Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Знам @Mariangel каква беше ситуацијата.:( Нема зашто неисполнето да се чувствуваш, полна си со мајчинска сила и љубов.:hug:
    @eleni27 може има и позахтевни бебиња, јас воопшто немам искуство, така го чувствувам моево со неговите потреби, а може некој ќе го категоризира како мирно бебенце.:wasntme: За присебноста сум изненадена од самата себе (и мм исто), како што немав никаков контакт со бебиња очекував дека многу тешко ќе се снајдам и со многу плачки. Не очекував до толку дека ќе уживам и дека до тој степен можело да се сака едно мало човечуле. А и не мислев дека ќе имам нерви, прилично сум тенка со нив, ама за неа сум едно море длабоко и мирно. Чудо се случи.:D

Денес во пет мајкината стана, од тогаш постов го пишувам со малку оставање во релаксатор, малку на кревет, малку во транспортер...битно го напишав.:whew:

На AngelOfArh, Kaetana, Mari* и 10 други им се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Добро утро мајки и од мене.

Баш ми е мило што читам вакви работи за тоа како едно мало човече (една рака месо, што би рекла мајка ми) знае да промени цели светови на возрасни луѓе. Истото и мене ми се случи. Ми го промени цел живот и перцепцијата за него. Имам многу поинаква цел сега, поблагородна.
    Ама додека не осети човек не може да знае
    Затоа не замерувам многу на мислењата и критиките упатени кон мајките како посебна категорија. Особено од некој кој сѐ уште не ја доживеал таа улога.
    Неколку пати имам кажано и тука дека децата колку нѐ трошат толку и нѐ исполнуваат. Животот ми е потежок од пред тоа, ама неспоредливо поисполнет и побогат.

Леле ама забегав уште од сабајле со филозофии...
    Не ми замерувајте, под дејство на книгата сум. Би пишувала до утре сабајле... :/

На Legadema, Kaetana, slobodka и 11 други им се допаѓа ова.
  3. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Добро утро :sun:
    Ве поздравувам од канцеларија со кафенце и рибизли (ги изедов веќе :lol:)
    Немам ништо посебно да ви кажам, само да ве поздравам :hai:
    Синко го оставив да нана дома, јас се спремив и дојдов на работа, како и секој ден. Стомакот расте, бебенцата внатре ме поздравуваат, сеуште се нежнички и помирни, а веќе и имиња им одбравме.
    И мене мајчинството многу ме промени како личност, а ми ја промени и целата перцепција за животот. Затоа и го променив работното место, ама па супер ми е.
    Со мм почнавме да наоѓаме некоја заедничка фрекфенција, денес баш ќе му предложам како RainBow , да си купиме кафенце и да си пиеме на клупа, а синко да си ужива во количка. Седнуваме и ние некогаш во една маалска кафанка, на синко му нарачуваме лепиња, а ние си јадеме друго. Работата е што јас не се чувствувам како да сме се оддалечиле, он ме убедува во тоа. Можеби грешам, незнам. Ама па барем овие два дена нема нервози. Се надевам така ќе продолжиме. Треба да се работи и на бракот нормално, децата пред се, но не може па се друго да се запостави.
    Ајде убав ден женски 8)

На Legadema, Kaetana, Girl-Rabbit и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2016
    Пораки:
    881
    Допаѓања:
    13.160
    Кога сме кај брачниве односи јас да си кажам дека во последно време одлично функционираме,за интима и баш се нема време ама едне бакнеж за добра ноќ е доволен да се почуствувам убаво.многу ме исполнува глетката татко и ќерка иако сакаше машко сега му е љубов најголема. Ние ја чекаме баба (мајка ми)да дојде да ми ја причува ми се ситнат деновите за враќање на работа па да видам дали со газдава ќе падне договор.Убав ден мајки

