Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Да пишам и јас некој ред иако и немам баш многу што да кажам :)
    Вчера бевме на лекар и ја видовме цуцка, супер си напредува, постелката си е повторно на заден ѕид, камен од срце ми падна.
    Како што се расипа времето така и моето расположение, многу се нервирам што така ми делува..
    Туку, видовте дека Бејби Спа се затвара?

ivi1987, mal.ecka, augustd and 19 others like this.
  2. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Добро утро :)
    Kафе испиено уште рано рано ,бебе се разбуди во 6ипол кенкаше па го земав на спална и некако успеавме до 7ипол да си полежиме .Сега веќе втора дремка спие па мама да прочепка по нетот да види што има .Времево не утепа додека беше топло бар си шетавме со количката ,колата ми помина регистрација па со маж ми се договоривме да ми ја регистрира деновиве да можеме со бебе со кола да си шетаме по гости и низ молови .Денес и немам некој дневен ред ,малку ќе потсредам низ дома и ќе си се занимавам со синко цел ден ,смешко ми е ептен обожава да се смее цело време е насмеан ,дај боже стално да е таков си викам.Во последно време рацете и двете му се цело време во уста тоа ме нервира па како џандар некој стојам и само му ги вадам од уста ама џабе ми е јас извади тој пак во уста напикај некогаш дури од што многу ја пика и се закашлува (facepalm). Иначе за пушењето кај нас дома не се пуши ,ние не сме пушачи и така да ако некој гостин што ќе ни дојде пуши си знае дека треба да излезе на тараса ако сака да запали цигара ,јас сум многу против цигарите,а и маж ми исто така така да едногласни сме дека нас ни сметаат цигарите а не камо ли на бебе од три месеци .
    Толку од мене одам да доручкувам ,убав ден мајки :)

3. zuto

zuto Форумски идол

Себично е да ти пушат дома воопшто, не па со мало дете и бремена. Негостопримливо...па не би рекла. Ти сакаш гости, ама не и цигари. Луѓето треба да размислат дека тоа се две различни работи.

ivi1987, M&M, BirMelek and 9 others like this.
  4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Dobar den najubavi mamicki:)

Eve me niz doma a kade drugo|(ne sum mrdnala nikade osven do kontrola i nazad ne mi se rizikuva mnogu iako ubavo bi mi doslo eden mal soping:$
    Utre sum na kontrola se nadevam deka se srediva situacijava kaj mene:)mislam na pozitivno iako i negativni misli mi se vrtkat:^)a kako ne koga seuste imam kafeavo i mali bolki:(vazno mi e da bebe bide dobro i bide 9meseci vo mese a potoa zdravo i zivo da bide so nas:)

Cerka vo gradinka:)vesela i si igra,imavme period kade ne sakase da odi ne sakase da ide doma haos|(
    Neznam od kaj ima videno da grize nokti:oednoto prsce i bese poteceno pa ja nosevme rano na cistejne bidejki i zagnoi:^)kolku pati i kazuvam kolku pati ja gledam da ne pravi taka i ete si napravi problem a poima nemam od kaj go nauci ova:?:|(

Mm na rabota umoren e znam i go razbiram ama situacijava mi e takva sto nesmeam da rizikuvam pa nekogas znae da razbere ama nekogas znae i da mi dofrli nekoj zbor koj mi pajga neubavo:( on e eden covek sto znae da se izvini ama jas sum taa koja gabe mi e izvini ako si me napravil da se pocustvuvam neubavo.
    Znam deka mu treba pomos a i mene mi treba,eve doma mi e haos ama gledam osnovni raboti da zavarsam oti i taka bremenosta mi e na rizik ne sakam i poloso da bide:(i nego mu trba pomos a jas nemozam 2/3 pati vo den da vozam za da zavrsam rabota:(sami sme :^)sami koga imame nie potreba od pomos,nekovite se na 40min so kola od nas ama za pomos nikogas ne se|(a najveke mi e zal za mm okolu toa ama si znae i on oti sam si e kriv za toa,on sekogas e prisuten a tie nikogas e pa........

