Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Не е, бар јас и давав од 12+. Сега има 3 години и омилен доручек и е. Само јас пржено јајце правам со домашен путер/маст како ли се вика..

Добро утро..
    Јас денес не отидов на работа.
    2 дена со гости, бањата а може и запотена на тераса влези излези одма настинав. Ме боли грло ептен..
    Пијам кафе, дома сама. Малава во градинка.. Се надевам ке ми биде поарно до после. Одам да цедам сок и да варам супа од петел :|

На snegulkata, joy1, Mari* и 8 други им се допаѓа ова.
  2. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Знам колку ти е тешко и колку самата се обвинуваш.Не грешиш во ништо, баш напротив, немој да ја исклучуваш од ништо, и не крати од разговорите за бебето.И за тебе и за неа е ново а тек допрва ќе треба да се навикнувате. Јас незнаев која страна да ја фатам и многу ми беше тешко кога воспитувачката ме седна и ми кажа дека детето од никаква причина почнува да плаче и дека е многу тивка и повлечена, осетлива(и дома беше таква ама не верував дека и во градинка го има истото однесување,мислев дека барем таму заборава и си поминува убаво со децата).Со многу зборење и гушкање успеавме да излеземе од хаосот.И сега има моменти кога знае да ми рече:А мене кој ќе ме гушка?Или имаше момент кога ми рече дека јас само бебето го сакам,неа веќе не сум ја сакала.Плачев како мало дете, ништо во животот ме нема заболено повеќе.
    Разговарај со неа, спремај ја за доаѓањето на бебето, не крати од ништо, баш напротив што повеќе, тоа подобро.И кога ќе го донесете бебето дома, обавезно вклучи ја во се можно, да се осети важна, да види дека може да помага и најсреќна ќе биде.
    И немој да да правиш грешка како мене, никогаш немој да се обвинуваш дека не си и посветила доволно внимание па затоа се променила. Не, ти го даваш и го правиш најдоброто. А тек допрва доаѓа убавото :hug:

На НаталиЛили, ma4e1311, Mari* и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    @LiliBoz neznam dali e rano cisto pisav, deka mene ne mi teknalo. Mi dade idea ;) Pa moze naskoro i mojata ke ima takov dorucek :*

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.648
    Допаѓања:
    33.257
    Jas I sin mi sme pod antibiotici.Mene mi dadoa ,,konjski apcina",a nego sirupce.

Znam prasajnevo ne e za ovde no neznaev kaj da pisam.
    Navlakata od hranilkata kako ja cistite?Dosega ja cistev so vlazno maramce ili so krpa ama sega mnogu e valkana.

Ke odime so sinko da go iskoristime soncevo.

Imajte ubav den.

На Mari*, danichap, elcezelce и 3 други им се допаѓа ова.
  5. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Добар ден. Убав ден :D
    Ја заспивам мала, да шкртнам некој ред и тука.
    Бевме по комшии, братучедка на мм беше дојдена со децата дома ѝ, па да се видиме.
    Јас требаше да одам до вград по пелени и други работи ама ме фати мрзата, и сега не ми се мрда, а имам еден куп работа низ дома |(
    Денес треба кај золва ми да одиме, и за таму ме мрзи :bandit:
    Понекогаш сакам да сум скроз сама, да се изолирам од луѓе, да го одморам мозоков, да отидам некаде, никој да не ме знае кај сум :tmi:
    Е така.
    Иначе за @girl-miri се наканив да пишам, некако се изреволтирав со случкава. Јас да сум ко тебе цел ден нема од кревет да станам, кога ќе дојдат за вечера да нема ништо. Ма каква вечера, направи си за тебе и за ќерка ти тоа што треба, ако на некој му се јаде може сам да си зготви. Нека си ја научи лекцијата свеки твоја. А и мт кај е да ти помогне во некоја обврска?
    Имаш ризична бременост, па кај им е совеста бре на луѓево? :x
    @alisijad лесни чекорчиња.

Убав ден.

