Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. augustd

augustd Популарен член

Море во моментов ич умот не ми работи, го штедам за утре, а ми се спие, само кревет гледам пред мене. Која иронија, дете те дрибла за спиење, а ти лежиш на спална, очи ти паѓаат за спиење, ама нема... А утре треба да станам многу рано, да доработам нешто. Од умор, дома немам време на ништо да мислам. Цело попладне сум на под со мазава, кичма ми се распаѓа, ме боли и додека лежам. Па и викенд не видов, ни едно кафе не се напив во град, минус ќе ми стават. :D

LanaDelR, jovana03, danichap and 19 others like this.
  2. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Зависи на што мислиш конкретно, ама веројатно е нешто на кое повеќето мислиме :)

Дебов каков таков помона, бевме до кај моите на ручек, а на свеки ајварпт не го пробав иако сме во исто двор. Не се потепа да даде кога стигнавме :lol:
    Чекам детево да легне, да легнам и јас две вечери не сум спиена како што треба па сум како воз да ме прегазил

Ноќ!

LanaDelR, flower30, augustd and 9 others like this.
  3. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Јас денов во во кујна го поминав.
    Три пати спремање за бебе, доручек и ручек за нас, еден брзински десерт и на крај и гости пречекав. :whew:
    Крај на месец е, не викнаа да излеземе, ама мм реши дека подобро е да ги поканиме кај нас и јас да направам пастрамајлии. 8-| УФФФ!

Туку од утре сум 3та, така да автоматски и утре цел ден ми е слободен. Од вторник ќе биде што ќе биде. :?:
    Неделава мора да го запишеме синко во градинка, па кога го викнат тогаш. Се надевам нема да мора да бараме врски за да го примаат.
    Јас морам да купам кола. Мм многу рано оди на работа, заработува од 6, нема да може да го носи. Што значи ново кредитче на повидок. :doh: Се вртиме во круг.

Поздрав мами, слатки сништа! :yawn:

Monella, LanaDelR, flower30 and 20 others like this.
  4. Seline

Seline Истакнат член

Здраво мајки!
    Викенд како викенд, кај нас продолжен, ама без посебни случувања, едноставно решивме да се врткаме повеќе во домот и да досредиме некои работи кои ни беа останати од селењето. Освен до маркет и прошетки со бебе во блиските паркови за деца не отидовме никаде.
    Така со сопругот кога бебе ќе заспие користиме и пакуваме некои непотребни работи, па потоа тој носи се во визбата, ми се расчисти малце станот, ама ми фалат плакари. Како прво ми фали плакар за бебе, пола од мојот го има зафатено со работите кои се на закачалка, а има плус два огромни фиокари со нејзини ствари само. Да не спомнувам колку работи се веќе спакувани кои се мали.
    За чистење сум си така фрик да кажам, кога бев дете па и поголема во недела строго останував дома за да помагам на мајка ми да исчистиме иако друго ништо не ме замараше да работам, ама тоа се знаеше ни беше како ритуал.
    До скоро 9 месец бременост можев се да работам речиси па така бев ok, но откога не бев способна пред породувањето па и после со мало бебе без ничија помош добивав напади на плачење од хормоните дека не ми е доволно чисто и дека не ми е се наредено под конец како треба.
    Сега веќе кренав раце, чистам на рати, кога стасам и ако не стасам не се притресувам ко порано оти сватив дека немам помош, сама неможам и со нервози нема да се исчисти сигурно, плус си имам бебе за гледање...Доволно е чисто а сепак владее мал хаос со кој се учам да живеам.
    Е сега успевам сеуште плакарот да го наредам по бои, незнам така ми е по прегледно некако, знам не сум арна:lol:
    Незнам што е работа со Фемина од синоќа пробувам да го пуштам постот и не сака, па ако сум го пуштила едно сто пати извинете.
    Бебе рано ги пушти сирените ќе биде напорен ден.

