Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.007
    Допаѓања:
    9.470
    Eve mm se vrati od rabota sea so temp, da ne go pustam li doma :worried: toa e. Sakam da do zastitam normalno ama kolku se moze tolku, eve so maska sedi, nie vo dr soba, ke si spie vo dnevna ama do koga. Sekogas ke ima nekoj bolen kade i da otides

На azelea, TutiFuti и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    се надевам брзо ќе му помине.
    мојот зимоска со бронхит ми дојде, а бебе тогаш три месеци. го држев во една соба мм за да може ние да циркулираме низ цел стан. фала богу не фати малиот..

На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  3. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.885
    Допаѓања:
    34.310
    Добра вечер убави дами.:f:

Денес денот максимално искористен на сонце, синко среќен пресреќен еве го од уморштина сега заспа а јас ајде да ви пишам и да видам што има тука.
    Си купив нов сет тенџериња и тави, домаќинка ли сум што ли сум :angel:.
    Маж ми па апарат за заварување си купил денес и двајцата трошиме пари како луди.:nod:
    Едвај чекам да си дојде веќе аман не можам без него досасно ми е. Инаку имаме тв во спалната но јас ретко го користам а мм често еве во три месеци дали 5пати е пуштен.
    Друго нема ќе одам да дежурм на синко оти знае да списка од кога ќе заспие во рок од половина час, час.
    Добра ви ноќ :*.

На tina-63, Seline, Arendelle и 6 други им се допаѓа ова.
  4. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Od kade gi kupi tavite i tendzerinjata i jas sakam novi da kupam?

5. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    И внуката на мажот ми и течи носот па секој ден идаше кај нас па еве фала му на бога супер е малиов а да е со вирус нема шанси да влезе. А членката е во право зошто заради едно детенце да страдаат сите греота се чувај си го дома и јас сум имала вируси па никаде не сум одела а настинка е друго не е пренослива

На azelea и LiliBoz им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.808
    да можам ке го продадам станот и ке одам во куќа.Галамата од тие до нас не се трпи.Викам и јас,викаат и децата мои ама овие ги минуваат границите ептен.

малата спие,големата пишува домашна.Помина и овој ден.Се мислам што за вечера да правам.
    Утрешниот ден не го сакам.Едно те исто само ке се зборува на тв

На 24.07, ivi1987, tina-63 и 12 други им се допаѓа ова.
  7. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.993
    Допаѓања:
    13.777
    Извини, но не се сложувам баш. Ај на лекар не можеш да избегнеш болни деца, ама една паметна ми дојде на гости со дете со вирус. А моето бебе имаше тогаш два месеци. Епа и кажав со убаво друг пат да најави дека детето и е болно и ќе одлучам дали ќе го примам (читај :секако дека нема да ги примам). И си отиде за пола саат. Нема лутење тука.

Последна измена: 14 октомври 2017
    На No Makeup, flower30, *Лорена* и 6 други им се допаѓа ова.
  8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    што е тука глупо, бебе од недела, две три, кое оди на редовна контрола за тежина, висина, па и не само толку мало бебе нека е и поголемо треба да чека ред во ходник преполн со дечиња кои кашлаат или се со тт или со сипаници или не знам што :?:
    Фала богу што сепак постојат совесни доктори и ординации па направиле посебни термини и простории.

На *Лорена*, TheSecret, Mari-Ja и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Во понеделникот бевме во систина и седевме едно пола сат во чекална со стари болни и секакви никој не ни рече појдете во другиот дел стварно не го очекував тоа имаше еден до нас со катетар во кеса ми се згади. А во некои ординации нема посебни простори.Ама како што сум видела во прилеп во болницата за преглед за здраво никаде немам сретнато мрачно ладно и мирисаше на мочка долу биле тоалетите. Му викам на мажот ми уште еднаш нога моја нема да стапне тука па во ординацијата 4 бебиња одеднаш се валкано среќа носев за пресоблекување кога си појдовме дома го пресоблеков и одма за перење хорор не виден

На eli25 и LiliBoz им се допаѓа ова.
  10. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    каде тоа во систина влеговте од влез Б? горе по скалите на трети чинам беше е за здрави деца, а доле десно беше педијатрија за болни..не ми е јасно каде сте чекале со стари :?:

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    на ургентен да не биле ?

12. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.993
    Допаѓања:
    13.777
    Да не била во Систина во Битола. Мислам дека @Belabelinakinder е од Битола. Така има пишувано мислам

13. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.059
    Допаѓања:
    154.483
    Еј не дочитав се ама морам да пишам. Муабетов избега стварно. @AngelOfArh жити се у која градинка оди детево, син ми 3г одеше во градинка и јас 3 г не сум видела мајка да дава парацетамол на врата или да средува пролив во ходник и да пушта дете внатре. Па одма ќе и го вратат од таму, не примаат такви деца. А пак муабетот од надвор на отворено ако се доближи дете што е настинато дека одма ќе се разболе другато ајде жити се. И јас ги носам надвор кога се настинати, не треба дома у карантин да седат. Нема сигурно да го оставам да кивне или плукне у друго дете. Очигледно е дека ви се први деца, ќе ве видам на второ трето како ќе го заштите бебето од братчето сестричето што иде во школо или градинка. Јас бре памтам за мене кога сум била настината 1, 2 дена дома и назад у школо.
    Стварно се претерува у денешно време. И јас еве не ја пуштам цел месец у градинка зошто ми е страв да не се разбиле а знам дека може да фати и од брат и, ама не кривам нбиког се настина од 1 недела одење ама и го очекував тоа. Па 30 и кусур деца се у група тоа е.
    Другарка моја работи во градинка во америка им ги носат болни со температура и со сирупот у рабец не смеат да ги вратат, 2000доларчиња на месец иди па врати ги.

