Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    И јас тука живеам затоа прашав, иако добро ги познавам продавниците ама си реков да не има некоја продавница што не ја знам:) Купив и јас скоро од Лидл преубави работи, ама вреќички немаше. Ајде белки ќе донесат скоро за новата сезона.
    Да ве поздравам воедно и да ви посакам убав ден, јас уживам додека бебе спие, а потоа ќе видиме може и да ја прошетам малку, надвор времето е пријатно иако јас не сум наспиена, но бебе мора да е задоволно. Денес решив не и готвам за ручек, ќе јаде готова кашичка, нека сум лоша мајка еднаш во неделата. Поздрав

На Kaetana, Mari*, tina-63 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.189
    Допаѓања:
    111.336
    Нема болештина што јако нескафе не може да ја реши, сеа јогичка и да се пуштам у промет!

На mal.ecka, muchacha_a, Adeline и 2 други им се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.081
    Допаѓања:
    154.631
    Фала на сите за честитките. Убаво поминавме прво беше малку кенкава дека не расонета и запна за тортата, така да моравме прво да дуваме свеќи па да јадеме и нормално и двајцата се набутаа шлаг па не сакаа да јадат. Ама ај бар тортата со свежо овошје беше :) .
    Да искоментирам и јас за темава уназад, мислам дека не би оставила дете освен ако стварно морам, најискрено јас не би можела и без мм, на пр он во друга држава ние тука, не сум се мажела сама да живеам. Знам дека некои се приморани вака да живеат не ме сфаќајте погрешно, само кажувам дека јас не би можела, може некогаш понатака но сега не.

На Kaetana, azelea, MissDior и 7 други им се допаѓа ова.
  4. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    @M&M срекен роденден на девојката, жива, здрава, палава.
    Деновиве малку сум надвор од колосек. Пар од најблиска фамилија ке се разведува, после 30 год брак. Таа си нашла друг. Сеуште сум зачудена, да требаше да се кладам сите пари ке ги ставев дека тој би такво нешто. И не и било гајле, јавно си терала нова љубов. А дома маж, деца и внучиња. Не ми влегува во глава никако, ама тоа е.
    Инаку за темата јас ако може да си ги понесам и децата би прифатила. Тие во градинка, јас на усовршување:D што лесно звучи,нели. Не би ги оставила барем не сега, дур се волку малечки. А мм го пуштам :D ке чувам деца и кука, нека оди ако му е важно за работата, кариерата, за нас, давам поддршка.

Последна измена: 25 август 2017
    На Kaetana, azelea, eleni27 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Со некои исклучоци од мислења, друго се ми беше екстремни случаеви искрено. Од мајки кои ги оставаат децата и си шетаат, па не си ги земаат, па дури и дали детето ќе ме препознаело после 2 години:^) И свекрва ми и мајка ми беа на специјализација Скопје, па ни јас ни мм не се чувствувавме како сирачиња. И немаме последици. Никој дете не би оставил, а пола држава сами жените живеат со мажи во странство.Ако имам можност овде да се усовршам, би одела неколку месеци и после да имаме подобар живот во наше место со најблиските околу нас. Мене и вака ми е добро, ама воопшто не би се чувствувала како монструм мајка и ако сакам кариера. Тоа се ќе биде пак за наше добро. Кога се е во главниот град, мораме да се жртвуваме.
    И јас завршив факултет и магистрирав и други испити поломив пред бракот и бебето, не ми текнало сега да учам од што не сум учела на времето, но професијата ми е таква. Како и да е, да потпорасне беба за една година, ќе се оди на специјализација, ако не ја бива, ќе си ја земам со мене.

На Kaetana, azelea, flower30 и 12 други им се допаѓа ова.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.272
    Допаѓања:
    67.878
    Добар ден.
    Заспа детулето, од седум е станата, шетана во парк, протрчана, па си игравме жмурка дома и заспа конечно.

