Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Здраво женски,

Долго време ве читам ама се се нема време да направам профил и да почнам да се дружам со вас. Иначе имам бебче 4 месеци и кога нана користам време да ве читам.

Денеска како и секој ден се занимаваме со бебе. Ручек на шпорет а ние си гугаме.

Поздрав и убав ден на сите

2. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Здраво мајки.
    Денес со малиот последна инфузија. Вчера и денес душа му извадија дур потрефија вена :( го боцкаа во главчето :( цел е пробушен и потсинат ;(
    Кога го боцкаат иако ме бркаат јас не излегувам, му зборам и го галам и будно набљудувам што му прават. Денес ко да се учеа на него :@ А тоа стуткано во чаршавче за да не мрда, жално ме гледа и плаче, јас го галам и плачам :u: :u: Рачето му заздравува, загноеното корка фати, само се чепка,го чеша. Душиче истрауматизирано, само во раце ми е, така на раце гушкајќи ме си заспа. Среќа заврши и дај Боже да нема пак одење таму.
    Големава со панцеф, бар за неа нема инфузии. Средниот е веќе оздравен. Неделава остануваат дома, среќа сестра ми дојде од Ск за да ги почува некој ден. Од утре јас на работа пак. Со тешко срце:( Ми се седи дома со нив. Но требаат пари... аххх...
    @augustd :hug:
    На денешен ден, пред 10 години, ја имав последната прегратка со мајка ми ;( Толку ми фали и душа ме боли, секој ден, се повеќе ;(

Одам да ја искапам големава дури спие малото.
    Деновиве дома ми летнаа за час, а кога сум во канцеларија,никако 16 да дојде |(

Поздрав мајки :hai:

3. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Добар ви ден!
    Седнав кафе да пијам и да ве дружам! Врти - сучи пак овде на фемина, сабајле, поручек, навечер, те од работа, па од дома... Немој да ме мислите дека не сум одговорна домаќинка и мајка и сопруга, наоѓам време за се, често и додека овде ве следам јас работам нешто низ дома. Се правдам, м?
    Инаку ручекот готов, бришев два прозори што беа останале во купатило и кујна, па средив нешто во плакарот на ќерето и за крај се истуширав. Кај и да е ќе стасат ММ и малата од градинка, па јас ќе одам на работа.
    Во врска со близината и помошта од страна на баби и дедовци, јас не можам да се пожалам. И едните и другите ми се на располагање во секое време и за сЕ, пресреќни кога ќе ја земат малата со нив, а и детево ми е најсреќно на љубовта која и ја пружат. И јас сум во коректен однос со стариве, за многу работи и јас помагам и им се наоѓам во било која ситуација. Осеќам дека ни они нешто многу не се стегаат кога треба да побарат услуга од мене, па така некако взаемно си помагаме и да речеме убаво живееме. Свекор ми и свекрва ми се пензионери и живеат на 5 мин од нас, така да они повеќе помагаат.

АМА, немој да мислите дека таму каде што има помош и разбирање е идеално, повеќе е ствар на толеранција, премолчување, одбирање зборови и момент кога за нешто да се пререче и сл. Многу ми помагаат, ама кај да стигнат се фалат дека помагаат, дека они дете чуват, дека на ручек не викаат, дека... Се тоа е точно, ама кај е делот дека и ние помагаме? Дека со греење ги снабдуваме, дека се што е низ град ние им пазариме, дека и ние некогаш за нив готвиме, дека ги носиме по болници??? Дека ќе ги чуваме кога ќе остарат и ќе се немоќни?
    Многу сум раат кога малата за викенд спие кај нив, ама другиот ден ми е зорт да ја вратам во нормала, оти ја заспале 2 часа подоцна од вообичаеното. Ама ете ми помогнале, а јас нејќам да бидам неблагодарна снаа и да им преречам.
    Зборот ми е, има баби и дедовци кои помагаат, ама има и овде една купа негативности кои најчесто се премолчани за да не излезе дека младите се неблагодарни и не знаат да ја ценат помошта.
    Инаку да, можам кога сакам да излезам, можам да им ја оставам и 5 дена, мене збор нема да ми речат, ама цело маало и цела фамилија има да знаат како они ја чувале, па помагале, па готвеле, па шетале, еднакво на пререкување!
    Остајте ја вие свекрвата на Дани, друга жена е таа, нема таква баба овде на Балканот!
    Затоа не тагувајте многу по помош од баби, не е баш така совршено, има многу ситни нервознички, премолчени, игнорирани, некогаш споделени.

4. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Мајки подолго време ме нема ни да читнам не па да пишам, дете само што се опорави и почна во градинка после само 4 дена завршивме на инфузии на детско со воспаление на плуќа и вирусен исип и не само ние туку уште 5 дечиња од неговата група :@:@:@ денес си дојдовме дома дете малаксано ама среќно што е дома заспа на спална па лежам до него и јас да се соземам. Заврши тој со градинката до на пролет сигурно освен ако ми излезе некоја работа, ќе му плаќам за местото додека сум дома ќе си го чувам. Поздрав мајки толку мали стана:D:D

5. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Dobar den najubavi majki:)

Nie arni sme onaka:)cerka vo gradinka do 13cas i eve sega spie,utre praznik tuka pa ke mi bide doma:)
    Minatata nedela ima mala prestava vo gradinka so pesnicki:$koga si ja gledav cerka so site tie decijna kako pee i igra:$solzi mi nadojdoa od radost sto i jas da go vidam moeto dete kako pee so site tie decijna :music::inlove:tolku ubava,tolku radosna :inlove:ubavina moja:inlove:
    Mm mi vika gledaj gledaj site so race igrat a ona i gazleto go mrda(poolparty):D isto vremeno na site so prst im kazuvase vidite mama mama:$:D

Mnogu me raduva:$ dodeka spieme nakaj 02 po polnojk mi vika mama mama se dodeka i odgovoram i ke kaze mama te ljubam:$ i ete ja zaspa:D:inlove:

Se negativno mi pominuva so cerka:)inaku imav nekoi razgovori so mm sto me napravija da se custvuvam negativna:(neli ako i taka polna sum hormoni:whew: pa uste on mi fali...

Kako i da e negovite ne preskoknale vikeng a da ne se nacrtat na vrata:^)a da se znae rucek ili vecera da se gotvi,pa ako de sto(facepalm):puke:

Dusa polna so stravovi,misli i sto uste ne....samo se dobro da zavrsi!.

Rucek i vecera corba:D;)

@TheSecret lesni cekorcijna:l:brava mama(y)

@augustd :hug:socustvo.

Imajte ubav den:f::l:

6. Arendelle

Arendelle Популарен член

Добар ден!
    Кај нас вообичаената шема по дома, малото спие, големата до мене ги успива нејзините бебиња. Деновиве се заигра со две кукли па постојано ги влече со себе, важно мир да биде.
    Викенд, празници година ми се сторија, повеќе дома, помалку надвор како ќе се тера допрва не знам, не сакам зима.
    Ја сакам новогодишната еуфорија, сите тие украси, китење, новогодишни чоколатца и колачиња, подароци..носат некоја магија со себе.
    Два часа еден пост пишувам, слабо ми тргна работата, најдов и убав филм на тв убаво ќе биде да можам да го изгледам.

7. zuto

zuto Форумски идол

@Manuela. За откажување цигари не се бира ден. Кога ќе решиш се оставаат одма, кутијата недопушена се фрла. Барем јас така направив и еве успешни 8 години поминав без да помислам на цигара.

@snegulkata помошта од кој и да е е меч со две острици. Тоа никој не го оспорува, потполно се согласувам. Мене не ми е толку тешко што сама ги чувам колку што ми е тешко што децата не знаат што е баба, дедо, вујко, тетка... Немаат осетено внимание и љубов од друг освен од мајка и татко (и нивната заемна).

Инаку во врска со помошта. Јас сум во таква ситуација што не ме интересира дали некој ќе се фали или жали дека чувал деца. Само да може да ги причува барем малку ќе бидам задоволна и благодарна, па макар и во службен весник да објави. Има екстремни случаи од двете страни кои патат за спротивното. Најдобро е средина, како што имаш ти и повеќето од вас. Тоа што се премолчуваат многу работи и зборови е многу нормално. Важно е да функционира некако.

Успав деца и сега една брзинска чистка и седнувам да учам. Многу се секирам за ова учењево, а многу слабо имам време во последно време. Излегов од колосек. До крајот на неделава сум сама со децава што исто не ветува дека нешто многу ќе постигнам.

8. Skorpija989

@Arendelle веќе 4 месеци неможам да изгледам еден филм на раат, ама ако се вреди за тие мали очиња нели?