На 24.07, JuLleE, green.eyes и 17 други им се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Страшно е глупо, се прави посебна просторија за здрави бебиња/деца. Затоа што не секој може да испочитува термин поготово кога се работи за болест или со работа. Па се дешаваат вакви исфрустрирани коментари и збрки.

На ivi1987, An-na, LiliBoz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    епа треба де. јас би и во градинка истото да го направат та никој да не зима боледување...

На butterflysk и wannaBeMomma им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    Добровечер мајки.
    Уште малку и саботава ќе мине. А цела недела ја чекам и и` се радувам :rofl:.
    Шетани, променети, изморени...се по ред, како што е редот. На мм сигурно не му е волку омилен денов знаејќи дека треба да одиме на локации по мој избор :wasntme:. Седи во дневна пред компјутерот, работи, да надомести за изгубените саати во шетање.

Мислам дека е сите знаеме како е убаво и како треба...ама реалноста е сосема поинаква.
    Не боли сите, но мораме да ја прифатиме на жалост.

И јас посакувам ординација каде целосно, просторно, се одделени болните и здравите дечиња, каде е луфтирано, дезинфицирано, без чекања и покрај терминот.

Ова со терминиве, па и во иста просторија ми е мачкање очи најсикрено. А за тие доктори што се довикуваат во ходници и чекални со родителите, околу состојбата на детето или причината зошто се таму, или па го дискутираат истото со другите родители, сум без зборови.

Сакам и идеални градинки каде има само здрави дечиња. Каде секоја бактерија, вирус, сипаница...навремено ќе се открие, каде секоја кашлица и тт ќе се појави кога детето е дома и нема да се вмеша со останатите.

Сакам и идеални услови на работните позиции каде при секоја од овие состојби едниот родител че може 1-2 недели, а во некои случаеви и подолго да си зеде боледување без да се тресе за работната позиција и сопствеата егзистенција. Па да си седи дома со детето додека сеуште тече носето или поткашлува.

Сакам и баба сервис каде ќе можат да се избацат на помош кога е потребно.

Многу сакам. А баш би било убаво.

На JuLleE, ivi1987, Seline и 16 други им се допаѓа ова.
  17. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    Јас пак ке кажам нема ништо глупо што некој родител не сака да однесе здраво дете на обична контрола а да го врати болно, термините за здрави деца зборам кај мојов педијатар се 3 часа, останатите 5'6 часа се за болни, а ако нешто е ептен итно има друга просторија т.е сега веке е во друга зграда каде што чека детето и докторката оди таму да го прегледа или бидејки сепак има и совесни родители, кога уште не беа оделени дојде една мајка со болно дете влезе сама и рече ние чекаме надвор кога ке завршите ке влеземе, ако секој го почитува редот и има бар малку совест нема да има ни збрки ни коментари. Еве кажи ми ти кога го носеше малото на првите контроли во систина сеедно ке ти беше ако додека чекаш ред да влезеш има деца што киваат, кашлаат ,а бебе штотуку родено. И работата не ми е изговор, во тек на цело работно време баш тогаш морало да се оди кога се термините за здрави деца баш во тие 2'3 часа туку ете така инат кога ми се сака тогаш ке одам :D

На *Лорена* и butterflysk им се допаѓа ова.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.130
    Допаѓања:
    40.346
    Во систина болни деца одат на педијатрија така да немам одговор на тоа, а и кај матичната посрбна е просторијата за здрави бебиња која не поминува низ чекалната. Пак ќе кажам, лекарите треба да го решат на тој начин тоа одделување болни/здрави. Со термини е глупо! :rofl:

19. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Добра ви вечер, денес денот помина во шетање во зоолошка, со комшии чие дете со малата се врсници, па на раат седнавме и кафе пиевме, после на риба во кафанче, а и од бебе глас не слушнавме, си седеше во количка ги гледаше животните, прво негово искуство во зоо. :D
    На тема болни деца, ќерка ми кога е болна, макар и настината со растечен нос не ја праќам во градинка. АМА има кој да ја чува, сега јас сум на породилно, претходно свекрвата, ептен кога била болна сум земала и боледување. Затоа и не ги обвинувам мајките кои носат настинати деца во градинка, кој дава на секое растечено носе боледување и не секој има баби за чување. А ако е сериозно болно не верувам дека некоја мајка би праќала такво дете во градинка со бронхити, сипаници и други состојби кои ги набројавте. За кај педијатар без разлика дали се здрави или болни чекаме надвор или во кола, па кога ќе дојдеме на ред тогаш влегуваме. Идеални услови нема, како што кажа danichap сите сакаме чекални за здрави и болни деца,
    карантин за болни деца во градинка, ама тоа е, деца ќе пораснат, работа на нас мајките ни е да се грижиме за се и сешто. :)

На ivi1987, augustd, M&M и 11 други им се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.972
    Допаѓања:
    37.076
    Тебе изгледа бебето сеуште не ти било посериозно разболено, па затоа вака збориш. Од инат и ќеиф одиме на лекар. Да, да (facepalm)
    Прочитај ја @joy1 поназад има пишано како за еден час драстично може да се промени состојбата на детето, па после дојди да зборуваме. Термини кај матичен... бог да чува (facepalm)

На Glasna, ivi1987, M&M и 3 други им се допаѓа ова.