Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. TutiFuti

TutiFuti Форумски идол

Добар ден денес денов не м е по ќеиф иако е викенд.
    Ми започна со доза на нервоза од дете јадач имам сега дете плачко што ме излудува неска да помисли на јадење по мината недела која што ја помина со повраќање обилно сега е целосно сменет несака ништо се му е глупаво и не покажува никаков интерес за ништо што дури се и плашам за ова негово однесување само да се гушка и да цица ништо др не сака. Еве го спие сега скоро два часа и знам кога ќе стане ќе биде пак расквичан за се и сешто!

2. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Баш неделно ужување спијат и двајцата а јас лежам на спалната со ќере завршив обврски да ручаме и ќе одиме на гости. Утрово во 6 бевме сите на нози,мм цела недела дома имаше уште одмор па да го искористи ама баш ми помагаше морам да го пофалам,за успивање,бањање собирање алишта,машина вклучува, пазарење ,мое беше ручекот и миење садови од утре тој на работа јас сама. @Mari* јас сум мали деца едно 2 годинки ќе пуни уште малку а друго има 3 месеци. На почетокот свеќи беше о мноогу ми помагаше во вистинска смисла, а лако останав сама ме фаќаше паника но за некој ден вл3гов во шема едно спие па деугп стане,јаде па малото се буди цицање,пресоблачање о се така трчам од едно па на друго јас јадев тек вечерта мм кога ќе дојдеше од работа, битно они беа подредени.а за мене колку има време толку. Почетокот ми беше ептен тежок бебе висеше на града 24 часа не спиење,малата плачеше од мене кога си дојдовме од болница мене хормони во вис па само си плачев. Верувај ќе се сбајдеш а ќе има и моменти кога и двајцата плачат во хор и двајцата да јадата во исто време ша во тој случај на бебе давам АД пошто не му стига од мене млекце а големата почека 10 мин па она јаде. Е сега тешко е многу пати сум кажала кој ме тераше вака мала разлика а од друга страна љубовта е непроценлива. Ќере само го бакнува и гали бебе па кога го гушка вреди секоја секунда кога ми е тешко,толку ми е полна душата што неможам да опишам. Се распишав :D,убав ден :coffee:

Lorins, Monella, Seline and 12 others like this.
  3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Мамички, денес на малиот му ја извадија канилата од рачето после 7 дена. Мораа да го боцкаат во главчето :( Кутрото, синоќа цела ноќ се будеше и го чепкаше рачето со завој, па плачеше, се трудеше да го откорни. Целото му е разрането :( :(
    IMG_20171029_141237.jpg
    Во болница ми рекоа само да му стои отворено. Што да му намачкам?? Срце ми се кине, само доаѓа и ми го покажува и се труди да го чеша и чим допре плаче :(

24.07, Seline, zuto and 8 others like this.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Здраво мамици!
    Да искористам дури е тивко и спокојно дома па и јас малку да здивнам. Од сабајле доста сработив, усисував, бришев, машини со алишта 2 спружив, дете шеткав, а сега ручекот во рерна, дете спие, јас кафе пијам. ММ овој викенд како и повеќето е зафатен, па сама го туркам денот.
    Дете суперишка од сабајле, ептен ја сакам ваква, уствари ја пофалилв ли дека е многу смирена? Пред некој период се жалев дека е лигавеш невиден, ете ја сега пак онаква каква што ја сакам и одма ми е мирно на душата. Играше од сабајле сама во детска, исклучиво игра -градинка, па она е учителката, па куилките се именуваат во другари од градинка... И тоа е моментот кога ги пее сите песнички научени од таму, а богами неколуку се супер совладени. Горда мамица сум, упте да сакаше да ги каже пред други ептен ќе се испофалев.

Требаше кај свеќи на ручек, ама многу се фали во последно време дека помагала, дете чувала, готвела, и решив малку дистанца. Не дека не е така, женава стварно многу ми се наоѓа, ама и јас и возвраќам во иста мера, помагам и јас, и они ручеле кај нас, па никому не сум се фалела до толку. Ете криво ми падна да слушам колку ми помагале, дури почна да ме асоцира на преговарање а не на пофалување пред луѓето. Всушност свеќи во случајов е небитна, што сака нека збори!

Вечер сум договрена да излегувам со братучетките, не сме се виделе одамна, па верувам дека супер ќе си минам. Минатиот викенд никаде не бевме, откако залади повеќе домче седиме, кога со друштво кога сами, ама ете ми фали да излезам. Туку мака ќе е што да облечам, буца сум!

Убав ви ден!!!

