Добро утро мајки и од мене Јас да се пофалам моето девојче е прваче - денес им е втор ден во училиште официјално. Вчера ги однесовме на 1 час да се запознаеме со учителката ,ни кажаа каде ќе бидат распоредени децата и уште од прв ден им поделија книги - грчки јазик и математика плус работни задачи. Ќе имаат плус англиски , природа и опшество , музичко , физичко Ќерка ми се радуваше викаше прекрасно е школото , сакам да одам , општо претходно не ми правела проблеми ни во забавиште ни 2 години во градинка , сега ќе видиме како ќе ни оди со учење Ја однесов во 8 и 10 , и ме изнервира тоа што чуварите не не оставаа родителите да влеземе во у.двор , туку од главна капија децата со чантите требаа да си влезат сами во училницата. Ќерка ми влезе се збуни па тргна лесво , па десно , јас од улица викам викам каде да влезе... Од една страна може е така најдобро зашто има деца што вчера плачеа за мама , па се тегнеа итн а вака нема одма во школо ни мама ни ништо.. Ние родителите ги гледавме од улица , прво се молеа , се крстеа , секое утро го практикуваат ова , па влегуваат внатре. Исто проблем се вецињата - чучавци , ќерка ми вчера демек и покажував што како се прави таму , па ваљда ќе се снајде... Некако многу е стегнато , викаат така е од годинава , само што го гледам распоредот секој ден имаат 6 часа , ни повеќе ни помалку. Како е жени кај вас во Македонија? Јас како што памтам кога одев јас во школо по 3-4 часа сме имале
Dobro utro majkicki,za mene dobar den veke oti malava uste vo pet me razdrma pa taka raspolozena za igra ja druzese mama do skoro I si zaspa.E sega edvaj docekav da si svaram kafe I da ve citnam site tuka. Kako minuvaat denovite se me mava misla da pocnam dieticka de ke se pogledam vo ogledalo nisto ne mesobira baagi kilogrami mi ostanaa po poragaj de ke si recam (site vikaat od ponedelnik, jas isklucok)ide zima od prolet Nego sta je tu je dusa mila. Malku zlobno od moja strana ama uzivam koga vakai e tisina, zosto ziveeme vo goleeema zaednica po doma podeleni po spratovi noo site po rabota sega jas sama so kere uzivam dodeka ne dojdat site Ubavv den majkicki
Добро утро. Го знаете она детенцето на љуљашки што стои од страна и гледа. Па после од нигде никаде се убацува во групата и во играта како да е тука од секогаш. Е тоа сум јас Дали дека ве читам долго време и ми се чини дека ве знам се трупнав и ни здраво не кажав. А вие сите фино добредојде ми посакувате Не сум некултурна, сериозно. И еве со задоцнување и огромна благодарност до сите овде ДОБРО ВЕ НАЈДОВ. Ќе ве дружам често, некако ми стана навика форумов иако не се зачленив со таква намера- ама супер мајки има овде, сите сте ми ептен фини и позитивни. Се надевам дека сите дечиња лесно и брзо ќе ги пребродат есенскиве настинки и вируси па мајките ќе можат малку да здивнат (како да е тоа можно). Како што ви е редот овде денес едно јако кафе од мене. Ве поздравувам сите, имајте убав ден.