На Girl-Rabbit, Mari*, Smizzy и 4 други им се допаѓа ова.
  5. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356
    Здраво мамички. :hai:
    Денес денов прекрасен,супер за шетање.А јас нема кого да шетам:(
    Син ми со свекор ми и свекрва ми е во село веќе 3 дена.А јас веќе 3 дена се чуствувам незз ни јас да објаснам како.Како немајка.Свеки е на одмор и ќе одеа во село имале работа а малиот немаше кој да го варди сакаа да го земат со нив ќе му пријал чист воздух и малку промена на клима и секојдневие.Луѓе не можам да објаснам како се чуствувам како да сум го отргнала од мене,зарем толку порасна детето и е независно од мене.Еј се јавувам по 3 пати дневно ги досадив луѓето,а нему уше не му мрда дека мајка му не е покрај него.:@
    Свеки ми вика ајде одмори,релаксирај се малку,прошетајте...А јас секој ден чуствувам вина зошто не е покрај мене.Ја светнав цела куќа цакум пакум,незз што да правам со слободново време.:wasntme: Се извинувам на негативниов пост.Имајте убав ден и продолжен викенд.:*

На Kaetana, Girl-Rabbit, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Da, zivotot i toa kako mi se promeni i cudno sto predhodno bev skitnik 24/7 samo doma da ne sum, a sega cela zima pomegju 4 zida ja pominav i ic ne mi bese tesko bas naprotiv uzivav vo novata uloga :D Mi fali samo citanjeto knigi i pilatesot (vo toa bev najaktivna) ali sea ne naogjam bas vreme. Eve me sednata na terasa, sinko nana jas na kafence i cigara (pak propusiv i mnogu mi e krivo ama ne izdrzav :( ) iako palam pi 2-3 max na den ali ne e opravduvanje. Inace @M&M isto i mm ne se nauci da go uspiva i dosega ne go uspal ni ednas ali ete za dr mi se naogja epten od pomos :)

На M&M, Mari* и eleni27 им се допаѓа ова.
  7. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Da ve pozdravam, ve citam no nemam pisano oddamna. Si dojdovme od kaj baba i d. Mazeto apla mi bese luto mnogu sum sedela, koga velam apla ne ni mi se javuvasе na tel, na kraj popysti hihi. Vremevo ludnica ama go iskoristiv max i so kolickata isvozivme bajagi prosetavme , na vrajkanje pocna da placi ama go krenav v race i zaspa i si pospa v kolicka .Se osetiv kako nekogas koga bev slobodna i setkarev vo toj period od delot na denot.Maliov vo relax sedi barem dodeka go svaram prvoto utrinsko kafe i da si ja sredam sobata seto toa za brzo extra brzo vrme :Dda ne pocne na buntova.Inaku mojov gyga zbori nesto , pocna mnogu rano masla uste pred 4 -5 nedeli samo sega sto e poglasen i ponasmean.
    Ubav den devojcinja ,jas za vakvo sonuvam pokraj more ,mnogu mi se odi da se pecam an sonce da pivnam nekoja paldna pijacka da zamizam od sonceto i da uzivam download.jpg ;)

На Legadema, Girl-Rabbit, Mari* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Ехх мајки, добро утро и од мене, конечно да пишам и јас тука, нон стоп ве читам, а никако да пишам оти се се нема време, покрај 2 мали деца, сама дома, богами тешко :( ама не се давам, не сум ни прва ни последна 90% од времето сама што си ги одгледува децата, тоа е, што да правиме.
    Иначе кој/а не знае за мене, јас имам 2 дечиња, синчето ми е 3 и пол годинки, а ќеркичката за една недела ќе полни 8 месеци.
    Мажена во и живеам во странство, маж ми нон стоп е на пат и јас претежно сум сама по дома со децата. Тешко ми е, да не се лажеме, захтевни се и двете и тешко да им погодам :(
    Малата до пред 1 месец буквално ми беше мирна мирна бубачка, се смени преку ноќ, малку забите, малку скок во развој и се се испоремети и така сега се е со плачки, со кенкања, со НЕ јадење.....
    Големиот ми е како кога, некогаш е многу напорен, тежок, колку малата ме малтретира уште повеќе и он ми ја отежнува работата, некој пат е толку мирен и ми помага и се заигра убаво, абе глас не му се слуша....
    Ете така, толку е од пишувањево, ме вика Лепотицата се разбуди и пее ли пее :)
    Ајде да ве почастам по едно кафе за добар ден :*