24.07, tina-63, Mayyya and 16 others like this.
  5. M&M

M&M Форумски идол

Лајкот е за поддршка оф сирото мало детуле, не знам што може да помогне, некој да знае да те посоветува :(

♡BuBaLe♡ and Jas! like this.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Хелло мамички,
    Од сабајле со мм средивме домашни обврски. Ќере за чудо се заигруваше цел ден сама :clap:
    После ме фати дремка па мм свари кафе, одма ми се отворија очи. Сега ги пратив на пазарење и до парк да се истрча ќере малку. А јас добив желба за готвење(ја немам во последно време) и се заглавив во кујна:lol:
    Да биде готово, за едно саат време да се руча па мм имал работа до молот. Ќе го дружиме со ќере^_^
    @TutiFuti нем7ј да форсираш со храна и нуди по лесна харана. Мојата од стомачен вирус 2 недели не јадеше, пискаше к7га ќе види храна. После постепено се стабилизира и се врати во нормала.
    @♡BuBaLe♡ Не знам за некоја крема но ако имаш кантарион масло намачкај го. Знам дека е добар за рани... Друго не ми текнува

24.07, Monella, Seline and 10 others like this.
  7. M&M

M&M Форумски идол

Денес борба со ннејадењ, само на 3 залчиња геврење малку јогурт, пила банана и 3 кругчиња краставички :( . Не сака ручекот да го види, а порано многу сакаше месо. И тиква печев не сака. Да и направам палента ќе јаде сигурно, ама не е работата секој ден палента. Мрзам не јадачи деца. Ќе ја оставам уште малку па да видам дал ќе и текне да јаде.

Mari*, Seline, Mari-Ja and 8 others like this.
  8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@♡BuBaLe♡ душиче мало, со помин да е, остави го рачето нека се засуши ако е отворена кожата, па после нешто за побрзо зараснување. :hug: Можеш и кокосово масло и антибактериски делува.

Mari-Ja, snegulkata, azelea and 2 others like this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Октенисепт спреј, ќе ја исуши побрзо ранава и ќе зарасне, отворена да биде. А спрејот е дезинфициенс и не пече. Раната од царскиот само со него ја средив.
    После тоа ставај кантарион или слични масла, за да не остане лузна. Не би требало да остане, ама превентивно ставај.

Mari-Ja, azelea, ♡BuBaLe♡ and 2 others like this.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Здраво мајки. Нашетани денес, избањати, најадени и заспа уште сега. знам дека во 12 ќе стане да си поседи саат два но не е проблем ако и јас легнам рано, а планирам во 9 да му се придружам. Психички се спремам за работна недела , викендов некако нешто исправ нешто не, се гости имавме или ние шетавме..ама ај ќе доперам преку недела. А демек ќе врнеше велеа.Одам под туш и да ме измасира мм, поздрав до сите.

kristina.k, Mari*, eli25 and 12 others like this.
  11. jovana03

jovana03 Популарен член

Здраво мајки :hai:
    Бебе со татко и, јас на пауза. Кафе раат да испијам во тишина.
    Шетнавме сабајлето бевме до на кафе 1 сат и дома, се заоблачи и веднаш залади.
    Ручек направив набрзина компири со месо во рерна. Свеки сабајле имаше месено кифлички доста е за денес. Вечера кој што ке најде.
    Туку времево никако не ми поминува денес (waiting) Денов многу долг ми се виде.
    и Бркам работа за небитна особа, таа што ме крадеше. Да и ја завршам работата или не незнам. Се работи за поголемото детенце... Не знам како да постапам :shake:

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

кога е за дете јас би помогнала..

13. joy1

joy1 Форумски идол

и кај мене досаден ден :)
    Пазарување,ручек,кафе набрзинка испиено.Сега кај и да е ке ги бањам,ке се средам и јас набрзина и ке пуштам филм.Вчера повторно сум заспала на пола филм,па мм сабајле пак мораше да ми раскажува :D

како соопштувате нешто важно на домашните,на претпоставени..на било кого?
    Утре треба да зборувам со една личност ,да соопштам една одлука ама имам баш баш трема.Од друга страна ако добијам потврден одговор наскоро лично за мене ке променам мн раб на подобро.Ама се плашам од реакцијата првен од другата страна :)

14. flower30

flower30 Форумски идол

@joy1 jas na primer imam mnogu trema, bilo kakva odluka da soopstam. Znaat nekogas i ocite da mi se nasolzat, a eve sega koga morav da napustam rabota za da ja cuvam malata se rasplakav pred gazdata. Em od sram sto napustiv brzo, em od zal oti sakav da odam na rabota.
    Sakam da kazam, mislam karakterot igra golema uloga, spored mene. Jas sum dosta emotivna, so nisko nivo na samodoverba i ic ne se nosam so vakvi situacii.
    Ama ke si reces, mora da pomine i toa i plus ti sledi ubav period pa taka da stisni zabi, a mozes i nekoe Bedoksince pred soopstuvanjeto:D:D:D

