Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Mari*

Mari* Форумски идол

Добар ден

Имам заборавено како изгледа да преспијам цела ноќ без да се разбудам ни еднаш
    Попладне мала спие само еден час :| и секогаш истата недоумица,дали да се напијам кафе во тишина за да можам да издржам или да легнам и јас да одморам :wasntme:
    На крај првата опција,и секогаш истото
    Ако одберам да легнам...дури се сместам па дури заспијам таа веќе се раЗбудила,со кафето макар ке се расонам

Ми недостига сонцето...сега обврска повеќе имам
    Чисти шпорет,пали,одржавај топло :doh:
    Надвор облачно и врнежливо,неможе да се излезе ни 15 мин

Дете лудува за надвор,ме зема за раче и ми ги подава кондурчињата :(
    Вчера само што излеговме почна да врне,си помислив има палтенце што не пропушта вода па ке ја оставам 15тина мин,ваљда нема ништо да е од некоја капка дожд
    Се раскашла дете одма после тоа :o

Девер ми конечно добил одмор и ке дојде уште некој ден
    Таман ке варосаме тоа што остана и полека да се спремаме за новиот член :inlove:
    Денес направивме 7 полни месеци,уште малце имаме до гушкање и почеток на уште по напорен период :worried:

Како ли ке успевам со две мали сама,секој ден се повеќе ме иЗмачува таа мисла
    Свеки има одмор 3 недели и ке ми дојде на припомош,а што потоа? Како? Оххх...

И јас како снегулка се прашувам дали ке можам на цуцката да и посветам исто толку внимание како и досега ;(

Ми е жал и за неа многу......

Лелее ама се растужив и јас :|
    До времево е :!:

@Monella Најсреќен мајче :*
    @girl-miri :hug:

Mari-Ja, mal.ecka, tina-63 and 17 others like this.
  2. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

@supergirlmb исто како јас да напишав.
    @Mari* сама тешко е навистина.друго е ако поголемото оде во градинка.мојот не оде.претешко ми е.го изгубив детето од контрола.воопшто не ме слуша.сака надвор а бебе не може нон стоп надвор.мислам дека друго е кога се живее во стан а друго куќа.во стан знаат и тие дека е таму местото а друго кога треба да се спремаат за надвор.а син ми знае дека може секогаш во двор да излезе па почнува да се качува по ограда па незнае да се заигра.па трчам по него со бебе во рака.но тоа беше краток период доста тешок.а после ке си влезете во некој ред не се секирај.ние сега на пример си се гушкаме заедно пред спиење си играме заедно јадеме ги успивам заедно се правиме заедно.дури син ми почна да го занимава му пее песнички си игра со него му кажува дека смее што не смее да прави.има и лоши моменти но веќе почести се овие убавите.
    Еве ги спијат и двајцата.јас не можев да заспијам.
    Секојдневна рутина.исти работи.сеисто.само гледам ден да помине уште 1 месец и 3 дена си иде Мм.едвај чекам.колку само ни фале .....премногу...
    Убав ден...

Mari-Ja, tina-63, alana and 11 others like this.
  3. cacikr

cacikr Истакнат член

Здраво мамички

Јас ве читам секој ден но немам пишано. И ние почнавме во градинка ама само два дена, денес се спремавме и уште од дома почна да плачи и викаше не градинка. Отидовме и кога ја писна уште повеќе и јас со него плачев и си дојдовме. Незнам дали да продолжам да го носам или да чекам да потпорасни, инаку има 2 год. Негувателката ја познавам и ми вели да почекам, а и не ме бендисува воспитувачката уште од прв ден сакаше да остани со спиење, но јас го оставив само еден саат. Вчера беше скоро 3 саати и цело време плачел и не ми се јавија и денес воспитувачката од врата викна да сме остаеле број, а и дадов во пон. Многу сум загрижена и незнам како да постапам, а има кој да го чува јас само сакав да го носам за да се социјализира.

tarantula, alana, Vennera.aa and 2 others like this.
  4. Kitten

Kitten Форумски идол

@irena.1 @girl-miri @Cka лајк за вас како поддршка женски :hug::hug::hug:

@chocolade ќе бидне нареден месец (fingers) И јас со мислите сум така, посебно месецов кога сум малце нервозна, не се радувам а еве го уште не ми дошло.Таа преголема љубов кон ќерка ми се плашам како ќе ја делам со друго дете, но знам дека е само страв од непознатото.
    Изгледа тоа е тоа, ама ќе чекам до петок. Се надевам побрзо ќе помине глупавово чувство.

