Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @Mari-Ja се согласувам со @AngelOfArh, ако се работи за вирус кај тебе за неколку дена може да има и кај него симптоми, малово беше со затнато носе минатата недела, еве ме денес и јас сум иста. Почекај уште неколку дена ако нема никакви симптоми, провери крвна слика и вакцинирај.

На ♡BuBaLe♡ и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.937
    Нема полошо од вакцина на паднат имунитет...

На zalosna, ♡BuBaLe♡, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.157
    Допаѓања:
    111.182
    И замисли во "епидемија" они вакцинираат, демек ние нафта пиеме. Страшно!

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.937
    не ми спомнуј од понеделник треба во градинка да го носам...

5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Читав на другата тема, што испадна морбили ли беше кај детето во групата на твоето? Ме потсети сега да прашам.

Јас се плашам и од вакцината и од сипаницата, не знам кој крај да го фатам, а и алерго тест за јајце уште немаме правено. (facepalm)

Инаку, пред два дена мм беше во друг град од работа, и малово никако не ми заспиваше дури не си дојде, по полноќ.:o А инаку заспива во 21 часот. Доволно беше за да му се поремети спиењето деновиве и сабајле во 11 ми стана, решив да не го заспивам денес, ама не издржа. :D Еве го спие веќе еден час, вечер ќе е забавно. :(

На ♡BuBaLe♡, eli25, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.937
    не сум прашала, страв ми е да се приближам, е до толку.. ама четврток ќе одам и ќе ви пренесам...

На eli25 и kristina.k им се допаѓа ова.
  7. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Е баш поради ова се мислам! Ништо ќе ѕвонам утре ќе презакажувам пак (facepalm) ах лелее...

Нема кај нас, јас во Словенија сум, ама секако многу ми е страв од вакциниве. Знсчи толку лошо се осеќав минатиот пат кога го боцкаа, што мислам дека на психичка база сега настинав :worried: ама пустото немам избор ама никаков!
    @kristina.k за крвна слика нема шанси да се изборам и да сакам приватно да платам ќе ми речат нема потреба...

Бебе цел ден не спие, не јаде, полна месечина викате влијае? :wasntme:

Последна измена: 2 октомври 2017
    На ♡BuBaLe♡, i-v-a-n-4-e, kristina.k и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.241
    бевме денес кај Антоније на ортопед за раката и фала богу не е ништо страшно.Добивме одлични совети.Купивме патики и правец дома.Сега пица направив за вечера и кафе ке пијам(го мислам од 5 попладне).Ах,да го најдов и пробиотикот во вид на чоколадни мечиња :)

На JuLleE, zalosna, flower30 и 12 други им се допаѓа ова.
  9. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Na polivalentnite li mislis vakcini, dtp i plus drugo nesto ne mi teknuva sea?
    Mislam nema vrska koga se primaat, nie prvata polivalentna na dva meseci sto bese ja primivme na sest, a taa na sest sto e petovalentnata tek sea na 14m ke ja primime.

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Neli e zakon covekot :D

На M&M, flower30, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.937
    а дозволуваат прескокнување вакцини или мора по ред?

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @TheSecret јас колку што разбрав во диспанзер кај што одиме, хеп Б треба до 6 месеци да се примат сите дози, а таа е во склоп на шествалентната. Кај нас, бидејќи и јас ги доцнев, во обратен редослед му ги ставија петвалентната ја прими последна, а втора доза прими шествалентна на 6 месеци. Е сега за ревакцина на 18 требаше, ама јас еве уште малку 2 ќе прави, го немам однесено, поради тоа што не ја има и Мрп примено.

На ♡BuBaLe♡ и Mari-Ja им се допаѓа ова.
  13. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Таа може да чека, проблемот е во другата против рота вирус, е таа мора до 6ти мес... Памет немам... јас сум никаква, грозница почна да ме тресе, супа сегс ќе станам да сварам...

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.145
    Допаѓања:
    329.241
    супер е
    јас очекував постар лекар кога гледам млад човек :).Каснеше една минути па зеде да се извинува :D
    20 -30 мин останавме кај него.Без да го прашам сам се ми кажуваше

На M&M, flower30 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Добра вечер.
    Се пикнав во постела со компјутерот пред мене. Уште децава да заспијат и супер ќе биде .

Денов од каде да почнам. Бевме пак на педијатар, да споделиме дека две недели кашла детево и нема никакво подобрување од минатиот понеделник.
    Ме праша дали луфтираме. Викам луфтираме.
    Дали шетаме. Викам шетаме, секој ден. Некогаш и два пати ја изнесуваме.

