Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Здраво и од мене. Оддамна не сум пишала, а ве читам редовно.
    Летото го поминавме повеќе на море помалку во град. Се сончавме, се бањавме, се шетавме, се направивме.
    Сега се селевме во друг стан, веќе цела недела се селиме, чистам, м'кнам ствари, местам, редам, крај нема, само на син ми 10 вреќи играчки имаше за носење, а и многу ствари имаме, божем не се многу ама многу испадна...

Уморна сум, цело тело ме боли.
    Многу работи за никаде последно време како ни тргна се наопаку, дали има крај овој баксуз што не спотера? Секој ден се прашувам и одговор не наоѓам......живот никаков....

Сега следно е да барам градинка за син ми тука во околината каде што живееме, од 1 ви Септември ќе тражам и ќе се јавувам за место.
    Штом го стокмам него, после јас ќе барам работа за мене.

Економски сме полошо неможе да биде и тоа е првото нешто за кое МОРАМ да барам нешто и второто е ако седам дома психички веќе не можам да издржам, почнав да се мрдам, готова сум....

Прочитав за крштевањето, тука на 40 дена кога се зема молитва, се носи внатре во црква, на врата го држи мајката бебето и попот чита молитва, прашува и за името како ќе се крсти понатаму, го чита и името и после го зема попот бебето, го носи до олтарот, чита молитва и таму со неговото/нејзиното идно име и после го предава на мајката бебето и толку. Ете така е молитва за 40 дена овде.

Резултати од обдукција стигнаа, миокардит и инфекција на дишните патишта....ништо повеќе нема да кажам само сакав да ве известам бидејќи ви ветив....

До вчера точно 4 месеци како ја нема......ми фали....премногу, на моменти ми иде да се фрлам низ прозор и да си идам при нејзе, ме чека, кој знае како и е таму горе самичка.....аххх животе суров, одвратен си, те мразам, те мразаааааамммммм....ништо не е веќе исто без неа, ништо..........

На green.eyes, Kaetana, m.i.g и 22 други им се допаѓа ова.
  2. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.638
    ;(......:hug:

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.149
    Допаѓања:
    329.293
    @kallias ,барем знаеш сега што било.Не дека тоа ке смени нешто ама уште потешко е кога се прашуваш зошто а немаш одговор.

Јас се надевам дека ке ти се отвори некој нов пат.Еве можеби преселбата значи нов почеток,нов лист.Се надевам дека и економски ке застанете пак на нозе а и душевно таму некаде ке најдеш мир.
    Твоето девојче е секаде со тебе да знаеш.Физички не е,но духовно е онаму каде што е и срцето твое.

:hug::hug:

На Kaetana, azelea, girl-miri и 11 други им се допаѓа ова.
  4. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.082
    Допаѓања:
    154.632
    Среќен нека му е роденденот, здрав весел умен среќен

;(:hug::hug: уф бре душо многу ми е жал, не можам ништо друго да кажам ;(

Последна измена од модератор: 27 август 2017
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @kallias ;( те гушкам силно :hug:

На kallias и joy1 им се допаѓа ова.
  6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Сакам да споделам уште нешто.
    Пред некое време во парк додека си играа децата, со една познаничка да речам од паркот каде се имавме запознаено, кога ме праша од што замина мојата кукличка, и кажав и со солзи во очите почна да ми раскажува како нејзиното синче за влакно ќе го изгубела и таа пред 3 години. Сега детенцето е 8 години и е супер.
    Но што се случило тогаш, кога имало 5 годинки?
    Имало 2 дена висока Т која едвај се симнувала, нормално, чекала жената да поминат барем два деноноќија и тогаш да види дали ќе биде подобро или да го носи на лекар. Т не се спуштала, детенцето почнало да губи кислород, отежнато да дише, не можелло да стои го болеле нозете, а најмногу болка чувствувал позади бубрезите. Е тогаш кога почнале тие симптоми уште ноќта го однеле на хитна помош, кога го примиле, детето веќе губело свест, не реагирало. Среќа се нашол некој од Бога човек-доктор, кој рекол одма да се направи РС на градите. Кога излегла снимката имало што да видат, целите пневмонии изрешетени, дупки дупки имало на нив, не знам како да ги кажам на Мк, тука пневмонии ги викат, нели 2 се, лево и десно крило, едното веќе се затворило и почнувало и другото да се затвора и се тоа придонело од бактеријата стрептококо, која се активирала од грлото и почнала полека да се спушта надолу и да ги напаѓа другите органи, во овој случај ги нападнала пневмониите и бубрезите. Среќа, значи ете имало светец, одма со терапии, го приклучиле на апарати, инфузии, измушено и на двете раце детенцето со што ли уште не, во вештачка кома го одржувале 3 дена, на интензивна, никој не смеел внатре па дури ни родителите, ништо не им кажувале, охххх и велам знам како е таа неизвесност, истото го поминав, прашуваш, а одговор не добиваш, само гледаш влегуваат излегуваат доктори, а тебе никој не те рецка и 4 тиот ден ситуацијата почнала да се подобрува и дури тогаш и рекле дека е стабилна ситуацијата и го разбудиле 5 ден веќе детето било будно и почнувало да се приспособува како и претходно.
    Значи од една проклета бактерија детенцето за малку да си го изгубела жената.
    Опасна бактерија е таа ми рече, подмукла и многу опасна.