tina-63, Monella, kristina.k and 13 others like this.
  5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Здраво мами. Помина викенд, кај нас во чистење и шетање деца. Станата сум од 6, всушност не сум ни асално легната. Оваа нок малото ја преспа, но големиот не спиеше. Не знам што му беше. Лежи на мене, смирен, а не заспива. Заспа во 5 сабајле. Со мм се сменивме на пола нок. Ајде чистевме носе да не му смета, тт мерев неколку пати. Сега спие како топ. Утрово не го пуштив во градинка. Што значи ке биде весело со двајцата сама цел ден. Страв ми беше да го пуштам, да видам каков ке биде кога ке стане. Инаку вчера го носевме во зоолошка прв пат. Се мислам ради тоа искуство да не му се поремети спиењето. Но таму не покажа ништо, напротив си беше весел, трчаше, гледаше животни, покажуваше кое како прави. Стварно незнам што да мислам.
    Инаку моите родители вчера славеа 40 години брак. Колку е тоа многу, нели. :inlove: па бевме и до кај нив на ручек.
    Вие што имате дечиња на мала возрасна разлика ви успева ли сами да ги шетате надвор. Мене сеуште не и многу се нервирам, еве денес ке се мрднеме дома, ама стварно не можам. Малото во главно седи во количка, но знае и да поплаче за во раце. Но големиов не ме слуша. Трча, се одалечува од мене, а ако ова ми е во раце не можам да го фатам и многу ми е страв некоја беља да не направиме.
    Убав ден мами, да поуживам во тишина дур не станала екипата.

6. zuto

zuto Форумски идол

Јас секаде ги шетам сама. Само што кај мене е обратна ситуација-поголемото седи во количка, а помалото ми е во раце. Се искривив цела веќе, ама немам друг избор, големиот никако не сака да пешачи, па полесната варијанта ја земам во раце (иако не е баш лесна). Помалово порано повеќе сакаше да оди, ама гледаат еден од друг и само се копираат.

Добро утро и од мене. И ние цела ноќ со затнато носе и плачки. Пак ли ќе се разболуваме?

tina-63, LanaDelR, jovana03 and 14 others like this.
  7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Кај мене големиот не сака никако во количка. И тоа од како виде дека бебето го ставаме во неа, кажува количката била за бебе. Ниту сабајле за во градинка, па мм во раце го носи. А претходно секаде одевме со количка, знаеше да спие и по три саати во неа. И сакав кога ке се породам да купам дупла, за двајцата да ги возам. Е тоа ке беа џабе фрлени пари.

8. zuto

zuto Форумски идол

Мене ќе ми ја продадеше ;)

kristina.k, eli25, Mari* and 2 others like this.
  9. azelea

azelea Популарен член

Добро утро,викендов го поминав во лежење и лечење ама ова моја настинка наместо да се подобри се полошо ми е:(.Мм цел викенд чистеше по дома,па и во кујна пребришал висачи,купатило,додека ние на сонце со малата малку надовр шетавме.Јас само алиштата ги преместив летни со зимски и еден ручек,машини на ден по две вртат,неможе да се испереме.
    И ќерка ми се затна во носот,е уште она фали да се разболи и таман да сме :@

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Добро утро и од нас, и кај нас денот започна и појадокот заврши. Ме немаше некое време, но премногу психички сум вознемирена, знам, период е, ама за најмилото мајка душа дава.
    Битно сите ве читам редовно, темава станала активна.
    Алишта средив уште минатата недела, и да се затопли знам дека нема да биде за по кратки кога веќе почнавме да палиме оган.
    Туку, да прашам и тука, мајки на поголеми дечиња, син ми неколку вечери се жали на здрвеност на стапалото и плаче. Можно ли е да е од брз раст?

M&M, Lorins, kristina.k and 12 others like this.
  11. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добро утро мајки.
    Од сабајле, пнеделнички, нека тргне денов, а и неделава со лесно кај сите.
    Јас седам во трпезарија, со компјутерот пред мене и кафето. Како во некој филм. Само чекам секој момент да смени жанр и да се вратам во реалноста :rofl:. Прашањето е кој ќе ме врати, малото или големото.

Малото легна да преспие, големава уште неосвестена па јас се пикнав на раат во кујна да си ги завршам обврските. Машина за садови не раскренав, си викам да не си ја барам бељата, да се разбудат, и со нераскренати ќе ме биде, ама исецкав потребното и тенџерињата за јадење за малото и за ручекот се веќе на шпорет.
    ЈАс укочена левава страна едвај седам. Ме вие, ме боли...неиздржливо. Уште ова ми фалеше.
    Кога ќе размислам како не би, кога детево со нас во постела спиеше ]:).
    Синоќа директ ја ставивме кај нас, ај со живците се држам, и да вика и да пиште не е страшно, навикната сум :tmi:, ама за грлово нејзино не чини. Повторна драма со солзи и мрсули не и треба.

