Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Не е сеуште, мислам од 1ви Октомври. Ако знае некој поупатен нека пише. Баш би вршела работа денската евтина струја бар правење ручек :)

@azelea фала мила за позитивата :hug:

На snegulkata, flower30, elcezelce и 4 други им се допаѓа ова.
  2. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.274
    Допаѓања:
    67.881
    Темава не е 40ката, нема тука такво наметнување теми, немало, а нема ни да има, ниту пак темава ќе стане чет муабети. Беше отворена за постови од секојдневие, не за постови по една-две реченици, туку да си споделиме маки и радости. За се друго што не интересира има посебни теми во категоријата семејство. Затоа ве замолувам да си продолжи така темава. :)

На kallias, TheSecret, iloveyou29 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Добар ден срцки мои,
    два дена ме немаше, иако прошла баба с колачима за темата, не ме држи срце и морам да се доискажам ... и после толку, ветувам:D:D:D
    Еве еден искрен, од душа пост па вие како сакате:Во брак сум 14 години! Пред брак со мм го имавме најубавиот и најчестиот секс ммм:inlove::inlove::inlove: лепота, опуштање до даска. Потоа дојде првото бебе, плачливо, лошка - плачење 25 од 24 часа во денот, немавме време ни за с од секс, ептен ретко - еднаш во 2-3 недели! Тогаш ни дојде и свеки на испомош а во стан од 40 м2, да прднеш се слуша а не па нешто навечер да правиш, ептен изгубив волја и се разретчија и тие 2-3 пати месечно!
    Потпорасна детево и јас се разболев - лупус, тироида, тромбофлебит, па дојде втората проблематична бременост која моравме присилно да ја прекинеме во 25 недела, и ете ти депресија, плачење, пропаѓање во сопствената болка, верувајте долго време ни на мм ни на мене не ни беше до секс, сако се гушкавме по цела ноќ двајцата полузаспани и тоа траеше... По две години пак друга промашена бременост и пак солзи болка и период без интимности.
    Се прибравме но девојчето ни порасна но никако не сакаше да спие зад затворени врати, често знаеше ноќно време да си стане за тоалет и имав чувство дека иако ни е призатворена вратата од спална, дека може во секој момент да не начека, па ете ти пак блокада и уште еден изговор од моја страна!
    Откако дојде второто бебе, се наоѓаме на месец барем еднаш да се „подружиме“ но ете јас уживам само кога сме сами дома, да нема никој и да сум одморена... а идеални услови ретко! Мм вика дека штом веќе не ми треба за приплод ептен сум го запоставувала (facepalm)(facepalm)
    Околу нервозата и депресијата, жалам што морам да признаам но завршив на антидепресивна терапија, ваква ни јас неможам да си се поднесувам ниту сум добра за семејството. Автоимуните заболувања што ги имам, за жал се хранат од стресот и нервозата - деновиве добив полоши резултати, па морав да се согласам на неколку месечна терапија!
    И уште нешто, сексот може да го подобри бракот но не и да го одржи ако нема љубов и почитување, за жал сведок сум на блиски пријатели кај кои жената беше на став како оној од сликатата на цветче „исцеди го наутро па цел ден да биде мирен“ се онодуваа минимум 2 пати дневно, направија три деца и сега се оставија оти му откри тригодишна врска и вонбрачно дете со колешка на работа... ете за жал сексот не им го одржа бракот:envy:

Инаку, свеки ми а пак на испомош, ќе се чуваат со беба додека не престане кашлањето па здравје, пак да пробаме во градинка!
    Со тинејџерката пак, други проблеми, забележувам дека годинава ич не и се учи, само изговори наоѓа да остави книгите а јас толку ме окупира другата палавка што некако немам можност многу да ја држам под контрола!
    Ете, толку од мене, морам да работам, да ја заработам дневницата ;)

редактирам: @RainBow не го видов твојот пост, веројатно излегол додека пишував па не ми се појави, ако сметаш дека не треба да стои постов, слободно редактирај го или избриши го! Сори за непочитувањето на препораката

На НаталиЛили, 24.07, Lolipop23 и 32 други им се допаѓа ова.
  4. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    34.331
    Добро утро денес сите дома можам да кажам дека денес цел ден ќе бидам по слободна и ќе можам по да си посветам време сама на себе за депилирање сум,чупање и кратење коса а што ќе се заврши денес ќе видиме.
    Еве го синко уште со петлите буден и почна со негово пребарување по фиоките незнам што не направив да го одучам ама ете инат не сака и не сака. За ефтина струја никогаш не сме следеле секогаш кога имаме потреба од машина пуштање пеглање или било што работа си вршиме во било кое време.