Бебе наполни пелена одам да го пресоблечам

9. flower30

flower30 Форумски идол

@TheSecret lesni cekorcinja, so lesno da cekori niz zivotot.
    Bubale mila,kolku maka vide ovoj period. Dusicki mali, naj maka za edna majka e koga decinjata se bolni. Od srce posakuvam najbrzo da ozdraveete i ti i decinjata i da si najdes malce mir i da ziveete na raat site zaedno:hug::hug:

Nie vcera bevme na ORL. Malku otecen tret krajnik ama ne e alarmantno za da se pravi operacija. Ni vika jas pretpostavuvam od bakteriive deka e ova, a tvrdam deka bakteriive se od gradinka zakaceni. Ni dade kapki Sinomarin.
    Mm otide kaj Paskalov, on vika nisto drugo, samo tie kapki. Sto pati go prasavme za antibiotik za bakterijava - vika ne. Samo se nadevam deka znae sto pravi. Gradinka sega za sega ne !!!!!!
    Jas ovie dva dena extra nervozna, a treba da dobijam za 10tina dena. PMS mi trae cel mesec:D
    Napraviv rucek,malata spie, sabajle sreduvav nesto, sega se vrtam niz soba-ko nikohgas cisteno da ne e... Prozorite em od malata em od muvi lom se, od drva sto vnesuvame pak gjubre, prasina..... uf aj dosta da ne padnam u nesvest od nervoza:worried:
    Se slozuvam so @snegulkata deka ne mora do tolku falenje ili komentiranje. Pa vnuce im e, znam ne se dolzni, ama neli za toa se zivee. Moite gi cuvaat vnucite od brat mi pa ne trubat nasekade deka pomagaat.

Ubav den

jovana03, azelea, eli25 and 15 others like this.
  10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Еве јас со позитивно Балканско искуство барем до сега. Детето ми го чуваат на смени двете баби, значи и мајка ми и свекрва ми. До сега добро функционираме пу, пу да не урочам. Свекрва ми дури е спремна во полноќ да тргне ако треба за го чува малиот (живее во друг град) без да пререче или некој да ја разбере дека тоа го прави. Без баби и дедовци искрено не знам како би успеала се да стигнам. Имам прилично интелуктуално напорна работа која бара и ангажмани поручек, викедни и слично и тоа бара ангажман и планирање на времето на повеќе луѓе. Без помош од баби не само за чување туку и за зимници, спремање ручеци и слично не би функционирале. Фала им многу за тоа. Мали недоразбирања секогаш и секаде има, ниту еден однос помеѓу луѓето не е без мали конфликтчиња ама додека има разговор, отвореност и искреност се се средува.

Е сега детево никако да се оправи со носот. Пиеше антибиотик и правевме контролен брис и се е во ред. Арно ама него тука носот му тече. Викендов бевме во Грција на море и таму се потсмири. Сега после два дена гледам пак му протекува од време на време. Пукнав веќе, немаме нормален сон неколку недели што од заби, што од затнат нос. Јас битно прередив плакари, средив се па отидов да викенд одмор. Сега пак во работно турбо темпо да надокнадам тоа што еден ден зедов слободен од работа.

11. simona_baby

simona_baby Популарен член

Мајки денес станаа 28 а синко година и три месеци.Воопшто не се чувствувам роденденски Али ваљда тоа е нормално нели не полнам 18.Гости не чекам сите се на работа освен сестра таа дојде сега го шета внучко надвор.Мм спомна сакаш поклон реков не ама потајно се надевам дека ќе ме изненади барем со цветче едно.Кај нас се е исто од пред некое време почна да подјадува по малку на пример денес ако јадел утре ќе зеза мм вика епа детето си ги наполнило резервите.Тоа е тоа на кратко :)

12. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Добар ден..
    Се спремам да пишам пред 2-3 дена.
    Поголемков дури после една недела заспа напладне,оти на детево се му се поремети откако си дојде татко му и не го испушта ни минута.а бебуш веќе расне за некој ден полни 11м.и почна два пати да спие по малку.
    И знаете што,направи 2 чекорчиња пред некој ден,сака да оди сам да се пушта а батко му на негови мес.трчкаше.но секое дете си е приказна за себе.
    Вчера бевме до кај мајка ми,се изнаиграа а поголемково не сака да си оде и плаче рита мава,вика седе сам матеј.Ние му викаме баба на работа мора деде по поле,и тоа милото вика само ке седело.Таму на село со мајка ми може 1 месец да седе и нема никој да бара,си игра,го возат на трактор,комбајн,во фолии со мајка ми работи помага и му е многу интересно.
    Сега спијат и 2та,спружив нозе малку,направив ручек,запалив оган.
    @simona_baby среќен роденден,не се важни годините туку како се ти чувствуваш во својата кожа и тело.
    На сите дечиња им посакувам брзо оздравување и чувајте се
    Убав ден...