На Legadema, koritsaki, azelea и 10 други им се допаѓа ова.
  9. maja.mitrova

maja.mitrova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    173
    Zdravo mamicki taman dobiv.datum za odbrana na magisterskata ovo moevo bebence pocna da se otrakuva I nemozam nis da citnam.utre pravime 2 meseci I toj pocna da saka se vo race, da ne saka da spie vl krevetceto, ako prestanjs da vozis so kolickata a zaspal pravo gi otvara ocite. I plus ovie 2-3 dena je dojde 7 casot I place se zaiknuva , go stavam pod aspirator I zamolcuva. Sto e toa? Neznam dali da go ostavam da se isplace I da se nauci da spie sam ili rano e uste za takvi rab?

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    Off rano e mamicke za ostavanje sam da zaspiva pa samo sto go videl denot i sve sto znae e tvojot dopir i miris. Guskaj go, drzi go vo race i mazi go zatoa sto vremeto leta :) A mozebi e i skok vo razvoj zatoa place poveke, a i ke menuva sekojdnevno. Moeto since napreduvase mnogu i na 3m imase 6kg (a se rodi 3180) ali do 8ipol meseci sve vo race si go uspivav i bukvalno vo race mi izrasna ne dozvoluvav da zaplace, a da ne go zemam. Sea jas sum takva i toa e moeto mislenje :)

На tina-63, Mari*, eleni27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.761
    Допаѓања:
    141.750
    Добар ден. Се трудам околу маж ми. Сепак, многу добар татко е и не е фер од моја страна да не ги ценам неговите грижи исе што прави за нас две. Свесна сум дека се лутам за работи кои не постојат, ама хормониве се појаки од мене. Среќа има разбирање. Сега решив секој ден да му пишувам дека ми значи, дека го сакам :) дека ми е секси. Ми фали да седиме и гледаме у таван, да се смееме ко луди, ама полека се ке дојде. Не сакам детето да ми стане центар на свет а јас да го изгубам него. Ние тројца сме семејство, мора за тројца да се трудиме. Набрзо и свој дом ќе имаме. Се тече...

На Mama Maja, Eli23, Mandarinka и 19 други им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Majki malku se izgubiv jas, no ispitna sesija pa kako bozem nesto da podzacistam od ispiti :) Sinko si e super, jade krka, ima pogolem problem so 5 podueni zabi, nervozen e poradi toa, nervozno spie, grize svasta i po jako griznuvanje vristi pisti.. Jas ne sum znaela deka vaka strasno moze da se podujat nepcata, duri i jezivo e :( Se brkame po doma, igrame za da ne misli mnogu na zabite, mora da mu pomognam nekako da go pomine ovoj najlos period... Da vi kazam edvaj cekam da odam na odmor, vo Avgust i Sept kje odime dva pati, kje cekam i kje docekam duri dva odmora, uzivancija :) Mora od pc da sednam i da procitam se sto se napravile muabet, ne sum vo tek :D