На НаталиЛили, Mari*, alisijad и 14 други им се допаѓа ова.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Добро утро мајки :rain: тмурно утро. Ни почна утрото со јаболче и банана, си побара сам, да не го заречам ама обожава овошје. Сте зборувале за калинки, лани ми беше мал, ама сега пак ми е страв некако. А сакам да му дадам, ама најверојатно сокче ќе цедам. Грозје сечкам на пола, ама се лути сака цело зрно. :rofl:

Инаку јас се заразив со кактуси и сукуленти, гледам слики цело време, планирам што наредно да си набавам :D За роденден добив и од свеки и од мајка ми, поточно сама си одбрав, исто и од мм. Се мислам дека најдов нешто за да ги тргнам негативните мисли, нешто што ме расположува, ќе видам до кога ќе трае љубовта, со оглед на тоа што не сум одгледувала и сакала цвеќе порано.

За ефтина струја внимавам колку што можам, за готвење не, ама машини пуштам после 22, секако до доцна седам.

Убав ден :f:

На НаталиЛили, Lolipop23, Mari* и 17 други им се допаѓа ова.
  6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.211
    Допаѓања:
    124.911
    Добро утро, добар ден:) Денес не вртам филџан @BirMelek никој не гледаше:( Шала настрана, не ми текнало да свртам филџан од средно. Ми дојде интересно вчера. Дури му ги најдов од дм непропустливите подлоги за пресоблакање на синко , неколку пати измочка на гарнитурата, еве сега лежам и осеќам мирис. Чистев со сјај и сунѓер ама џабе. Совет? Сабајле му пуштив Моцарт и многу беше смешен, ем успан ќе дремне 5 мин па ќе стане и така лежевме скоро 2 часа. После му правев пак фотосесија :). @Igle малово оддамна ми плаче со солзи. Душа е , па и како се шупи со устето кога се лути ем ми е смешно ем срце ме боли :) Ручек ќе нарачам , планирам машина да пуштам немавме вода од синоќа. Нема евтина -денска уште ко шо разбрав.Секако не сум внимавала никогаш :(

На НаталиЛили, Lolipop23, Mari* и 15 други им се допаѓа ова.
  7. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Добар ден :)Ние денес малце покасно станавме со бебе ,затоа што во 3ипол се разбуди синко наспан си гуга се смее мислиш 12 на пладне е ...па ајде во дневна се пресоблековме цицавме се погушкавме еден саат па си заспа .Станавме во 7ипол да го испратиме тато на работа и да мучеститаме денес му е роденден полни 29 да ни е жив и здрав :) Иначе мене денес повеќе ме боли зглобов дури и ми отекол малку ,ќе морам да појдам на лекар изгледа :( нема да можам ништо да му спремам на маж ми за роденден ,ај ќе ја замолам свекрвата да ми помогне ,битно му порачавме торта да го изненадиме па за друго ќе се снајдеме .
    Времево убива никогаш не студело волку и не било вака тмурно овој период од годинава ,ни се поремети климата дефинитивно од +40ц за две недели 15ц и после настинки,вируси ќе има ма жива болест е оваа преголема температурна разлика .
    Наздравје кафе на сите и убав ден :)

На НаталиЛили, M&M, Mari* и 14 други им се допаѓа ова.
  8. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.886
    @Sunshine_1979 staviv Like za poddrska. Bogami mnogu si pominala. Ama ete, pisuvas "se guskame so mm vo tishinata...". Se dodeka go ima toa, jas mislam dobro e. Te guskam :hug::hug:

Denes od koga sum stanata odam celo vreme. Mashina pustiv, pruziv alista, pravosmukalka, rucek za malata.... Iako se umoruvam, ne mi smeta toa.Mi smeta koga nesto ne mi e dobro pa togas ne mozam da mrdnam. Malata zaspa sega, za 5 minuti:)
    Denes sum na kontrola, posle kiretazata. Da se nadevam deka se e dobro, pa da go zatvorime i toa loso delce od nasiot zivot.
    Citajki ve za temata odnesuvanje so mazite i seks, sfativ(iako go znaev toa) deka moram da porabotam na toj del, ovie 2dena vnimavam i kako se odnesuvam, gledam da ne se karam i se guskame. E sega i mm znae da me nervira, vcera mu vikam cuvaj ja malata da ne ide nakaj kujna da ne se izgori na sporetot. On si gleda serija ko "tele vo sharena vrata" :D:D:D
    I normalno,malata za 2sek.vo kujna. Epa me iznervira i viknav :wasntme::?:
    Se karame cesto, golemi inaetcii sme i dvajcata, ama pa i mnogu se sakame:inlove:
    Ajde ubav den, odam da jadam :pizza:

На НаталиЛили, Lolipop23, kelebeim*** и 21 други им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.114
    Добар ден мајки.
    Пладне, малку почивка од понапорниот дел од денот, предпладнето.
    Мажот ми сабајле отвори очите и одма во питата паметот му отиде.

И после речи не помагале со идеи за што да се зготви ]:).
    Пред некој ден направив, ја бендисал ептен изгледа, па денес пак. Само немој и утре да бара оти наглува ќе се напраам(lalala).
    Малото заспа, големава лумпува во детска. Од каде му е енергијата на ова дете. Кашла буфта ... се лечиме со инхалации, обични со физиолошки раствор, бидејќи појако не ни даваат, и два пати прошетка до шумата.
    И мене ме гребе грло, ме боли, поокашлувам (facepalm). Ставив во експресниот копанчиња со зеленчук, па очаен обид големава да апне од супата, не само мевцето да го лапка.
    Пак треба да пазаруваме... не ми се верува. Ќе му се стемни на мм пред очи кога ќе чуе, време губење било. Последното јаболкце и праска ги сварив утринава за малото, делот за овошје во фрижидерот е целосно празен. Мило ми е што се е испразнето, односно изедено, ама пазарување со две мали деца станува хорор и за мене, што сум најголем фан на истото.
    :hug: Зa поддршка на @Sunshine_1979 @flower30 и сите останати кои минуваат низ потешка фаза.
    Не сте сами, не го заборавајте тоа.
    Имаме мали ангелчиња покрај себе и партнери со кои многу сме поминале. Прегратки, разговор, трпеливост...и да шкрипи некогаш, се ќе се среди.

На НаталиЛили, 24.07, Mari-Ja и 24 други им се допаѓа ова.
  10. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Денес бевме да правиме крвна слика на синко.
    Душа мајкина многу е храбар, не пушти ни една солза. Дали дека проверуваме често па се има навикнато незнам.
    А мм подобро ќе беше да не доаѓаше, малку фалеше да се изпружи на земја, сестрата го остави син ми и му вика на мм ,,тато добро си,, стана бордо (facepalm)
    и така на тетката и беше страв да не треба да го свестува таткото :D

Направивме еден круг и низ маркет, тато го смиривме и го испративме на работа.
    Сега на ред е успивање.:)

На НаталиЛили, Mari-Ja, Lolipop23 и 14 други им се допаѓа ова.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.886
    Fala ti Dani, taka e, tie mali dusicki zavisat od nas. I kolku i da zvuci ko klishe, koga te gusne, ke te bakne i ke napravi nesto interesno-sfakas deka se okolu e nebitno. Najbitno e familijata da e ziva i zdrava i zaedno
    Citam deka malata ne prima nisto za kaslanjeto pa ako sakas napraj i edno sirupce domasno :
    1 glava kromid(izvadeni samo gornite tenki lushpi)izmiena i isecena na pola, 1 jabolko izmieno i iseceno na pola, 4-5 orevcinja na koi od gornata strana so noze se pravi dupce, 250gr.seker(ama moze pomalku) da se vari vo 1 litar voda. Gotovo e koga ke dojde do pola litar ili pomalku od pola. Go ostavas da se izladi i preceduvas. Mozes mesto seker na kraj da dodades med i po zelba koga e izladeno dodavas limon. Go sobiras vo stakleno shishe i se pie po 1-2 lazici na sabajle i navecer

p. s. Sirupot moze i bez orevi i med, ako nemas dadeno na malata

На M&M, Mari*, Lorins и 5 други им се допаѓа ова.
  12. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.714
    Добар ден

