@No Makeup сите плачат во сон верувај. Не е до уроци јас мислам. Моето дури вадеше заби така силно вриштеше некогаш во спиењето од болка. Само тогаш сме имале мака преку ноќта. А сега па кажува ко ќе плаче во сонот, мама, баба или тато најчесто, и затоа знам дека сонува нешто и се исплашил. Или ќе вика не, не, не и едвај го смирувам ко ќе се залипа. Сонуваат и тие исто ко нас, си го преживуваат денот преку ноќта. Добро утро од мене. Ве читав деновиве и многу се растажив на некои постови. Во одреден дел од животот сите сфаќаме што е навистина најбитно. Сите имаме исти желби, исти стравувања и треперења како мајки. Ве поздравувам сите, имајте убав и мирен ден.
@snegulkata Не спаѓам во опсесивни мајки него во глупави кои кога ќе и го удрат детето оди кај другото наместо кај своето и пробувам да смирам ситуација.Сега не плаче толку не се вознемирува дека е поголем меѓутоа како бебе му застануваше до лице и му вриштеше затоа што сакаше да го расплаче затоа што знаеше дека така реагира на секој повишен тон.Ако моето дете така реагира кога ќе има 3,4,5 г ќе се спакувам и ќе си одам нема потреба тие деца да трпат викање и мавање.И не никогаш до сега не станав да си одам да не навредам некого а јас ни извини не добив ниту еднаш.За да нема проблеми нема да си дозволам инциденти од типот станувај пакувај се туку воопшто нема да одам кој сака нека повели.А детето не ми е боксерска вреќа. @LaDyDoLl верувам дека ти е непријатно поради тоа меѓутоа се трудиш да е поинаку,и ваљда не трае тоа година дена и повеќе.Кај нас веќе и не пробуваат да го тепаат и караат дека е залудно ете такво си е детето нели
Мајкици еве ме и мене на број. На работа сум, кафе допивам, од сабајле малку подработив, во меѓувреме ве исчитав, браво за секоја, читајќи ве гледам дека има многу тука да се научи, добро е што сум член во овој форум и ова убаво форумско друштво. На моменти чувствувам дека од што имам толку многу да кажам па мислењата ми се несредени. Денов ми почна со чајче од брусница, неколку зрна аронија. Претпочитам дома пред работа чај да се напијам, небитно од што е чајот, ете таква навика си имам за која виновна е мајка ми, хахаха. Навиката со чајот ми е од времето кога не пиев кафе па нели морам и јас нешто да се напијам,ама убаво ми е наутро со чајче. Понекогаш мислам дека сум се претворила во негативец, а пред брак си бев гооолем позитивец, постојано насмеана, речиси без големи грижи. Сега постојано мислам да не нешто ми се случи мене, кој ќе ми ја гледа, кој ќе ја чува, на кого ќе каже мамо, кој ќе ја гушнекога ќе ме бара низ собите.... уфф колку ужасно звучи ова. Понекогаш си мислам немој па животот да е уште посуров па нешто на неа да и се случи... И на крај доаѓа на ред мм, што ако и него нешто му се случи тогаш за каде сум, за каде сме..... Ваљда врз основа на овие мисли постојано ме боли глава, имам вртоглавици.... Сакам брзо темпо на живот, исполнет работен и домашен ден па да немам време за овие глупости да ги мислам. Некогаш размислувам и за оние кои се од другата страна, наспроти нас мајки со деца, на оние жени без деца, кои денес баш ги има на број. Пред некој ден тоа го доживеав споредбено со детенце кое е во друштво со други деца, сите јадат своја чоколада а тоа нема своја и гледа од страна, некој може и ќе му подаде дел од неговата, но не е исто што и своја. Башми е жал и сочувствувам со нив, но колку и да сочувствувам со нив никогаш не е исто како да го доживуваш тоа. Си велам Господ е голем ќе им се смилува и на нив и ќе им го подари најскапоценето нешто, Господе биди голем и секоја жена направија мајка. Секоја да осети тооолкууу мнооогууу љубов, толку многу заблуди, толу многу нервози, толку непроспиени ноќи, толку многу грижи, толку многу насмевки. Те молам Боже за секоја жена која сака да се оствари како мајка. Така жени, на ум сум да и купам сладок компир на малата, до сега не сум и дала, ваљда не е голема грешка хахха. Ајде доста ми се муабетења време е да се фатам за работа. П.С. Моја скриена желба е еден ден да напишам книга, кој знае дали ќе ми се оствари таа желба некогаш. Поздрав лепотици.
