Добро утро! Ми се плаче, кога го видов резултатот ми се плачеше најмногу, ми се рикаше. Како бе да се издржи оваа прва година во градинка кога едвај еден месец помина а веќе е со трет антибиотик. Еве јас ја подржувам мајката што рече за мешање здрави и болни деца, скроз, не може да бидеме толку себични и да мислиме само на нас бе мајки, не може. Кога гледам густ зелен секрет на носето на детето не може да свртам поглед и да не ме интересира, не може. Кога гледам дека детето му буфта ми кашла, ми крева температура навечер, нема да дадам парацетамолче сабајле у 7 и да го однесам у градинка па и наудрена да се правам. Ми се урла веќе па не се фер. Пред некоја недела со пролив, го средува детето во ходник и и го дава на негователката, е како така, до пладне цела група била со пролив. Па мислете и на тие негователки, не се и они криви па. Моето дете е центар на мојот свет, а тоа значи дека мајките во градинка, во чекална во термин за здрави деца, ич не ги занима за моето дете. За 4 саати ништо драматично не може да се деси ако не се десило одсбајле веќе, затоа е направен тој термин. Не можам да разберам стварно. Еднаш и кажав на една мајка, па вика сега ме викнаа од градинка поткашлувала, е арно де, носи ја дома два саат е, за два саати ќе ја донесеш. Ама не ги интересира нив, они гледаат да не им скратат ден, а тоа што моето здраво право по два дека качи тт на само 4м, не е битно тоа. Скроз неферски. И така, денес демек мекици ќе се одеше за новото другарче у друштво, ама малку потешко изгледа, има и воспалено увце и кашла буфта и носот тече и така променети неженети, поклонот ќе го пратам по другарите. Ако не качи тт може и ќе претрчам. И денес свеки ме поштеди од ручек спремање, ќе го изнесам сега малце после ручек, малку дува ама ќе ставиме капа. Утре сакав во Зоо да го носам, ама мало па теже, а ми стои како да ќе биде последен топол викенд. Тоа е тоа мамаситас, малку повесела у друго издание.
Мојов цела недела издржа да оди во градинка а да не донесе нешто. Што пие кафана!?! .АМА без ама не може да е. денес нешто ми кивна 5-6 пати и поретка кака имаше преска. Ова второво си велам претера вчера со млеко (знае да се случи и друг пат) ама ќе видиме, до понеделник ќе пратам па ако е ок ќе оди, ако не дома ќе седи. Бевме инаку на шетање и за чудо уште не е спиен, во превод, цркната сум..
Abe vrti suci site sme isti na kraj koga ke vidis. Koga e zdravo zosto nosele bolni trebalo termin da se pocituva. Koga e bolno ic ne ni e gajle za zdravite si go terame nie naseto. Taka da sekoja za svoeto si gleda neli. Majki toa e. Ete na primer i jas sakam da go nosam vo moll, vo igroteka, vo zoo, kaj maticnata na obicen sistematski i itn i sekogas ke se najde nekoj so bolno dete ili obratno. Pred nekoj den na lulaski doaga majka so detence i aj da si igraat zaedno i po nekoe vreme majkava mi vika odi vo gradinka pa sea bolen e ne go pustiv, i sto da kazam podzinata ostanav veke saat vreme si igraa. Ete sakame i nie utre da odime vo zoloska na zabavata ama strav me faka iskreno mnogu deca ke ima iako e na otvoreno. A ne mi se rizikiuva da zakaci nesto sega, ke vidime moze vodno na rucece da fatime ako ne. Tuku majki ajde be da napravime nekoja sobiranka stvarno.
Еве ме и мене Правам супа со кнедли да ручаме со кере,малку касниме со јадење ама оправдано Бевме два часа надвор време прекрасно па да искористиме сонце Цуцка се истрча со кутрињата,па се занимаваше со паднатите лисја,трчкаше....не знаеше што попрво да направи На крај и преспа половина час само преуморена е а не сака да спие повеќе,ке се дотрпиме некако до вечер Јас успеав да исчистам се, да испеглам,да исперам....криво е сонцето За вечера ке се јаде макарони со мелено така да и тоа ми е смислено Денес не планирам да одам да пазарам Бевме со маже во четвртокот така да имам се дома Да јадиме супа и ке одмараме дури да си дојде маже Убав ден мами
Здраво. Ние на чист воздух, малата заспа, мм шета, јас уживам и пијам кафе. ТВ имам и во спална и во дневна, а малку чудно и во кујна. Порано многу време поминував таму, кога бев пушач, само таму пушевме цигари со уклучен аспиратор, па си закачив едно малечко на ѕид.И сега имам навика сеуште кафето да го пијам наутро во кујна дека ранобудна сум од 6, па си дремам таму и си гледам тв до кај 7:30 да не им тропам на моиве. Поздрав.
