај друг,се надевав дека ке ја прегледа по детално....ништо :@
    Стомачен вирус рече дека е и толку :|
    А дете кај него тт 39,стигнавме дома 39 со 5
    Освен парацетамол ништо друго не ми даде
    И давам сирупче тт спаѓа и после 3 часа се качува,цела ноќ и цел ден сме така :|
    Ништо нема јадено денес а се искака преку 10 пати
    Одбива да јаде ;( освен вода и чајче ништо друго не сака
    Незнам што да и дадам да јаде дека од вчера 2 чепчиња и два пати сируп имам дадено
    Ке си пукнам од мака :@

Kaetana, chocolade, azelea and 2 others like this.
  18. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Мајки, денес приметив кај моето течење на солзи и од двете очиња инаку сме 2+ а и коа дише како да хрчи, редовно го чистам носето од мрсулчиња, не кашла, а плачеше,цица ко со сила, незнам дали му е настинка, дали да го носам на дежурен или да почекам до утре?! Ве молам за ваши искуства

19. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Давај и нешто суво да грицка, двопек, детски бисквити, ако имаш несолени крекери.... и пробиотици.

За докторите не кажувај.... гледам и кај тебе е исто ко кај мене :devil: Никогаш нема да заборавам, малиот имаше само 16 месеци и температура најверојатно 41 (до 40,5 го држев топломерот, предвреме го тргнав зашто срце ме стегна во моментот), и докторката не праша зашто сме дошле во болница, ништо не му било :^) Лекот што го препиша беше соблечете го гол и извадете го на отворен прозор. Надвор зима, -27 беше во моментот.

Сосема те разбирам како ти е :hug: За утеха, секаде е исто.

JuLleE, Kaetana, azelea and 1 other person like this.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

не ,не беа скроз сами,и мм беше со нив.Затоа пишав дека сум сама :)

неможе големата да ја варди,т. с јас немам доверба во неа.Знае да се занесе во игра и да ја заборави.Обавезно некој ги надгледува надвор или јас или мм

JuLleE, eli25 and snegulkata like this.