@Monella Среќен Роденден! :*

Mari-Ja, alana, Girl-Rabbit and 12 others like this.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Покачено и е Црп-то уф. После ќе одам докај матичната и да се консултирам гарант на антибиотик ќе ја стават, црвено и беше вчера грлцето а и денес е некако по кенкава. А антибиотик у комбинација со стомачен е крш.
    Тапа ден, и уште тмурно |(

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

јас и ти сличен муабет секој ден... двете плачеа двете настинаа, двете стомачен...

M&M likes this.
  7. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Добар ден мамички, кај сите сѐ арно нека биде и сето лошо брзо нека помине!
    Ние уште болни, и мајка и ќерка! Денес ја носев на контрола, брисови негативни а дете и кашла и нос и тече цела недела! Пак не оставија со инхалации со физиолошки, витамини и аквамарис но веќе се сомневам во исправноста на терапијата оти подобрување не гледам!
    @Monella среќен и весел роденден и безброј исполнети желби ти посакувам!
    @girl-miri те молам душо стави ги розевите очила и сто пати на ден повтори си "јас сум совршено здрава мајка, носам совршено здраво бебе и ќе родам совршено здраво дете" и така ќе биде!!!

Mari-Ja, muchacha_a, alana and 9 others like this.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Ни тргна ептен :)

LiliBoz likes this.
  9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Добар ден мајки!
    И јас да пријавам лошо расположение. Вчера во дел од секунда малата ја прескокна оградата од креветче и слушнав силен тресок. Додека да се качам во спална не знам како ме држеа нозе, трчав по три скали. Кога ја видов на земја ја кренав, таа вришти пишти, јас во страшни паники. Ама кога видов крв во устето, се скаменив, почнав и јас да се тресам. Мм го барам, зафатен, мајка ми не беше тука, свеки не крева. Полудев луѓе, ми беше страв да ја гледам. За 2 минути се смири, погледнав во муцето немаше скршени запчиња, немаше веќе крв, ја измив ја погушкав. За 5 минути почна да се смее и да си мрда со рачињата, да брбори на бебешки. Поминаа 24 часа, добра е. Не знам како ќе се смирам јас, нозеве уште ми се тресат. Пробавме да го спуштимр креветчето на најдолно ниво, но многу е комплицирано, ќе викаме некој тоа е. Еве сега спие, во 20 мин. 20 пати се качив да ја видам. А не можам до неа да седам, ем ќе се буди, ем нема да можам ништо да фатам, барем за неа ручек да направам, за нас не е битно. Монтажно имам кај свеки, ќе си го земам вечер, најубаво е тоа.
    И така мајки, сите ќе да смее во даун расположение :(
    На сите ви посакувам брзо оздравување и лошите вести кај сите брзо да се заменат со добри. Само здрави и живи да сме.
    @irena.1 :!: Многу боли лоша дијагноза за родител, ја поминав таа работа. Ама кај мене болката е уште тука, не заврши со добро. Биди до неа, поддржувај ја, тоа им е најважно.
    @girl-miri Како така рекол па докторот? Ете толку време помина добри сте, добро и ќе завршите (fingers)
    Поздрав мајки, одам пак по скали бебе да проверам. А, да! Со мм уште бе не се разбирам, за него јас си правам црни сценарија|( А што да правам, да чекам уште еден пад ли? Не го можам и него веќе:sweat:

10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Љубовта нема да ја делиш, туку ке ја дуплираш. Нема ова дете да го сакаш помалку, туку другото ке го сакаш исто колку ова. Верувај ми, истите дилеми и стравови ги поминав.:hug:

11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Сега видов ама не можам да се редактирам. Сакав на ирена да и пуштам човече што гушка, а сум го ставила она што кара(facepalm) Така да @irena.1 :hug: Вакво требаше :)

12. azelea

azelea Популарен член

Добар ден,мене не ми е баш добар:(.
    Деновиве и јас се со некои неубави работи се занимавам,баба ми ,тетка ми и така некако ми се насобра што денес мислам дека ако некој ме чепне кај што не треба ќе прснам од плачење,е до толку ми е дојдено ;(.

@irena.1 мило ми е што сте си поминале убаво на одмор,дај Боже со мајка ти да е се во ред во иднина и да немате повеќе потреба од лекари:hug:.
    @chocolade добредојде на домашен терен,ај нареден месец ќе биде ,и онака не сакаше близнак:D:*
    @Kitten :hug:,истите мисли ми се вртат деновиве низ глава,седам од страна и ја гледам скришум и ми доашаат солзи дека порасна и незнам како би била со друго дете:).
    @jovana03 и ние сме утре на роденден кај другарка од градинка,да не сме на истиот?:D

Туку нешто друго ме мачи,веќе подолго време приметувам дека другиве деца со кои се дружи малата од градинка се многу насилни,се чудам и тоа девојчиња,а оваа мојава не знае да се одбрани само плаче,другиве бре ја туркаат,маваат оваа стои и ги гледа и ќе се расплаче.Мајкиве мува не ги лази,е отсега и јас така ако некој ја удира и она да враќа,а не мирна.Незнам дали ние дека со мм така ја воспитуваме дома да има емпатија кон сите,да не се кара,да праша дали може да земе нешто што не е нејзино,ама она е стварно многу нежна и ги сака децата и не сака на сила нешто што е нејзино да и земаат,се нервира и плаче,а мајкиве никако не реагираат.Јас стварно сум цела во прашалници,како ги воспитуваат децава? Толку мали а насилни:sweat:.
    Како постапувате вие?

Mari-Ja, Lolipop23, M&M and 11 others like this.
  13. Kitten

Kitten Форумски идол

@azelea дај бе да ги запишеме во иста градинка, што сорта ќе беа двете исти мирни и ќутливи (facepalm)
    Кога ми се жали дека некое дете ја буткало јас и' викам- бутни го и ти!:lol:

@Sunshine_1979 нека поминува побрзо :hug: Те читам дека си многу напната периодов но ќе помине. Грлото какво и' е? Не ли е за антибиотик? А наместо Аквамарис да си земете Оперил П? Мене ниедна солена водичка никогаш не ми помогнала за малата.

14. zuto

zuto Форумски идол

@Mari* душо ќе се снајдеш. Супер што имаш помош барем на почеток. И тоа е важно додека си фатиш малку ред. Не се плаши, мајчинскиот инстинкт ќе го реши секој страв и секоја ситуација. Не велам дека е лесно, не е воопшто, ама ќе се навикнеш. Еве јас сега не можам да се сетам како беше со едно.

@Kitten и јас така мислев на почеток. Зар може нешто друго да се сака колку ова суштество. Прво дете, сета љубов и внимание насочени кон него...ама ете можело. Кога немав деца си мислев дека подеднакво ќе ги сакам моите деца колку и да се, а кога го родив првото почнав да се сомневам во тоа. Мислев дека сум себична. Сега кога имам две деца знам колку ги сакам и не можам да ги делам никако (тука малку со мм сме поразлични, за жал).

@girl-miri не се секирај, се ќе биде во ред.