На tina-63, Mandarinka, Angel.Heart и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.730
    Допаѓања:
    45.637
    Eve me I mene :party:
    Sekoj den ve citam to mi e kako obvrska za da sum vo tek zs se izgubiv vo vremeto I prostorot denovive mazeto mi e katastrofa so nogata mu se inficira ranata bebka mi vristit pistit od stomaceto
    Btw jas sum obratna so decinjata porano non stop bev so decinja trpeliva nema paniki I mislev ke sum smirena mama no sega ne e taka so moeto mn se panicam nemozam da izdrzam ko placit poveke od 2min pocvam I jas da placam neznam kako da postapam nekogas se si mislam lugeto so gleat mislet deka sum liguska I nesposobna :^) no se trudam da go isfrlam toa zs mi e mn neprijatno taka no sepak si ja sakam najvise na svet zaboraviv I na mm I na se okolu mene no za sreka mm e poln so razbiranje I ne se luti duri gleda na sekoj mozen nacin da pomogne od nego sum iznenadena duri I bas mi e Milo zaradi toa ajde mami da pijam edno kafe :*

На tina-63, Mandarinka, Angel.Heart и 6 други им се допаѓа ова.
  14. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Eve ne' i nas:) znaci cel saat ipol cicame, dehidrira detevo od zeskovo. Ne znam kako ke se doime vaka na gorestinive, se zalepiv skroz na skroz. Bevme 3h izlezeni na kafe i vo park. Malce po pat si poplacivme, ama zatoa sega ke mu nadoknadam.

Sabajle bevme so mm kaj mojata maticna da go vidi bebco (i pedijatar e plus) na vratceto kako zlezdicki mu se napravija. Podolg period bil vo ista pozicija vo matkata, pa treba da se sledi/malku masaza isto ke mora. Nekoja mama so slicno iskustvo?
    Pa pocnav da ja prasuvam dr prasanja, mm faca mi praj - gluposti sum prasuvala. A duri sme doma samo vika ova ke prasame ona ke prasame i koga ke pojdime tamu na mene ostava se - posle se cudi!:whew:

Aj sega rucek da zemam da pravam - pilesko vo kari so oriz. Povelete:d::dance:

На tina-63, Mandarinka, girl-miri и 3 други им се допаѓа ова.
  15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Пијат ли водичка вашите бебиња, поготово тие што се на доење? Мојата пие многу, по 200 мл дневно пие, а одбива да јаде, од завчињата, таман си почна убаво да си јаде, овошје, зеленчук, млечна каша со житарици, сите си ги јадеше супер, сега една недела и повеќе, по 2-3 лаж.ако касне и толку, се врте на другата страна, затвора уста абе нема шанси да и ја отвориш.
    И со цицање ми е слаба, ни да цица не сака многу, а вода ете пие многу......ахх тие заби аххх тие забиии :( :(

На Girl-Rabbit и Mari* им се допаѓа ова.
  16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Денес телешко и правев, со компирче, морковче и боранија, не бе луѓе, еднаш отвори уста и толку, се молевме, се залажувавме ама се беше попусто :( втор пат исто пак ја помолив и пак џабе, н знам што да правам, толку ли не сака од забите да јаде?? Ааааа не можам вака, ќе пукнам, ништо да не се сакало.......:(

На Girl-Rabbit, Mari* и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  17. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356

Mojot koga gi vadese prvite zapcinja mn borbi imavme so jadenjeto a tek ubavo projade i sve jovo na novo.Molenje i kolenje za po edno lazice.Spasot ni bese vo kiseloto mleko samo toa go jadese i nisto dr.Bukvalno dve nedeli bese samo na cicanje i kiselo mleko samo.Posle dve nedeli se stabilizira probija i zapcinjata pa pocna so jadenje.Inace mislam deka imase 7-8 meseci togas.

На Mari* и kallias им се допаѓа ова.
  18. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    8.378
    Добро вечер,

гледам многу сте испишале,нема шанса да ве исчитам.Денот ми почна убаво.ММ ме замени два саати и успеав да одморам малку, оти бебето е нервозно и речиси ич не спијам деновиве.

