Јас го чувам дома сама, без големо влијание на бабите, и тврдам дека карактерот на детето е најголем фактор за однесувањето. Мојот не е насилен со други деца, не мава, знае и да погали ама со нас дома љубов не искажува како што јас би сакала, на пример. Јас го гушкам, го бакнувам, поточно пробувам, а тој едноставно не е таков тип. Погруб е кон мене и општо кон сите, не е маза, а јас со него би била спротивно да можам. За јадењето исто сама одлучувам и никој не се меша и за тоа тврдам дека зависи од детето. Дури беше мал го лажев и го ранев по мое со се што треба, сега уста не отвара за одредени работи и крај. Гладен ќе седи цел ден и нема да попушти. Исто е и за облекување, преслекување, се ни е со мака и молење. Ептен ми е инаетчивче. Ама и многу интересен лутач е, легнува на под, намуртен во погледот, некогаш и гризи од тепихот од лутина. Пред зграда со децата на негова возраст, иако сите мајки се во ред, ги гледам дечињава дека секое си тера по свое. Има едно машко понасилно, на возраст од моето, знае и да удри, а гарантирам дека не го учат така. И во градинка оди, мајка му е наставник, и пред нас го кара, ќе го плесне и по газе, ама по кратко пак си е ист. Две девојчиња пак, исто на слична возраст, многу се мирни, делат играчки, галат, гушкаат. Едното оди во градинка, другото не. Така што останувам на тоа дека иако зависи воспитувањето и таа социјализација со деца до негде, сепак карактерот е најбитен особено ко ќе се малку поголемки.
Како да го натерам да јаде едноставно веќе немам живци цел ден му нудам а тој ме мава со рачето и не сакаа! Уф а за цицка е прв. Период ли е што ли е ми иде да го одбијам ама од внатре ми иде да го дојам до 2 год.(немам срце тоа да му го направам знам). Плачам и ме боли а воедно се прашувам каде е моето старо бебе кое пред њдна недела се си јадеше без проблем.
Ista pesna i kaj nas! Dete protestirase veke podolg period so jadenje, samo cicanjeto mu bese spas. Ne se znaese ni rucek ni vecera. I omilenata hrana ne sakase da ja pomirisa. Rekov ke go odbijam, (od nekolku pricini) i eve nedela dena ne cicame. Odma posle toa dete se razjade, pocna da spie normalno. Inaku cela vecer i dvajcata razbudeni, utroto nervozni deka nespieni, i na seto toa da ne ti jade.... ee zivci iskinav! Sega e polesno So lesno i kaj vas.
Ох, се надевам подобри сте....ние со лесно минавме и мене ме фати. Снегулка не го кажав зборот багабонт во лоша смисла (како да е нешто лошо)...да не се разбериме погрешно...туку исто како што викате ова моево е ѕверче. Јас така си ги викам потемпераментните деца..види го мало багабонтче, ако се повеќе..индијанчиња. Не зборував за воспитување туку за темперамент. Инаку иако мојата е мирничка што се однесува до воспитување не ја учам да мава кога некој мава на неа...туку на двете им кажувам дека не е убаво да се удира. Кога ја гледам како составува коцки и не ги достегнува убаво се смеам... стегни ќерко не е јајце да се скрши....фала богу не го учам детето да крши....многу е нежна. Да ве поздравам оти толку ми е времето ...не стигнав да ве дочитам.
Неможам да го одбијам саама си ветив до 2 год ќе хо дојам по секоја цена. За спиење си спие да не го подрчам ама не сака да јаде ич дали заби го мачат не знам веќе стварно.
Сфаќамкако ти е. Ги поминав тие нервози. Нема што не пробав, плачевме на секој обид и јас и таа. Трауми си направив. Плачев и фрлав каши. Викав по неа, еднаш реков и зошто те родив бе Во тие моменти беше страшно, ужасно се осеќав. Се јавив кај педијатарот ми рече не ја нуди со сила и не ја залажувај за да јаде. И да пробам да и давам покасно од предвиденото време, откако претходно ќе се изнаиграме. Еве, да не се подречам, една недела скоро, се подобрува ситуацијата.Порано се знаеше точно саат кога јаде, сега прво играме, чекам 3-4 саати меѓу оброк и послр и давам. Колку ќе касне толку. Само не давај со сила. И издржи, претешко е знам.
не знам колку месеци е бебето ама велат дека најчесто одбиваат храна кога ќе откријат некоја нова димензија-како проодување ...
Добар ден. Тежок денов некако, не можеме да се прилагодиме на променава на времево. Малава само надвор сака, има енергија неискористена, ненаспани... Прееска дури и викнав малку, она ненаучена, ме гледа зачудено, па ме избацува и изгушка. Не можам некогаш колку и да се трудам пак ќе ми избега тонот. Ама луѓе сме, па си викам бидна, ајде понатаму ќе гледам да не му викам на детето чисто од мои фрустрации. Се мислам каде да ја носам кога ќе стане, малку да протрчка... Зима, бљак.