13. Skorpija989

@simona_baby нека ти е среќен роденденот

И конечно мм се врати од работа. Не дека нешто многу помага ама некако по раат сум кога е дома. Свекор на работа, свекрва отиде кај јатрва ми да ја чува малата. Ни помагаат и на мене и на јатрва ми не викам не, ама многу ме нервира што се прави како се она да знае и никој друг. Да има повеќе искуство, ама чекај бре жено јас сум му мајка на детето. Еднаш и реков и сега гледам ме остава да си правам како сакам нормално ако ја прашам тогаш она стапува на сцена

14. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Здраво мами.Дефинитивно оваа тема ми е омилена. Конечно најдов малку време да ве читнам. Многу ми е криво кога читам за дечиња со инфузии,вируси и болести.Очигледно иде зима. И бебчо мој се мрсулави некако, се надевам само со мрсули ќе поминеме.Големото е на школо,кај да е ќе дојде. Секој ден ме радува, носи тестови без ниту една грешка,реченици исто почнаа со диктати. Се трудам да работам колку можам со него но сепак не го форсирам..Бебево ја почнува најнапорната фаза,проодување,лази се крева ама не знае да стои. Дур прооди сега,ќе биде тешко.Се надевам бар да ослабнам некое килце :).
    Ве читнав за чување деца, моите не ги чува никој,како да не сакаат, незнам.Секако дека кога сум побарала помош не ме одбиле,но најискрено немам доверба да оставам дете цел ден. Може ќе ме осудите но ете така се осеќам. ПРед две години почнав да работам,го носев големото во градинка наутро без спиење, Го земаа на пладне и ниту еднаш не го наранија,ако бил испотен не го преслекле.Ништо јас што реков не се направи.Не сакав да се расправам и не велев ништо, а душата ме болеше јас се јавувам ми викаат јадеше тортици,бомбони.Одам дома јас на маса зготвено супа, манџа и слично а детево ненајадено.Ексик и работа и се. Три месеци окапав на болница со бактерии ( од немиење раце ) и болести. На крај и текна на газдарицата да не одам,не можела да ме плаќа.И ми направи услуга. Не сме пиеле ни антибиотик оттогаш,фала му на Бога.Малово пред некој ден го оставив,го оставиле покакано.А гледам на другава снаа како ќе им рече така. Дали јас се поставив многу добра на старт или бев премлада да наредувам незнам. А и мајка ми и таа, повеќе ќе ме послуша, но си сака даси тера по нејзино.Ине се нинафаќа да го чува. Така да нека ми нараснат па ќеработиме.

24.07, jovana03, tina-63 and 12 others like this.
  15. M&M

M&M Форумски идол

Хелоу :)
    Се враќам од работа ша да читнам и пишам, иако ми се лоши дур гледам во телефон во движење :).
    Некоја непријатно атмосфера на работа ме прави посебно тензична, нешто ко да се спрема а не ми изгледа на арно. Се нервирам што не може отворено да ти кажат некои работи сто години сум тука безвезе, ај да не ве замарам.
    Ме насекира женава што ми ја чува малата, преска паднала надвор ја боли коленото (женава не малата) ако се повредила ствадно не знам што ќе правам за чување. Мачку себично звучи знам, греота што се удрила жал ми е, ама ситуацијата ми е таква да прво на тоа ми оди паметот. А со здравственава состојба нејзина не е за во градинка башка да не зборам што не е адаптирана само 1 недела одеше, за земање на големион од школо посебна приказна.
    Баш некако очајно се осеќам се надевам дека ќе се смени малку негативниов период.

16. joy1

joy1 Форумски идол

лежам на спална со малата.Она разгледува сликовница јас да одморам малце,наскоро и големата ке дојде од школо.
    Прилично е ладно,пуштив парно и го извадив капутот :D.Доста излегував со кратки јакнички и тенки палта.
    ПАлачинки за 'ручек' и пржени џигерчиња :lol: .Некои денови не ми се вртка ич во кујна.

