Јас не ја носам во црква, а не пак да ја причестувам. Едноставно, не ја сфаќам смислата на тоа, а посебно сум против кога се влечат мали бебиња и деца во цркви кога се гужви и големи празници. Но, не се сите како мене.. Еве мои комшии децата и за родендени ги водат во црква, за секој можен празник, па дури и икони бацуваат по дома, биле побожни. Тоа е, секој со свое сфаќање и поглед на работите.
@TutiFuti ние да, од ко го крстивме по 40 дена, многу пати сме го причестиле во недела или на празник. Пред да се роди секоја недела одевме со мм, сега сме подалеку ама гледаме да одиме повремено. Секој со своите верувања и убедувања, почитувам и неистомисленици по оваа тема, ретко и од нашите пријатели има што одат со децата или ги причестуваат. @eli25 се надевам се е во ред
Јас ја причестив по крштевката наредна недела. До 7 години се причестуваат без припрема. И јас почитувам и сфаќам дека има луѓе што не веруваат и не одат ни по цркви ни по џамии. За мене е тоа во ред, нивен избор и почитувам, но не толерирам да ми се потсмеваат во лице и да се чудат како одам, постам и сл. А сум се нашла во таква ситуација. Право на избор е и лично убедување.
Ах тие први денови, страшни се навистина. Кој не почувствувал толку длабок страв, мислам за прв пат во животот се осеќа таков страв, продорен, до срж. Мене на два пати очиња ми преврте, првиот среќа до неа лежев и дремев, ја слушнав кога се загрцна некако лошо од тоа што се чистеше уште, ја кренав на време, вториот пат кај мм беше. Него никогаш толку од памет не сум го видела изваден. Колку вакви моменти има, поголеми или помали, колку потреперувања на срцето... Се надевам се е добро со @eli25 и патот до клиника е повеќе од мајчинска паника. (We've all been there, more or less).
ние на црква ретко одиме а деца немам причестено досега свекрва ми оди често и нонстоп ми кажува како имало мн деца па требало и моите да идат
Колку си во право за стравот во првите денови @RainBow Не дека сега го нема, ама тогаш е огромен. Јас после полноќ педијатар во Плодност викнав од дома за една капка крв кај папочето. Поизбезумена не сум била во животот, среќа ништо не беше.
Јас отидов на клиника оти малата на 2 месеци какаше на секој саат. Мислев дека тоа е пролив. Кога стасавме таму пред докторката искака жолта тврда кака. Брука. Ама крв немав у мене од страв дека готово пролив има и ќе дехидрира.
јас два пати на ургентен бев заради јаки грчеви.Плаче она плачам јас а дома струја нема,11навечер беше.Пали колата и на ургетен .Бебе од вожњата се смири и до болница заспа
Јас исто на два месеци ја однесов овде во итна,демек носот и тече А овде нема педијатри во болница него те праќаат во поголемите градови во клиника Се чудеа докторите со бебето,незнаеа што да ми кажат
Здраво мамици! Ете пред спиење да ве прочитам па да шарнам и јас некој ред! Денес и јас чистев низ дома, малата кај баба и деде и го мина денот без попладневна дремка. Сега ја заспијав и некако сум неспокоја оти цел ден со безвезе оброци минала (секогаш е така кога ја чува мајка ми) па и денскиот сон и го скратив. Му кажав на ММ дека џабе дома се цакум-пакум кога детето запоставено ми било, па ми возврати ,, не ти се погодува на тебе,, И ај сега , предизвик за кавга! АМа ќе си премолчам, ме мрзи да му објаснувам! На црква ја носам малата некогаш, ретко многу, прашува за икони за свеќи (ги дува ), ама тешко ми оди објаснувањето засега! На итна имам носено дете и јас, ама стварно беше со висока тт и ептен болна. Реално моравме да одиме. Инаку ни се има случено кај матичната да одиме на преглед дека е болно детето а тоа таму највесело и расположно! Да те усрами дури, ама тоа е, деца! Ве поздравувам, лека ноќ!