15. azelea

azelea Популарен член

Па затоа им одговара дружбата, иста сорта се и двете :lol:

snegulkata, Sunshine_1979 and Kitten like this.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

темава си реков некој период нема да ја отворам затоа што во последно време читам лоши работи.Човек и да не се сака па знае да му влијае.Денес ај реков ке ѕирна кога пак болести кај дечиња,родители,лоши расположение.Посакувам побрзо оздравување пред се на најмалите.Мм често вика така растеле децата :)

@irena.1 специјално за тебе влегов да напишам.Претпоставувам со што се бори мајка ти.Па да ти дадам еден совет од се срце бидејки јас истото го поминав.Немој да се плашиш отворено да зборуваш со неа.Јас дозволив стравот да ме парализира.Мајка ми кратко боледуваше (месец и пол) ама јас ни еднаш не водев искрен разговор со неа тој период.Кажи речи само немо ја гледам и ќутев.Кога се освестив дека грешам,и дека она можеби сакаше да се изнаплака пред мене касно беше,неа веќе ја немаше.До ден денес се прекорувам што останав недокажана.Поскаувам кај вас да биде поинаку,да се радувате уште мн години една на друга :hug:

малце офф отидов извинете

Dust, Mari-Ja, mal.ecka and 23 others like this.
  17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мене нешто стварно не ми е јасно. Пред да одиме преска на лекар се јавив во систина а и во Ремедика за кс дали може дека касно и на крај во амбуланта. секаде ми велат вироза сите се болни секаде е полно. Моето дете втор пат за две недели успеа да се разболи. велат сега вироза. Она што не ми е јасно е-ако скоро секое е болно како бе градинките се полни!? поред три градинки поминав денес и е фул.

18. chocolade

chocolade Популарен член

@Kitten и мене ми е секогаш страв од непознато, но ова не е веќе толку непознато како со првото. Горе доле ги знам обврските, грчевите, неспиените ноќи итн.. Имам трауми од тој период..
    А тебе женска алал да ти е како можеш да издржиш до петок во неизвесност :) За друго не се секирај се ке се среди. Само здравје да се има..
    @azelea добро ве најдов комшике :). Близнак не сакав, рак па ич :^) :D
    Иначе за воспитување на малата ке кажам дека исто што си пишала така и јас ја учам. До пред некој месец сите ја тепаа, и зимаа играчки. Она само гледаше не вракаше но не ни плачеше. Но пред 1-2 месеци почна и она да удира деца, да ги бутка и да зима играчки од раце. Значи истото што и го правеа сега она го прави. ми беше жал многу кога ја тепаа, но сега па не ми се допага она што бутка. И зборам цело време дека не е убаво но за сега резултат нема... Ете не ја воспитувам јас да биде агресивна, напротив но не секпгаш учат работи од дома. А тоа не можеме да го спречиме за жал..
    Иначе, кога ке пиеме кафе :D?

Mari-Ja, azelea, eli25 and 2 others like this.
  19. M&M

M&M Форумски идол

По тоа се гледа дека има многу деца. Јас во фармахем бев исто гужва имаше многу.

Инаку кај помали деца не е само како ги воспитуваат. Јас на малово секогаш му викам дека не е убаво да удира да бутка ама ете кога се наоѓа помеѓу мали деца, колку неа или помали, ако осети дека премногу и се доближуваат или сакаат да и земат нешто реагира. Прво почнува да вика, бегај дадичка/батко а знае и да замавне со раче а ако ја закачаат или удираат боагми спремна и да тепа гризе... Само што јас не ја оставам така одма реагирам, некогаш се повлекува некогаш не зависи од другото дете или како е расположена. Кај мојава го има и моментот поголем брат и борба за превласт :) како го мава, кубе него мајко моја, ама пак он намерно ја закача интересна му е.

Last edited: Sep 20, 2017
    Mari-Ja, snegulkata, azelea and 6 others like this.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Мојов еден ден се заигра и одма почнал да им зима играчки на другите бебиња. Не ме чуди, дома што да фатам одма сака да го има во рака. Сега за сега не можам ништо да сменам, многу е мал, едвај на НЕ се сепнува, се друго или не ме разбира уште или канта тропа работава..

azelea likes this.