Добро утро жени, јас сум од сабајле како мува без глава. Неколку пати земав тука да пишувам па пиши бриши. Го направив сабајле тестот почекав три минути супер си реков негативен ама го заборавив на лавабо, го спремав детето за во градинка влегов во вц на излегување земав да го фрлам тестот го погледнав упте еднаш ептен бледа втора црта со лупа да ја гледаш. Искрено нозете ми се пресекоа. Го викнав мм и тој ја виде цртата ама си реков дека од евтините лажен е а и нели пишува да не се гледа резултатот после 5 мин па не е точен (се тешам така) Го оставивме синко со врескање во градинка, ова дете никогаш ми се чини нема да свикне на градинка. Отидов во аптека и земав self clear го направив и истото се случи прво ништо една црта после половина час втора бледа едвај да се види црта. Некоја со слично искуство? Незнам како ќе се справам боже еден незаштнитен однос на три дена пред циклус, уште го дојам синко, сега ќе треба да го одбијам ако сум бремена? Однос имавме на 29ти зарем не би требало да е потемна линијата и да се појави во регуларното време? Уф ми останува да чекам па за два дена да го повторам тестот или да правам преку крв? Несакам никој сега да знае а нема да можам да издржам да не кажам. Извинете за постов ама само овде можам да си ја олеснам душата
Виртуелно друштво, здраво.Малку доцнам но не можам да ве скокнам и да не споделам со вас. Во неделата, на 10,09, на моето сонце му бесе роденден. Прославивме една година, една година безусловна љубов, грижи, среќа, солзи, радост, болка, нервози, но таа е моја, таа ми е се. Нека и е среќен роденденот да е здрава, жива, среќна, никогаш да не ја види другата страна од животот. Ве частам сите кој за што е. Немам време да прикачувам слика од торта но и торта има за сите.имавме и крштевка, ја крстивме, не беше ништо драматично, а очекував повеќе плачки. Ететака мојата принцеза ја прими верата а прослави и роденден, беше многу весела, плескаше со рачињата кога и пеевме среќен роденден. Гостите задоволни сите, ние уште повеќе, подароци имавме сите доеден убави, добивме и парички како подарок и по некоја играчка. Масата сама си ја средував ептен беше нежна, едни дечиња ми рекоа дека на поубав роденден не биле а јас во облаци! И јас и мм бевме стокмени, асално како штодоликува на рв роденден Да им даде Господ на сите дечиња да видат сите што е радост, гордост, среќа а истовремено и мака. Поздрав лепотици
Добро утро мајки! Сите со истите маки, 80% сите мајки се зомби наутро. Сношти не знам што и беше на мојава. Станав околу 2 ја гледам седната во креветче со отворени очи во темница седи и ме гледа немо. Баш хорор сцена! Едвај ја презаспав по 1 час цицање т.е дремење на цицка. Ама ептен беше збунета. Јас па не знам нервите да си ги контролирам. Видов не презаспива и почнав да се нервирам, ја ставив во креветче, а тоа кутро збунето, исплашено се разбира заплака. Одма се свестив ја кренав, ја изгушкав, ја галев и си заспа. Со право се чувствувам како неподобна мајка на моменти, немам трпение ете, секојдневието си го зема данокот. А, некогаш сум трпелива на глава да ми се качи. И јас сум меѓу мајките кои правеа тест Со трепет во раце го правев сношти. Ама так8в прв пат земам и требало да се измочаш на стапчето, а јас така неотпакувано го направив ( сори на детален опис). После го потопив во урина во шолја. Се важи ли раков резултат? Знам резил невиден сум Бебе уште едно категорично не сакам, се изјаснив и порано. Не сум психички опоравена од првово се уште. Малку да закрепнам, па можеби после, мада не верувам, сакам само ќерка ми оваа да ја имам и доста ми е. Себично или не, така се чувствувам. @Vennera.aa И ти пишо кога ќе го повториш тестот. И јас ќе повторам. Ајде поздрав до следно читање убави жени.
@BirMelek и јас не се осеќам спремна сега, сакам да се посветам на син ми и само на него барем додека не направи три години, незнам дали можам да сакам друго дете како него. Знам дека звучи глупаво ама така се чуствувам.
Исто и јас. Не дека не можам, не сакам да сакам друго дете, барем не сега. Сакам да биде една кога ќе проодува, кога ќе почне да си игра, да си ја шеткам за раче во чаршија, па после ќе видиме. Барем 3 години и јас мислам, да разбереме дете што значи со првово, уште неосвестени сме. А мм па вчера ми рече е ако де со еден удар. Како ме изнервира, него знам лесно му е, ама кај жената промените се огромни. Ајде останува до вечер да видиме,се надевам се ќе биде во ред.
Ете сме! Дете носев до матичниот, ми кашлаше, доктор вика супер си е, ама ај почувај го дома. Ќе си поседиме денес утре дома. Леле а ужива у градинка. Еве го си игра, од 5 дена у градинка играта одма му е поинтересна. Пак ќе повторам, на дете место му е у градинка. Одсабајле си станавме и си пиевме сокче со витЦ и пробиотик, го шмркна одма, сокче од капини, малини, јаболко, лимон, морков и цвекло. За имунитетче. И за тато имаше еден бокал, и за мама и за бебе. Мораме сите комплет да си го подобрме имунитетот. А со храна у витамини е најубаво. Ќе почнував на диета од денес, заборавив, насеков леб за појадок и ми текна. Колку и да беше ржан ја утнав. Ќе продолжам ко да не било ништо, иначе и утре ќе се заборавам. Нека заспие бебе сега и ќе вежбам малку. Решена сум до капут сезона да ослабам бар 8кг,а за после до Нова година уште толку бар. До роденденот на детето имам 7м и мора да личам на човек овој пат. Стално решавам и потклекнувам, белки овој пат нема.