Не, јас знам дека кога така плаче во сон дека е урочена а далеку од тоа дека ја водам на секое плачење ама како и секоја мајка јас знам најдобро како моето дете дише што се вели
Од уплав оди да и баат не од уроци... ако ти така плаче Син ми се на се во негови 16м е носен 4 пати од уплав и од уроци да му баат по иницијатива од мајка ми и ајде де нели стари па ќеф им правиш. Добро утро силно светнал ден бевме на сонце се шетавме со количка се вративме и сега спиеме. Последните два вечери господинот прави драми пред спиење саат време виси де на едната де на другата цоцка и за се нешто плаче заспива дури по 22часот а порано едвај го додржував буден до 20 часот. Денес на дневен ред зелена боранија за ручек со телешко мевце. Одам да се истуширам додека спие ако имам време и кафе ќе си направам.
^ И јас едно време имав желба да бидам голема писателка. Дури и пишував, имам неколку мини романчиња напишано кои сметам дека не се доволно дпбри за да ае трудам да барам издавач. Но, којзнае...можеби еден ден навистина ќе пишувам посериозно. Добро утро од мене. Бебе ме изненади со спиењето. Вчера вечер заспа околу 9. Викам ајде вообичаена дремка од 45минути па ќе го бањаме. Стана околу 10, мм спрема да го бањаме, јас го држам да се расони во раце, кога гледма презаспал. Ајде го одложуваме бањањето. Прилегнав и јас во дневна со бебе врз мене. Сум заспала и јас. Мм околу 12 не покрива и вика одам да си легнам. До 2 спиевмр со бебе во дневна. Се подразбуди тогаш да цица и презаспа... знаев дека ќе биде буден и свеж околу 6 и толку од спиењата до 9-10....но пријаѕно ме изненади! Се разбуди во 5 и бевме будни само до 6!! Презаспа и аи споеше меѓу мама и тато до 9. Се рњзбудивме тројцата заедно, бебе задоволно ни се смешкаше, па го испративме тато на работа. И баш коментиравме дека поради тоа маратонско спиење око нема да затвори цел ден, кога еве го жени пак заспа!!! Јас не знам дали да се радувам или грижам. Си седам и пијам кафе и сокче...Нормално ли е спиењево??? Три месеци имаме скоро... појадував додека беше буден, откако заспа успеав да раскренам низ дома, наместив машина за перење, само кујната остана хаос,ама бебе спие во дневна не тропам сега, и облеката од вчера за пеглање ја имам ама тоа покасно.... Малку сум настината, тече нос и кивам... бебе е подобро. Не знам кој од кого префати ама нека е тој добар па мене ќе ми поминува... Сонцево од прозор убаво паѓа во дневна, дома топличко, бебе слатко спие до мене а јас уживам и душа топла... само вака нека продолжи денот... Се распослав изгледа со раскажување...ама пуста среќа дека бебе спие толку долго...обично од кај 12-1 до 8-9 со 3 будења спие... и тоа ми беше супер бидејќи и преку ден по 45мин преспива 3-4 пати. Не се жалев секако... не бев многу наспана..па си дремнував понекогаш и преку ден...туку и сега не сум нешто наспана ама изгледа од настинката ми е така и задоволна сум општо Убав ден!
