Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. azelea

azelea Популарен член

@Mari* не ја форсирај ако не и се јаде колку сака толку, течности и можеш варен компир, ориз, солени стапчиња и пробиотик и електролити
    Еве го и мм е со тт и пролив малку, како е дојден од работа само лежи и го тресе, се наоблекол а јас чадам од што ми е топло, среќа малата е кај баба па да не ја прифати, уште тоа ми фали пред одмор сега:(
    @џунџуле во која зоолошка ова? Во Ск? Уфф колку мразам стаорци :worried:.
    @snegulkata и јас сум ја оставала мојата со внуката од девер ми, она е 11 год и многу ја сака, се е залепена до дада и, па ја зема до маалската продавница или тука до улица пред куќа (слепа уличка е и нема возила) со децата си игра, секако ги надгледувам, имам доверба до толку.
    Добра ноќ женски, ми се спие, ми се плаче:*

Kaetana, chocolade, girl-miri and 2 others like this.
  2. Mari*

Mari* Форумски идол

Се разочарав многу од педијатриве овде
    Ми рече донеси ја кога веќе ќе неможе да стои на нозе и само ке спие
    Останав без текст,незнаев ни што да прашам повеќе
    Треба детето да ми се онесвести за да превземат нешто :x

Girl-Rabbit, Kaetana, azelea and 2 others like this.
  3. Arendelle

Arendelle Популарен член

@Mari* знам како е, форсирај повеќе течности да внесува. Од висока температура имам упла. Моите и двете се без апетит, правев супа, палента, нудев овошје, зеленчук и на крај само секаде лом. На зимо не ми се ни помислува, настинки, студ, снег, бунди, капи, шалчиња... саат не можеме да се спремаме.
    Филм чат-пат фатам некој, некогаш почетокот, некогаш крајот ретко цел.
    Сами што се вика во соба не може човек да ги остави не пак надвор. Има време, малечки се, ќе се осамостојат.
    Конечно орхидеите поткарале нови стебленца, кај и да ќе има и цветови :inlove:
    Честитки до новите мајки нека се живи и здрави бебињата. Честитки и до оние кои славеа роденден, именден и други убави пригоди.
    Заборавена сум по малку па да се оправдам :)

Kaetana, muchacha_a, azelea and 3 others like this.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

@azelea Сега ме потсети дека и јас ја имам оставено со внука ми (12год), дури и помала кога беше (на 2 годинки). Ама сама мислев, сама со други дечиња, кога би било идеално време да ги оставиме сами?
    Верувам дека овде влијание има и снаодливоста и послушноста на самото дете, групата деца со кои игра, безбедноста, нашата смелост и сл. Како и да е јас сеуште немам храброст и затоа ќе си дремам на клупа дур она игра.

И мене ми се спие ептен, не знам кој кого ќе заспие сега, јас на малата или малата мене!

Kaetana and azelea like this.
  5. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Dobar den na site:l:

Poslednive noki nespiam kako sto teba:^)taka i vecer cela nojk vrtise na edna pa na druga strana,imav mali bolki vo stomak a plus toa mockajne na polovina sat|(

Si vikam jas ajde da stanam i da mockam ama mm od vcera mi vika pa pravi test bre pravi aum ti kupil i rezerva da imas:D
    Ajde odam vo bajno i otvaram test i da vidime
    P_20170817_073857.jpg

Leleeeeeee celata sum si zbuneta:l::wasntme:8):D
    Mu pisuvam na mm i mu prajkam slika,se javi radosen :D

Jas sum celata zamislena da vi kazam:wasntme:leleee bre kako prvo da mi e:D
    Iskreno da vi kazam oti cerka ja rodiv pred vreme imam mnogu strav od toa:(ne si napraviv nekoi ispituvajna dali problemot bese ke mene,dali vo sledna bremenost risikuvam pak za isto???? toa mi e vo glava
    Plus nekako mie zal za cerka:( nema da mozam da ja krevam i slicno:(aaaaahhhhh majka so 1000misli...........

Se molam na gospod se da bide dobro :l: leleeee mamicki ke si imam uste edno bebceeeee:hug::inlove: i zbuneta sum i radosna:D:inlove::inlove::inlove:

6. joy1

joy1 Форумски идол

честитки миличка мн ме израдува :inlove:

girl-miri likes this.
  7. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Честитки @girl-miri со лесно да си ја износиш бременоста.
    Девојки ај хелп :)
    Малава (2,5) ја испокасале комарци, што е потечена потечена е ќе и помоне ама ја чеша многу. Цела ноќ не можеше да спие, мачкав кама гел, течна пудра, на крај и ракија :( ама ништо не и помага. Дајте идеја што да мачкам за да помине чешањето. Инаку и Лоратадин и дадов и џабе

girl-miri likes this.
  8. referentka

referentka Moderator Staff Member

За да помине чешањето намачкај ја со течната пудра за сипаница.
    Бевме на викенд на планина, многу ја изедоа комарци па ја однесов кај матичната да прашам што да сторам за да не се чеша, па ми посоветува дека најдобро е пудра да се мачка.