Време тмурно, и дува, ама го извадив малиот на прошетка малку, збесна дома...Ние веќе една недела палиме оган, ладно е внатре...За утре и задутре бевме во план ајвар да правиме, ама ќе видиме што ќе биде со времево...
    Инаку пак добивме покана за ММР, изгледа се исплашија од морбилите и сега ќе напнуваат... (facepalm)
    Ќе видам како ќе е од понеделник и ќе го носам :worried:
    Убав ден

На НаталиЛили, Mari*, Lorins и 8 други им се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.114
    Во моментов и ние се соочуваме со еден огромен предизвик.
    Голем број испитувања и прегледи се пред нас, за најмилото....
    Иако сопругот за краток момент се предаде, посумља во себе и во тоа дали е добар родител, што би кад би. Во ниту еден момент не заборавив дека поддршката е најважна. Поделена среќа е поголема среќа, поделена тага и болка е помала тага и болка.
    Што и да носи бракот, родителството, заедно сме во него и треба, море мора, заеднички да го надминеме. Не секој сам во својата соба или ќоше од брачниот кревет да пати.
    А ние сме мајки, појаки сме од што мислиме.
    Ни за момент не треба да не напушти позитивноста и енергијата да се бориме за нашите деца и напата фамилија. А доколку се случи тоа, се почуствуваме дека сме треснале на земја, сеедно дали тивко и нечујно и или гласно, ќе се исплачеме, соземеме и глава горе.
    Новиот ден ќе донесе нови сили. Утре ќе ниде подобро, другата недела уште повеќе... а во еден далечен ден сите овие битки ќе бидат одамна заборавени бидејќи ќе бидат надминати. Но тешко само од себе нешто да сме промени. Ние сме онаа движечка сила за промените во нашиот живот.

На Kaetana, НаталиЛили, LaDyDoLl и 23 други им се допаѓа ова.
  14. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Добро утро мајки. Денов тмурен, но и да не беше, јас уште тмурна си сум :( беба заспа, да дремне колку доручек да и направам. После играме, едно 3 саати и после е главното спиење од околу 2 саати. Ова ако е се по протокол. Вчера на пример таман кога сакав да ја заспијам, дојде мм да сме прошетале, имаше сонце околу 3 саатот. Ај излеговме, таа заспа во количка ние шетнавме. Ама се доуморив. Не шетам веќе. Кога ќе спие дома барем седнувам малку, вака вчера пешачев во парк, не можам да седнам да не се разбуди таа и нозеве после тапан. Вечерта немаше никакво влијание тоа што не беше многу спана, пак ровареше без престан до 11 и пак на крај во раце ја заспав, никако сама да заспие|(
    Еве ги нозеве денес ми страдаат од вчера.
    Инаку, оваа тема јас баш така ја имав сфатено, секојдневни дискусии за проблеми баш од секојдневието наше, како мајки, сопруги и жени. Тема спонтано се наметнуваше и секој си даваше мислење, како кафе муабет само во мајчинско катче. Не знам зошто да не си дискутираме на теми.Со секое прашање фактички се наметнува тема за дискусија, како да прашуваме и да се жалиме ако не така? Ако така гледаме за се има конкретна тема, која е смислата на оваа тогаш?
    @SophiaBella Добре дојде. Откако беба се роди, многу роднини веќе не контактираат со мене на ист начин, баш поради мојата претерано заштитничка природа. Не давав допири и бакнување на раце, а тие прво таму одеа и така настанаа замерките:x Може грешев, не знам, ама барем најблиските не треба да се лутат.
    @eli25 Го погледнав јас твојот филџан, ама не знаев каде да си пишиме, ела си ти после во пп, еве јас сега сварив кафе, па ќе си гледаме. Вчера јас завршив работа со @jovana03 :D
    @danichap :hug: Ме погоди со неколку реченици од последниот твој пост.
    Сега гледам со добро утро сум почнала(facepalm) Да не објаснувам, знаете како иде пишувањето мајчински постови:D