Se raspisav mnogu:Dizgleda mi falise malce olesnuvajne:D za rucek riba i salata pa povelete:)

Imajte ubav den mamicki najubavi:hug::f::)

24.07, augustd, Lolipop23 and 16 others like this.
  5. tarantula

tarantula Популарен член

Zdravo majki kralici!
    Samo sto se vrativme od pregled,majmuncevo moe naprednalo celo kilo,a jas srekna presrekna(posledniot pregled samo 100grama napredna).
    Da vi se pofalam,sabajle dobiv,prv pat posle poroduvanje.Za mene dobra vest e bidejki se isfilmav sum izgubila ciklus,nikad vise nema da mozam da ragam ...bla bla..I jas znam da otkacam nekad:)))
    Naredna nedela trgnuvam na rabota...mozr i radi toa sum nervozna poveke odkolku sto treba.Realno,nemam mnogu pricini za vakvo izbuvnuvanje.Treba malku poveke samokontrola da udram....
    Greota maz mi,ni kriv ni duzen ,go jade stapot.
    Denes ubavo soncevo,da stane beba ke go setam.A popladne edni amerikanski palacinki planiram da svrtam:)

24.07, jovana03, kristina.k and 12 others like this.
  6. Надежна

Надежна Популарен член

Dobro utro i od mene, ohooo dobro utro prvava recenica mi e zapicnata rano sbajle vo 7.00 a tek sega uspevam da dopisam, kaj nas nisto novo beba extremno nervozna mama isto, go molam boga samo povekje mir da mi dade bidejki osekjam sum na kraj so nervite i krivo mi e sto sum vakava ,malava do sega mi zaspuvase vo kolicka a ovie tri dena nejke ni da legne vo nea tolku silno place sto zajduva od placenje, vo race nejke na krevet sama nejke vekje neznam koj kraj da go fatam dajte mi ve molam nekoj sovet, od 6.00 e stanata tek sega uspeav da ja zaspijam so mnoooogu placenje,, vcera od 12.00 na pladne do vecerta do 22.00 casot bese dremnata samo 20 minuti a toa e malce za bebe od 8 meseci no nejke da legne, edno zabce ni izbi pa neznam dali e ovaa maka od vtororto ili da si baram doktori neznam ve molam dajte mi nekoj sovet zosto kje pudam, se obvinuvam deka sum losa majka feka sum idiot i neznam edno bebe da izgledam, me jadat grizi dali mi e bebeto dobro sto li se slucuva sto stana vakva nervozna,
    Jas se rspisuvav no ocajno mi treba vasa pomos :hug::hug::hug:;(;(;(

24.07, Lolipop23, M&M and 8 others like this.
  7. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Добар ден и од мене кафе дури сега пиев со мајка најслатко е такво, таа се врату дома од операција а синко сеуште е со повраќање не до толку многу како што беше.
    Детето ми се исуши само коски и кожа ми стана осен цице и вода други не сака ништо. Се надевам дека ќе се среди се.
    Маже си доаѓа за една недела јас не знам што попрво да спремам цела сум расеана натаму наваму.
    Сонце пече надвор но со заби е ладно е сепак.

8. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Не е тоа себичнос ти ја знат состојбата и пак така се однесуваат тие се себични не ти ние кај и да одевме кога бев бремена ме прашува дали ми смета и дури надвор излегува а на гости сум и отишла . Треба да си по строгa со мажот ти не можеш ти на секое завеси да переш и да чистиш

M&M, kristina.k, ♡BuBaLe♡ and 2 others like this.
  9. flower30

flower30 Форумски идол

Bogami dosta problemi ti se nasobrale. I ti se voshituvam sto i pokraj site problemi uspevas da bides pozitivna. Hrabra majka i zena si. Prodolzi taka. Se nadevam i ti posakuvam pobrzo site da ozdravite.