azelea and EuHenIa like this.
  9. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Добро утро. Мојата беше така пред 2 недели. Така започна па после премина на сува, па на продуктивна кашлица ама не многу упорна. Во случај ако не одиш на лекар јас од мое искуство да ти кажам. За очињата ставам Окуфлеш. Препорака ми е од офталмолог, дека е одличен а е безопасен (нешто како детски прокулин ама без лекарство). Окуфлеш бил и онака добар за одвреме навреме промивка на очите да се направи. Знам само дека сега по најново, камилицата ја забрануваат очните, а порано беше како прва помош за конјуктивит, горделење, и слично.
    И за во нос би ти ги препорачала не оние стандардни солени капки ами Синомарин ампули со поконцентриран солен раствор.
    Се надевам брзо ќе ви помине и ќе останете на тоа.

И кај нас слабо јадат децава. не ќе да е до жешкото пошто еве 4-5 дена е заладено и не се изгор температурите. А мм има теорија дека телото памти, па се уште им било жешко и очекува од понеделник да почнат да јадат. :?::?:Дали ќе е до тоа, или до новиот суплемент за имунитет и разјадување, видеќемо.
    Убав ден имајте

10. azelea

azelea Популарен член

ДА,синомаринот се многу добри
    Туку кажи ми каков прополис даваш на децата,баш вчера приметив дека пиша:)?
    @girl-miri Честитки за бременоста,со лесно и позитивни мисли,се ќе биде во ред:hug:

Seline, girl-miri and Espadrila like this.
  11. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Добро утро мајкички .
    Јас еве после скоро месец дена пиам утринско кафе на раат ,бебе заспа јас имам пола саат слободно време да си испиам кафето и да се фатам за работа .Денес ќе имаме гости кумовите ќе ни дојдат да го видат синко, па дека не сме од ист град ќе ни останат и на спиење ,па да спремам се да ги пречекаме како што е редот .Убав ден на сите :)

12. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Прополисот не знам чиј беше, не сум дома моментално, ама купечки е од аптека, во спреј.Иако во местото кај сум има многу развиено пчеларство, и луѓе кои произведуваат домашен мед и прополис, до сега се немам досетено да набавам таков(ова сега откако ме праша ми текна). Прополисот во спреј ми е попрактичен дека побрзо завршувам работа ЗЕНИ УСТА- прсни прополис, за разлика од капките...додека капнат- ќе накапиш :D.
    Ако ти е битно попладне би ти го сликала и покажала шишенцето.

azelea likes this.
  13. Arendelle

Arendelle Популарен член

Честитки @girl-miri со лесно нека е. Нормално милион прашања да ти се вртат во главата, само позитивни мисли и се ќе биде во ред.
    Ние по дома, играчки на сите страни. Неколку и скршив ненамерно, кај и да се свртеш нешто ќе те сопне.
    Времето никакво од дома мислеш свежо е, кога ќе излезам ќе се препотам.

Lolipop23, azelea and girl-miri like this.
  14. Annath

Annath Форумски идол

@azelea јас овој го користам, одличен е. Секое сабајле пред градинка прскав, навечер исто. Сега не го користиме секој ден, само по потреба. Од септември пак ќе почнам редовно.

Честитки @girl-miri, со лесно!

M&M, Kaetana, JuLleE and 4 others like this.
  15. chocolade

chocolade Популарен член

@Mari* го поминавме истиот вирус, 3 дена не и се симна температура. За прилив и давав порбиотик Провен, после првата доза и се регулира столицата не беше течна. За темпертура мноооогу течности и Далерон ако се качи т над 38.5. Не се секирај 3-4 дена трае вирусот, ке и помине. А за педијатар, можам д ати ја препорачам мојата ептен е фина и задоволна сум до сега.

@azelea мила прополис јас и лани давав од еден човек од Гостивар, мешан со мед, прополис и матичен млеч. Пред да го направат им кажав колку години има ќере па беше прилагоден за возраста на малата.

@girl-miri честито, ти посакувам лесна бременост како по книга :)

Mari*, azelea and girl-miri like this.
  16. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добро утр мајки
    @girl-miri честитки мајче. Прекрасна вест, со лесно нека е и со добра мисла. Љубовта која ја чуствуваш само ќе се мултиплицира, ќерето ќе биде пресреќно, без страв.
    @joy1 јас едвај чекам да опркнам за сами да си се играат ( и гледаат:rofl:).
    @Espadrila вистинско освежување си во катчево:hug:
    @augustd мајче шкртни некој збор. Како сте со малата
    @Mari* побрзо опоравување на малата. Тие педијатри тука:envy:. Притисок ми се качува од самата помисла. Ние повторно ќе пробаме да ја смениме нашана, белким ќе не примат другите.