На alisijad, Seline, Monella и 13 други им се допаѓа ова.
  6. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Ај да си пишам овде, деновиве сум без нерви, или поточно речено цела бременост сум "наострена". Најмали ситници ме нервираат и оти мм е нон стоп излезен јас се истурам на кој стигнам, најчесто на свекрва ми и на малата. Значи работи што порано не ми пречеле сега ме вадат од кожа, растурено, исфлекано, накапано.... Само викам и грмам по дома и после ми е криво
    Погорново е пост пишан вчера, да се надоврзам, синоќа и се извикав на ќере зошто направи лом и сабајле не сакаше јас да ја облекувам за во градинка си ја бараше баба и :( срце ми се искина, а цела ноќ не можев да заспијам од грижа на совест

На Belabelinakinder, Seline, mal.ecka и 9 други им се допаѓа ова.
  7. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    10.130
    Ја читав @LiliBoz за тоа дека и фали синчето, не знам колку има твоето, ама јас до сега ме сум имала такво чувство. Можеби дека сеуште не одам на работа полно работно време, па некако не ми доаѓа долг период разделени. А да требаше да ја носам во јасли на 7-8 месеци мислам дека ќе ми ја откорнеа од срце, тогаш ми беше многу мала и беспомошна. Сега е друго има веќе 2 години и самостална е, комуникативна и темпераментна.

На Seline, Mari*, 24.07 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    мојот е годинка. работев по седум часа до петокот, а од денес по осум.

На eli25 и MissDior им се допаѓа ова.
  9. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Добар ден!
    Да дадам извештај, да запазам редот иако ништо ново не се случува.
    Нешто тешко, малаксано се чуствувам како времето и јас, тмурна, скисната, секој момент да се истурам, да згрмам...
    Цело тело ме боли, се чуствувам вкочането, треба да вежбам да се размрдам го запоставив вежбањето, некако не наоѓам време или пак да ми одговара да си барам изговори.
    Убаво е чувството кога ќе повежба човек, кога ќе се препоти, кога ќе ја исфрли негативната енергија успат слушајќи добра музика.
    Испив кафето и пола час се канам да присоберам нередот, но уште чмаам. Сум преспала со малото скоро два часа одамна немав спиено дење. Ми фали сон. Децата се будат преку ноќ, рано стануваат, напорен период. Се велам да потпораснат друго ќе биде ама којзнае тогаш па други грижи.
    Ми фали сонце, свеж воздух, прошетка, повеќе време минато надвор, не само мене туку и на децата.

На Seline, Lorins, Mari* и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2016
    Пораки:
    1.518
    Допаѓања:
    15.090
    Ja vadam cela i direkt vo masina na kratok program, kako nova izleguva :) so pomim neka e nastinkata!
    @alisijad lesni cekori da ima cel zivot!
    Nie se soncame vo eden kafic, smrkame kafe ve citame 8)
    Bebe spie vo kolicka, meraci terame :)
    :sun::f:

Последна измена: 10 октомври 2017
    На Monella, jovana03, 24.07 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.197
    Допаѓања:
    124.785
    @EuHenIa можам да замислам како ти било, ова моево 2 месеца е па разбира бе кога ќе го скараш ( 2 пати сум му викнала :( неспиена, на него се погодено, јаден, спиен, пелена сменета а не престанува. тоа беше вчера, нејќе релаксатор, нејќе креветче, количка, нејќе кај меме ништо нејќеше!).... После колку ми беше криво го гушкав и гмечев не го пуштав и со мене спиеше.
    Многу ми е смешен, кога спие меѓу нас или ќе го залепи главчето до мојата перница или до на маж ми. Е ај речи не осеќаат мали се. Души златни:inlove:

Ние прошетавме низ населба, ставив ручек ориз и пилешко.
    Цела недела ќе биде убаво гледам и наредната.

За свекрва не коментирам, среќа што маж ми сам се дистанцира откако увиде (т.е. слушна некои работи) и не замара, нема лице;).

@alisijad лесни чекорчиња:) Којзнае какво шатче е сега :)

На alisijad, ivi1987, Seline и 12 други им се допаѓа ова.
  12. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.296
    Здраво мајки.
    Ме нема да пишам, но ништо нема ново. Малку здравствено западнав и сега имам малку поагресивна терапија. Колку и да ми е лошо, јас секогаш ќе викам добро сум. Но, навистина сум. Така се чувствувам духовно, другото не ми е битно.
    Уште малку ќе си одам дома. Немам денес многу работа,порелаксирано е одма. Стресот си го прави своето.
    Ќе правам дома мафини, благи и солени. Позитивно е што нема да чистам, средено е.
    Имам и малку документи за средување, па осеќам дека ќе дремам вечер до касно.
    Детево секој ден е се поактивно, веќе за раче идеме до маркет.
    @alisijad лесни чекорчиња.

