Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Seline

Seline Истакнат член

Здраво!
    Се нема време, многу сум уморна, секоја вечер едвај откако ја успијам завршам тоа што имам и веднаш паѓам во транс.

Некогаш заспивам и додека се успиваме со бебе, ете до толку сум уморна. А божем сопругот овие денови е дома и помага навистина ама очигледно толку ми се силите.

Помош сум кажала дека немам, сама сум и се снаоѓам некако, тешко е, се ме боли, нема делче од телото што не ме наболува, не сум истата од порано, имам под очите кругови како панда, дури и личниот опис ми е сменет некако.

Стравови имам милион, од тоа дека нешто ќе ми се случи, ќе ми се слоши, а јас сама со детето, до стравови поврзани со блиска и далечна иднина.

Се успиваме, поточно веќе заспа ама ја чекам цврсто да заспие па да ја пренесам во креветче. Со едната рака пишувам, другата ми ја држи кога заспива :inlove:

Ја гледам и понекогаш ме фаќа страв дека едно мало невино душиче е толку зависно од мене, си велам да имам само здравје и здрава свест да ја исчувам како што треба и да сме со сопругот покрај неа. Оти таа само нас не има, нас не знае како свои, другите се далеку а и да се блиску никој не е како мама и тато.

Месецов ми е роденден, има уште ама така ми текна ете си посакав погоре желба друго не барам.

Ајде сега туш и пет минути за себе.

Убава вечер

2. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Ок разбирам се, ама мајка и татко има ли тоа дете да му свикаат? Јас да сум била на твое место парталите и да ме нема уште одма, а не два саати. Ако рече некој ама, фино лепо ќе објасниш дека детето твое нема потреба трауми да доживува.
    До пред да го родам малиов се викав, лигаво дете и размазено ич неќам. Ми викаа ајде ќе видиме, на твоето дали ќе му свикаш. Да му свикам? Му викам уште од сега, кога гледам дека претерува и да видиш како разбира. Ќе го викнам по име само со построг тон и одма на смеење ја врти.
    Малиот од брат ми нека е само здрав, душа им вади на сите и сите си ќутат. Многу смешно им беше на почетокот, е сега веќе се разбира па не им е убаво кога прави глупости и ги срами, ама пак му ќутат. Имаше момент кога јас му подвикнав, кога ме тресна со шишенцето во глава пошто не му го дадов телефонот. Па плачење жалење три дена и никој не го искара, туку сите лоша била тета. Е ете ви сега, не можат на крај да искочат. Размазен до бескрај!
    Не ми се допаѓа ич кога кај децата владее самоволие, и кога се се удоволува само да ќути и да е мирно.

Здраво!
    Ме нема, па ќе се избацам со реферат. Ве следам постојано, ама никако да седнам да пишам.
    @augustd прими сочувство!
    Каков и да е, родител е, па секако ќе боли. Сеќавај се на убавите работи, памти го по добро. Ти посакувам што побрзо радост во очите да ти светне!

Помош јас, од никаде физичка. Маж на работа нон-стоп, дома кога ќе дојде одмараме заедно сите, па после помага околу чистење, кујна итн, а дете заедно чуваме. Само си го подаваме бебушко од рака во рака :inlove: Настината со темп бев, сама дете чував, тоа е што е.
    Се нервирам со чистењето, станот е едноипол собен. Како да усисам, избришам прашина, а да не е бебе покрај мене односно во иста просторија? Нели прозори треба да отвориш да се проветри, прашина лета на сите страни, а тој сам не можам никаде веќе да го оставам. Кога готвам, тој во дубалце и дубалцето до мене. Игра со дрвени лажици и мирен е. Ама за чистење? Мислев жена да викнам, ама немам таква од доверба за да можам да искочам и да и оставам цел стан. Мм е на работа, после работа и да отиде со бебуш до кафич, повеќе од саат ипол не издржува, а за саат ипол што попрво? :worried: Е само за ова ми треба баба сервис! Да го причува на три-четири часа море и пет, само еднаш неделно е доволно, со мерак дома да средам асално се.