Добар ден мајки Наш голем проблем беше недостаток на социјализација. Истото го приметив летово, на одмор, во детското диско. Малата не била никогаш агресивна па ни нешто посесивна, но не знаеше како да се снајде во група со дечиња. Сите деца стоеја во круг, мојава како мува без глава трчаше лево-десно, другиве дигаат раце/нозе, играат, она застанала пред нив и ги набјудува. Ама онакво, фаца во фаца застанување, страв да му направи на човек. Како падар се чуствував, цело време по нејзе. Да не избега од подиумот за танц и налај некој базент да фати, да не трча помеѓу децата кои играат пти си имаат своја линија на движење, да не им се лепи во фаца... Јас бев единствена мајка која буквално на штрек беше во секој момент да се пушти во поход за да го прибере детето. Сигурно ме жалеа . Ама жал ми беше на детето да му ја скратам забавата, а иако не беше највешта во социјализацијата со другите дечиња, некое да не уплаши, будно го демнев секој нејзин чекор и не дозволив никое детенце да се исплаши. Одкако тргна во градинка се смени за 180 степени детево. Ни кажаа дека седи со останатите во круг кога пејат и пее и она, танцува на песнички, ги гушка и бакнува... Како за друго дете да ми кажуваа. Неколку месеци градинка што прави. Инаку и покрај малата сестричка немало големи напади на љубомора. На почетокот ситници некои, но сега ја гали ако плаче или и ја става цуцлата во уста, ја гушка и бацува редовно... Туку синоќа кои драми ни се случија. Кој Цацко(читај јас) не натера да испаднеме. Нож до коска дојде работава, децава немаат што да облечат, па еден круг низ трговскиот да свртиме. Купивме што купивме, и назад на паркинг. Барај барај клучот од кола... го нема. Влеговме назад во трговскиот, се претресовме, го нема. Ајде назад од дуќан во дуќан каде влеговме и каде мм седеше додека јас барам работи. Веќе накај 20.00, во 20.00 се ќе затвараат... и на крај очајни, два дуќани само ни останаа, па се поделивме. Јас со количката во едниот кој ни неше на спрат, он до другиот спрат со ролаторот сам, за пибрзо да стаса. За беља се јави и на мајка му, да бидат на готовс, ако не го најдеме да дојде кај нас дома, да го зеде резервниот. Леле притисокот му го дигна. Јас кога гледам дека гори работата, ќутам, не долевам масло на огнот со непотребни коментари. Бидна што бидна, го изгубил... што ќе постигнеме ако зедеме да се караме или обвинуваме. Па и времето не јадеше. Трезвено размисливме каде сме влегле и се пуштивме во решавање на проблемот, односно негово барање. Мајка му прво што рече беше: Леле боже како можеше, леле леле господ нека е на помош. Второ: Децата со тебе ли се? И он и вика да, и жена и деца. Што ќе правам сам во трговски. Леле леле сироти деца, за греови . Мојов зовре. Не дека мајка ми поарна ќе беше. И она е иста. А нешто дете се чукнало ли слично, одма коментари почнуваат. Со мојов сме си за тоа погодени. Знаеме кога е зборување кога е за ќутење, знаеме во кој момент на што да ја насочиме енергијата, и најважно без наоѓање кривци. Што безболно да се санира "штетата". Бидна што бидна. Се натоваривме во кола и тргнавме по ноќевите дома. Веќе 20.00 беше фатено. Онака утешително, демек малиот ѓавол било, му викам на мојов не е страшно де, еден клуч, замисли дете да изгубиш. Ова малку црн хумор. Па он ми вика, море богами со три додека не се преброиме нема да смееме да тргаме од никаде По пат деца заспале, па големата се разбуди додека ја пречегнавме, по скали ми се скрши флашата за млеко од малото, па и комшијата идпадна пред врата, се уплашил. Драми. Савајле детево пресреќно дека конечно во градинка ќе оди. Со мм ги натоваривме двете во кола, ја оставивме нејзе таму, со малото еден круг да испазаруваме и назад. Ручекот крчка, дете спие, мм рабоѕи а јас да допишам и првото кафе на дневен ред. Големата ќе ја зедеме во 12.00 преубаво е времето, ќе шетаме по ливадите. Убав ден мајки
"На моето дете круната не му падна од глава" но мене глава ме фркна од врескањето негово и тоа за нешто што не мора да биде. Да се закачаат со малото, со кое се приближна возраст ок, ама ова. Што и да земе, тој џап од раката, па го бушави по главата, па му растура. И регирав и јас, остави ги, не ги закачај, речи му ( на мајката). Седум години, не се четири или пет. И да, и јас ја окривувам мајката, не детето. Ич не им навлегувам како си се воспитуваат, нивно си. Но зошто бре да гњави други деца што се три пати помали од него, па нека си го тргне. Ај моево две годишно да го оставам да закача некое бебе и да си кутам со изговор, мал е, неразбира. Па ке ти преседнат и гости и се, и не бевме кај нив дома, туку во трета кука. И зошто јас да се срамам што си одам, нека се срами она ради тоа што не мрдна дур син и тормози други. Ај ти седи работи и некој се нешто да ти прави, да те чепка, зема од рака, бушави @danichap стварно градинката е чудо во тој поглед. Кај нас многу му влијаеше на социјалијацијата, но пред се на говорот. Во градинка го пратив на 22 месеци без збор да знае да каже, за само неколку месеци се пушти со цели реченици. Многу ми е смешен кога го слушам како зборува. И моментот на социјализација, игри со деца и комуникација со нив, да слуша насоки кога му се даваат кога заедно работиме нешто, на осамостојување, сам да јаде, да пие од чаша. Буквално во секој сегмент направи голем исчекор напред за кратко време.