П.С.Не се надевајте на свекрва како на @danichap, ако не се лажам жената не е Македонка, па носи друга култура во себе. Имам повеќе пријателки од Германија, сите се жени на место. Не се замараат со зошто ова вака, зошто ти така рече, па трач муабети... Едноставно, поинаку го гледаат животот.
    Нашиве, без навреда, има и исклучоци, но се светлосни години назад. Се додека се живее за комшиите е така.
    Затоа мене мува не ме лази ни за свекрва, ни за комшии што ќе кажат... И убаво ми е така.
    Ај белким ќе обелиме образ ние, новите генерации.

На alisijad, snegulkata, ivi1987 и 27 други им се допаѓа ова.
  13. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Добар ден и од мене :)
    Ние денес сме ранобудни ,бебе стана уште во 6ипол па денот ни почна рано пиевме кафе го испративме тато на работа ,па малце дремна бебе и кај 11 заминавме на шетање со количката да искористиме сонце .За муабетот на тема свекрви , јас да ги пофалам мојата свекрва и свекор ,ние живееме заедно во куќа на два спрата ама не сме делени и кога бев трудна ,а и сега имам многу помош од нив .Свекорот ни готви стално ручекот е негова обврска ,а свекрвата многу ми помага за чистење и околу синко кога си доаѓа од работа ,кога бев трудна жената не ми даваше ништо да фатам да зачистам се ми средуваше.
    Ќе си варам едно кафе сега ,кој е за нека повели :coffee:
    Убав ден мајкички.

На snegulkata, Monella, Seline и 9 други им се допаѓа ова.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @girl-miri јас ќе те карам малку. Те читав и во труднички, со одлепена плацента какви ручеци, какви вечери им спремаш. Ако тие не се свесни дека мораш да мируваш, тогаш ти ќе превземеш нешто. Па и нерви ти ставаат, јасно и гласно со маж ти разговарај и стави крај на такви ситуации. Само детето и себе ќе се пазиш и толку, се изнервирав какви несовесни луѓе има. Немаш друг избор, душа носиш, мораш да го пазиш. Биди поцврста малку и посебична. Се надевам нема да ми замериш, со најдобра намера ти пишувам. :hug:

На ivi1987, Seline, azelea и 15 други им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.966
    големата е во школо,со малата си бевме на пица и низ дуќани.Сами сме до кај 7 навечер.Да присредам нешто ситно и ке се кутнеме во дневна филм да гледаме.

На ivi1987, JuLleE, azelea и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Знам дека е така се ми одоволува што сакам имам ништо не ми забранил ама не е се во парите ми треба тој да е дома па макар ништо да не прави тоа време што е слободен да го искористи за нас

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    @girl-miri не знам колку години си ама ке те наречам девојче. Девојче, ај не биди будало, они како сакаат нека мислат, ти си ја знаеш состојбата. Какви гости и гучеци, кој му се јаде сам да си прави.
    Добар ден мајки, денот долг, син ми во елемент. Надвор сонце милина, три саати седевме пред влез, се изнатрча со топка. Да ви се пофалам сум се окуражила сама ги вадам надвор, ама само пред влез седиме :) арно е и толку за почеток.
    Јас би денот да заврши, а има уште многу. Вечер најавени гости од кој ми се темни. Старо друштво на мм, се сами мажи над 45 год што немаат осет. Минатиот пат кога беа синко крена тт, јас и мм туширавме, оцети, сирупи тој вришти, овие гајле немаат седат ли седат. Се што се извади на маса се испи и изеде (facepalm) ко невидени, божем во кафана се. А настан не промашиле од стан, веридба, повојници,крштевки, родендени,имендени. Кој ти дава га га јадачка бе, супер им е. Дури почнаа еј викендов е празник ај ке шетнеме накај вас у населба :D е за така сум го испеала мм, па он почна ај ке прошетаме, и ајт во кафич, па аман, многу поблиски луге толку не доагаат. Ај ке преживееме и овој пат.

