Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    739
    Допаѓања:
    2.105
    Добро утро
    Ќере спие, мм спие, свеки спие:Dа јас будна уште пред 6. Пуштив машина, си потпалв оган и си замислувам дека пијам кафе(нели ми го забранија) Уживам во тишината. Денеска ќе одиме на гости, ќе се подновам со нова кошула( шопинг терапија) и ќе оди денот.
    Но, ич не ја сакам есента. на мојата депресија воопшто не и е пар. Верувале или не едвај чекам март:D
    Поздрав

На 24.07, tarantula, Mari* и 11 други им се допаѓа ова.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.282
    Допаѓања:
    226.790
    Добро утро. ве исчитав по сабајле, вратата е нешто заглавена па си седам надвор и таман имав време :)
    Синојќа малиот пак се разбуди во 11 ама му го дадов на мм и продолжив да спијам. немав сила уште една ноќ да останам будна. во 12 го донесе заспан и продолжи до 6:30. Мама станата од 5. Спремено е намирници за ужинка и ручек, доручек подготвен о дојдов накај работа.
    За пушење.. јас и мм сме пушачи, ама не пушиме дома ( нормално, дете имаме). Дури и на гости кога одиме кај кумови бидејќи и тие се пушачи не пушат внатре поради малиот. Дур немавме дете да, пушевме дома. Од тогаш наваму не. И не планирам .
    Убав ден мајки.

На augustd, Belabelinakinder, kelebeim*** и 16 други им се допаѓа ова.
  3. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    154.352
    Уф мораш да го убедиш некако. И мм е пушач, пуши на балкон или ако му е ептен ладно на аспиратор во кујна (може и да зготви нешто дур стои :D). И гости кога ни доаѓаат си излагаат на балкон или стојат под аспиратор :) , не им ни кажувам сами си знаат. И мм исто прави кога оди кај некој што има деца и каде што знае дека не се пуши дома.
    Сепак имаш мало дете плус трудна греота е да дишете никотин.

На mal.ecka, kristina.k, jovana03 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    38.261
    Хахаха и мм под аспиратор ама раката на друго место не му фаќа. Не иди во предвид да зготви нешто :)

На kristina.k, eli25, snegulkata и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Добар ден
    Стандарт ручекот се пече,јас се избајнав и го чекам моментот:DДа се земе дете од градинка и да одам на работа.Тоа е моментот!А за видување со неа само еден час дури одам на работа.Би ја оставила дома ама сама сака да оди на градинка и несмеам да и го кратам тоа задоволство.
    Временска прогноза-мноооогу ветер со јако и топло сонце.Така да и јас пак го трчкам аспираторот за некое цигарче.Надвор може да ме дувне а на 7 спрат сме:worried:

Кога бев бремена цигаре не запалив,само што се породив што ѓавол ми требаше си ги почнав пак(а не доев никако:!:)Страшно бев изнервирана што во таа улога неможев да се реализирам и удрив на цигарите.
    Млеко имав ама бебето не сакаше да цица.Една недела се трудевме и таа прегладна.Ад и тоа е тоа.
    Ама порокот ми остана.Си давам сила дека после нова година ке ѓи оставам цигарите,но ке видиме....

Уште две ипол недели и ке одам на зимсќи одмор:party:На радоста и нема крај...10 дена ке уживам некаде на село,или моето,или на другарка ми.Тоа за мене е прав одмор:sun:

Имајте убав ден:l:

На mal.ecka, augustd, Mari* и 12 други им се допаѓа ова.
  6. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.896
    Допаѓања:
    142.325
    @PUPICA bevme kaj Paskalov, ama ete zaboraviv da go prasam za maticni. Da, imam slusnato deka site se dobri vo taa ordinacija. Nareden pat ke go prasam ako moze kaj bilo koj da ja pisat malata.

Inaku, ispadna deka moze da ima tret krajnik. Ke odime na pregled kaj dr. doktor da proveri za toa. Imala i grip, toa go prelezala, a za drugite bakterii ne trebalo antibiotik. Najverojatno ova e od tret krajnik pa da ne ja trueme so antibiotici.
    Se nadevam deka doktorot ke ni pomogne.