Мене никој не ми ги чува ни 5 мин.Да не е мм со неговата помош незнам што би.Некогаш сум премногу исцрпена или психички нерасположена и си велам да имаше сега барем пола час каде да ги однесам.Ама нема :)

ама ако..ке си порасне и малата уште малце и ке е полесно за сите

Lolipop23, 24.07, jovana03 and 21 others like this.
  17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Синко решил цела недела сам да јаде. Иако се околу него е кркамбар, мене мило ми е, почнува да станува самостоен. Еве го сега сакал ,, сендвич,, од павлака и краставичка :)
    Помош и јас немам од никој, моите имаат премногу работа, на мм се странство. Јас пак, не знам, дали се привикнав на оваа ситуација, веќе ми е се нормално, навикната сум и го прифатив овој начин и тек на живот и си прифатив се.
    Следна недела куќна слава ни е, на помош да е, мм нема време деновиве да се вртка низ дома, а работа имам многу. Се надевам бар за јадењето ќе дојде мајка да помогне, а гости имаме прилично доста.
    И јас премногу сум психички вознемирена, што за дете што за дом, па мисли како и што да се постигне, па селење во другата куќа аууууууу, затоа еве месец дена назад не спијам воопшто.
    Дур јас допишав, дете се прејаде :)
    Лесна и мирна ноќ на сите.

18. augustd

augustd Популарен член

Помош околу дете? Баби, дедо...? Ние не знаеме што е тоа. Со родителите на сопругот се гледаме еднаш месечно, со моите (сега само мајка ми ми остана) ич. Татко ми додека беше жив не ја запозна.
    Со еден бубрег сум, а и тој не е како треба, на работа, дома, пазарење, дома, се јас. Помага и мм. Едно време се разочара и исплаши да не случајно умрам, па го избегнуваше домот, ама го вратив во колосек. Две години не сум излегла навечер, со друштво или сами со мм. На свадба кај кумовите бевме дури еден час, бидејќи моравме и детето да го носиме. Чистам, готвам, бањам, се сама. Згора на тоа и да играме. Навечер, иако сум со едно, воз како да ме згазил. А, живеам на шести спрат, немам лифт.
    Замислете со дете од 12 кг и пазарлук од околу 10кг да качуваш 100тина скали. Повеќе пати дневно. Никогаш не сум рекла лошо ми е. И кога ми беше тешко оваа недела немаше кој да ја гледа. Јас на погреб сама, дете со мм. Се враќам и немам време да бидам тажна и да ја тревожам, туку мора да се смеам оти она сака да си игра, не знае дека тебе ти е тежок денот.
    Ете тоа е.

Last edited: Oct 31, 2017
  19. Arendelle

Arendelle Популарен член

Секој со своите маки, никому не му е лесно, но вака кога ве читам се пронаоѓам во некои ситуации.
    Некогаш настината, некогаш малаксана, ненаспиена, децата чекаат на мене. Некогаш ме обзема некое глупо чуство дека нешто ќе се случи, па се трудам позитивна да бидам. Да се разболам луксуз ми е, ама да не дојде на глава. Маж си е на работа, работно време неопределено, некогаш помалку, некогаш повеќе. Јас мора да ги пригодам децата, да си играм, да готвам сите обврски да ги завршам. Кога бевме во Македонија имав помош и од свекрва и од мајка, тука сами сме, нема пет минути некој да ме одмени.
    Можеби и погрешно ќе бидам разбрана не работам тешка физичка работа, со сите услови за пристоен живот а се жалам. Зборот ми е дека понекогаш ме убива монотонија, постојано истите работи се вртат во круг, понекогаш очајно ми е потребна промена. Значи има такви денови кои едвај чекам да минат, но има и денови кога сум релаксирана, опуштена, кога воопшто не се замарам колку е лом и колку флеки има.
    Знам само едно дека моето расположение се отсликува на расположението на децата, тие се мали и не разбираат дека имаш тежок ден, туку насмевката треба да биде залепена на лицето.

20. MissDior

MissDior Популарен член

@M&M девојчињата ни се иста возраст а и исто време почнаа во градинка, истите маки ги имаме цел месец не можам да ја оздравам. Само дома седиме, не знам каде грешам. Не ја носам во молови, не одиме во игротеки, најчесто по паркови шетаме и до кај бабите. Кога ќе ја слушнам како почнува со кивање добивам анксиозни напади. Сите ме тешат дека кај сите почетокот е тежок во градинка со болести ама јас пак се осеќам како лошо да и правам со таа моја одлука. Последно капак ми е нова бактерија во нос...не знам дали ќе издржиме со градинката, а финансии за жена тешко:( пргаво дете е лесно се вклопува во групата вика учителката, сака да учи, да игра, да пее, дома се досадува и само беснее. Почнав со матичен млеч и пробиотик малку да му помогнеме на имунитетот, се надевам барем на минимално подобрување.