На Monella, Seline, azelea и 11 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    Добар ден мајки
    @alisijad лесни чекорчиња на малото. Времево стварно лета.
    @girl-miri те читам и не ми се верува што читам. За односот со ссвекрва ти ми е со години познато. Уствари се чудам како на иста трпеза седите а не па да ги гоштеваш во оваа состојба.
    Не е кабаетот во неа, таа си е таква од старт, уствари и многу полоши работи имам читано, бркања и слично ако ме држи сеќавање. Извини доколку си дозволувам превише да кажам, ама ќе си го седнеш мажот и него убаво ќе му објасниш во каква критична состојба се наоѓаш, нели, ако уште тоа не го сфатил и покрај сите лекарски препораки.

Јас се чуствувам како исцеден лимон. Сабајле повторно драми и плачки за во градинка. Буквално на подот се џитка и се грепчи, не дава да ја облечеме. По пат плачки, влегување со плачки...
    Ја зедовме во 11.00 бидејќи моравме да ја носиме по лекари. Беше весела, среќна, насмена. Чекаше ред во колоната со дечиња за да влева во едно тунелче. Ми рекоа дека седнува во круг со другите дечиња наутро(што не сакаше на почетокот), дека си играе и дека брзо се смирува и е весела.
    Срце ми се исполни и ми даде надеж дека наскоро ќе престанат плачките.
    Терминот ни беше од 12.00. Пред два месеца вршеа едно снимање, ама немаа трпение да го повторат ова, иако 4 саати дремевме таму, па ни закажаа нов термин. За пет минути работа повторно окапавме 2.5 часа, за на крај да ни кажат треба да се повторат некои снимања од минатиот пат. Збеснав.
    А уште при денешното мерење, кога видов како го изведуваат и дека не смее да меса или било каков звук препрашав дали од минатиот пат тие се точни.
    Знаев дека машкото не беше доволно стручен.
    И така започнав да дискутирам кога ни рекоа пак да дојдеме(тоа би значело нов термин за 2-3 месеци), да не речам се карам, па на крај на ново, ама барем денес.

За две минути заспа дете во кола.

Утре треба ново снимање, на главчето,... се плашам да не треба да ја успијат:(.
    Сон нема да ме фане.
    @augustd точно, германка е. И денеска дојде на помош за бејбиситинг за малово:bow:. Пред некое време баш пишав вонтемата снаи свекрви- задоволни и ја пофалив:). Кога е потребно имам помош од жената, никогаш не сум криела, напротив, кажувам и сум благодарна за истото. Човек со човек ќе се разбере. Не мора да сме идеални, доволно е да се почитуваме и да си го сака своето, односно синот и децата од синот. Со мене е доволна обична комуникација како помеѓу две возрасни разбрани особи.
    Среќа спијат децава, да здивнам, и така мм замина на заболекар.

Убав ден на сите :coffee:

На alisijad, snegulkata, iloveyou29 и 26 други им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    И јас не можам да се пожалам сега од свекрва ми. Од ко се преселивме сами пред 2 години, сменета е премногу. Ја немам пофалено мислам, па да искористам момент. :D Помага колку може, за малиот дури премногу, се труди се да е погодено, не дека дури бевме заедно имавме големи проблеми, ама сега немам никаква замерка. :D Дури и мм е во подобри односи од што беа порано, а и за тоа многу му зборував, имаше ладен однос со мајка му, без некоја причина.

На snegulkata, Mayyya, Seline и 16 други им се допаѓа ова.
  20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Уфф што тежок ден.
    Цел ден во постела, вратот ми се здрви.
    Имам Т 38.5 варира горе доле цел ден. Ќере се чуваа со жената од после градинка до 4.30. После превзема мм.
    Во карантин сум, се плашам да не ја префати:worried: Мм кога влага излага, стои пред врата, ме гледа тажно, ми вика "ќе успееш мама". Сака да каже дека ке ми помине. Ми иде да ја изгушкам:inlove:
    Мм па ме смее на цела мака. Само барам нешто за јадење, цело време ми носи. Ми вика болна ли си трудна ли еве не знам :$ А бре си имам апетит кога сум болна, што да правам :wasntme: Ај се надевам до сабајле ќе се спушти Т и дека ќе бидам поарна. Празник па дома е среќа, ке шетнат со ќере негде ако не сум поарна.

На snegulkata, Mayyya, Monella и 17 други им се допаѓа ова.