Друго ништо ново. Трка секој ден. Малиот сака да стои, да фаќа секаде, се бутка во дубалце сака да оди со него а мн е мал уште, се нервира, место не го фаќа. На под се тркала, вчера главата си ја чукна во малата масичка, за секунд го оставив само ручекот да го исклучам, па среќа не плаче, цврсто дете е :D со релаксаторот се збогувавме, излегуваше од него, па додека не се превртил го собравме.

Не пишувам оти немам што да пишам, ништо ново не се случува, секој нов ден пресликан на претходниот.
    Деновиве беа неработни овде, па маркет отворен нема, надвор ладно, веќе под 0 се спушта темп навечер, нема каде да одиме и си седиме дома.
    За игротека сме мали, па дома си правиме за наша возраст :D пушта мама супер ѕвезда фестивал од 2008 (кој си носи чадорче) и раце горе учиме да мафтаме и викаме браво. Права журка :party:(facepalm):D

Тоа е мами,
    Добра и мирна ноќ на сите :hug::hug::hug:

3. M&M

M&M Форумски идол

Може да се уплаши од звукот гласен и од гужва. Јас синко го носев прв пат на 2.5г мислам колку што памтам, дупер беше се додека не излезе водителот и почна да збори, не плачеше ама само викаше ајде да си одиме. Некако успеав да го прелажам па додржа скоро до крај, среќа имавме карти прв ред па стоеше цело време, инаку да бевме збутани меѓу редови немаше да издржи. Си играше ама после секоја песна прашуваше дали ќе си одиме. Наредната година бевме и многу убаво си поминавме ептен му беше интересно, после веќе од 5 нагоре му стана досадно :) .
    Кога ќе биде? Малава многу сака дома да гледа се мислам дали да ја носам, поголемка е она 26м има. А каде се одржува сега?атмосферата во универзална си беше посебна баш ми фали

No Makeup, Mayyya, kristina.k and 5 others like this.
  4. simona_baby

simona_baby Популарен член

Мајка му не го удри само зборуваше ама џабе тоа дете е веќе големко размазено ништо не делува како и да е од сега нема гледање доста беше.

5. Saraa

Saraa Популарен член

Здрво женчиња, море женишта. Сакам да ви пишам, но простете време не ми останува, еве сега се искубав за еден пост да штракнам.

Прво ќе се пофалам на ќере моја и направивме постапалки, добро де баба и ги правеше, превкусни беа, како ви пишувам стрв ме фаќа.
    На работа во гужва сум периодов, стотка на саат, а кога се враќам дома терам илијадарка на саат. Отварам врата и што да видам, ме чекаат за мене најмиите очиња на свет, едно мама мамамаамама, целата насмеана среќна, ме гушка. За неа вреди да живеам, само за неа, од другите од сите сум разочарана. Се чувствувам предадено од сите, или смо јас така симислам. Луѓе и јас сум со дете, и јас одам на работа, дома сама си чистам, па имм време да кренам слушалка да прашам кко си, сте. Не оправдувм некои работи, постојат само изговори!

Гледам се дискутирало околу помош за деца чување.
    Јас помош имам и од мајк ми и од свекрва ми. Но јас во целост се согласувам со снегулчето, ако помагаш помагај, а не после тоа да слушам триста филмови, ова важи за свеки, дека мјка ми помалку ја чува оти госпожава сака се напред да е она, главна сак да е, иако не е вредна. Ми сметаат ра оти од типот велам ти ќерко сети се снао, ако нешто имаш додји и кажи ми не ми врти околу околу. Мислм дека уште на почеток погрешно се поставени работите, ама сега како е така е.
    Мм ми помага колку е во можност во овој период, само кај него почнува да ми смета тоа што толку се притресува ако мајка му нешто не е ок, во ред е мајка ти е, ама тоа е како што кажуваш за др со годините им е исото и со неа е. Ама ајде ќе помине и тоа па ќевидиме ккое е понатаму. Дете само на нога е, седи односно не е во движење само кога спие, макар шо и тогаш не е мирна се превртува по милион пати. Во моментот спие до мене и ме гушка. Не знаев дека дете носи исто толку радости колку и грижи.

Monella, girl-miri, 24.07 and 13 others like this.
  6. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Уфф конечно здивнав...некако напорен ми беше денов. Вечерва имавме гости па малце се уморив. Ццц едни гости ќе пречекам и одма уморна.
    Бебе заспа, јас средив, садови во машина и планирам да си легнам.
    Утре нов ден, пак сами јас и бебе, мм ќе заглави на работа до касно.

