Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.208
    Допаѓања:
    124.891
    @TutiFuti кај живеете па толку ладно. Мене не ми е заладено само вријам по дома:( Се пресоблекувам и туширам по неколку пати. Сега се мерев на вага имам уште 5 кг вишок8) Од болница намалив 5,6 и дома минус 3. Ќе го праќам маж по симит, оти слабо јадам:( Све по бебе , дури спие ај да се истуширам, да одморам и не бива. А мора да се јаде :) Од каде сте земале тетра пелени меки? Од стружанка не ми се допаѓаат.

На Belabelinakinder, azelea, Luna91 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.891
    Допаѓања:
    34.326
    Испод осоговскитр планини е толку студено денеска а замисли денес едвај до 20степени ќе се искачи тт.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sofronko

Sofronko Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    795
    Допаѓања:
    995
    2750 denari cini eho na mozoce, a dali znaete kolku vreme trae toa eho i sto e bitno od toa eho za rezultatot da bide vo red

На ada21 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Маjки, не ве дружам често за жал...идам прашувам нешто и толку. Можеби себично, но немам време за жал...

Сакав само да споделам со вас, вчера славевме прв роденден на лепотицата моjа.
    Истиот ден примивме мн не убава вест, но успеавме да се насмееме и да направиме слики за успомен.

Еве ja тортичката, мое дело, можеби не е нешто посебно, но е од срце направена.

IMAG1845.jpg
    Свеките веке догореле овде...

Ми фалеа домашните мн, но тоа е.

Поздрав до сите. Незнам пак кога ке успеам да ви пишам овде.

На Kaetana, Belabelinakinder, muchacha_a и 24 други им се допаѓа ова.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.080
    Допаѓања:
    154.629
    Има луѓе и што се бањаат денес мене ми беше страв да не ги испонастинам децава. Дува ветерче некои 22С и многу е убаво онака за лежерно кафе. Од утре може баеање пак. Него со што најубаво се прави течност за балончиња од сапуница. Ни се потроши оригиналната па никако да погодам смеса :) . Мм ме одмара за ручек тука. Сабајле станува спрема одма ручек па кога се прибираме јадеме и си легнуваме. Мммм прав одмор, денес да го убедам големиов да легне ноќеска лошо спиел. Него што е со маливе и тоа со женскиве што тешко заспиваат. Јас уште се вадам на цицање па некако докај 10:30 заспива ама пак многу беснее. Многу е смешна луѓе колку збори, вчера ми вика *дај ваму некоја цицка* (facepalm):D не знам дал да плачам или да се смеам. Како ќе и направам ред да легнува порано за да ја станувам пред 7 за градинка не знам. Сега се навикна до 8 да спие секој ден весело ќе биде

На Kaetana, Belabelinakinder, Kitten и 14 други им се допаѓа ова.
  6. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    18.005
    Здраво мамички. Редовно ве читам ама некако не стигам да пишам. Полека го ситниме првиот месец со ќеркичката. Првите две недели си бевме дома, освен излегувањето за на лекар. Толку ми требаше да се вратам во нормала и да се прилагодиме со малава. Сега си излегуваме, викендов дури тркнавме и до кај моите. Не се придржувам строго кон тие 40 дена туку ги користам како изговор за луѓе што не сакам баш сега да ми дојдат. 8)
    Инаку малку ме загрижува што малава не станува навечер за цицање. Ја будам на 3 саати со 300 маки и тоа за да цицне три пати и пак да заспие:worried:. Нормално ли е да ја преспива цела ноќ толку мала?
    Преку ден си цица на саат ипол два и одлично напредува. Има качено 1300гр за еден месец (без некој ден)...
    Убав ден на сите :hug:.

На Kaetana, Belabelinakinder, muchacha_a и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Здраво мамички:hai:

Броените денови бргу минуваат па така и мојот одмор.До сега 9 дена поминаа како ништо а имам уште една недела...

Успеав само на два пати да ја однесам малата до соседите(колку пари толку музика)Ама битно ми беше да ја видам таа радост во нејзините очи кога го гледа морето:inlove:Секој ден само тоа зборува ајде кога пак ке одиме,злато мамино.Среќна сум што моите ја носат на асален одмор и сепак се надевам догодина и јас и мм ќе можеме да одиме со нив или пак само тројцата.
    Времето никакво,дува корне и неможам раат едно кафе да испијам,ке ме дувне на тераса:D
    Затоа стојам на прозор и од нога едно цигарче,убавини.

Од први септември стартуваме во новата група на градинка,се молам овој пат да поминеме без плачки.
    Полека се спремаме за есента,ни фалат уште пижамки и некое јакниче и спремни сме.