Мами ви благодарам за грижата Отидовме оти цело попладне чудно ни дишеше , само плачеше врескаше и незнаевме што му е. Докторката фина, изгледа има мала настинка зошто кива по неколку пати , ние мислевме од алергени по дома. Проблем и што не поджригнува секогаш по јадење и одвреме навреме како да подголтнуваше чудно и се закашлуваше. Ни даде капки за нос само. Дури го боцкаа во лаб. јас плачев со него таа одвратна му ја фрли раката па го напраи цело крвче и боди и лиценцето. Рез. се ок, еве дома пак е така сега заспа конечно ама на штрек сме. Може и да има грчеви, денес првпат му дадовме биогаја. Имајте убава вечер.
ке кива нонстоп првите три месеци и ке ика.Така мене мојот педијатар ми рече.Тоа е дека се чисти од плодовата вода.Инаку сосем нормално е сега грчевите да почнат а од нив може хистерично и 4 часа да плаче без прекин
Прв пат го однесов на брза помош кога имаше само 3 месеци и тоа од што многу плачеше де хистерично де ќе кенка. А тогаш кога отидовме сестрата што не прими прво што не праша беше дали сме го носеле некаде на бајачка од очи да му баеле. Јас ја погледнав и и реков да имавне време и на тоа да мислиме секако како да не! На крајот дојде нашиот матичен од дома и ни рече демек као било нормално на 3 месеци имал скок во развој не било загрижувачки. Инаку околу почитувањето и идењето во црква, манастир јас и мм кога беше тука секој викенд одевме некогаш и онака преку недела не знам и двајцата сме премногу поврзани и веруваме и одиме кога ќе најдеме време свеќа да запалиме и да си се помолиме. Знам на многу им изгледа смешно но ми е гајле. И јас исто како и @kristina.k цела бременоат таква бев. Едноатавно се чувствувам среќна така. Туку јас нешто неможам да спијам ич во послдно време си легнав во 22часот и сега станав наспана не знам што ми се случува. Па излегов сега алишта да пружам арно ама заврна што убаво .
Da se nadovrzam Mojot i do den denes si ika i kiva. Isto kako nas. Ne veruvam deka e nastinka, se cistat od plodovata voda pa im se pravat mrsulcinja i so toa cudno disat zatoa taka ti se cini deka e oteznato disenjeto. @eli25
Морнинг мајки Денес јас да отвора темата и да ве частам кафе Бебе заспа дури во 5 . Ах тие запчиња го измачија. Па не е фер толку мали а такви маки да си трпат, душички. Беба мој е срце и послушен и воопшто не е плачлив само забите му ствараат многу нервоза. Мака има дур заспие . Последниве две недели пред да заспие се врти по сто пати во кревет и прави положба на мост. Дали е нормално тоа значи со главата надоле зариена во креветот а газето дигнато нагоре. Буквално пред секое спиење ќе се препоти жива вода и стално ја прави таа положба. Ме загрижува и ако док. вика во ред е многу дрца така прават, се смируваат на тој начин Убав ден ви посакувам , отдов да варам кафе
Sum zaboravila da pisam, bidejki si so carski pri poragjajot ne se istisnuva plodocata voda pa ovoj proces na cistenje e podolg
Ова и во ремедика ми го кажаа првпат кога почна да кива. На педијатрија дадоа солени капки ама ќе чекам уште ден два па ќе следам. Не сме спиени ич ама бебо да е добар. Денес и на ортопед е. Поз. сум изненадена од детска клиника со мм бевме спремни да се караме од домаСтварно браво.
Soleni kapki stavaj slobodno, da mu se odzatnuva noseto i so cepkalka za usi vadi mrsulcinja. Pa koga ke prknete ke si kupis nose frida ili nekoe nalik na toa i ke vleces