7. jovana03

jovana03 Популарен член

Добра вечер.
    Еве ме и мене мртва уморна, и јас ко @Seline со една рака пишувам со друга ја нишкам малава, заспа веќе. Денски можда ни 1 саат не и се собра во спиење, 3 пати ја презаспивав @BirMelek не си сама за 15 минутно дремење :yawn:

Денов ништо посебен, бришев прозорите од дневна, завесите ги пуштив во машина, едно јорганче од беба го исправ, и остали секојдневни работи низ дома.
    Па бевме со мм нешто пазаревме, дури бевме излезени малава збеснала за јадење, пиштела на цел глас и со устето правела "па-па-па" :rofl:
    Ајде се вративме, кога на баба му на мм притисокот и скокнал, па ајде тие назад на болница, мене ми дојдоа гости, среќа сме ептен блиски се дружиме секојдневно ги оставив 20мин со беба, јас отидов да се истуширам и дури сега седнав :whew:
    Па уште да ми побара вечер маже и ќе заспијам ко заклана :angel:

Во врска со чување околу ќерка ми немам проблем, ни од моја ни од на мм страна. Порано кога беше некаде 5-6 месеци некако не ми се оставаше на свеки, таа ке дојдеше уморна од работа и сакаше седната да ја чува, а оваа се нервираше плачеше и јас се нервирав со неа. Сега отрпнав, си викам дур не сум тука нек се снаоѓаат, ако не се јават за пола сат значи ок е.
    Мајка ми ја чува и таа, таа е поголем дечар, еден месец да и ја оставам ке ја чува. Не дека ми е мајка и ја бранам, но подобро се снаоѓа од свеки :) барем во врска со моево дете.

Се распишав, одам да си легнам.
    Добра ноќ, вечерва сите да се изнаспиеме :hug:

24.07, Lolipop23, alisijad and 15 others like this.
  8. M&M

M&M Форумски идол

Оф греота а први братучеди се, ајде може ќе се смени после некоја година кога ќе порасне твоето. Инаку не би седела ни јас, не можам да поднесам така некој да ми го шутка детето.
    Инаку ќе си дремам дома и утре па смислувам милион комбинации и варијанти у глава ако испадне да нема кој да ја чува и другата недела, ќе биде весело богами а посебно што ќе биде мм на пат. Тетка ми сирота одма пробува да спаси ситуација, ќе дошла ќе спие тука она ќе ја чува (facepalm), 73г има а башка пред 1г малтене ја отпишавме едвај се спаси. Ех да ми беше помлада и поздрава она друга песна ќе беше.
    Здравје ќе се снајдеме како не знам ама нешто ќе смислам.

Monella, tina-63, zalosna and 5 others like this.
  9. irena.1

irena.1 Форумски идол

И ние во фамилија имаме такво дете, малку поголемо, 7 год е. Пред некој ден се видовме. Маливе играат со коцки, син ми и сестричката негова, тој се затрча со една палка пуздер коцките, се што си имаа направено децава им расфрла, маливе вреснаа да плачат. И пак и пак, мајка му се смее, демек леле леле и немој сине и толку. Мене ми пукна филм и и викам добро бре, аман, ај он дете, ами ти, на што се смееш, дека плачат и се нервираат малецкиве. И и светна сијаличката, па го тргна. После син ми фати играчка, овој џапни му ја, па ке се тегнат за истата тој 7 год, моево 2. На секој пет минути моево плаче. Му викам на мм те молам да си одиме, па не можам да го слушам веке, за глупости да плаче. И фино лепо порано од планираното си се прибравме дома.
    Не навлегувам како другите си ги воспитуваат децата. Ама па не морам јас да ги толерирам и да ми го нервираат детето. Наједностсвно не морам да ги дружам. Што викаш ме боли за моето и крај. Се си има граница. И мојот знае да биде и досаден и плачко и да бара нешто што не е негово, ама затоа сум јас тука. И надвор кога игра со деца до него стојам, сите мајки на клупа, јас до децата.
    Инаку страшно досаден ден. Нема што да се каже. Печам тиква, па ке спијам.
    Големиов престана да ми преспива преку ден. Нема шанси да го легнам. Мајка ми вика нервозно ке го направам детето, ама не сака,што да му правам. 2 г и 5 м има. Вашите кога престанаа со преспивање преку ден? Вака бар во 9 навечер заспива, инаку во 11.