***A toa sto se nerviram za se sto ni se slucuva na site trojca od Avgust pa navamu e druga prikazna. Denes osekam glavobolka, ko nekoj da me stega so dve race. Rucek se vari, smeniv postelnini(vo sred nedela), malata zaspa i moram malku da odmoram. Ni kafeto ne mi pomogna za glavobolkata.

Na tema pusenje cigari-mm e pusac i koga bev trudna pusese doma oti nadvor ladno mu bese:?::wasntme:
    Koga se rodi malata nadvor pusi, znaese i pod aspirator. E sega zabusava, pa demek na prozor ili kaj balkonskata vrata a togas celiot dim od cigarite se vrakja vnatre. I koga ke mu recam da iskoci nadvor, pravi edna nervozna i zalna faca ko da go prakjam na gilotina:)
    Gostite isto pusat nadvor.

На mal.ecka, Mari*, snegulkata и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    Хелоу мами. Еве ме и мене за сефте во оваа тема. Бебе наполни два месеци и 10 дена. Викаат почетокот бил период на адаптирање еден на друг ама јас имам чувство како одсекогаш да бил тука и како веќе да се познаваме. Супер бебе е навечер врзува по четири до пет саати потоа ме буди често ама барем успевам да поспијам и јас. Последниве десетина дена почна да не сака никако во креветчето. Само до мене спие. Јас се чувствувам не многу женствено. На фризер не сум била неколку месеци, исто толку не сум ставила ниту шминка :D Да не зборам за штикли, прашина фаќаат од бременост наваму, а претходно секој ден носев на работа, воопшто не носев ниски чевли. Освен патики некогаш. Убав период ми е во секој случај. Ми требаше ваква промена, мајчинството е магично :) има време за дотерување. Ќе помине породилново за час па пак на работа :) Поздрав мамички.

На ivi1987, 24.07, karibian и 23 други им се допаѓа ова.
  8. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.720
    Допаѓања:
    38.261
    Два дена не сме од дома излезени, плус чувам дете од 1.5 год, куќава за два дена мислиш ќе прооди, што од играчки, што од ронки. Згора на се, сфаќам колку е љубоморно детево мое, едвај сум го заспала другово. Почина татко на најдобар другар од мм, комшии веднаш до нас,па секако не можам да отидам на погреб, се понудив детето бар да им го чувам. Битно издржуваме. Секоја ви чест и длабок наклон, вас @danichap , @Mari* @mariz @muchacha_a и другите што не ве означив со две и повеќе дечиња на мала разлика.

Ај да направам барем пат за поминување, зошто едниот кај и да е, ќе викне :)

На ivi1987, augustd, Mari* и 20 други им се допаѓа ова.
  9. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Хелоу мамаситас :)
    Времево мене не ми влијае на расположение, иако повеќе сакам топло време. Ме нервира што не може да се поминува време во долги прошетки надвор ама тоа е.
    Кога сме кај пушењето, кај нас дома и без бебе и со бебе е строго забрането пушење. Гости пушат на балкон, повеќето знаат - на тие што не знаат и те како им кажувам дека цигара дома ноу веј. Маж ми е непушач, јас пред бременост на кафе, на излегувања и собиранки знаев од уживање да запалам. Една кутија ме терала и со месеци...бремена буквално ни цигара не запалив, а ми се пушеше како да сум била тежок зависник од цигари...е сега после бременост имам запалено два пати, по една исто од мерак, не од зависност...свесна дека може да отиде во млеко дел..не планирам да станам пушач.
    Денес бев со малото кај другатка дома, за назад поплака - не фатија гужви на битпазар, ептен бев во искушение да си уклучам четири трепкачи и да станам да го смирам ама среќа брзо се смири. Затоа сега спие во мене и не го спуштам во креветче, си го гушкам и бакнувам...ептен ме растажи што плачеше без да го утешам...
    До вечер планирам да си варам јуфки и да си гледам серија (ме зарази мм од вчера со една) :)
    Имам малку за пеглање на мм работи и една машина да пуштам ама не е страшно... инаку на бебе облека не пеглам, само ако е ептен нешто изгужвано ама во сушара сушам па ок е... мислам само јас не му пеглам ама некако не се чувствувам лошо поради тоа :D(facepalm)
    Убав ден!