На НаталиЛили, Lolipop23, mal.ecka и 15 други им се допаѓа ова.
  15. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Добар ден мајки.
    Го допивам утринското кафе :envy: Беба цело време откако стана ништо не и се погодуваше.
    Битно се наспавме, до 11 ипол :$ спанка е ( на мајка и)
    Времево...како се истури сега од врнење. А таман си реков кога ќе дојде мм од работа да не однесе до кај моите :( не сум ги видела една недела.

За муабетот за ефтина струја јас не гледам, пуштам машина преку ден, ретко на вечер, бојлерот е денски уклучен, и да штедиме пак доаѓа струја 3000 денари, така да џабе штедењето.
    Не сум шпараџија ич :shake:
    За гледањето по лп :D 100 денари 5 минути :D

Друго не знам што да пишам, не сум расположена денес, дали од времево е или нешто друго не знам.
    Имајте убаво попладне сите :hug:

На Lolipop23, Mari*, snegulkata и 6 други им се допаѓа ова.
  16. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.926
    Допаѓања:
    142.886
    @jovana03 a nesto promocija ili popust za feminkive nema? :D:D
    @SophiaBella dobredojde. I jas se nerviram koga ja shlapaat taka nasekade ili posledno - ona dava prste a svekor mi pravo vo usta(facepalm)
    Ama ne znam sto da kazam...
    prethodno i ja izliza lazickata sto jadese i mm mu rece - se naluti!!! (facepalm):puke:(facepalm)

На M&M, snegulkata, kristina.k и 2 други им се допаѓа ова.
  17. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Ауу боже боже, само да видам такво нешто да направат, нема да премолчам, па нека се лутат колку им душа сака. Страшно :x
    @BirMelek мислам дека не е претерано, барем дури е толку мало бебето. Каков имунитет има бебе од неполн месец? Страшно, јас си го немам бацено детето, како да дозволам други да го шлакаат? Па секогаш во нивно присуство сум напната, мислам дека ме имаат и сетено. Чекам мм да си го реши проблемот од неговата страна, со моите јас веќе се имам разбрано на темата.

На Monella, flower30, snegulkata и 2 други им се допаѓа ова.
  18. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.338
    Да го споделам само

Драги мои, едно мало потсетување, во тек е постапка за собирање на потписи со цел пред Собранието на Р.М да се предложи промена на Законот за работни односи за да се продолжи породилното отсуство од досегашните 9 на 18 месеци.
    Ценам дека ваквата промена на законот е од големо значење за општеството како целина и затоа Ве замолувам, сите сегашни и идни родители, да издвоите малку од Вашето слободно време и да го дадете Вашиот потпис. Не верувам дека има нешто повеќе важно од Вашите/нашите деца.
    Посетете ги општинските канцеларии на ДИК (државна изборна комисија) во нивното работно време од 08:00 - 16:00 или 08:30-16:30
    ...немој после:
    -„трбаше“,
    - „не знаевме“

На НаталиЛили, 24.07, Lolipop23 и 8 други им се допаѓа ова.
  19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    untitled112155.png
    Убав ден мајкички :l:

На kelebeim***, Monella, zalosna и 10 други им се допаѓа ова.
  20. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    @flower30 има има како не :D зависно за што сакаш да ти гатам, секс, љубов, проблеми, семејство, деца :rofl:
    :!: и нема лутиш за шлакање мали бебиња. и јас едно време на сите им забранив да ја фаќаат со раце да ја бацуваат. Кој и дали се налутил баш ми е гајле. Па ако ние не си кажеме за децата наши, тогаш кој?
    @SophiaBella и мм ми викаше па како да им кажам незгодно ми е. Од тогаш свекор ми ги предупредуваше сите ;) Ако не скака тој, тогаш ти делувај, кај мене нема срам не срам, и на мои и на негови предупредувам.

На flower30, SophiaBella, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.