И така.
    Си се помиривме дека интимноста ќе си почека бољи, или во случајов поздрави денови, и го прибравме детево повторно во постела.
    Она се изнаспа, еве ја уште дурли, спие. А и како не би кога цела вечер не вежбаше. Татко и живците ги изгуби. Сто пати и се закануваше дека ќе ја стави во креветче ако не престане да изводи и не спие:tmi:.
    МАдам не дека се штрекна.
    Последно се сеќавам нозете и беа кај мене врз глава, а главата кај него врз стомак.
    Марфи оти не дрма, да си кажам, малово буфта кашла. КАј го најде кај го виде кашлицава. Аман.

Татко им испадна за на работа во мугрите, поим немам кога ќе се врати. Вчера кажуваше нешто ама не дека слушав. Не бев ваква(facepalm).
    Почеток на месец, нов квартал, упути за по доктори и болници ни требаат за детево. Се мислам да ја однесам да ја слушнат, природново лечење до кај сме. Ама па синоќа за чудо не кашлаше во текот на ноќта.
    Убава на мајка, многу и беше погодено кај нас во постела, затоа :D.

Во однос на шетање сама со двете кај мене е неизводливо. На прв спрат сме, но скалите до доле не би можела да ги симнам.
    Малото мора во раце, ај навикната сум да го шлепам по цел ден. Иако не знам веќе до кога така...а не дека некој избор имам. Ама големава страв ми е сама да ја пуштам по скали надоле. Нагоре сама си ги качува, ама за надоле и давам јас едно раче. Комбинација едно раче на големата, во друга рака малото...ќе си ја барам бељата со кандилце па си седам како попче дома.
    Имаме огромни тераси, едната е целосно опремена со маси, лежалка, лулашка за возрасни, играчки...па кога времето дозволува јакните и таму испаѓаме.
    Инаку малово не пушта глас кога сме надвор, а и големава си седи во количка, не аздисува. Кај нас дуплата количка се покажа како најсиплатлива инвестиција. Здравје боже не само третово, и многу други деца би додржала и квалитетот би и останал непроменет.
    Што убаво си се распишав, ама работа ме чека. Се надевам покасно, повторно ќе украдам малку време за себе.
    Убав ден мајки :sun::f::coffee:

12. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Добро утро!
    Си пијам кафе релаксирано и поспано:yawn:, не се брзам за никаде и за ништо... поточно втора смена сум на работа па не морам да го шмркнам колку од ред да излезе. А сакам кафе бавно и цел саат да си го пијам. :coffee:

Малава веќе е во градинка, не пречекаа другарчињата со гушкање:inlove:. Многу ми се срцки кога не пречекуваат, додуша сите другарчиња кога пристигнуваат во градинка се гушкат:hug:. Не се виделе два дена а веќе си фалат. Многу им е убава атмосферата, па не ми е ни чудо што толку се сплотени и дружељубиви сите. Ох уште да спиеја таму идеално ќе беше, но учителката ми вели се помалку сакаат да спијат, поголемки се и интересно им е да си шепотат и да се ѕиркат додека се во кревечињата па дремка не им иде. Дремката им иде дома, а тогаш маката е моја, јас треба да ја расонувам и да ја шеткам за да остане будна.
    Викендов го минавме убаво, имаше време и за шеткање и за готвење и за гости. Заборавивме само да пазариме, па сега се чудам што за ручек?!?! Не дека далеку ми е маркетот ама нејкам сама, додека мм е на работа.
    Ништо не чистев низ дома, немам мерак, неделава молери ќе имаме па која е логиката да бришам и чистам. Значи генералка во најава, а мене во план ми е да ангажирам жена за чистење, оти не сакам никој да замарам со тоа ,,трудна сум, дај помогнете,,
    Ајде доста, се распишав јас! Нека ви е убава работната недела!