На 24.07, Mari*, M&M и 17 други им се допаѓа ова.
  10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Добар ден од мене. Спие малово, јас спремив ручекот- ориз со зеленчук и плескавици од јунешко, па да одморам малку. После планирам до ваикики по кошулче за роденденот да одиме, се надевам ќе најдам таму, не ми се шета на ладново. Џемперче и пантолони имаме нови, па да комплетираме.

Во врска со пушачи, кај нас не запалил никој дома до сега. Јас сум непушач, мм ги откажа одамна. Од кај моите не пушат исто, само брат ми ама се крие уште. :D Јас го сетив по алиштата, не ми бега мирисот. Кај свеки сите се пушачи ама и таму дома не пушат, поради бабата на мм, не смее поради срцето, па кафе и зимно време на тараса си пијат.
    А би ми сметало дома искрено, особено кај непушачи веднаш се чувстува мирисот.
    Дури пишам стана синко, толку од одморот. :)
    Убав ден на сите :hug:

На 24.07, No Makeup, augustd и 19 други им се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    Затоа ме нема тука да ве дружам... само по малку ги дружам мешињата во Труднички :D Од комшии девојчето често го зимав кај нас, 9м поголема од синко... е сега за хаосот да не збориме, ама некако поубаво ми е зашто синко не сака сам да игра, па иако бомба правеа, мене не ми се качуваше на глава :D е сега не сум ја земала одамна, ама мешево тежи.. едвај по синко трчам :D
    Денес термин краен по менструација ми е, бебе абер нема.. ама +7 дена ми дадоа од старт, па стрпливо ја чекам бебушка :)

На ivi1987, No Makeup, mal.ecka и 26 други им се допаѓа ова.
  12. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.896
    Допаѓања:
    142.325
    @mariz i jas deka gi citam Trudnicki, i bas te mislev denes. Otvoriv da vidam da ne ima nesto novo:)
    So lesno i brzo da pomine poragjajot i pobrzo da jademe mekici:sun:

На ♡BuBaLe♡, Mari-Ja, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  13. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Здраво мајки!
    Денот си тече, студен, тмурен,ветровит, прав есенски... најарно е да се привикнеме оти потопли денови нема да има за скоро, напротив, допрва иде студот и зимата.
    За пушењето ве читам повеќето воопшто не давате дома да се пали, макар биле и вие самите пушачи, е кај мене не беше таков случај... Пушеше ММ, пушеа и гости, јас не сум пушач... Ама сега дури сум трудна, и дома одвај исчистив се, плус ќерка ми во иста просторија, ветреењето заради студот отежнато, епа малку ли причини имам за да се запази новиот ред?!?! Мислам крајно безосетен треба да бидеш и да запалиш цигара покрај мало дете, трудна жена па и тукушто искречен и исчистен стан (ова последното може ви е безвезе, ама јас си знам колку беше тешко со стомаков да чистам, перам, дезифекцирам). Како и да е, ете со ММ се договоривме, крај со цигарите по дома, и за него и за гости.

Малата дојде од градинка, пресреќна и расположена, ама пак не спиела... И ете сега спие барем еден час колку да мине дремката.
    Јас на работа имав доста обврски, едвај постигнав се, па дома имав време и да поспијам...е ручек не спремив, ама ќе нарачаме нешто оти нешто мрза ме фати.
    Ајт уживајте мамици, убав нека ви биде денот.