На Kaetana, azelea, victoria и 5 други им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.193
    Допаѓања:
    111.355
    Добровечер! Си дојдовме од шетање, прва станица кај баба, па дома бањање, средување и веќе е комиран. Убаво денес се изнашетавме.

Во врска со крштевање и молитви, си истерав се, не дека сум голем верник ама ете така. Утре планирам да го однесам на причесна, зошто да не, убава работа е. Не знам зошто избегаваме наша традиција а се приклонуваме кон западна, кон некои нови работи. Но сепак вера е во прашање.

@kallias миокардит не е срцев удар? Може сум грешка, не знам. А инфекција е сигурно од некоја бактерија предизвикана, можеби и онаа од климите што е, или пак од градинките нешто... Знаеш дека ти не си виновна, сигурно би напрвила се за да ја задржиш крај себе ако било до тебе. Ти посакувам да си најдеш работа, да се исполниш на тоа ниво, а после здравје и да се средите финансиски, оти змаѓ одлично како ти е, исто сме и ние на една плата и со тешка финансиска состојба. Затоа и јас го праќам малото во градинка, да најдам работа.

Мајки капната сум, ама морам да зачистам купатило, да подсредам, утре е празник, не се чисти, ќе одмараме. Убави сништа!

На azelea, tina-63, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.149
    Допаѓања:
    329.293
    миокард е воспаление на сревиот мускул .Бактериски може да е ама и вирусно.Најчесто коксаки вирус го предизвикува.Па дури и по прележана рубеола или мононуклеоза може да се појави.
    Сеедно во секој случај..некои раб се изнад нас и нашата моќ.

На azelea, Mari-Ja и M&M им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.193
    Допаѓања:
    111.355
    Ахам, мешам појмови али знам дека е срцето во прашање. Во секој случај, тврдам дека здравството кај нас е меѓу подобрите во однос на примарно здравство и превенција, дијагностицирање и лекување. Секундарното и терцијарното здравство нажалост се на лошо ниво, ама затоа не се враќа пациент кој сака да си провери кс, брисеви, општ систематски преглед... Јас да живеам во Германија ќе бидам редовно на ратна нога со матичниот. Мојот доктор додека не види солза чиста кс не се смирува, лекува и контролира колку и да е потребно.

На TutiFuti, stilas7 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.149
    Допаѓања:
    329.293
    прибрав сончогледот,ладен сок и пуштив серија.Ни мање ни више турска.Тоа е кога ке се заљубам у актер :D

добра ноќ мајки
    се читаме утре

На Saraa, azelea, girl-miri и 12 други им се допаѓа ова.
  11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Здраво мајки. Јас досега излезена сама(hollest) Се прибрав, мм налутен сум задоцнила, убаво се скаравме:emo:
    На веридба бев кај блиски, а тој остана со беба, оти деновиве ми е со растечен нос, па не ја ваѓам. Охрид седевме неколку дена, а таму ладно и ете ти, блага настинка. Ништо страшно, ама прв пат ми е. Многу ми беше жал што не можев да и помогнат кога и течеше носето :( Среќа помина брзо и лесно. Ама се изнацица, може и тоа помогна, мајка ми вели до тоа е.
    Ноќе станува и плаче, горе се мачат тројки да излезат. Некако многу наеднаш со забиве, набрзина ми оди. 8 месеци е, а 8 заби има. Да почекаше уште малку, мачни се за ваѓање]:)
    @joy1 Јас сите турци од серии ги сакам скоро:$ Убави мажи се, мажишта море8)

На azelea, muchacha_a, Mari* и 6 други им се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.758
    Допаѓања:
    38.681
    Дојдовме демек да одмориме малку, а јас ококорена уште од 6.
    И да, ни помалку ни повеќе,Охрид сме,благодарение на пишман аџиите, кои 5 мин пред тргнување за на пат, откажаа. Ете и такви луѓе постојат. Мм се налути многу, дете беше пресреќно дека цела опрема ја ставивме во кола и ајт не донесе Охрид. Па и не зажаливме, вилата во која сме сместени е прилично нова и модерна, би ви ја препорачала, храната им е топ.
    Додуша ладничка е водата, ама времево е супер топло 30степени, милина.
    Синко синоќа во град не знаеше што побргу да направи од среќа. Голем е, секое задоволство го чувствува, па цело време ни се заблагодаруваше.
    Колку само малку е потребно да видиш насмевка на тоа мало лице, а таа насмевка за нас се' значи.
    Денес ќе шетаме пак, може ќе тркнеме и до плажа.
    За многу години празникот.