Lolipop23, Monella, LanaDelR and 18 others like this.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Добро утро и од мене.
    Какао со млеко во голема шоља за чај и денот може да почне. :coffee:
    Малава спие, ноќеска 4 пати станува па и една беља направи. Ја соблеков да ѝ сменам памперс кога се покака и помоча на креветот.:x Не само креветот туку и бодито лом ѝ беше извалкано. Секогаш ставав тетра пелена кога ја пресоблекувам, сега изумив и како за беља ете што се случи. Нека е жива и здрава, па ние ќе переме и чистеме по неа.:D
    Вчера цел ден работно. 4 машини пуштени, па стави алишта да се сушат, па собирај, здипли, стави дека треба, пеглај, на малата ѝ ги средував алиштата во фиоките и шкафот, направив некој ред, па садови измиј, расчисти по дома, направи вечера, дај му на бебето да цица, пресоблечи го. И во 10 и пол отидов да се бањам кога мм ме прашува што сум правила цел ден та не сум имала време да се избањам.:@ Зоврев. А како би знаел тој кога цел ден не беше дома. :^)

14. kallias

kallias Популарен член

Kako go gledate toa deka ima uste sekret na plukja? Ima nekoe posebno ispituvanje?

eli25 likes this.
  15. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

По кашлањето а и докторот на слушалки тоа го слуша

kallias likes this.
  16. kallias

kallias Популарен член

Aha, ok. Znam za toa nego mislev mozebi i po nekoe drugo ispituvanje se gleda, preku krv mozebi, zatoa ja prasav......na rentgen isto znam se gleda dali ima nesto na plukja.

wannaBeMomma likes this.
  17. Mari*

Mari* Форумски идол

Веќе за добар ден дошло

Мала уште спие а јас незнам што да правам од сабајле :wasntme:
    Оган запалив,појадував,се напив и кафенце....све ова во тишина,чудно дури

Мм сношти ја донесе заспана :clap:
    Ние кој попрво да си легне да спие :D

И јас настинав :doh: за никаде сум а еден тон обврски денес
    Морам набрзина да пазарам,на доктор со дете...настинати двете,во град и малтретирање со автобуси :envy:
    Главоболки :|

Дури пишав се разбуди и цуцка :inlove:

Убав ден женчиња :hug:

Lolipop23, tina-63, Monella and 19 others like this.
  18. simonka93

simonka93 Форумски идол

Здраво мајки
    Викенд ко викенд, со обврски, ајвари, ручеци...

Денес требаше да прими вакцина малиот, грло и плуќа во ред, ама леукоцитите покачени :worried: Др. вели некоја инфекција во зачеток може да е, симптом никаков нема, петок пак на контрола...А како ќе го носам пак, а види бел мантил ги пушта сирените :sweat: И јас психички се спремив за денес :x

Сега прва дремка, и јас со него, па кога ќе станеме ќе терам обврски
    Убав ден :hug:

Lolipop23, tina-63, Monella and 14 others like this.
  19. 24.07

24.07 Форумски идол

Nie uste sme kaj majka mi,mm snosti dojde no ne ne zede da sme posedele uste nekoj den.No mene ic ne mi se sedi imam I doma rabota a I ne sakam da spie sam.

Letnite alista gi surediv uste pred da dojdime kaj majka.Isto i od sinko alista sto mu se mali gi spakuvav vo vreki I gi donesov kaj majka,kaj nas soba nema mesto za tie sto gi nosime pa ne za drugi.

Za stedenje JAS stedam novi alista peram na race I masinata ja pustam na eftina,,NO boljero koj ke stasa si go pusta koga saka.A nie ja plakame strujata.Sto pati my e receno no so ako.
    Sinko si sedi vo hranilka miren ili si igra na zemja i svekor mi ce go zadevni a ne go zema ili na dve minute I na sveki I go dava ili go vraka a jas rabotam nesto.Ufff kako se nerviram mu zboruvam I jas ama na kogo imam Pisano deka I so mm be zboruvaa nekolku meseci
    A sveki e zlato covek kako drugarka mi e. Ponekogas go cuva sinko ako sme izlezeni,no skoro sekogas si go nosime.

Imajte ubav raboten den.

Lolipop23, tina-63, forumce and 11 others like this.
  20. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Добар ден мајкички.
    Нас денес денот рано ни почна од 7 сме станати ,го носевме бебе на вакцина .Плачеше кога го боцнаа ,јас одвај додржав и мене солзи ми потекоа ,си помислив кој знае колку ли го боли .Од вакцина отидовме се потпишавме со маж ми за продолжување на породилното отсуство ,се надевам ќе постигнеме нешто со потписиве .Викендов убаво ни помина ,во саботата со гости за роденденот ,вчера бевме на свадба и така се на се убав викенд поминавме .Толку од мене бебе спие па да искористам малце да раскренам низ дома .
    Убав ден на сите :)

tina-63, Monella, forumce and 10 others like this.