На ivi1987, 24.07, No Makeup и 17 други им се допаѓа ова.
  14. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Добра вечер. Денов арен беше, само да не дуваше многу ќе можевме да си прошетаме некаде :doh: се одлучив да дојдам кај моите, бар друштво имам овде, кај мм немам со кого да се дружам :envy: свеки на работа, маже на работа...
    Свекор ми дошол од странција, да знаев дек порано ќе дојде ке му нарачав нешто за ќере за роденденот :call: ама ништо, планот неуспешен.
    Друго немам ништо да кажам, го чекаме маже да дојде од работа и да си одиме, ми се спие уште од сега, а кај е 23 часот :yawn:
    Поздрав мајки, убава вечер имајте :hai:

На augustd, Monella, snegulkata и 13 други им се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    Добра вечер мајки.
    Момите спијат, мм работи уште пред комп, па јас да шкртнам некој збор пред да ни се придружи во спална.
    Ден година. Турбо како и секој друг.
    Големата во градинка до пладне а потоа на логопед и прошетка, малото со мене од сабајле на гинеколог и пазарување. Остатокот од денот готвење, ранење, мењање пелени...таа пак таа.
    Ја видов и третата мома на екранот кај гинекологот.
    Уште само 20 недели и куќата ќе биде побогата со уште една љубов :l:.

Околу 19.30 се повлеков со малово во спална и ги оставив големава со татко и во дневна.
    Мислев ќе ја донесе за кратко, ама 21.00 се стори, уште ја нема. Па и тишина, глас не им слушам. Си помислив телевизор уклучил, само за да може на раат да работи, она затоа глас не пушта.

Кога одам, они распослани на земја, еден куп играчки околу нив, она ниже белегзија со едни мунифца на конче. Порано она само го држеше тоа мунифцето(или како и да се вика, делчето со дупче) и центрираше со кончето, а јас го извлекував кончето. Сега може веќе сама целосно да ги нижи и е пресреќна.
    Татко и па ми кажува што се знаела да прави. Со која играчка како редела, како боцкала и редела:inlove:.
    Она горда, среќна, очите и играа. Веднаш посегна по наредната играчка, му ја подаде да ја отвори, за да продолжат да играат :sun:.
    Со тешко срце реков да одиме, заби да миеме, па да легнува во постела. Да беше викенд ќе ја оставев уште малку, ама утре за во градинка нема да можеме да ја освестиме.

Од една страна мака ми падна колку многу мм испушта од нејзиното секојдневие. Тоа што нас ни е рутина секој ден, со месеци месеци, за него е нешто ново.

Живот. Работа. Мора да се плаќаат сметките.

Убави сништа мајки и мирна ноќ за сите дечиња.:f:

На ivi1987, Kaetana, 24.07 и 40 други им се допаѓа ова.
  16. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Мамички добро утро :sun:

Си направив второ кафе утрово. Првото само што го оставив на маса синко ми го истури :wasntme:. Среќа што пијам ладно па не се изгоре детето.
    Инаку, од минатата недела сум со мака со крајник и уво, завршив со инфузии па добив пеницилински шок и сега дур не направам анализи не смеело никакво апле да пијам. А јас си посегнувам често по аналгини кафетини, главоболка не трпам ич :(. И антибиотици често пиев со пусто уво голема мака имам.
    Викендот згора на тоа крена тт големата, средното и малото раскашлани. Ајде кај матична, средниот вентолин малото сумамед. Понеделникот големите си ги зеде татко им, синко со тт и малаксан со повраќање го дадов ;( срце ми се кине кога се разделуваме, па уште и болен. Ноќта крена тт и малово па на полноќ на детско со инфузии и тој. Пневмонија и еве го со канила на рачето одиме секој ден на терапија. Јас зедов боледување и на сета мака бар сум со син ми постојано, се гушкаме си играме..колку ми фалеше тоа :inlove:. Попладне и другите двајца си ги земам :inlove:
    Тешки моменти, предизвици,искушенија,падови и ноќи минати во солзи носело мајчинството но мора да стиснеме заби и да бидеме појаки од секое искуство.
    Ве гушкам мајки - лавици :hug:
    Имајте прекрасен ден

На ivi1987, 24.07, Capricorn Taurus и 33 други им се допаѓа ова.
  17. victoria

victoria Форумски идол

Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.957
    Допаѓања:
    29.157
    Добро утро убавици,
    Кога ќе видам сонце низ прозор душава ми се смешка. Цела недела со малово инхалации, терапија, среќа панцеф се пие еднаш дневно па не го гњавам многу.. После 6-7дена можам да кажам дека е подобар.. Мм повторно на пат, го однесов големиот вградинка и назад дома малово да го погодувам. Среќа имам една комшивка од мајка родена, па доаѓа да го поварди бебево да го однесам големиов.. Ручек нешто на брзанкс, по желба на синко кога ќе се врати од градинка.. Кога не е тука мм ни ми се готви ни ништо.. Ќе подсредам мслку и повеќе ќе одмарам.. Ми треба искрено..
    Ве поздравувам