Ako nekoja ne raboti ili ima vo sekoe vreme na rapsolaganje baba servis, ne znaci deka drugata isto taka moze vo bilo koe vreme deteto da go ostavi doma i da ne otide na rabota.
Ајде добар ден! Како само лета времето за викенд нели... Додуша мене не ми менува многу, освен што сум малку раат од училишни обврски. Денес убав ден, по непреспиена ноќ, бебе кенкаше цело време, се буди сака на цицка да спие а мене главата ми паѓа, се плашам некогаш да не го заборавам така па да му се случи нешто. Сега конечно заспа. Од сабајле доручеци, чуда, и ајде надвор, му отидовме на мм на работа, демек да го изненадиме, му однесовме овошје и пица, деца поиграа, има тука како паркче нишалки, па од тука на гости кај тетка ми, кафенце, муабети и назад дома на спиење. Профатив што е расфрлено, немам сили да чистам,вчера мислев ќе умрам од главоболка и болка во грбот. Испив бедоксин и парацетамол па се смири малку. Денес порелакс. И вчера убаво се прошета бебе, по банки и библиотеки, маркети, пиевме и кафе со мајките од школо. Времево супер е, но како обврска да имаме да шетаме, да ти е криво да седиш дома . Искрено се изморив од шетање. Додека пишувам бебе стана, пада го средам да се заигра јас да варам тиква и потпечени јуфки ќе правам за вечера. Пријатна вечер!
Читам и се чудам три - четири саата не менувале ништо кај болно дете? Се читате ли бре вие?! Кај децата во рок од еден час може да настане драстична промена од подобро на полошо, а не три - четири саати?! Ццццц Тој многуфалениот доктор (претпоставувам за него се работи) да ми е мене матичен и да ми рече зошто сум дошла во термин за здрави деца, ќе го сменам со брзина на светлината. Убаво што сакаат да ги разграничат болните од здравите деца, ама најпрво да обезбедат услови за истото, а не вака... Зошто сте дошле?!
@AngelOfArh моето дете за два и пол часа од обична кашлица и вода од нос доби силни опструкции и мн отежанато дишење.За еден час од Гостивар до Скопје од нагло повраќање и обилно дехидрираше скроз се изгуби.Така да ти пропаѓа тезата дека за 4 часа ништо неможело да биде.Ако тебе твоето ти е центар на светот и мене моето ми е.
Poglupo neso ne sum slusnala. Posebni termini za zdravi i bolni.. Ama da e nejzinoto bolno kje trca nema da ceka 4h, ama zatoa ti so tvoeto treba da cekas.
јас две имам па едното ми е за фрлање секако мислам стварно престанете со лигавење и мазнење.Уште од мали ке си ги научите децата да бегаат од друго дете со растечен нос како ѓаволот од крст.
Сега ми е јасно зошто имаме толку нежни и болни деца. Епа имунитет не се стекнува со затворање дома во карантин и изолирање од сите деца. Дете е ќе се дружи со секакви деца, ќе се разболува, ние ќе трчаме по болници и така ќе ни белее косата. А да, и децата ни биле несоцијализирани. И тоа сега ми е јасно зошто е така.