Last edited: Nov 1, 2017
  10. M&M

M&M Форумски идол

Иренка твојот е мал, нормално да реагира ама ете пак ќе станеш. Ние имаме пријатели со керкичка некои 10м поголема, не е како овие примери ама така некако подмукло се и џапа од раце и секогаш некако шробува да ја подбутне нешто да и направи на мојава. Родителиве кога реагираат кога не, реагираат кога ќе почне мојава да плаче, ама богами јас реагирам. Порано се повлекуваше моево ама сега какво ратоборно е станато одма иде у контра напад. Ама пак сум тука и се умешувам и пробувам да ги заиграм да не се караат, другиве и баш не се трудат нешто.
    Денес сум на секое грнче капаче :D на декој пост нешто коментирам. Сите испозаспаа а јас од што сум напната не можам да си легнам, мм заспа па не можам него да го тупам со кукање, а мислам и дека му збоктисав ама за разлика од него што се повлекува и ќути кога му е тешко за нешто ја верглам цело време и имам муд свингс нон стоп, плачам се смеам се у 1 саат. Ете затоа денес само си наоѓам нешто да искоментирам да се најдам у муабет да се дефокусирам

24.07, Seline, irena.1 and 7 others like this.
  11. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Najiskreno i od srce, jas ke ja cuvav da bev vo Sk! Citajki te kolku si vo tesno ponekogas, stvarno bi ja cuvala i bi uskocila da pomognam. Na komsikata malata pocna so gradinka denovive i i rekov isto, sto i da treba zvoni mi, jas ke odam da ja zemam, gradinkata baska pred zgrada ni e. Milion pati se zablagodari, a nema potreba koga i onaka sum doma, dodeka ona se trese dogovorot za rab dali ke i go prodolzat ama bas poradi ovaa pricina, cesto otsustvuvanje od rabota.
    Gud najt zenski, jas sega do krevet doagam, čistev u niedno vreme :x

12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Мене ми е срам да пишам, ама моето дете периодов е баш такво како што ги опишувате тие од примерите. Тантруми, тантруми. Успева да ја постигне целта самл со помали деца, со поголеми не ни пробува. Детето на пријателите со кои сме нон стоп заедно, знае да го штипне, стегне за раче/ ноже,удри... Верувајте, цело време зборувам, го учам, со примери, некогаш во крајност го заплашувам и чукнувам по газе,но тој пак исто си прави. А, кога сме сами, се она што го учам го применува, значи влезено е во глава, само ми води инает. Се срамам и често си викам каде грешам, мм доста се лути и е нервозен, па он повеќе му вика, но предизвикува самм контра ефект. Зар сакам некој од страна да помисли колку лошо сме воспитале дете, кое на 3 год памети работи за кои се чудиме кога ги споменува, кажува песни, брои, ја знае азбуката, културно се поздравува со секој....Ако ја има таа карсктерискика, верувам дека тоа би го правел со сите деца, а во нашиов случај не е така.Гледам дека моето дете е многу темпераметно,знае да се заигра само со начинот на кој јас играм со него, ги прифаќа само моите совети, преповрзано е со мене, и не е здружено со група на повеќе деца, па да осети нешто такво за возврат. А не е скржав, не е лош, само е инаетливо дете. Јас само со трпеливост верувам дека и овој период ќе помине.