Малата сеуште не јаде,веќе незнам што не пробавме,сега давам б комлекс прашок за деца.Само се молам да дојде ден и сама да каже дека е гладна.Во врска со килажата се на исто место стои и не симнува а и сеуште си пие многу млеко.Пробав на секој можен начин да и го скратам млекото ама толку многу плаче што без воздух останува и на крај попуштам и пак и давам.А и да не дадам ке оди од фрижидер го зима и директно од таму си пие,што да кажам зависник од алпско:rofl::rofl::rofl:

На ден пие само по еден цеден портокал(за да можам прашокот да и го ставам)јаде 2,3 залчиња банана и обавезно сака кори ама строго 5 залчиња каснува и не сака повеќе.Секој ден кори варам што да правам...
    Дај боже пак во градинка да си јаде како што си беше.

Најлошото го наследила од мене.Јас плус и вегетаријанец сум и сум едвај 44 кила со се алишта(fingers)

Толку мами од мене,секој ден ве читам и се радувам за сите ваши убави новости и ви праќам четситки на сите што имаат нешто ново.
    Имајте убав ден:hug:

На Kaetana, azelea, tarantula и 9 други им се допаѓа ова.
  8. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.272
    Допаѓања:
    67.878
    Ве замолувам за било какви совети да се обраќате во соодветните теми, имате теми за спиење на бебето, доење, теми за совети соодветни за возраста, оваа да ја оставиме за секојдневието и да можеме тука да се пожалиме/посмееме, не мора и не треба и тука со совети да се полни. (Посебно потсетување за новите мајки. :) )

На Mari*, iloveyou29, flower30 и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Hello од нас :) жал ми е што немам слика од сабајлечката прошетка, јас со есенска јакна, бебе во плишани шпилхозни, во ќебенце замоткан и со капче памучно :D август месец! Ништо чудно ноќеска парно да ни пуштат :D

Бебе спие, јас бранч еден да мавнам, тестенини ала Џејми Оливер, а за ручек, ќофтиња ќе пржам со прилог пире. Маже денес за чудо си доаѓа за ручек, па ќе ручаме заедно прв пат во 11 дена (facepalm) у стање сум да си ги канам комшиите секој ден на ручек само сама да не јадам...

Сабајлево и желба за руска салата во тегли да правам добив, лани зимата препекав за кисело, оваа зима спремна ќе ја дочекам :D чекам рецепт од мајка, па одам на пазарување. Ќе ја правам утре цел ден, кога ќе спие бебе јас ќе сецкам, се надевам нема залудно да ми отиде времето и маката.

Отидов да работам, убав ден жени:hug:

На muchacha_a, Kitten, azelea и 11 други им се допаѓа ова.
  10. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.873
    Допаѓања:
    28.589
    Здраво мамици!
    Малата спие, јас одмарам со кафица и Фемина! Не дека и мене не ми се спие, ама дур да заспијам треба да станам за на работа да се спремам (втора смена сум).
    Умна беше малата посабајлечки, успевам доста да завршам од обврските додека она си играше во детска. Веќе долго време е така, самостојна во игрите и не замара, па колку-толку јас завршувам низ дома некои работи, Некогаш си велам дека овој ред нема да трае уште долго, ќе се роди другата ќерка и пак хаос низ дома, и пак лулашки,креветчиња,релаксатори на сите страни, и пак думкање во раце...Ама вреди, знам дека вреди!
    Се спремаме за во градинка, од септември пак оди малата, па се надевам без проблеми да мине овој почетокот. Адаптацијата пред неколку месеци супер ја минавме, белким и сега ќе е лесно. Вчера проверував што ќе и треба од облека , а не очекував дека за толку бргу ги израснала и топлинките (во мај ги земав а сега се мали) и патиките. Нови се, ама ќе морам да ги спакувам и да ги чувам за другото ќеренце. Е тоа е една предност кога децата се исти пол, она неискористеното се наоѓа за второто дете.

Инаку додека сум дома сум спокојна и среќна, на работа не ми е баш толку релаксирано. Ми ја користат ситуацијата дека сум трудна и зависна од колешките и ми се занесуваат и потфрлуваат во работата. Ама ќе издржам, ќе премолчам, и на крај ќе ги начекам да им покажам колку знам јас да бидам злобна и лоша! Ова не е за фалба знам, ама е потреба да им вратам, и ќе ја остварам таа одмазда оти ќе ми тежи!

Тоа мајки, убав ден!

На Kaetana, muchacha_a, Kitten и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Paka

Paka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    930
    Nas ni pravea eho na mozoce, ama bez nase baranje uste vo bolnica dodeka bevme, ke vidam na fakturata dali izdvoile stavka za toa i ke vi pisam kolku cini tocno. Nasite mali se rodija, pa verojatno smetale vo Sistina deka se neophodni I tie pregledi.

