Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. joy1

joy1 Форумски идол

требаше утрово да тгнеме за Солун ама мене ми се слоши во текот на ноќта и останавме дома]:)
    глуп марфи секогаш кога планираш нешто убаво излегува наопаку.

малата се раскивала и она од сабајле.Така да денес мн 'забавен ден' ке имаме :^)

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

a od shto ti se loshi? :wasntme:
    neka ostane samo na kivavica.
    @danichap fala mila, se nadevam deka nema da trae cel mesec samo ... :hug:

3. joy1

joy1 Форумски идол

не сум трудна :D

вирус сигурно

Mari* and danichap like this.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

so pomin neka e. sleden pat da e prvoto :$

5. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Здраво мајки до каде сте со ајварите ќе правите или веќе се готови

Јас од сабајле помагав на мајка ми лупевме пипер ајвар ќе правиме денес онака празнично.
    А сега се шетаме со синко покрај рекичката во нашето мало гратче, многу скопјани се тргнати накај бугарија вајда банско ќе одат а синко се радува на колите и само брм брм и мафта со рачето.

6. Seline

Seline Истакнат член

Добро утро!
    Од сабајле бркаме термини, само што се прибравме, работа завршена, нови термини направени. Мм се нервира, мора да отуствува од работа за да не развозува, редно било да положам, е редно е , ама кога нема дете кој да ти причува ни 5 минути иди па полагај.
    Ноќеска без спиење останавме, таман ние да легнеме таа се разбуди наспиена мислиш утро е. Си играше до 1.30, со тоа што мм ја гледаше јас последниот пола саат го преспав. Сега сме двајцата како зомби, бебе исто не е наспиено, па сега се надевам првата дремка дека ќе трае подолго.
    Како и секое дете многу сака животни, прееска една жена во чекалната со кутре мало, таа кога го виде, кога почна да вика, да трепери, ги насмеа за миг сите таму, како што беа сите сериозни, одеднаш секој развлече насмевка на лицето. Како дете што може да те стопли и насмее никој не може.
    Освен животни сака многу и луѓе, има деца да го даваш кај друг тоа плаче, се тегне, а ова вика по непознати, пружа раце, срце ми се кине кога ја гледам. А тука немаме никој свој и многу ми е тешко поради тоа, нема кој да ја повикне едноставно, па како да не ми е жал за детето. Се надевам кога ќе почне во градинка дека ќе биде подруго.
    За викендот имам амбициозни планови, се надевам дека барем половина од нив ќе се остварат. Важно не планирам да чистам и седам дома.
    Позз мајки, се читаме.

7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Здраво мајки и најсилни живи суштества воопшто :muscle:
    Утрово бебе до 8 спиеше, јас пресреќна. Тоа што мм е дома, не ми менуваше многу оти тој наместо да ја земе кога ќе стане, ја крева и ја зема кај нас на кревет, а со тоа ме будат и мене(facepalm).Така да, корист баш и немам, освен што мисли дека од сабајле додека спие бебе ќе искористи "нешто" за што беше автоматски одбиен -ми се спие, се ме боли и (најстрашно) си легнав без да се истуширам:tmi: Е до толку сум папсана секој ден. И тоа се повеќе и повеќе. Желба за друго, освен за спиење и одмор немам. Освен, да излезам сама, неколку саати, да одам на шопинг, да пијам кафе со двете најдобри другарки, да се смееме како некогаш и да уживаме. Последнава желба ќе си ја исполнам уште утре. Се погодија слободни за празник и одиме(hollest)
    @joy1 Со помин да ви е. И мене ми е криво што не отиде, ќе видев сигурно убави работи вп "што последно си купивте" :)
    @kristina.k Да си здрава и жива што ме потсети на лепчето, ќе заборавев скроз и после жива ќе се изедев. Кога летна времево, ми се чини вчера месев трудна:worried: Ако се секираш за тоа што мислам и сме разговарале во пп, одма да ти кажам да престанеш. Јас од најголем паничар, ум воопшто на таму не ми отишол.
    @TutiFuti Со здравје да се јаде. Ајварот ми е омилена фамилијарна дешавка. Оваа година нема да присуствувам, мајка ми ќе ми прави. Го обожавам иначе, со се го јадам буквално.
    Уште ми се пишуваше, ама....А!
    @chocolade Неколку дена се мислам да те ѓибнам дека ми искоментира за никот. :DТој ангел го гледам на пат е да се претвори во црн ѓавол:devil: Ти на турско средоземје ли уживаш, на ников мој што се сети? :wasntme:
    Поздрав!