На 24.07, Capricorn Taurus, No Makeup и 20 други им се допаѓа ова.
  18. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2016
    Пораки:
    2.052
    Допаѓања:
    26.313
    Ние пред скоро 2 годино реновираме во дневната се од ѕидови па до штекери и претходно не се пушеше ни сега која сака да пуши надвор и ние сме пушачи јас не толку пушевме на тераса или во вц нема шанси да оставам некој да ми запали .Така и ти ќе му кажеш на мажот ти надвор

На Mari-Ja, ♡BuBaLe♡, girl-miri и 2 други им се допаѓа ова.
  19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    Добро утро!
    Кафето го допивам во тишина, сама сум дома. ММ на работа, дете во градинка, јас кај и да е исто ќе одам на работа. Денов ми се гледа далеку подобар од вчерашниот, барем сонцето некако попозитивно ми влијае. Нека биде ова убав ден, за мене и за сите, оти осеќам дека се навлекувам во некаква депресија, а баш би сакала да се ,,спасам,,
    Од сабајле си испланирав што ќе готвам, никако не оставам без ручек оти вчера немав па цел ден пред фрижидер го мина и малата и ММ. Навикната ми е фамилијата на манџа или било каков топол ручек, па најпаметно ми е да си се придржувам на редот.
    Малата инаку подобра, и во однесување и со здравјето. Пред некој ден ми крена температура, ноќта, па толку беше, повеќе не повтори. Лесно минавме. А и некако посмирена е во однесувањето, нема викање, трескање, манипулирање... и си го сакам детево вакво смирено, тоа е мојата ќерка!

@Belabelinakinder Во право си, не треба пушење дома, ама ете јас попустлива бев во смисол ајде ММ по цел ден на работа нека си испие дома раат кафе со цигара. Тој и не е некој голем пушач ама ете наутро и навечер дома пие кафе, се разбира со цигара. Кога ми се роди првата ќерка строго забранив и се придржуваа сите на тоа, потоа пак олабавив и се пушеше пак кај мене. Сега веќе стварно нема смисла, кај јас трудна, кај детево мало ми е 3,5 години, па и чистено се дома, и ММ со гостите лом ми направија. Знам дека себично и негостопримливо звучам, ама нит ми се најавија дека ќе дојдат, нит ми почитувале правило дека не се пуши. Затоа се изнервирав. Инаку средено е веќе, и ММ надвор си пуши, истот би важело и за било кои гости. Можеби некогаш пак би попуштила и дозволила, ама засега кога на пат ми е бебе сигурно цврсто ќе стојам на ставот дека нема пушење дома.

На ivi1987, 24.07, No Makeup и 18 други им се допаѓа ова.
  20. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Добро утро!
    Кафе испиено, пералната вклучена, доручек за малото припремен и изеден, ѓубре фрлено, алишта здиплени и кревети наместени. Уште неколку работи на дневен ред..
    Малото вози колички, камиончиња ги товара со играчки, па возејќи пола му се истураат зошто е претовар па се лути. Носот пак чешма без вртка, тече без престан аман веќе. Таман малку подобри се и пак се од почеток.
    Сонце ни за лек нема, веќе со денови е тмурно, облачно, дождливо. Сега нема дожд па се мислам за прошетка, детето убаво се заигра едно а друго може и попладне кога ќе одиме по големата до градинка да искочиме порано.
    Ниту јас, ниту мм се пушачи и искрено многу ми смета мирисот на цигари. Гости пушачи на балкон, нема лутење за тоа ако им е ладно нека се воздржат. Додуша и самите гости викаат на балкон ке дувнеме по едно и дома внатре не пушеме, така да до сега сум немала проблем.
    Друго не знам што да кажам се е исто.

На 24.07, Lolipop23, tina-63 и 12 други им се допаѓа ова.