@Надежна istoto se prasuvam i jas sekoj den. Gresime i nie, ama na nekoi od nas pa tolku im e i silata. Za malata, normalno e da menuvaat, gi macat zabi i skok vo razvoj. Se im vlijae. Probaj(ova majka mi mi go kaza) da ja nosis vo druga soba da ja zaspies, ne tamu kaj so si ja uspivas sekoj den. Denes e ubavo vremeto, iznesi ja nadvor dali na prosetka ili vo dvor da ja fati vozduh. Drugo ne znam kako i sto sovet da ti dadam. Ili ako place mnogu pa odnesi ja na lekar uvce da ne ja boli. Mene dr. mi ima receno i za zabi ako iskacaat moze Daleron sirupce da se dade, da smiri bolka.Se nadevam ke se smiri i pak ke si fatite red.

Nie setavme skoro cel saat, malata zaspa i jas do nea odmaram. Denes me fatila mrza(oti vcera i cistenje, perenje, ruceci i veceri...) i ke pomineme so nesto nabrzina za rucek.
    Imajte ubav den

10. simona_baby

simona_baby Популарен член

Јас сум една од мајките на која детето не и спиеше воопшто.Ако за новороденче беше нормално да спие од 18-20 саати моето ни пола од тоа не спиеше.Преку ден спиеше еднаш по 20 мин ама строго држејќи го во раце.Ако го оставев на кревет или количка секундарно стануваше.Целиот ден беше на града и во раце.Навечер се будеше на секој саат а многу ноќи Безброј ноќи во раце ми спиеше.Со тек на времето читај после 6 месец почна да спие денски по 45 мин.Ко темпиран ни помалку ни повеќе.По некое време почна навечер да преспива нормално се будеше на два три саати да цица ама продолжуваше да спие.Негде пред година почна да спие два пати дневно по еден саат.Сега скрати на едно преспивање.Мајка ако ти се верува првите три месеци плачев деноноќно денот ми поминуваше на спална држејќи го.Нит се туширав асално нит јадев асално за излегување од дома ич да не коментирам.Ако ти кажам дека се ќе помине залудно е ама така е.Постојано ќе менува.Ќе одмориш и ти.Некогаш бев претерано љубоморна на мајките кои можеа да излезат и да прошетаат со бебуш.Маж ми во глобала ми беше најголемата поддршка на секоја солза на секое викање само ме гушкаше и викаше ќе помине.Сега е голем батко има 1 и 3 месеци сеуште немам легнато една ноќ без да станам ама подруго е за разлика од почетокот.Се ќе се среди сите дечиња не се исти.Какво ми е такво ми е за мене е целиот свет бескрајно го сакам како и ти своето.Не би го сменила за ништо на свет нели???

24.07, Mayyya, victoria and 17 others like this.
  11. Mari*

Mari* Форумски идол

Женче смири се и помири се дека детето не ти спие :)
    Од сабајле сум станата,дете исто и уште 5 мин не е дремната
    Се радувам еднаш ако заспие 1час,навечер пред 12 никогаш не спие
    Мора да си смирена за и тоа да е смирено,со нервози немаш ништо
    Пробај изнеси надвор еден час,можеби ке заспие
    Или постели кебенце на под :wasntme:
    Јас уште на покрив се немам качено заради тоа заспивање,едноставно се помирив дека детето ми е такво и секој ден изнајдуваме нови начини,техники....

24.07, jovana03, Lolipop23 and 15 others like this.
  12. Black girl

Black girl Форумски идол

Офф и ние сме слични. Имаме 4 месеци. Ноќеска по стопати се буди . Во креветче нема шанси да спие. Ја оставав на почетокот ама нон-стоп преташе, и ние неспиени , па ни бебе. Сега со нас на спалната е, ама пак се буди и мора да ја презаспивам и ќе се расонам и јас и несоница после тоа. Не цица, ја ранам, па да речеш за цице се буди. Искрено, им завидувам на некои мајки како имаат 10 месечно бебе и спремни се за второ и бремени. Мене да ми рече мм за второ или да ми каже некој ај побрзо па второ, мислам ќе го згазам :lol: Може сега така мислам, што знам

jovana03, kristina.k, Monella and 9 others like this.
  13. simona_baby

simona_baby Популарен член

Што би рекла @Mari* колку полесно се помириш толку подобро.Ете ние се пробавме и не успеваше.Јас сакав да се мала разлика ама баш поради темпераментот негов телото ми е исцрпено па несакам второ дури физички не закрепнам здравје ќе дојде и тоа време.Би сакала и трето па како каже Господ така