На Sofronko му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Hatula

Hatula Истакнат член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    497
    Здраво мајки :*
    Да ви се придружам и јас на темава како тазе мама ( бебе има 20 дена).
    Бебе спие, јас одмарам. Вчера не ми спиеше од 3 до 6 тоа и е критично време кога најтешко заспива и ја боли стомачето, а мене баш тогаш ми се спие ми се плаче.
    Мислев да прошетаме малку ама некако дува ветер овде ми е страв да не ми настине. Инаку ни јас не се придржувам до тие 40 дена, си се шетаме по малку досадно е дома не се доседува, а и педијатарот ни рече да си излегуваме на воздух обавезно.

Имајте убав ден, отидов јас да каснам нешто :hug:

На azelea, stevemila, Lolipop23 и 8 други им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.174
    Допаѓања:
    111.276
    Леле што сте напраиле? Дур ве дочитам три дена ми требаа. Ево мене!

Сакате верувајте сакате не мене душа ми гореше за дома. На крај во Струга веќе цупкав и броев саати. Кај мајка беше претопло, како што знае да биде на југ, буквално течеше вода од нас. Една недела ама маста ми ја извадија. Не знам како да и објаснам на мајка ми, значи апла се осеќа дека ги двои децава, моето у на сестра ми, детево еднаш ми го почува пола саат и почна да кенка, а внука ми ја чуваше цело лето и оф не викна. Јас си ја обожавам внучка, нема збор тука, ама не сакам некој да ме праи мутав, да ме дрибла. Ај што детето си го гледав сама цело време, не кожев да здивнам, морав и внука ми да ја чувам, ручек да правам, да средувам по дома и незадоволна беше одозгора. Повеќе не одам, мајка ми е, ама не сакам да се осеќам така повеќе. Не дека нема да одам воопшто, ама ако одам ќе биде со мм и баш како на гости, да си шетаме, да се одмориме, ќе си седиме на кревет како гости и ајт на здравје. Нажалост мм беше во право. Струга пак како Струга, одмор си е одмор, кога не плаќаш смештај добиваш чудесна соба, креветот крцаше како луд, не смееш да помислиш мрдањр навечер, како си легнал така. Мало, тесно, загушливо... Ама мм е крив, не се јавил со време и тоа е, тоа останало. Ама па затоа се надишевме воздух, свежичко, одморивме, баш како нс одмор. Мм поише беше за надвор да се јаде или нешто набрзинка, дури и готвеше он, намене беше само за беба готвењето. Богами одмор.

Е нели одмор не би бил одмор ако не качи бебе температура. Таман да симнавме доле да де спакуваме во кола за накај дома бебе качи температура. Ужас. Денипол го држеше, два пати бевме на клиника, само тт, нишѕо друго. Ајде помина битно. Сега е здрав и палав пак.

Нас не чека градинка. Спремни сме скоро, чекаме петок да се видиме на листа во која група сме. Купивме тренерчиња, пантолончиња, патичиња, чекаме уште едни да стигнат, јакничка имаме ама ќе земеме уште едно елече или јакничка ќе видиме, топлинчиња, веројатно ќе нарачаме од кај чичко Али, лани земавме од таму се покажаа бомба. Додуша веќе требаше да ги нарачаме, ама ќе видиме, може да земеме и од овде едни. Јас сум искрено уплашена, ама во себе, не покажувам надвор, воопшто имам таква навика да не си ги покажувам стравовите во врска со бебето на никој и тоа досега ми успевало. Имам решено со себе дека нема да се карам и расправам, како е за сите деца така и за моето, ама нема да дозволам да го прават будала, нема да дозволам да ми менуваат ранче, гардероба, патичиња, да дојде дома искасан и истепан, со несмененета пелена, а што се однесува до јадење, воспитување, програма, дали спиел облечен или во пиџами, дали излегува надвор секој ден, тоа не планирам да се замарам, како за сите така и за него.

Морам да ви кажам дека сум многу сменета карактерно, не се препознавам, не си се допаѓам таква. Морам некако да поработам на тоа. Се лутам на мм најчесто, а најчесто ни крив ни должен, ама понекогаш е прав идиот. Сите си имаме свои добри и лоши страни, нажалост. Мислам дека кога ќе почнам со работа ќе биде полесно, така мислам, можеби и грешам. Сепак нова рутина, нова средина, не можат да направат да биде лошо.

Мајки од мене толку, време е да станам да подсуредам, кујната да ја стокмам, хаос е, играчките да ги суредам, ќе стане мал Хитлер и нема после работа.