И мојава подолг период ништо не јаде,освен овошје ништо друго не сака во уста да стави Некогаш перек малце и тоа е тоа,а трае веќе месец дена ова И јас сум загрижена и се надевам побрзо ке помине овој период
Хелоу еврибади Ме нема деновиве, не знам што да пишам. Не бев мрдната од дома една недела и јас самата не знам како издржав дома толку време. Ама дека ладно беше и не ми се мрдаше ич. Денес бевме до на кафе, ја дотерав ќере (помодерна од мене беше ) ќе ставам во темана сличе покасно. Ама на времево ништо не му се знае, де топло де ладно. Па од таму дома кај моите, една недела не бев дојдена, малава кога ја виде баба ѝ збесна буквално, ептен и се израдува. Гледам лош период кај сите а? И кај мене е слично. Синоќа мм до толку ме изнервира, што почнав сама со ќере да си прам муабет. И реков "и ти ќе се мажиш и вака ќе слугуваш некому, ич не мажи се, мајка ќе те сака секаква " и слично.. Нормално во нервоза беше. На сите ви посакувам побрзо да минат проблемите, настинките, и све остало. Одам да го допијам кафето. Убава вечер
Мојот е 14 месеци инат тежок по татко му,@BirMelek преска кога му подвикнав тој се расплача по него и јас а на крајот и мајка ми беше тука до нас и почна таа да плаче е тоа ме највеќе здоболе. @LiliBoz оди веќе 3 месеци не е тоа ново што откри е за рака да те води до влезот. @Mari* претешко е скоро секој месец имаме такви фази ама ова полудува веќе.
Досадно многу Лето се шеташе, сега што ке се прави? Вчера вечер во 20.30 заспав со детево, а може и пред нејзе сум заспала Денес пак ке си легнеме заедно изгледа
Па и ние 16 месеци сме и еве веќе подолго се бориме со не јадење Се тешам заби дека се,вчера видов 3 нови има добиено
Досадна и напорна неделава, утре саботно ме чека и семинар Вечерва морам да ја оставам на спиење кај баба и дедо зашто и двајцата мора да излеземе рано сабајле. Веќе ми се спие ми се плаче, а она е турбо, пее Хепи брдеј на цел глас! Незнам од каде таа енергија. Го направив тестот...Позитивен е!
Koga veke spomnavte doenje...Pred da ostanam bremena seedno mi bese dali ke dojam ili ne,Ama posle poroduvanje i site komplikacii okolu doenjeto(nesto me terase da ne se otkazam i prebacam celosno na AD),sega sum sigurna deka ke dojam do godina ipol pa mozda i poveke. A kako mi se skrsi srceto denes Odime na pedijatar na sistematski,bebevo samo 100gr naprednalo.Doktorov lom me napravi,sum gresela zasto celo vrwme grada vadam da cica.Aman!! Ma ic ne sum zadovolna od pedijatarov a go bie reputacija megu najdobrite. I baska koa vleze ne ni rece dobar den.... Utre majstor ni doaga merki da zima plakar za u decja ke pravam.Konecno da gi sredime alistencata Toa odsabajle,pa za rucek mislam pica i posle nekade na kafe da sednam. E a da vi se pofalam i za sminkive sto si gi nabaviv.Prezadovolna! Isposkokav od edna na druga tema ama taka se izrazuvam jas,sto ke mi padne pevo na um isuvam Pozdrav majki kralici,majki lavici
@Kitten честитки, со лесно и убаво За доење не коментирам, веќе отрпнав од муабети сега на малиот му зборуваат дека е голем, кај мене нема ефект Јас би го одбила искрено, уште месец-два максимум, ама тешко оди навистина.
аман од луѓево нека си гледаат своја работа. Не се нервирај ич и терај си ти како што си планираш и тебе како ти одговара.
@Kitten со лесно Периодов е изгледа таков, и мојот не јаде ништо...2-3 залчиња и толку...Дали се заби или нешто друго не знам На мисла сум и јас да го одбивам веќе, прво да ја прими ммр, па ќе биде...Само сама не знам како ќе успеам, ќе има плачки знам Имајте убава вечер
На нас денес ни стигнала покана за Ммр вајда е таа сега на 3ти треба да ја ставиме но ќе ја одложам бидејќи сме настинати а кога ќе ја примиме не знам. @Kitten со лесно.
Требаше уште на 27.06 да ја прими, ама не отидовме тогаш, па ни дојде покана и отидовме да кажеме дека ќе ја прими есенва... Чекам да залади уште малку, да минат вирусиве и ќе го носам