За оставање не би ја оставила. Не очекував дека толку ќе се пронајдам во улогава, ама моментално не сакам ништо друго да правам. Ама, секој за себе знае нормално и станува збор за лична работа. :)

Сега новата од suits се мислам да ја изгледам. Немам ич концентрација за читање, па пуштам мозок на одмор со серии.
    @M&M среќен роденден со закаснување.:wasntme::^:

На Kaetana, mal.ecka, azelea и 4 други им се допаѓа ова.
  7. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.874
    Допаѓања:
    28.589
    Читам наназад дискусија за оставање на детето за усовршување и напредување во кариера на родителот (конкретно мајката). Познавам неколку такви примери, мајка си го остави детето на 4 месецина бабата а таа се запиша на факултет. Друга мајка замина во Авганистан за да заработи добра сума пари а детето (ова поголемо беше) го остави на бабата да го чува. Ова е еептен лоша ситуација зашо детето и без мајака е и без татко зашо родителите се разведени. И девете ситуации не ги оправдувам, особено вторта НЕ!

Имам блисок пример каде мајката со подршка од двете баби и сопругот замина на специјализација оставајќи го детето на возраст од една година. Двете баби гледат дете, но нит ред на јадење, нит ред на спиење, нит време за шеткање... Од 19 до 3 сабајле спие, од 3 до 7 игра, па пак спие и го пропупшта одењето во градинка, па го презема другата баба, па она што било за ручек го јаде за вечера... па во 22 излегуваат да го шетат зашо спиел до тоа време... За мир по дома детето доста време минува со телефон во рака па наместо македонски си збори повеке англиски и од овде проблем да се разбира со бабите. Мајката си доага секој викенд и секој празник, во тоа време комплетно посветена да му удоволува на детето со се и сешто, но сама си кажува ,,не можам и не сакам да му викам кога само 2 дена од недлата минувам со него,, Мислам цела фамилија се малтретира од создадената ситуација. Јас искрено се надевам дека ќе им се исплати, дека таа жртва која ја прави мајката вреди еден ден за нејзината кариера, за подобра заработка, за подобар живот на целата фамилија.
    Во неколку разговори има кажено дека не е и лесно, ама ете 2 години поминале, ќе минат и другите.

Јас сум се наоѓала во ситуација да ја оставам на неколку денови кога сум била на службен пат, и не ми била мирна душата. Ако би требало на неколку години да се оделам со повремени видувања, искрено попрво би си жртвувала кариера, или би организирала заедно со детето да заминам отколку да ја доверам на бабите целата грижа. Во животот на едно дете ниту баба, ниту тетка, па ниту татко не може да замени една мајка.

На azelea, MissDior, muchacha_a и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Не знам за во градинка како ќе се раздвоиме, а не на подолго од 8ч...

Имам и јас пример во фамилија. Таткото ја убедува мајката девојчето да им го чува мајка му, а тие да печалат во странство, д се снајдат па да си ја земат. Девојчето со баба и и дедо и си го прослави 14тиот роденден и на сила замина кај мајка и и татко и. Средно запиша во друг град, факултет во друга држава и така ден денес нема никаква блискост со родителите. Дури и ретко ги гледа, мислам нема ни потреба. Големи и длабоки траги има од детството поминато без родители, секој пат плаче присетувајќи се на секое пречекување и испраќање на родителите, иако има 33 год веќе...

Постов од вчера почнат (facepalm) ама бебе како расте така се помалку време имам за споредни работи. Бебе спие, ручек на шпорет се крчка, мајка пие нескафе фрапе my favourite и се кани да стане и да пегла. Не знам за вас, ама мене пеглањево ми е една од понеомилените домашни обврски. Два дена чекав чудо да се случи, сами да не ќе се средат алиштава ги оставив и уште ништо :lol:

Едвај чекам следната недела да ја здувнеме на море, да смениме околина и да избегаме од секојдневието. Туку бебуш е 4 ипол мес, се мислам дали да го бањаме во море? Да не е мн мал, да не го настинам детето ми е страв, а и вакцина треба да прими кога ке се вратиме. :worried:

На Kaetana, azelea, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  9. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.081
    Допаѓања:
    154.631
    Да можев да редактирам од преска ќе пишев сега ѓи оставам одма :D . Сешалам ама денес се нешто страшно напорни двајцана ми ја пукнаа главата:@ ми треба 1 денсама скроз. Сакам бањам нејќам бањам, студи не студи, сакам јафам нејќам јадам, не ми се отвара јуѕјуб, играта не ми се отвара, не сакам тоа да јадам сакам она да јадам, досадно ми е сакам дома..... можам цела страна од ќенкање да испишам. Ама и на нас не ни е секој ден ист така и на децава само што ние немаме кого да малтретираме. Заспа зверка на плажа синко шета со татко му по плажа малку мир и тишина. Него луѓе како ќе се трга у градинка :worried: ај идам у соодветна тема ионака си ја заборавив книгата ќе висам на фемина дур спие

На azelea, flower30, Mari* и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Добар дееен! :hai:
    Фино поминат "викенд" во Берово, време и природа за мерак. И се изнаспавме за сите пари! :)
    После враќањето од Берово пак не спиевме дома, отидовме кај моите, маж ми трета смена, јас денес прва па мора некој дете да причува :) Кога се вратив имав што да видам, баба и внука играат игрици на компјутер (поточно на телевизор, приклучен е за пц-то) и се смеат на цел глас :D
    Јас пак сум го сонувала бившиот, и тоа срамотни работи :wasntme:

Сакам да кажам во врска со оставањето дете/деца на подолго, никој тоа не го сака и не го прави за да шета (добро, ретки се вакви). Како што гледам сите тука сме мајки на мали деца па јасно е дека никоја со ќеиф тоа не би го направила. Ќе се надоврзам на мислењето на @danichap и ќе кажам дека како што татковците прават жртви за подобра живеачка и работат по странство без да си ја видат фамилијата со месеци, не гледам разлика и мајката кога тоа би го направила доколку на неа и се нуди можност за напредок. Секако правам муабет за разумен период во кој нема да се отуѓиме од децата.
    Времето за кариера е сега, а не на 40-50 години. Секој се снаоѓа како може и умее.
    @BirMelek јас би рекла ако имаш можност да почекаш некоја баба да се пензионира уште некоја година. Така дури и ќе имаш опција да доаѓаат и седат периодично со тебе, па детето подеднакво ќе си ги гледа двата родитела. Вие најдобро си ги знаете опциите, но сум од тие што сметаат дека кариерата на жената не треб да трпи по секоја цена, зашто и не секој маж е поуспешен од жената :)

На Kaetana, M&M, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Zdravo i od mene :)
    Cerka spie pa eve me malce ve citnav,ne sum si bas najdobro|(mnogu se custvuvam umorna i glava znae da me boli,vo sekoj moment izgleda kako da ke ispovratam ama samo maka mi dava:(podobro ke bese da povrajkam pa ke mi olesnise malce...
    Obvrski niz doma eden ton(facepalm) ama sila nemam a i toplovo me zamoruva,se nadevam mm za vikend ke mi pomogne:wasntme:

Na temava ostavajne dete sum zanikade,se mislam kako ke bide so gradinka za dve nedeli,celo vreme sme zaedno pa tesko ke mi bide:(
    Inaku nedaj gospod da bide golema potreba za da bideme daleku:(dusa ke mi pukne.
    Pametam imav 7god koga tato zamina stranstvo,za da ni obezbedi dom i skoluvajne mene i na sestrami i za nikoj od nas nebese lesno:( znam kolku placev koga site bea za praznici zaedno a jas placev,majka me tesise deka brzo ke si dojde ama i nea i nebese lesno.
    Gospod nikoj da ne go razdeli od familijata:l:

Denovive mi e zal za cerka nikade ne ja prosetav ama nemam sila a i strav mie da ne me svrte glava pa da padnam nekade:worried:mislam i pritisok mi e nisk i macninive i vremevo me pravat za nikade|(
    Inaku spored mens..... sum 5+5 (ova niz internetov proveriv) sto bi znacilo veke 6 nedela:oponedelnik treba da odam kaj maticna se nadevam brzo ke mi zakazat kontrola...