Добар ден. Малата гледа песнички, јас седнав едно кафе раат да испијам. Цел ден сме натаму-наваму, нема застанување ама еве среќа почна да се загледува по малку, петнаесетина минути. Почна многу да ме имитира, во интонација, гестови и морам многу да си го приберам јазикот. Бара цице цело време, и ми скисна вчера и викам аман! И сега а нешто не и оди по ќеиф вика аман налутено. ама колку е смешна ќе си пукнам. Вика и охххх кога ќе се разочара. Секој ден нови зборчиња кажува, некои ги погодува, некои ептен интересно си ги прилагодува. Почнавме пред спиење приказна да читаме, сама зема книга, поточно не и го читам текстот туку живописно и ги раскажувам сликите, па веројатно затоа и е интересно. Веќе покажува и срам, па се бутка во мене и се смешка кога ја прашува некој како се вика. Срце. Ми го научи името, лесно е за изговарање и пред некој ден ја слушам ме вика однадвор на име. Да смени малку од мама,мама, мама, мама. За болни и здрави нема кај мојот, кога беше бебе се јавував и кога немаше никој ја носев, блиску ни е, башка нема закажување. Ова со здрави и болни е добра идеја ако се има одделни простории. Вака... И мене ми се случило на лулашки да си играат и да рече мајката не било во градинка зашто било болно. И што да се прави, секогаш има такви и ќе има. Не мислам да ја изолирам во никој случај, одиме и во мол и во игротеки и на лулашки, сегде. Патем, што ќе има утре во зоолошка @TheSecret ? За тв немам во спална, ама имам лап топ и си ги пратам сериите кога ќе заспие. Релаксирачки ми се многу и не се откажувам од нив. Толку мислам имав да кажам. Кафето ме чека.
Јас се имам карано со луѓе кои чекале за преглед во приватна ординација не сака да го пуштат детето со температура секогаш сум пуштала ако имам закажаното а и матичниот прво бебина ги пушташе и замислете сите се бунеа а најпрво старците кои немат попаметна работа па се секој ден на доктор
Здраво Ние сега се прибравме Скитавме "цел" ден по кафиња, ваму таму, секаде. Бебе заспа пред некое време и вечер забава ќе има, супер, сабота е или што е? А мене уште сега ми се соспива, не знам како ќе издржам до полноќ Утре на гласање ја не одам, еднаш сум била само, не љубам политика ич Се мислам што за вечера... И ми се јаде и не.. Телевизор ние немаме вспална, мене многу ми смета светлината од тв во комбинација со згаснато светло не можам да спијам, не знам зошто. Не ни сакам мм ќе гледа секоја вечер филмови, раат нема да сме ни ја ни ќере.
Мајки олабавете стално на некоја нешто нема да и чини, секоја со свои сваќања, вакви безвезе натегања имаше и на тема доење во јавност, природен/ царски пораѓај, доење/адаптирано млеко и стално се докажувавме. Доста се докажувате секој нека си го гледа своето дете и неговото здравје, почитувајте го мислењето на другите не може сите како вас да мислат. Од секое правило во одредени ситуации се прави исклучок, ама тоа не значи дека треба да се злоупотреби.
Нежни ви се децата а криви ви се другите! Што е некој крив што вашето дете еден вирус не може да преброди. Е, овој мојот коментар намерно вака безчувствително напишан е еднакво безоборазен на вашите ,,оти болни ги носите во градинка,, Еми ај болните да ги изолираме дома оти мајките кукат по форуми! Мислам ај искрено, периодот на разболување започна, повеќето му кажавме добредојде, и помирете се со тоа. Нема и градинка, и социјализација, и едукација, и мамица на работа, и плус здраво дете. Што очекувате во купот деца дека стие се здрави и дека сите има кој да ги чува дома? Сезона на вируси и тоа е тоа, ако не во градинка во зоолошка , во игротека, во трговски, било каде ќе го фати вирусот, море и ние дома им ги носиме ама на тоа не ни помислуваме.
онда следен пат нека остави адреса таа мајка што мора да работи и носи дете со стомачен во градинка, зошто и јас и маж ми и син ми легнавме. сакаш математика? маж ми изгуби 3 дневници, јас отворив боледување, лекарства само за малиот 4000 ден плус за нас уште 2000 ден. кажи ми како да не се лутам по ова што ти го набројав!? и јас морам да работам ама дали имав избор што мислиш? значи не се карам, далеку од тоа, не е мој стил. само се обидувам да го објаснам револтот зошто гледам и се спомнува дека ќе бега од дете и ќе е несоцијализиран и скроз се оди во друг правец со муабетот финансиски, јас го издржав тој удар, ама видете, некој работи за 200 ЕУ месечно. а 200 ЕУ се едно боледување плус лекарства за вирус ..