tina-63, Monella, girl-miri and 12 others like this.
  13. No Makeup

No Makeup Популарен член

Добро утро и од мене. Многу рано се будам, а касно заспивам. Ќе се рабудам млеко да и подгреам на малата, и толку се размислувам се планирам..Но кога имаш проблеми така. Но да ги оставам тие проблеми за друга тема. Иако многу не верувам во тие работи, ама малава многу ми се урочува. Штом почне да плаче, да вришти во сон, знам дека е тоа. и ја водам кај една баб, и стварно и поминува. Сугестијали е , стварно ли помага, не знам но има нешто. А инаку гледам за немирност се дискутирало. За моето сите велат дека е мирна, и така е со други, но мене душата ми ја вади. И викам, а знам по раче и по газе да ја плеснам. Но кога нон стоп е со мене, така е. Јас немам од никого поддржка, а ниту пак некој ми ја чувал бар на еден ден. Болна, здрава тоа ми е.Заедно готвиме(како го држи сукалото и најголемата домаќинка да и позавиди), заедно спиеме , се бањамре и се. Многу е лошо што сме толко една со друга, навикнати. па во некои ретки моменти кога ќе излзам, веднаш ми недостига, ја мислам.

Попладне на бајачка ќе ја водам, па на шетање по центар.За ручек одмрзнав мелено месо и го прашувам мм сакаш полнети пиперки или болоњезе шпагети? Одговорот беше какви пиперки:D
    Позрдрав и убав ден:)

п.с. кога ги читам моите постови во темава,никогаш не би кажала дека оваа личност секојдневно се бори со депресија и анксиозност...;)

24.07, alisijad, Monella and 12 others like this.
  14. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Добро ви утро!
    Си имам и јас една таква бабичка, и се јавувам да и кажам да ми забае кога премн ме боли глава, ни апче тогаш не помага, па стварно после баење ми поминува. Што викаш сугестија или не не знам, ама поарно ми е битно :)
    Еве и едно видео за убав ден. @No Makeup депресија се споменува,погледни ако имаш време.
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1811793955501355&id=317253541622078
    Човеков го заследив пред скоро, интересен лик.

Одм кафе да правам оти неможам д му прозборам на бебево без кафе :D

Убав ден жени! :f:

Monella, victoria, muchacha_a and 5 others like this.
  15. M&M

M&M Форумски идол

Ama Lady tvoeto e pomalo, irena dade primer za 7g dete" simona za 4g dete, plus ti zboris reagiras a nekoi roditeli ne mrdaat. Normalno e fazi site imaat kako pomali, sin mi moze ne tepal deca ama kakvi sceni mi ima praveno jas si znam. Malava sega ja primetuvam deka mnogu zamavnuva so raceto i pocnala da grize, ama koga e so pomali deca jas sum non stop do nea i ne ja ostavam da udri nekogo i zboram non stop. Brat i si jade kotek od nea kako magare :) ama pa i mnogu ja zakaca interesna mu e koga ke se iznervira, mada preteruva malovo nekogas.
    Dobro utro pijam kafe malovo gleda pesnicki, pa da go pocneme denot. Se mislam sto da i dadam za dorucek zabusava mnogu so jadenje, rucekot mi e veke smislen.
    @Mari-Ja fala ti mnogu za poddrska :) ke te barav da bese tuka ;)
    Im se izvinuvam na administratorite za latinica nemam na ova cudovo kirilica :?:

tina-63, girl-miri, zalosna and 12 others like this.
  16. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Добро утро и од нас мама имаше бурна ноќ со тато конечно веќе година не фати :rofl: синчето во 4 се разбуди за млеко па цело време кемкаше нешто незнам зошто а и еве го во раце ми заспива тоа ни е секој ден кога ќе се разбуди го хранам и на мене спие уживам секое сабајле му викам на мажот ми ќе видеш што е убавина ако си слободен во недела јас од двај чекам да дојде недела да поспиеме да се гушкаме ама минативе недели немавме среќа се некој тогаш ќе го побара за работа луѓево се без осет. Инаку имам ужасни болки во грбот синоќа од двај го избањав и средив малиот. Сега ќе го легнам до мене и јас уште некој сат ќе дремнан и онака ќе бидеме сами до вечер и цел ден е пред нас :*

24.07, Lolipop23, alisijad and 13 others like this.
  17. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Мојава си ги покажува рогчињата секој ден, особено со мене. Не сака да јаде, да се облекува, соблекува, мие, чешла, секојдневните работи ни се невидена акција. Со бабите и со татко и е сосема друга, во градинка ја фалат цело време како помага, раскрева, јаде сама по два тањира манџа.... Период ли е, до мене ли е, не знам. Многу ми е страв дека се ова ќе ескалира кога ќе дојде бебето, секако е многу посесивна и љубоморна, дури паника ме фаќа. Не е агресивна ама се сака за себе да има. А јас сум на раб на нервите, навистина ми е страв како ќе одиме од овде понатаму. Само Господ да ни е напомош

24.07, Lolipop23, mal.ecka and 12 others like this.
  18. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Добро утро женички како сте?
    Бебе демеска спиеше дури пола саат повеќе . Сега си лежи во релаксатор, а мама пие кафе и јаде еклер . Да го допијам кафето и да средам по дома.