На Kaetana, muchacha_a, Srekicka и 12 други им се допаѓа ова.
  14. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.756
    Допаѓања:
    38.656
    Седнав да ги средувам алиштава од синко, манекенот почна сам да си бира облека за излегување, па кога дозволувам тоа( ретко) морам цел плакар да го прередувам. Се мислев да ги извадам веќе тренерките негови, но еве пак најавуваат топли бранови. И се е наопаку пак. Денес блуза на кратко, па тренерки по долги долни. Крај не можам да најдам.
    Машината за алишта се расипа, поправката ќе чинела 50е, да ти е**м и машината и поправката, помина гаранцијата и рикна моторот, 4 год ја користам и тоа само во лето.
    Резултатите од мм се супер, помина и труење и пролив и нервози, оти знаете како е со болен маж дома. Смаг света беше една недела.
    Денес пак гости, братучетка од Америка, и баш сакам да се видиме, блиски сме и карактерно слични, ќе паднат доста муабети.
    Ај да средам малку, да испечам лиснато за гости и да местам маси.
    Убав ден!

На Kaetana, azelea, Espadrila и 6 други им се допаѓа ова.
  15. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.865
    Dovredojde za novata mamicka, neka ti e zivo i zdravo bebceto,
    @M&M malata ti e zakon :)
    Mozam da zamislam, i mojava stanuva takva. Odime da i kupime paticinja i deckoto u prodavnica ja nosi kutijata i mu vika "daj be" :$(facepalm)
    So mm se zasramivme, vikame ke recat kako go vospituvaat deteto:)

@snegulkata bogami sram da im e na koleskite tvoi. Naprotiv deka trudna treba da se fer, a ne zamki da postavuvaat. Znam deka e loso, ama sprema takvi lugje i mene mi se javuva takvo cuvstvo za odmazda.

Nie denes bevme niz centar, kupivme uste edni kupaci za malava(a vikame moze trebase uste edni trenercinja za vo Ohrid :D:D
    Utre zdravje trgame, ako e toplo ke se banja, ako ne ke si go gledame ezeroto od strana.

Ubav den majki,

На Kaetana, tarantula, azelea и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.848
    Допаѓања:
    142.454
    Дете решило да оди и нема пауза.

За секунда ја снемува од вид.

Кажете ми како се справувате до изливи на бес? Ако не и дадам тоа што сака одма плаче и фрла.

Некогаш не и ги разбирам зборовите... и што да правам? Дете со карактер. Инат. Највеќе сум мразела инат луѓе.

Иначе и јас кај мајка сум гостинка. 2 или 3 саати ручек и дома. Откако сфатив дека си имаат нивен начин на живот и им сметаме со денови веќе не одам на поседок. Последен пат бев пред 1 год на викенд и повеќе не.

Туку јас со темп и антибиотик сум. Крш.

На Kaetana, muchacha_a, Bozica1980 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Гледам повеќето имаме ист проблем со родителите и јас кога одам на подолго на крај со плачење си одам дека татко ми има мн терсен карактер и сега одам на една ден или ако ми треба за подолго ја викам мајка ми кај мене .

На Kaetana, azelea, stevemila и 3 други им се допаѓа ова.
  18. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.891
    Допаѓања:
    34.326
    Потполно ве сваќам за родителите а што да кажам јас што живеам кај моите скоро 2 години мажена. ЛУДНИЦА.

19. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.865
    Auuu neka zavrsi mesecov pobrzo. Tolku tezok mesec odamna ne sum imala. Pa denes ko za inat detevo samo kisne nesto. Dali zabi ke i rastat neznam. Ne ja odnesov na kontrola oti ima virusi i e prepolno po ambulantite, a sega nesto ko topla mi e, ama topomerot ne pokazuva visoka tt. Daj boze da e dobro se.
    Mnogu naporen mesec, i fizicki i psihicki.....

Za gosti kaj roditelite jas nemam problem. Me vikaat i na posedok i ne pravat problemi. Sakaat da ni ugodat, duri i premnogu nekogas a posebno majka mi. Pa ona od sto saka da ugodi nekogas jas se nerviram pa ke se skarame. A tatko mi dali maski klimaks go ima fateno - nekogas nervozen za glupost pa ke prerece ili na majka mi, pa jas se nerviram.... I haos:smirk::|
    Odam da uspivam dete

На azelea, stevemila, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  20. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Ако се успие детево мое пред 23 утре кафе има за сите.
    Со една дремка е дефинитивно, ако и дадам да спие два пати имаме журка до касно, како на пр. вчера до 1h.Едно време почна да се дере дај, дајјј, а јас и мм се чудиме што да дадеме.. Таа вода да ти барала.
    Утре да ја подновам за градинка :ново ранче, тренерки, патики, фустанчиња, дури и шнолички. Ептен сакам да ја дотерувам значи.
    Добра ви ноќ од нас.

На azelea, Lorins, tina-63 и 7 други им се допаѓа ова.