Само така продолжете.
    Крв викам да и земете ако може. Телото се бори со настинката веќе долго, да не и е ослабена. Немало потреба.
    Очајна, пак прашав и за брисевите. И тоа немало потреба.
    Некое сирупче барем викам.Детево не може да спие, се буди од сон со кашлицата.
    Проветрујте и ќе мине (lalala)
    Се пикнав во првата аптека, зедов едно сирупче на природна база па да видам како ќе рагира на него.

ОД таму сите во тандем, оти мм возеше, значи по автоматизам и малото го носиме, до дм да испазаруваме.
    Млекото на малово го нема. Секакво друго има, аптамил 2 ни за лек.
    Од таму во друг, трет дм, неколку супермаркети...секаде распродадено. Кинезите сето го купиле |(.
    Малово кашла, инаку и него го прегледаа, и она многу била здрава, ништо не и е и нејзе (facepalm), големава со растечени зелени мрсули, маж обесен на телефон и очајно се обидува да изврши некои нарачки, јас веќе пред плачка.
    Да не видеше некој од страна кузнее колку очајно делувавме.

На крај ни се смилуваа во еден дм, па зедоа да телефонираат и да прашуваат колегите каде има останато некоја кутија. Фала богу испадна во едно село на пола саат од тука, во тој дм, дека има дури 3 кутии.
    аптамилот. Утре тука празник, а ова дома немаше да стаса до другиден...па сега за сега сме покриени со резерви. За понатаму ако нема ќе треба да менуваме.

Големава во целата таа хектика не преспа, па пресреќна ја ставив во кревет во 19.30 и потера. Радости си
    реков. Малово секако не е проблематично за заспивање и си реков ќе изгедам еден филм на раат.
    Маж убедив да се јави на архитектот, кој му е инаку близок и долг пријател, да се видат на една пијачка и да му ги пренесе изманите за кои се решив.
    Не паметам кога, уствари не паметам дали воопшто испаднал навечер без мене, ама сега осилена, само да биде работата со куќата побргу, а деца нели спијат, јавуј се викам, утре е празник сигурно ќе испадне вечерва и тргај оди.
    Ме послуша, го испратив, прибрав компјутеров во постела, и еве ја големата се ококори. Уклучи сирената. Од неа и малото (lalala)
    Малото го успав,ама големава душа ќе ми извади, предосеќам.
    Светла точка на денот начекав скафандери и други ситници во лидл за ефтини пари.

А колку ми се гледаше филм :(

Убава вечер на сите. Сепак ќе се обидам со слушалката на едно уво да погледам нешто :bandit:

На Vennera.aa, JuLleE, Lolipop23 и 26 други им се допаѓа ова.
  16. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Poima neam, nie samo edna imame primeno plus tie vo bolnica. Mislam deka polivalentnite nemozat da se preskoknat, a za drugite neznam. Ete na primer mmr ja tri god ke ja stavam porano nema sansi pa neznam dali taa posle nea moze da se stavi.
    @kristina.k hep b moze i posebno sama da se stavi voopsto ne e opasna nema nikakva reakcija od nea. Nie taka ja primivme prvo samo hep b bidejki na doktorot mu se vide kao nos zatnat pa da ne ne vraka pa po edna nedela petovalentna i fakticki zaedno sestovalentna pravat i na toa zastanavme. Na sest meseci go primi ova ne ni rekoa nisto deka trebalo do sest nit pa nikakov problem ni pravea samo ni zakazaa termin za naredna. @Mari-Ja ee neznaev deka ne si vo mk, kaj nas nema za rota vakcina @joy1 i jas prvo mislev deka e postar imeto buni :D ama sepak dusa mi e covekot

На eli25 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  17. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @TheSecret кај мојот па само шествалентната даваше реакција, температура и оток на нога, црвенило и поспаност, а петвалентната не, па докторката рече од течноста за хеп Б. (facepalm) Не знам веќе што да мислам, самата одлучи таму да им го смени редоследот, еве сега и за ревакцината не побара да го однесам, ама со вирусиве само одлагам.

На Mari-Ja и TheSecret им се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.937
    мене ми рекоа од дифтеријата дало така...

На TheSecret и kristina.k им се допаѓа ова.
  19. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.024
    Допаѓања:
    9.507
    Da. Dtp dava reakcija hep b nema sansi. Nemora da znaci ako na prvoto bockanje dala reakija i na vtoroto ke dade ili obratno. Taka se pogodil momentot na organizmot. Moze bas vo toj moment bil opadnat imunitetot ili nesto. No sepak tt ne e nekoja reakcija voobicaeno e pri vakcina tt. @kristina.k

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.937
    Немаше тт кај нас. Имаше чмаење по цел ден, вегетираше детево.. на шест месеци боцнавме дтпр. Имаше и осип...

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.