24.07, kristina.k, eli25 and 6 others like this.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Добро утро. Лабаво ми е е денес на работа, барем сега за сега а и искрено сакам така да остане денес. Утрово се успав цел половина час. Сва среќа што имав ручек направено од синоќа за дете денес (ориз со телешко и зеленчук печено) па не задоцнив на работа.
    Беше добро утро кога почнав ова да го пишувам и толку од лабавото... Само што ми стигнаа резултати. Нос со мораксела позитивен. Налет. А таман реков цела недела седеше во градинка по еден час и нема ништо. Ете колку немало.
    Се тешам барем не е нешто страшно да речеш па не ми отиде цел ден у погрешен правец...
    Убав ден мајки

15. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Добар ден.
    Децава спијат, едно со мама, друго со тато.
    Јас решив да лежам до бебе денес. Треба да добијам и кичма и стомак ме болат.
    Ручек ќофтиња и пире, така ќерка нареди.
    Сакам и нешто месено да направам, само таму ми е паметов овие два-три дена. Ама мм не е дома по цел ден и не можам да се зафатам со месење, си бара време, а бебе си бара само во раце. Некогаш му го давам на поголемиот да го подржи, ама одма почнува да плаче, сака кај мене. Разбира веќе и ги пружа рачињата да го земам. Ако му земеш играчка од рака, плаче до зајдување. Сака да ме гали, да ме скубе, си гуга, многу е интересен сега.
    Утре сме на контрола. Подобар е веќе, не кашла, носот му се пушти, нема секрет. Каде ја фати стрептококава јас не знам. Од дома не сме излегле тој период.
    Поздрав мајки, имајте убав ден.

16. chocolade

chocolade Популарен член

Не знаев дека си бремена:) баш ме изненади. Со лесно нека е :) А зошто се затвара Бејби Спа то?

17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Да се надовзрзам за муабетото - деца што не спијат. Иста беше и ќерето моја кога беше бебе, се изнамачив. Кукав често овде по темите и барав совет и решение на проблемот, ама искрено не го најдов. Нит до мене спиеше, нит во креветче, исто ми се фајќаше. Цел час нишкај во раце, остај ја во креветче за 15 минути будна беше. Се разденуваше пред да заспијам, пред да облечам пижами, никој не ме разбираше колку ми е тешко и само слушав ,,бебе е, што сакаш ти, лесно не се станува мајка,, А само сакав да се пожалам, да споделам колку ми е тешко, да слушнам совет и мислење, ама сите беа глуви за мојата мака. ММ баш и не се снавагаше многу во помагањето, и често му замерував на тоа. Дури кога потпорасна малата си презеде некои одговорности за неа и добро се снаоѓа, ама кога беше бебе за неког се што се случуваше дома беше научна фантстика.

Туку помина, не знам ни јас како, но после наполнетата годинка фати убав ред на спиење, онаков каков што секоја мајка би посакала, ред каков што на секое дете би му годело. Дење еднаш преспиваше по 2 или 3 часа, ноќе во 23 легнуваше и се будеше 2 пати за млеко. Имавме ред на јадење, ред на спиење, јас среќна, дете уште повесело и посреќно. Зборот ми е, минлив период е, а секако дека не се заборава. Сега сум трудна со второ, па се си мислам ако биде таква како сестра и нема до толку да се нервирам, оти научив дека е минливо и дека идат полесни денови. Почетните месеци и те како се напорни.