@BirMelek ајде стискам палци да испадне како што сакаш, кога се молам да нема ништо се сеќавам колку плачев над секој негативен тест, а сега... многу лошо се осеќам денес.
Мајка не се нервирај, Господ си ги реди работите како тој сака. Како и да биде сигурно така требало. Можам да замислам колку е тешкои моето е малечко, еве 1годинка, и ако си бремена сигурно ќе ти е тешко, но ете помисли како ти било кога тестовите биле негативни и кога едвај си чекала да имаш дете во рака. Мајката е појака од се, од никаде ќе изнајде сили и ќе се справи со се, ќе издржи се за своето чедо. Имав другарка која кога остана бремена за второ викаше јас ова бебе не го сакам, цела бременост ја помина така, нема да можам на првото да му се посветам, а сега вика незнам зошто второво ми е по при срце. Само напред Гопод е со тебе! Јас пак сакам уште едно, искрено сакам,но малју време да помине, баш како што се пишале погоре, јас викам бар да е 2години па псле, мене ме мачи болката за време на пораѓај! Секој со своето.
@Saraa Јас многу сакам деца секогаш се замисливував со три деца. Ама не сега, не вака несакам сега да го одбијам од доење, а се плашам дека нема бебе во стомак да напредува добро ако во исто време дојам. Син ми има година и два месеци сега сум му најпотребна заодува го запознава светот а не би јас да не го кревам во раце ради меше или да неможам да сум цело време со него несакам да прво кога ќе стане свесно за мене да бидам јас со друго бебе во рака
@*Лорена* dobro te najdovme. Bogami kafevo ke ni godi na site... @Vennera.aa @BirMelek, jas znam deka tocen rezultat ima na testot samo 5-10min.otkako e napraven (spored upatstvo). Taka da povtorete si gi pak za sekoj slucaj. interesno kakov e zivotot. Pred 1-2 g.site se molevme da vidime 2crtki i gledavme vo testovite po pola saat, pa baravme makar i bleda vtora linija, a sega vikame "samo da ne e pozitiven" Iskreno, jas koga go pravev testot pred 3m.istoto go vikav. Koga utvrdia bremenost, bev ramnodusna, uplasena. Duri ednas vo golema nervoza i ogromen umor rekov "Ne sakam uste edno bebe" Koga mi pravea kiretaza, cuvstvuvav deka Gospod mi vraka za toa sto go rekov, zatoa sto ne bev spremna za drugo dete.... Ama, na kraj pak vikame da se zivi i zdravi i nie so niv. Iako sme umorni, nesredeni i nervozni oni ni se svetlata tocka vo zivotot
Мајка не ме сфаќај погрешно, не ти мислам лошо. Со оглед дека тие работи не се планираат и не доаѓа ние кога сакаме (ете имаш такво искуство веќе) јас не би го направила ОНОЈ чекор. Размисли си убаво. Те гушкам.