На azelea, girl-miri, tina-63 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Dobro utro i od nas. Ve citam, ama koga da se pishe, se nema vreme. Seriozni muabeti se terale.
    @M&M sreken rodenden na kuklata mala, golema da raste, neka bira momce od moive, da se posvatime :P
    Golemiot primen vo gradinka, da go odnesam na bris i da go ispeglam ( vcera cel den go peram) i moze da odi. Uste vojna vodime so jadenje nenadenje. Dodeka drugive dvajca samo na AM AM mislat, toj bega koga ke vidi lazica, tanjir, viljushka... Na nokshir si sednuva koga saka, ama ona da go ostavam bez pelena i da kaze za mockanje i kakanje nema shansi. A koga saka cel den sedi na nokshirot mislish non stop moca (facepalm)
    Fazata slozuvalki mu pomina, sega redi kocki. Znaci pamti se sto sum mu pravela i se obiduva da napravi. Golem del uspeva. Go ostavam sam da si redi, neka si razviva kreativnost.
    Pocna da kazuva zborovi, pokazuva so prst koga ke go prashash toa i toa kaj e, ispolnuva naredbi donesi odnesi, a be pocnuvam da se raduvam epten.
    Malite 10 meseci. Uste 4 meseci i ke ostanat so tato i baba, a jas moram na rabota. Od dened mi e misija da proodat, oti baba ne komentiram kako ke gi cuva. Aj se tesham oni pogolemi ke bidat i ke ja naucat na red ]:).
    Toa e mami odam da spremam dorucek da ja naranam vojskata, pred da pocne da vrishti, greota se komshiive od zgrada.

На Sunshine_1979, Saraa, azelea и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Добро утро!
    Денес убав ден, празник. Нека е за многу години.
    Кај мене вообичаено одведов дете во градинка и го пијам утринското кафе.
    Викендот арно, саботата ја минавме дома а неделата ептен турбо. Деца се изнаиграа и истрчаа. Кога се прибравме ги избањав и заспаа веднаш души изморени.
    Ах рано и пазарев од градинка тркнав до маркет намислив нешто да правам па ми фалеа некои состојки.
    Постојано и јас се плашам за децата, се трудам да не мислам на лоши работи но некогаш ми прелетуваат такви мисли.
    @MamacitaBuena Среќен роденден на синчето. Тортата прекрасна како и мафините или бомбици не знам што беа ама убаво декорирани.

На girl-miri, azelea, tina-63 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Убав ден навистина, празник, татичко си е дома од сабајле, си го потеравме денот со песна, сега може едно кафенце на раат. :nod:
    Убаво сон сонував сабајлево, велат ако сонуваш сон во очи празник ќе ти се оствари. Ако е навистина така ве честам!
    Ќе беше убаво и да можевме да шетнеме некаде, ама ова колава наша пак нешто зафркава, не ни е сигурна за подолг пат, може некаде во близина да отидеме на ручече. :mm:
    За приквечер сме договорени да одиме да береме капини, стасани се веќе, па да направиме компот, а може и сок ако набереме повеќе.
    Имајте убав ден! :sun: :f: :sun:

Да не заборавам, СРЕЌЕН РОДЕНДЕН на малиот од @MamacitaBuena и малата на @M&M , да се живи и здрави, цел живот да ве радуваат! :^: :hug: :hug:

На girl-miri, azelea, tina-63 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Добро утро и од нас!
    Во 7:11ч алармот се уклучи :D ја демек спијам, ќутам и го ѕиркам, а тој брчи ли брчи. Со рачињата ме допира и се смее сам, како да не станеш и го гушнеш најсилно кога те буди со најубава насмевка:inlove: мајкино детуле :inlove:
    Доста со нежности посабајле, туку за многу години да ни е празникот денешен, здравје на сите!
    Дома куќава само што не проодела и вчера сама со малиот не успеав правосмукалка да пуштам, па вечерта му викам на мм е супер денес што не исчистив, ќе чека куќава до вторник (facepalm) вика да да, провери и во вторник некој празник да не фаќа :lol:
    Денес дожд ни беше најавен, ама тешко дека ќе го видиме, претешко е времево спарно. Ако не ни заврне, одиме со синко постелнина нова да купиме, стигна новиот душек од дормео, па да го подновиме.
    За ручек идеи давајте, оти ќе останеме гладни, преку глава некако ми е дојдено да мислам што за ручек секој ден. Мм маанџија малку е, пиперки полнети не јаде, ориз не, манџи не му се нешто омилени :x и секој ден, месо динстано со компир во секоја можна варијанта. :^)