Сега пак малата се бунтува и не спие во градинка, затоа спрема ситуацијата ја заспивам дома или пак минува денот без да заспие. Си велам ќе мине и ова, иако ми е криво што не сака да спие во градинка. Се трудам да не се нервирам, и се тешам дека за брзо време ќе нема да и треба тој поплдневен сон кој пак прави навечер и до полноќ да ми седи.
    Деца се, не се роботи и некои рабои треба да ги прифатиме и помалку да се нервираме.

ivi1987, 24.07, jovana03 and 13 others like this.
  18. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

@flower30 :hug::hug::hug:
    @Надежна јас практикував за моите посета на матичен или советувалиште, за се што ми беше ново во нивното однесување барав стално мислење. Може да е само фаза. Со помин да е и да се стабилизирате:hug:
    За пушење по дома сте збореле. Со години дишев чад што ужасно ужасно ми сметаше:x И трудна и со бебиња и со деца :x Јас како антипушач и буквално алергична на цигари морав да имам разбирање за пушачките потреби |(. Сега децава кога ќе се вратат од таму мирисаат во косињата и алиштенцата ;(

ivi1987, 24.07, mal.ecka and 15 others like this.
  19. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добар ден мајки.
    Се повлеков во постела и чмаам, пифкам какао.
    Муабетов за неспиење ми дојде таман. Ја зедовме момава моја од градинка во 13.00, повторно не спиела таму. Ај барем јадела, си се тешам. Апна и со нас и демек ќе ја легнувам да спие.
    Аиии
    Еден саат борби и драми. Во креветчето вришти пишти се заканува ќе се префрла(facepalm), па ја легнував до мене.
    Мирна ќе лежи пет ми минути, после станува, ми вика чао, мафта со рачето, дава бакнеж и со сета сила бега :rofl:.
    Три пати така ме вежбаше.
    Среќа сестраи спие во детска, па драмиве поминаа без дополнителен стрес.
    Очај веќе ме фати.
    Ај и татко и легна до нас, она во среде, само да спие.
    Не бре.
    Се исповозбуди дете дека е со нас во постела, па за коса не чепкаше, на татко и ќелавицата ја тапкаше, се задева, прета...
    И како џокер на десетка, звони звонче, еве ја свекрва ми. Срипавме сите тројца од кревет, извршивме свечена примопредаја, и ги испратив на шетање.
    Ќе видиме дали во количка заспала или уште поуморна ќе се врати.

Ова дете од мало не спие. Кога ќе речат се изнаспав како бебе. Какво изнаспивање, моево како повампирено беше. Еднаш до два пати на ден по 15 минути.
    Навечер не знам до која возраст се будеше за цицање... фала богу сега и е навечер стабилизирано, ја преспива ноќта. Ама за денски преспивањето уште мака мачиме.
    Често тера цел ден без да дремне. Не ми е за друго, за градинката ми е повеќе, што не спие со дечињата таму.
    Инаку денски спие непокриенс оти е живец(на татко и:rofl:). И од најтенко ќебе се поти. Навечер во тенка вреќа за спиење, ама наопаку облечена, бидејќи ја соблекува. Сега во последно и наопаку успева да ја соблече.
    Бетер од Худини е.

Малово маки големи мачи со заби периодов. Од 03-05 пак будни бевме.
    Како зомби се чуствувам. Среќа во 13.00 заспа и уште спие, кај да е ќе стане.

Што убаво беше порано куча посао куча посао.
    Сега само куча куча и посао во куча:rofl:.

Ние не сме пушачи, ниту свекор/свекрва ниту мајка ми. Кај нас не паметам кога последен пат човек штрапнал :x. Со секое дете кругот на пријатели ни се намалува, не одбегнуваат луѓево. Сите пријатели од мм се без деца, сеедно сингл, во врска или брак, па не сме им лепо друштво.

Толку беше паузата.

Убав ден на сите .

ivi1987, 24.07, forumce and 25 others like this.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

ме немаше неколку дена.Дали вирус беше или нешто друго ама неможев од кревет 3 дена да станам.Имав мн гадење.Правев тест за бременост-негативен,крвна слика-се ок беше.

кај керка ми во клас пола деца се со стомачен.Ама нешто се збори дека и водата е загадена па од таму и толку болни луге.Дали постапив правилно или не ама денес и утре ја ослободив од школо(демек така ке ја заштитам (facepalm))

за ручек ке ставам сега нешто брзински да се пече и ке легнам филм да гледам.Симнав еден со Кристмас стори :)

убав ден на сите

24.07, mal.ecka, jovana03 and 21 others like this.