Денес не правам ручек, му реков на мм дунер да купи.
    Една година минимум немам каснато. Сепак си викам има свежа салата и пресно лебче.
    А мкдоналдс и слично не ни знам колку години има поминато одкако последен пат сум влегла...4-5 години минимум.
    Не знам како можат да јадат таква храна на редовна база, кај мене желудников реагира:puke:
    Туку свекор ми и свекрва ми донесоа боровници, капини, малини.. ќе се пие смути периодов.
    До лани свекор ми одеше и ораси збираше по некои планини, штета што нњма периодов.
    Кога веќе ги фалам, да кажам дека скоро секој ден ја зњмаат големата и ја носат во една шумичка со лулашки за деца:bow:. Снаава нели трудна, па да помогнат. Детево пресреќно ми е.
    Свекрва ми ќе оди со големата од 1 ви Септември во градинка порадиадаптацијата. Јас дома со малото.
    Да спремам кашата за малото и сокчето за големата.
    Убав ден на сите

M&M, vitamina, Kaetana and 13 others like this.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Оооо честитки мајче, ајде сега на дружба и во труднички муабети :) и без грижи ке биде се во ред.. ај тебе што те тешам, но тешко мене... како ми поминува бременоста синчево така се повеќе е залепен за мене, дури во скоро не ме вика мама како што ме викаше, туку мамичке :inlove: Не сака со кој никаде да оди, го пуштив со баба му и дедо му во маало, за 10мин се вратија зашто плачел ја барал мамичка :?:

Girl-Rabbit, M&M, Kaetana and 6 others like this.
  18. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

@danichap алал да им е колку ти помагаат.
    Свекор ми и свекрва ми не се блиску, моите се тука, ама џабе е кога не седи со нив и не сака да ја шетаат. Само мама и е залепено на устето и за десетина минутки ме бара одма. И нема шанси да земам тел во рака, веднаш на криво ме гледа, па се бутка во меме, ми легнува во скут, демек јас поинтересна сум.:D
    Еве цело сабајле се излезени со татко и, само со него подолго седи. Јас и исчистив, ставив за ручек, наместив серии за после, се избањав, се по редот.
    Ама кога ќе и текне мама и цице станува и си оди, нема задржување.
    @girl-miri со лесно нека е. :)

Girl-Rabbit, Kaetana, JuLleE and 6 others like this.
  19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Добро утро мајки.
    Станата рано и мртва за спиење се пријавувам:|
    Беба стана си цицаше, поигравме и пак заспа. Сега не можам да си легнам со неа оти одма станува кога легнувам јас, така е програмирана|( Подобро таа нека спие, јас јадење да и спремам. А бе откако почнавме со 2 оброци мислам цел ден во готвење ми врви, плус врзана сум за дома, нема излагање. Додека таа спие јас морам да готвам, а и жешко е...И така, излегувам приквечер кога таа е најбесна:sweat:
    Постов од сабајле започнат, веќе заборавив што сакам да кажам (facepalm)
    Се приклучувам во друштво на жени чиј маж е вишок дома :) На моменти не знам дали си имам маж или свекрва, само коментира, само негодува|( И навечер кога ќе ми дојде да ме гушне во спиење ми иде да го скршам. Вчера "случајно" му удрев силна клоца, се олеснив:D
    @girl-miri Со лесно мајче, таман разлика со ќеркичката си ги стокмила:)
    @eli25 Педијатриве по ново кажуваат да се става бебе на грб, така најлесно се снаоѓало винслучај на бљуцкање, оти е најслободно. Јас имам многу лошо искуство со спиењето на грб. 2 дена после доаѓањето од болница, ноќта после подој јас станав да се измолзам оти градите многу се полнеа и кога слегов да го ставам млекцето во фрижидер на беба и се вратило млеко низ нос. Таа легната на грб, кога ја кренав цела здрвена, не дишеше. Во 3 саат со мм отидовме на болница по влечки во декември месец. Таму ми дадоа совет беба да спие на 45 степени поткренато душече. Ја ставав така и на страна. Но, кога почна да мрда цела се кривеше и беше нервозна. Пак и го спуштив душекот и ја ставав на грб. Си спиеше мирно и без никаков проблем фала богу. На стомак толку мало немој поопасно е. Или само со надзор. Знам колку се тешки овие денови дури се привикнете, не спиеш додека спие и само го гледаш, буквално душата ти се тресе, но брзо ќе се навикнеш, ќе влезеш во мајчинска шема:nod:

20. eli25

eli25 Форумски идол

@BirMelek да, вчера педијатарот ни потврди на грпче, па тоа после само си се мести. Многу е тешко, сами сме со мм и тој многу ми помага. Од четврток се враќа на работа па ќе помага и мајка ми. Ама се навикнавме сами и сакам се сама да правам ќе ме нервира мешање од страна. Ама барем ќе минпомагасо алишта, садови, итн. Сега буквално неѓаме време да јадеме. Инаку многу икаме жал ми е , ама во икање нејќе да цицне нити дохрана да му отиде воздухот. Од ремедика не советуваа да земеме шишенце медела калма, ама мн. ме нервира. Мора да повлече бебо за да тече. Да не има некоја финта со шишево? Немам време да читам упатство. Мора да го ставам да поцица па да му ја подметнам дохраната. Инаку бидејќи имавме инфекција, очињата не ги отвараше, сега му помина и ме гледаат најмилите очи на свет :inlove:. Добар ден на сите, јас само што испив јако еспресо :coffee:

mal.ecka, Mari*, mariz and 3 others like this.