Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Дуρи пишам јас,отиде неделниот ден :)
    Ние денес и Сκопје го посетивме,κаκо се ρашетавме,само на долги патеκи :).
    Денес плус и со повод,свадба. Пρеκρасен помин,синκо што е најважно супеρ помина по пат,таму миρен,си тρчκаше,па игρаше во игρотеκата од ρестоρанот,и си заспа.
    Исполнета недела,ама и цела ни беше аκтивна.
    П.С Имаше многу мајκи до дечиња на свадба,може сме се сρетнале со неκоја феминκа од туκа :)

* Zence *, fairy88, awl and 3 others like this.
  2. SamovilkaH

SamovilkaH Популарен член

Јас мамички вечерва дежурам, помалото синче изгледа има вирус, кога си легнавме во рок од пола саат поврати три пати.И цел ден е со проливче :( Сега само што заспа, се надевам нема веќе да повраќа.Температура нема ама утре мораме на лекар да видиме за што се работи.
    Денес ептен се осеќам уморна, па сега ќе пробам да дремнам малку |-) Добра ви ноќ мамички, ве гушкам :hug:

3. kalinaka

kalinaka Популарен член

Добро утро мамички... Се одморивте ли викендов?
    Јас еве на тараса веќе второ кафе пијам, уште нема 11 саат, а јас веќе уморна, бебко си спие се умори веќе од 5:30 е станат. Ние неделава сме самички, тато ни отиде на пат. А ко за беља викендов за прв пат се разболевме, со висока температура бевме, таман ни помина ми се нафрла целиот по телото, сабајле кога го видов целиот црвен мислам дека немаше бело место на кожата. Демек ке го чекавме татко ми да не носи на лекар, неможев да издржам во такси и го однесов на доктор. Среќа не е ништо страшно некој вирус бил, не ни даде ништо лекарства ке си поминел сам од себе за неколку дена. Кој знае од кај го закачил се немаме мешано во луѓе во последно време.
    Ај доста беше жалење... Имајте убав ден мамички...

Mari* likes this.
  4. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Na 11ti pravime 10m :) I jas nesakav nisto da davam ali koga go prasav pedijaterot sto da pojacam od ishranata za da ja popravime krvnata slika toj mi kaza deka nemame vreme za gubenje i ako ne gi nabavam tie kapki deteto moze vo eden den da padne i da zavrsi na transfuzija :( Od doenjeto mu e i mene mi kazaa pa zatoa sea mu namaliv i vovedov poveke obroci i uzinka, samo se plasam da ne ne e ok sto odednas mu skrativ 3-4 podoi ? :?: Znam deka mnogu decinja pominale niz vakov period posebno okolu 9m-10m no ete kako i sekoja mama malku isplasena i zagrizena zatoa sto vnimavav mnogu, no ete bidna i sea morame kapkive pa sigurno ke bide ok naredna krvna slika :)
    Btw, sinko nana jas si go srediv spratot iako nekad mnogu se nerviram zatoa sto i doma vo stan sve sama si cistam (koga ke si odime i tamu me ceka isto (facepalm)) i tuka koga ke dojdeme retko koga svekrva mi znae da potsredi i gore. Znam dosta ima i gore i dole i plus bavca si raboti ali pa i mene mi treba pomos. Sinko denovive e zbesnat 300 na saat (facepalm) Pocna da se pusta za edno race da go drzime i celo vreme saka da odi da fakja svasta :x Mnogu e temperamenten i sekoj sto go gleda se cudi :lol: Pred nekoj den imavme gosti i mm go sednuva na krevet i vika "gledajte sea ke brojam do 5 i ke pocne da se diga ko crvi da ima vo gaze" :D Ne izbroja ni do tri i odma op se ispravi i bara racinja da odi :rofl: Mislev da ideme denes do doma pa utre zadutre da se vratime ali mm ke zaglavuva denovive na rabota pa jas i gladna i zedna ke ostanam :lol:

Mari* and danichap like this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

Бевме во слична ситуација, со разлика што кај анс имаше стагнирање во тежината кога беше на ексклузивно доење.
    Со воведување на 1-2 оброци мал беше напредокот, па мораме подрастично да кратиме од подоите.

Кај нас конретно беше советот житарици(просото е добро за железото) и овошје за појадок, ручек месо(посебно телешко) со зеленчук, и навечер млечна.
    Потоа додадовме втор појадок од овошје, а сега има втора млечна.

Малата одлично ги прифати намалените подои, а и при псоетата кај мајка ми пред неколку недели, кога беше почесто со неа и целосно се одби од доење.
    Детето конечно беше најадено и спиеше по цела ноќ.

Во секој случај постепено намалување, или барем нудење подој после оброк.
    Ако имаш некој д ати го заингрува или да го прошета преку ден би било одлично. Ем ти низ дома работа ќе си завршиш, ем нема да му бидеш пред очи да мисли на подој. Ќе си се најаде од кашишката и полно ќе биде мешето.

Mari*, * Zence * and Girl-Rabbit like this.
  6. eleni27

eleni27 Популарен член

Napravi nova krvna slika vo druga laboratorija i odi kaj drug pedijatar za vtoro mislenje. Premnogu mi e ekstremna dijagnozava. Ziti se sto kapki vi dade?

Mari* likes this.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Of dusa a kaj kaj moevo primetiv 4, 4ki podueni malku... Za nekoj den kje bide strasno, denovive place i se vlece po mene, si ja aka glavata od zemja i od kaj stigne... Ima i poduena dvojka dole... :( Mu davas za bolka nesto?