8. Cka

Cka Форумски идол

Добар ден.
    Малата преспива...од сабајле јадеше, па у парк шетање па дома скокање шетање... ни уста затвора ни седнува на газето. 200 на саат е. Тргнува накај кујна почнува некоја песна на телевизор и се врти, и нормално паѓа, се удира... само трчам по неа. Нека е жива и здрава само ќе трчам.

Чекам мевцето да се свари да стане ќе руча и пак ќе шетаме, денеска не е пекол времево.

Прееска у парк си застана со 3 дечиња им направи здраво со рачето и после ги погали по косата. Ептен е мила. Мислам дека би ги избацила да не е срамлива толку.

Среќа па фини деца се погодија па и они ја погалија... почесто диви деца наоѓаме па се агресивни и бегаме... а мојава за галење само. Цел ден оди кај татко и да ја баци па она него да го баци. Мене знае дека цел ден ме има да ја гњавам и не се замара ич со мене.

Ај да дремнам само да не ми загори месото...

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@BirMelek моето е готово, месено и спремно за печење. Јас 3 година месам, исто ко бев трудна прв пат. Да ти се оствари желбата, и фала за убавите зборови. :*

Mari* and BirMelek like this.
  10. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Здраво од нас!

Прво утро откако е роден, да се разбудам сама по себе, наспана и одморена. Бебуш до 10ч денес спиеше, од што бил толку уморен не знам. Бевме стандард на пазарење за денешниов ден, па на кафе кај пријателка. Се мислев кога последен пат сум била кај некого на кафе и еве уште не ми текнува. По дома одење скоро па ич, најчесто со пријатели по кафичи или ресторани се гледаме.
    Па брзо назад, дете заспав, ручекот го почнав и за нас и за бебе, кафе пијам и да шкртнам тука нешто.

Маже си доаѓа за ручек денес, па попладне може ќе одиме на еден хепенинг за деца тука во близина. Бебушко ептен се радува кога ќе види дечиња, па ми е мерак да го однесеме.

Туку @kristina.k каква е таа погача? :$
    @danichap ти се дивам жено, со едно некигаш не можам на крај да излезам, а тек две мали и бремена да сум. А и за свеки твоја :clap: така некој да ти е на располагање нон стоп, тешко на денешницава.

Убав ден ви посакувсме! :hug:

Girl-Rabbit, Seline, Mari* and 4 others like this.
  11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Mari-Ja за св.Фануриј кој се слави утре на 9 септември, овде (во Бт), а и во Прилеп мислам, се меси погача со 9 состојки- фанурија, обично блага и за време на месењето се замислува желба. После се носи во црква, ја благословува поп и се дели со најблиските. Не знам во другите градови дали има ваков адет.

12. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Добар ден мајки, убав празничен ден таман за по дома со температура. Синко од вчера попладне ми крева температура, си реков експресно закачивме вирус од градинка ама сабајлево бевме на детско па празник па докторот на пауза па додека дојде па гужва, го прегледа малку грлото зацрвенето само,на плуќа ништо вика не е од тоа температурата сигурно е од забите давај мајка парацетамол и следи го детето. А јас се тресам после случајот со детенцето во охрид немам доверба ама ич боже чувај ни ги само дечињата здрави и живи. Заспа дете сега е малку подобар му ставив чепче па валда ќе отспие да направи мама ручек па после ќе го носиме малку воздух да го фати. Имајте убав ден :*

13. joy1

joy1 Форумски идол

од грло црвено најчесто децата креваат Т

Vennera.aa likes this.
  14. Vennera.aa

@joy1 ах леле да стане да видам како ќе е ако ми крева сеуште температура ќе го носам пак можеби ќе е сменат и докторот, матичниот ми е заминат на одмор замената негова дека е празник не работи само за итни случаи, незнам што да правам

15. joy1

joy1 Форумски идол

а колку качува?