Auuu ama se raspisav....
    Malava od 18h.place za spienje, mm vika zaspij ja, za nea e eden saat pokasno:):)
    i od 19h.probuvame i uste ne spie. Denot dobro pomina, samo sto pred 1saat me zabole tolku jako glavata i mi rasipa cela vecer. Pocnav da si pijam po edna casa alkohol za smirenje:D:D
    Vcera bas mi legna vinceto, 3casi:D
    Ama bev opustena, muzika na najjako... E ama sega me boli glava i piev apce. Sega samo ke gledam:wasntme:

Dobra nok

kristina.k, azelea, tina-63 and 14 others like this.
  15. M&M

M&M Форумски идол

Таман мислев помина се малово сега пак има малку температура, а денес и е 10ти ден од амоксиклавот и супер беше деновиве. Не знам веќе што да мислам, да почнам да не ги вадам од дома, претпладне бевме надвор ама си беше во јакничка и ставив и капа сега се мислам да не настинала пак ;( . Ќе се мрднам жими се од почеток на септември не се престанати со разболување а не ни оди во градинка.
    А баш убав ми беше денов до пред малку:(

kristina.k, azelea, eli25 and 4 others like this.
  16. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Добро вечер јас дури сега седнувам викендов напорен вчера на пазарење па спремање за гости синоќа гости денес пак гости се сама мажот ми го чуваше синко битно кога дојдоа гостите свекрвата се тупоса да не можи човек рат да се види со роднините. Капак на се и внуката на мажот ми абе преку глава ми се секогаш кога ми доаѓаат гости таа мора да е тука . Кај трпев цела бременост секој ден и сега пак. А мајка и нека одмара,сиве дена синко се буди во 6 некогаш преспиваме некогаш не,се спасив со релаксаторот го ставам и си бркам работите. Ќе речете дека не ја сакам внуката ама ова се претера како ќе биде јас сега да го земам син ми и да одам кај јатрвами пошо е бремена да им досаѓам ама јас сум со осет ама некој нема и му реков на мажот ми замолчи реков и јас бев бремена и се трпев ама за џабе зборувам и се нервирам тоа е

24.07, kristina.k, azelea and 6 others like this.
  17. jovana03

jovana03 Популарен член

@LiliBoz Се согласувам. Тоа што ме замоли го направив, па шта буде нека буде.
    @joy1 И јас имам многу трема пред да соопштам било што плашејки се од реакцијата, исто како @flower30 сум многу емотивна што низ солзи имам соопштено многу битни работи.
    Само смирено и храбро, без страв од тоа што ке биде. Штом е за убава работа ќе биде не се секирај :)

kristina.k, azelea, Mari* and 4 others like this.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Не ве почастив. Частам без повод, онака хаххаах. Торта со три Вида чоколадо, без брашно, шеќер бисквити. Килограм и пол чоколадо.
    :wasntme:
    IMG_20171029_004511.jpg
    Пандишпанот е уствари браунис. Мислам повеќето го знаете мојот омилен ама еве пак рецепт.
    400 гр чоколадо стопена на пареа помешана со 6 жолчки. Кога ќе е готово тргаме и додаваме снег од 6 белки и мешаме нежно. Додадов кора од портокал. Печено на 180 околу 30 и некоја мин.

Филот е многу лесен и според мене највкусен. 200 гр млечно чоколадо и 200 гр чоколадо за готвење стопено на пареа заедно со 100 гр путер. Тргаме на страна и додаваме во тоа 500 гр слатка павлака која претходно смеја загреале до вриење. Оставаме да олади и стегне. Ставаме на тортата и оставаме да стегне час до два. (маж ми ме издржа).
    Останатиот дел од чоколадото го користев за форми како додаток одозгора и за посипување иако нема потреба од тоа. Брзо се прави, нема утка, а вкусот е... пробајте па кажете :)

Last edited by a moderator: Oct 29, 2017
  19. joy1

joy1 Форумски идол

вредна мама :)
    често готвиш нешто убаво
    јас торта мислам цела година немаѓ направено

kristina.k, girl-miri and LiliBoz like this.
  20. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Мм многу убаво изгледа немој сега вака да правиш од утре планирам диета да почнувам овие дена се изанјадов и се напив и вино и пиво и тори јадев и слатки правев па денес две торти ми донесоа кој е за благо нека повели имам за сите

kristina.k, Mari-Ja and LiliBoz like this.