И внука ми веше иста. Дома со мајка и збеснуваше, ја тепаше, ја кубеше а во градинка викаат детето си е супер. Си игра со другите деца, слуша се што ќе и се каже... и рекоја ако има каде да ја остави некој друг да ја почува барем по два саати во денот. Почна да ја остава со свекрва и, и детево како да се смени. Кога ќе ја видеше одма ја гушкаше, ја бацуваше нема више тепачки . Сеа за сеа е добра .

19. Mari*

Mari* Форумски идол

Хај женски

Дете со едно будење ја помина ноќта :o не ми се веруваше дури :) ама затоа јас и моите несоници...:|

Тишина е уште,сите спијат :inlove:
    Јас ставив кафе и седнав да се освестам прво па од денес почнуваме по старо,јас и кере сами :nod: дадите се уште овде ама денес заминуваат
    Во понеделник мораат на школо

Деновите со нив летнаа,колку е убаво да имаш друштво дома (кое не е составено од свекрви баби и жаби )
    Ми помогнаа многу овие денови околу момето
    Се чуствувам по релаксирано и не сум толку напната сега :$ навистина ми бил потребен малце одмор :mm:

Мислев да пишувам уште ама една по една почнаа да се будат :lol: одам да се подружиме уште малце па па ке си одат за некој саат

Убав ден мајки :*

24.07, Lolipop23, Mayyya and 23 others like this.
  20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Добро утро!
    Занете исто секој ден, дете во градинка, ММ на работа, јас од сабајле дома а втора смена на работа. Заменив кафе со чај, да стоплам грло! Плановите за денес се исти, ручек да спремам, да зачистам, да запелгалм нешто, коса да средам и ете дошло време за на работа!

Во врска со муабетото деца невоспитани, родители недосетни, мајки опсесивни кон совоите деца...секакви не има!
    Ме нервираат и оние родители кои мува не ги лази а детето тероризира други деца, но уште повеќе ме нервираат оние кои во несвест паѓаат оти на нивното дете играчката не им ја дале или друго дете ги турнало! Родителите ме нервираат, не децата! Деца како деца, некои потврдоглави, други попопустливи, едни доминантни, други наивни... Уште неизградени како карактери а им судиме дека се невоспитани, лоши, нападни... Оти бре не помислите дека сите не сме исти? И оти не помислите дека и вашето можеби во некоја ситуација ќе удри или ќе драпне некоја играчка? Лесно е да кажеш - моето кутро мирно е и се попушта- ама почекајте нека порасне на 3,4,5 годинки и видете каков ќе е во група со деца!

Мојат ќерка се нашла во ситуација кога нејзе и драпеле играчки од раце, се нашла во ситуација кога таа не им давала на други деца играчка! Некогаш сум реагирала, некогаш сум набљудувала да видам што ќе се случи и дали има потреба да интервенирам! Ама никогаш налутена не сум си отипшла од гости оти на моето дете круната му паднала за една играчка!
    Познавате деца на 10 години кои не дават играчка??? Не, тогаш нема трка за играчка, тогаш се игра во група и чија е играчката не е ни важно! Ама кога се мали 2,3...6 гдинки си постои тоа ,,мое е, не го давам,, И не дека некој го учи така, туку е фаза која кај некои деца е поизразена а кај некои помалку! Туку децата сами повеќе ќе се разберат, а родителите ќе се изнапаѓат едни со други кој колку го воспитал детето и кој какво дете чува!

@No Makeup Јас не верувам во бајачки! Велиш дека плаче и одма ја нсиш кај бабата, ај нареден пат само прошетај ја и пак се врати дома да видиш дали исто ќе биде како да и побајале!

24.07, Mayyya, alisijad and 16 others like this.