Ама, крајот на денот беше ептен лош.Отидов до тоалет и слушам едно трас...трчам во собата и бебуш на земјата;(.Па кога фати да плаче,ајде го смирив.Се јавив на докторката вика-одма на брза помош...оти они затвараат.Го однесов,го прегледаа и се е во ред за среќа:).

Знам дека треба да го контролирам овие 24 саати на секои два саати.Ми дадоа и проспект каде беше подетално објаснето на што да внимавам.

Ми рекоа нареден пат кога излегувам од соба,бебето никако на кревет-на земја да го оставам.Па прашувам дали и вие знаете за ова и дали го практикувате?

Поздрави и добра ноќ...јас отидов да спијам

На tina-63, Girl-Rabbit, girl-miri и 2 други им се допаѓа ова.
  19. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.034
    Допаѓања:
    154.231
    Ostavaj go vi krevetce, ograda, stolce kolicka.... ili na zemja. Moevo ne saka mnogu na zemja da si igra mada nekogas ja ostavam ama koga sum jas do nea kolku i da ja zagradam so pernici se prevrtuva pa mi e strav da ne se tresne so glava na parket ako izleze nadvor od kebenceto. Taka koga treba da ja ostavam najsigurna mi e vo ograda a sega deka e pogolema i vo dubak ja stavam nema kaj nas vo stan opasnost da se prevrti. Samo sto se nauci se fioki da mi otvara ke si gi ispofaka prstite. Tvoeto e pretpostavuvam.pomalo.
    Inaku denes malku polesen den, poodmorena nekako se osekam. Go zaspav bebus pa ke go cekam sinko od rodenden da se vrati ic ne sum go videla ovie 2 dena. Bebus mi e uste cela zatnata preska malku ja inhalirav se iscisti pa zaspa da se nadevam malku pomirno da spie nokva. Inaku kako mi letaat denovive odkoga trgnav na rabota ne sum svesna koga pomijuva od ponedelnik do petok. Doma koga si nekako poveke se osela vremeto.

На awl, fairy88 и Mari* им се допаѓа ова.
  20. cigarce

cigarce Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    1.401
    Допаѓања:
    3.931
    Ve citam od koga ja otvorivte temata i pustoto sekoj den se tokmam deka ke pisam ama ne mi odi nekako.. mojata strumfetka za dve nedeli ke polni 11 meseci,luge detevo mi porasna .... Majka sum na mnogu mnogu prgavo devojce koe sto odi od 9 meseci .. Da da od 9 meseci treniram odenje,sama se ispravase vo krevetce od 6 meseci,na 8 pocna da lazi,a vo dubak dali i se sobra da sedi 2 nedeli,zapocnuvajki nekade od kaj 8 mesec. Imame 5 zabcinja i jademe isklucivo hrana koja sto se dzvaka,blendiranata hrana e minato osven koga nekoj ke i kupi gotova kasicka. Cicame,igrame i po cel den sme nadvor,luge place za nadvor,stoi pred vleznata vrata obiduvajki se da ja otvori vratata od strana za da izleze.. Jas kako i sekoja majka,jadam koga ke ja zeme nekoj na 5 minuti,se banjam koga taa spie,maz mi e po cel den na rabota,me boli kicmata,me bolat nozete bidejki trcam po nea,no ednostavno uzivam. Izleguvame so maz mi 2-3 pati nedelno od kako ke se uspie i koga baba ne e mnogu umorna od rabota za da moze da ja cuva i mislam deka se ragam odnovo sekoj pat koga ke izlezam od doma. Majcinstvoto e nesto sto me ispolnuva i me iscrpuva,no se e toa period koj sto mora da se pomine a dur pomine decata ke porasnat... I da,sega najubavo ja svakam majka mi na sto mislela koga mi vikase ke vidis kako e koga ke imas tvoe dete. Ve pozdravuvam i pisuvajte,ve citam sekojdnevno

На Legadema, Mi-Ma, tina-63 и 16 други им се допаѓа ова.