16. Vennera.aa

38.5 - 39 а и кога ќе се спушти не спаѓа под 37.5

17. kallias

kallias Популарен член

Zdravo i od mene. Izminatata nedela ne mi bese voopsto ubava, uste Edna glupost mi se desi. Den nedela, planiran za setanje, maz mi imase "sloboden den" od rabota i taman si vikame cel den zaedno trojcata da bideme. Pocna super se dodeka ne mu se javija da odi vtora smena oti drugiot se razbolel. Samo sto sednavme na rucek so preubav pogled cel grad so se more se gledase, preubavo. Ama kratko traese. Se ispokaravme so mm vo vrska so rabotata, vriev od nervoza. Aj stanavme da si odime, trgnavme nakaj grobista. Kupiv trendafili za princezata Moja, da I go razubavat vecniot I Dom. Mm gi presaduvase vo novi saksii, dodeka toj i sin mi toa pravea, jas so nejze muabet si pravev, si GI iskazuvav makite i zanesena vo taa bolka, plac I teskotija,nekoj si poigral so nasata bolka i super si ja izvrsil rabotata. Mi ja Ukral tasnata od kolata...... Ne zaklucil mm deka sadea cvekjinja i na kraj pamet ne bi ni teknalo deka ima kradci na grobista. Strasno. Se potresov mnogu, mnogu. Vnatre nemav nisto osven novcanikot I mobilniot. Ama i toa ne e nisto. Pari, karticki od banka, licni karti, dokumenti, se mi bese vnatre. Prijavivme odma otidovme vo policija ama tolku, koj kje GI najde. Pa uste i ni kazaa deka bas na tie grobista sekojdnevno se slucuvaat krazbi, dobro e Vika prozorecot sto ne vi go skrsile za da zemat tasnata, oti i toa go pravat. Znaci znaejkji deka se slucuvaat takvi rab.nisto ne prezemaat. Strasno. Pogrozen den ne sum imala. Mm zamina na rab. A jas so sin mi ne znaev kolku da placam, ne mozev da se smiram, ne tolku za krazbata kolku opsto za toa sto mi se slucuva izminatiov period, se mi se nasobra i mislam kje puknev od gnev....
    Sega sum podobra. Psihicki. Mi Pomina lutinata.
    Od ponedelnik vo gradinka kje odi maliot. Go zapisav nekni odma sproti mene ima gradinka i blizu mi e i go primija odma. Samo da mi e zdrav i ziv, kje svikne, ne sumjam jas vo nego.
    Toa e od mene. Pozdrav do site

JuLleE, Kaetana, 24.07 and 14 others like this.
  18. alana

alana Популарен член

Фала душо......туку одамна веќе ми е паузиран ..за уште 10 испити...веќе да ги земам да не ми тежи...па да се сконцентрирам на работа барање...пари и те како требаат.

Калијас насобрано ти е, помина многу тежок период и уште поминуваш...дури и од најмала капка ќе ти се прелива чашата...тоа е, лоши и злобни луѓе насекаде има..колку сакаш, да црпиш со лопата...човечност многу малку...дури и од блиските, па не од другите.

Bozica1980, Kaetana, eli25 and 5 others like this.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

знаете кога си го гледам одразот во огледало изгледам мн уморно и тоа ме депримира на моменти мн.Знам дека се е тоа дел од мајчинството,стресот,обврските ама понекогаш мн сакам се да е за момент поинаку.

@danichap кога ја читам доагам до заклучок дека јас истото не би го можела.Кај мене се разлика од цели 6 години па се балансира некако.Кога би биле мали и двете истовремено би полудела изгледа.

себично ли е некогаш што едвај чекам малата да порасне,да стигне прваче?После за момент си викам нека останат деца што подолго.Само како деца ке се заштитат од сите проблеми кои ги носи животот на возрасните

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Добра вечер.
    Синко денес после пладневното спиење беше многу немирен и непослушен. Па и ние со мм како запнавме да го караме двајцата, тој малку и го плесн по газе, дете после се истури од повраќање. А не беше јаден( да мислам од јадење) или не дај боже вирус.
    Жива се јадам и сега еве дури пишувам, колку ми е тешко и криво што така постапивме, сега сама си мислам колку не вреди да го караш то мало суштество, уф солзи ми доаѓаат.
    И јас како Џои, секогаш размислувам за неговата иднина, но Џоике јас обратна сум, не сакам дете да ми порасне и да ми се лизне од раце, колку поголем-толку поголеми проблеми,велат. Сакам да е вакво мало мече, секогаш покрај мене, за рака, да го гушкам и стискам колку сакам, да го гледам сјајот во неговите невини очи кога задоволно се заблагодарува на секој поклон, кога ми кажува дека јас сум негов живот,сонце...
    Денес емотивна сум со постов,ама бар ми олесна за тоа што го направив.