Vecera poima nemam sto da im spremam na decava:?: a cesto mi ide edna mirizba od kujna sto nemozam da ja podnesam:sweat:ama za cerka zemam sila i gotvam.

Imajte ubav den:f::l:

На mal.ecka, azelea, Seline и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Ribi3

Ribi3 Нов член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Здраво феминки може некој да ми каже дали некрстено бебе може да се носи во црква.Ви благодарам однапред.

13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    9.512
    Nesmee da vleze vo crkva nekrsteno

На karibian му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ribi3

Ribi3 Нов член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Ти благодарам

15. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Секаде различно кажуваат. Мене ми рекоа да не му давам икони да фаќа/бацува само.

16. Ribi3

Ribi3 Нов член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Jas prasuvam za edna prijatelka ona saka da pravi krstenka bebeto koga ke napolni edna godina zaedno so prviot rodenden.No nekoi i kazale da ne go nosi vo crkva dodeka ne go krstat.Sekade e razlicno sega site gi krstat na edna godina

17. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Живи глупости ц ц шо нема да слушнам,дај таа шо и кажала нека не просветли зошто не смее да се носи.
    Бебето и најневино и безгрешно сварно не ми е јасно.

На Kaetana и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    И јас го делам истпво мислење, но кога земавме голема молитва жената која продаваше свеќи ми рече оди во задниот дел не смее да влезе во црква.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.891
    Допаѓања:
    34.329
    Ако не може да се носи во црква некрстено тогаш како некрсрено се носи на молитва на 40 дена?
    Значи стварно секаде различни обичаи има во црквите јас мојто си го носев и пред да го крстам и после.

На Mari-Ja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Добро утро и убав ден!
    Викенд е, мене секој ден ми е ист. Будни сме од шест среќа сум заспала синоќа со ќерката од како раскажав приказна. Сега сум свежа и пијам кафе.
    Денот не знам како ќе го минеме уште немаме план. Најверојатно малку ќе прошетаме. Ќерката сакала пикник да правиме.
    Конечно малку од малку и се врати апетитот и на двете, апнуваат по нешто. Доста беше не јадење и молење.
    Моите освен што се крстени не сум ги водила во црква, додуша големата ја водев и на молитва мислам така беше кога наполни 40 дена, малото не. Во црква одеме најчест за празници, панагии, постење не сум ништо правела. Секој си знае најдобро за себе.
    Сега и двете се дома па играат, па се скараат, па малку плачки, малку смеа и така во круг цел ден.
    Вчера правевме кифлички, имам и помагачи па во кујната нема дел кој не е обележан со прстиња, рачиња. Така и оставив па да чистам денеска.
    Вреќичка за спиење лани користев веќе не. Премногу е саклетливо повеќе е откриено од колку покриено. во Инаку убава, практична работа се.
    Квалитет или квантитет во гардеробата на децата, би рекла повеќе е квантитет. Имаат повеќе од се, не се ни замарам толку ако некаде остане флека или се оштети. Имаат и поквалитетни парчиња,но за дома и за во градинка не се воопшто потресувам. И нашата гардероба би рекла претежно е од Алди имаат прилично ефтини работи а удобни, пријатни.
    Имам забележано дека кај нас во Македонија за во градинка се прилично се замараат во смисла моето е подетерано, помодерно како да има некој премолчен натпревар. Ова го кажувам за споредба само така ми се се чини, знам секоја мајка сака да ги дотера децата. Тука немциве пак не се многу замараат, ништо не ставаат при срце. Во поголемиот дел се опуштени всушност постојано.

На Sunshine_1979, Kaetana, Monella и 7 други им се допаѓа ова.