@flower30 па од тука ми е останата навиката да гледам тест и после времето кое е предвидено како треба да биде нека е, господ нека дава сила само и здравје жив човек на се се навикнува @LiliBoz ти благодарам мила ако има бебе со господ напред ќе го родам ако така требало да биде Зедов јас дете од градинка сега ќе го заспивам па да спремам ручек, се читаме подоцна, ве гушкам
Добар ден ненаспани мајки. Да се јавам и јас на рецепција со истите маки. Денот почна 06.30, млекце за едното и пресоблекување, појадок, пресоблекуавње и спремање на појадокотот за градинка на второто и заминавме. Вчера поминавме многу лошо. Дете не престана да плаче таму, па денес ми рекоа да ја оставам и одма да заминам. Ај, си реков ќе постојам некоај минута во ходник. Само што застанав надвор, леле кога зеде да вришти детево...ја слушам и срце ми се кине. Минута покасно се отвори вратата и она со вриштење и солзи лази, се бори, се обидува да се ослободи од воспитачката за да испадне . Ај, се вратив назад. Од 08.30 до 10.00 во хор плачеа повеќе деца. најжал ми падна за едно турчинче, не ги разбира ништо, а и темпераментно како моево, пустото окапа на вратата во солзи. Едната воспитачка имаше едно во рака едно во скут, другата друго во рака...а ова душиче, нема слободно место за него. Одма помислив и на мојава, така да не и прават оти нема да ги разбира и нема да покажат голема заинтересираност. Ќе ја остават да плаче. Некои барем се галат,с е гушкаат, даваат да ги думкаат...она со еден ќош ќе се повлече ..... Кај 10.00 коечно се смирија плачките и почна да си игра, па останавме до 11.15. Ми рекоа утре свекрва ми да ја носи. Дека она кога била со нејзе таму немало таква приврзаност и толку плачки. А сакав да ја поштедам малку женава од обврски, ја папсавме и нејзе. Дома кога дојдов што да видам. Малото млекцето му беше испиено пред 07.00, ама ете сеуште не му с е пиеле наредното млекце . Машка работа. Барем памперс сменил Ја наранив, ставив да и се вари ориз и овошки за нареден оброк, ставив ручекот за нас па да се намирам малку. Во однос на муабетите за второ детенце... Мене нозе ми се пресекоа кога го видов резултатот за третово. Сега не би посакала поинаков развој на настаните ни во сон. Што и да е, колку и да е тешко...ќе се справиме, мораме. Мајки сме и имаме многу повеќе сила одолку што мислиме. А ова мајчино срце ја дуплира и триплира љубовта. Уморов ќе мине. Еден ден. Побрзо закрепнуавње на настинатите и побрза адаптација на дечињата во градинка. @koritsaki честито прваче на момичето. Убав ден на сите
Добар ден и од мене. Си дојдов рано дома, настината сум, едвај дишам, едвај стојам. Таман стигнав дома, мм отиде на работа. Детево, и тоа болно, легна да спие, спие и хрчи, до дневна ја слушам. Туку, се договорив вчера спонтано, со една комшика да ми чува дете. Апсолвентка беше лани, и сега е без работа, па се нафати до кај март да ја чува, за пари нормално, па ќе видиме како ќе биде. Живее два спрата под мене, јас ќе и оставам доручек, ручек, ужинки, плус да ја прошета. Ќе видиме како ќе биде. Здравје градинка од март. Давајте кафе, очајно ми се пие, сила немам да си сварам...
Јас си имам нова утеха, кога ти е тешко и си викаш како ли ќе втасам и ќе успеам, помисли само на @danichap! @Vennera.aa и да си бремена, само со лесно да тече се. Не знаеш зошто е тоа баш сега така кога најмалку очекуваш и се надеваш. Самата си сведок на молење над секој тест да биде позитивен, така да не врти грб на овој. Мајчино срце има место за сите дечиња, раце кои можат да носат и три одеднаш и снага неуморна за сета таа љубов нивна. Помисли на позитивните раб кои ќе ги добиеш, ќе си бидат најдобри другари со синчето, ќе си растат заедно, ќе си се чуваат како да се близначиња. И тебе и на @BirMelek! Кај нас без промени, врне та врне... Не престана! Бебе се буди толку од моето време за пишување! Убав ден мајки!
Добар ден од нас. Подоцна ќе ве читам сите, само да се пожалам и совет да побарам. Ова дете мое од ко прооди, доста доцна, не знае да оди полека, ниту за рака. Само како мува без глава трча, некогаш и назад гледа дали го следам. И така денес излеговме прв пат со мм, си снабди патерици, за да пазариме во Веро и да одиме на фризер. Дури се стрижеше тој, јас го забавував надвор, трчав по него, ама за малер ко се тргнав малце се затрча во фризерскиот салон и на плочки се спружи. И има рог на теме. Е не знам колку пати главата ја има удрено. Сега ради отоков се плашам, макар што плачеше ко стана, и до сега е нормален. Што да правам, што мислите, ако немаше веднаш некаква реакција има шанса да има нешто лошо од ударот? Ви паднале вака на плочки со главчето? До сега беа удари најчесто напред од што не гледа кај оди, пред една недела тоа во Тинекс што се отвара за влез, го удри по чело, ама прв пат вака. Се надевам се ќе е во ред. Убав ден ви посакувам на сите.
Охоо не да ми паѓала,мојата дома падна од стол како јадеше и само ѕенѕа се врти и пред очи ми беше кога летна на страна директно на плочки од ѕидот,и беше малку потечено и црвено ама помина,одма ставив лепче со црвено вино.И уште на неколку пати ја има удрено главата ,цело време е со рогови,ама среќа ништо сериозно,ако нема реакција прати го ќе биде во ред.