Mari* likes this.
  8. awl

awl Популарен член

Здраво мами! Викендов го употребив во играње со синко и сопругот. Ептен уживавме.

Во однос на млекото и бебињата. Кога кажав во една прилика дека на 7 месеци моето јадеше 3 оброка ме распнаа. Но по консултација со 3 педијатри, добив одговор дека млекото после 7 месец е повеќе за утеха отколку за придобивка. Дека вкупно треба да пие по 500 грама АД пресметувајќи ги и млечните кашички. Кај доени деца, уште поригорозни се. После 6 месец млекото не му дава хранливи состојки и треба што повеќе да се форсира храна, макар и еднолична додека пројаде се. Јас многу се плашев за жолчка или други намирници со железо во комбинација со кисело млеко - да не не се врзе железото (кога не јаде кисело млеко решава се) и ми рекоа подобро железо со кисело млеко одошто ич железо. До денес е така. Крвната слика ќе се оправи, намалувањето на млекото, отфрлањето на ноќното хранење, учењето да јаде, почетокот во градинка, сите се процеси кои се потешки за мајката и таткото одошто за детето.

Mari*, fairy88 and muchacha_a like this.
  9. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Ај добар ден и од нас.Сабајле се разбудив многу рано дури во 5 не можев да спијам нешто после некое време сум заспала,па синко ме разбуди,седнал до мене и вика маме,маме :D Едвај се освестив.Па го средив него ,па тркнавме до Кам маркет да земеме нешто за дома,со количка го буткав и да ви кажам право многу се изморив,цркнав ! Еве го сега заспа.Инаку за една недела му никна долу двојката и горе двата кеца,освен нејадење друго немаше проблеми.Сега оздоле има вкупно 3 и горе 2 запчиња.Но гледам дека има белко кај тројките ќе видиме како и кога ќе излезат.Имам еден куп работа,ама не можам ништо,ќе си одморам додека спие.И така....ајде убав ден на сите.......

Mari* and fairy88 like this.
  10. N.Kety

N.Kety Популарен член

dobar den majki,nie se vrativme od pedijatar do 40 T. grloto crveno,napravivme analizi na urina pa ke vidime,veli pedijato sigurno e bakterija kako i sto mislev oti ne mi se veruvase od zabi vadenje tolku visoka T cel weekend, sinko zaspa,mu redam oblogi, :(

Mari* likes this.
  11. angrypepper

angrypepper Истакнат член

Од кога може бебе да се носи на планина, конкретно Маврово, 1300 м надморска височина?

12. danichap

Некаде на нет имам прочитано одговор од доктор на слично прашање.
    Односно, рече дека 4 месечно бебе се додека е здраво не е проблем на надморска висина до 1500.

13. coconaut

coconaut Популарен член

Seuste ne sum konsultirala pedijatar no planirav, primetuvam deka detevo mi napreduva slabo vo kilaza a posledno vreme I kako da stagnira. Posledniov mesec 3+ napredna samo 400gr sto mislam deka e malku. Na ekskluzivno doenje e, vas koga ve sovetuvaa za voveduvanje obrok, 4+ e. Se budi noke na dva saati za cicanje, a pelenite se polni kakata e zolta.

14. danichap

Првичниот план ми беше да започнам со 6 месеци да воведувам оброк, но поради проблемот со кг го сторив тоа околу месец порано. Некаде 5ти.

Инаку и она со нормална крвна слика, здрава, активна...ама стагнираше.

slobodka and coconaut like this.
  15. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

E mene zatoa me cudese seta ovaa situacija posto vo tezina isto si napreduva, sekojdnevno si kaka po ednas ili dva pati i otkako pocnavme so dohrana davam nautro ovosje so zitarka (proso najcesto ili kinoa) za rucek 2dena telesko, 2-pilesko, 1 den zolcka, 1 cveklo i 1 den obavezno spanak ili blitva. A za zaigruvanje nemam bas pomos koga sme doma mm na rabota jas sama i zatoa sea sme kaj svekrva mi pa tuka imam odmena :) Denes doruckuvase i imase uzinka pa sea mu go spremam rucekot ali za zaspivanje obavezno si bara da cica eve i sea cickase i zaspa. Inace @eleni27 i jas mislam da odam vo dr labaratorija zatoa sto Avicena pravele greski kako sto slusnav, a kapkite se vikaat Maltofer i gi ima samo vo Bugarija pa morase da se odi da se zemat, me preplasi koga kaza deka treba da se dadat za den dva :( Imalo i tuka kapki i sirup ali ovie bile poefikasni i pobrzo davale pozitivni rezultati. Za edna nedela sme na kontrola i nova krvna slika pa ke vidime kako e

eleni27 and danichap like this.
  16. danichap

Дефинитивно треба да провериш и во друга лабораторија.
    Со добра мисла и се надевам на добри резултати сега.

Mi-Ma likes this.
  17. N.Kety

N.Kety Популарен член

@joy1 da te prasam dali znaes kolku treba da se leucocitite i hematitite kaj decata?

18. coconaut

coconaut Популарен член

Da isto vaka ok mislam e, osven noknoto cicanje. No ete dve nedeli e skoro se so ista kilaza.

19. danichap

Кога ги имав истите неодумици го воведов појадокот, односно почнавме со пробување на вкусеви, за по 2 недели да започне и со прав оброк.
    Секако не и кратев од подојот, си цицаше со ист интензитет и после ранењето.
    Набјудувај го бебуш...штом сте плус 4 наскоро и да почнеш со мал додаток не е страшно. Има продукти кои се од плус 4.

coconaut likes this.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Leukocitite 9 im e granicna vrednost
    Hematit? Da ne mislis hematokrit?