Малку се подналутив нс пријатели едни, завчера имаше концерт добар и го поканија мм да оди, мене не бидејки под дифолт мајката детето ќе си го чува дома. Јас викам супер и јас доаѓам а они сите во еден глас, а бебето кој ќе го чува? Кој сака реков, за мене животот не застана откако се породив, млада сум и јас и мене ми се оди на концерт. Тука продолжи муабетот како не ми било срам мм на раб бил нон стоп, заслужува да оди. Јас не сум ли? На работа сум и јас еве скоро 5 мес 24ч секој ден! Мм секако не отиде, му светна дека трета светска ке бувне. Нека сум себична. Мм е поштеден од мене максимално што се однесува домашни обврски и дете. И по институции одам, сметки подмирувам, пазарам, за домот се грижам, дете спастрено, цакум пакум се, додека тој два пати во недела само садови во машина ќе нареди. И он е позаслужен? Хммм баш некако тешко ми падна, признание како да добив дека ништо не правам јас, се излежувам цел ден по дома... :@
    Отидов второ кафе да правам, повелете денес јас частам нес фрапе!

На girl-miri, Saraa, azelea и 11 други им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.193
    Допаѓања:
    111.355
    Добро утро мајки! Да ви пишам набрзинка, па кафе да сматам и на тераса малку. Ќе пукнам од што сум уморна. Детулево да е живо и здраво сака само во раце, а јас не можам поише, раце ми опаднаа. Бебе беше не седеше толку во раце колку сега. Одсабајле го однесов во црква, ајде викам белки ќе се смиро после винцето од попот. Ми се спие ми се плаче! Си правам план другиот викенд мм да го чува јас да одам на шетање, мхм, нема проблем, на свадба на близок роднина сме, шипинки што ќе спијам. Не можам веќе, преморена сум! Се правам силна, дека можам, дека не ми треба помош, ама еве веќе 16ипол месеци, јас сум преморена и претепана. Демек бевме на одмор ама од одморот како траг да нема на мене.

Леле јас никако да соберам храброст да направам нешто такво, а изгледа утре ќе е денот. Имам кафе со пријателки закажано, ако ми зуцне фудбал ќе го шутнам како фудбалска топка! Три дена со другари е во Охрид на ергенски викенд. Мислам дека сите имаат помош со децава освен јас, да не бидам до толку неблагодарна, свеки повремено навечер го игра низ двор, саат два ама тоа не е одмор, јас седам у ги чекам да се истрчаат. Сабајле срце ми спиеше да поспијам, он у 7 кукурек наспан.

Убав ден мајки!

На Saraa, azelea, Mari-Ja и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    @AngelOfArh мојот мн добро си знае дека сме буквално сами тука, свесен беше пред да се одлучиме за бебе, како ќе биде.
    Минатиот месец си беше кај неговите, по док отиде кои се завршуваа за ден, он остана 5. Нели да не е за џабе одењето, да се види со сите. Јас каде бев? Дома бебе чував. Епа малце нека се лишува и он од нешто, ич не ми е гајле. Имам чувство дека колку повеќе му попуштам околу обврски дома, сама што ги сработувам пошто ајде он на раб по цел ден оди, толку повеќе си го ужива слободното време кое јас воопшто го немам.
    Изрази желба пред скоро на утакмица битна да одел два дена во Германија. Супер реков оди, јас во октомври два дена исто ке ме нема. Е како така? Така реков и јас на Стинг на концерт во мк ке одам. И така утакмицата стана тотално небитна :lol:

Туку искочивме по постелнина и бебо на враќање ми заспа, па и време за лимонада не планирана во кафич пред зграда ми искочи, додека спие во количка :clap:
    Денов ќе си го уживаме, уште ручек да смислам ]:)

На Saraa, azelea, tina-63 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.193
    Допаѓања:
    111.355
    Бебо заспа, честитката за свадба е готова, уште да закачам паричките. Кафе е при крај, ќе имам ли време да раскренам малку пред да стане? Колку да не е хаотично, секако не чистам. Ми се јаде ми се плаче, а вагата вика не си ослабена туку здебелена, а околу мене сите викаат ослабена си. И така, забавно ми е.

На muchacha_a, Mari-Ja, Верче4 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.211
    Допаѓања:
    124.907
    Добар ден. Маж ми денес ме остави да спијам до 9, го чувал бебо. Го измачил станат од 5, нејќел да заспие :) Ама само што го зема мама одма си заспа. Јас освежена, пружав 3 сушари алишта, испеглав на маж за цела недела, мавнав туш и го чекам да стане:) Од утре викаат малку ќе освежи, едвај чекам :sweat:

На azelea, tina-63, mal.ecka и 7 други им се допаѓа ова.