@irena.1 Можеби Иренче, можеби е така како што велиш а јас не разбирам оти не знам како би се решил проблемот ,,не давање играчки, растурање детска игра, бушавење коса,, Со одење дома, со лутење? Уствари јас дури и за проблем ни ги сметам ваквите случки со деца, оти во група со деца секогаш има некој доминантен, некој понаивен, друг што тера заштита од мама, трет што е плачко... Сите се различни! Мене ми е нормално да се забуткаат за играчка децата, чудно би ми било ако 4-5годишнаци играт мирно, спокојно и без да се закачаат. Инаку дете на 7 години со однесување какво што раскажа ти можеби и не е баш од чиста мира, можеби уште не му е надминат периодот кога сака да биде се негово, затоа треба си толеранција! Дечките чиј мајки често интервенираат заштитничи кон нив, често растат во несамостојни личности кои постојано барат мама да ги брани! ТАка да, поарно нека ја изгуби битката во играта отколку цел живот да не знае да се снајде во група си деца! А се сложувам 100% со тоа дека родителот треба да преземи одговорност ако детето физички малтретира друго, или ајде да проба да направи некоја поделба меѓу играчките - ама ова како ќе го изведе кога станува збор за дете во фаза ,,мое е, и не давам,, немам поима! Не знам што друго да искоментирам, јас лично сум потолерантна кога се во прашње деца! Секогаш земам во предвид дека не сите се исти и дека не сите деца добиваат исто внимание и воспитание, а и не сите лесно прифаќаат што им збориш! Ништо друго не е решение, само малку разбирање и толеранција! Тие лошковци кои не ви се допаѓаат можеби ќе бидат далеку повоспитани и поумни од вашите, само сега се во некаква фаза во развојот која ќе ја надминат!
Добар ден. Бебе спие, а јас на фемина. Spoiler Денес имав непријатно искуство со учителката на големиот. Ни се јави уште во 9 да сме иделе. Отидов сама, а таа ми рече мм го барала. Требало да му каже два три збора. Нозе ми се пресекоа, а кога ми кажа што е работата душа немав. Учеле за семејство и син ми искоментирал дека татко му не го сака, дека го карал и го тепал. Учителкава не ми даде збор да кажам, ма да и јас сама останав без збор, не можев ни а да изустам. За малку и не се расплакав. Многу тешко ми падна. Инсистираше и мм да дојде. Јас се вратив дома и тој појде. Му кажала и нему што како, не му дала и нему збор да каже. Ќе има трауми детево целиот живот од мм, знам. Ама кај нас дома не знае асално да се направи муабет. Сите кој од кој посилно викаат. Јас безгласна буква сум и се мразам заради тоа. Па нели сум мајка, треба да си ги бранам децата, каква мајка сум јас кога го дозволувам ова што се случува??? Премногу се разочарав. Многу пати имам зборувано дека со кавги не се постигнува ништо, дека треба со убаво да им се укаже на децата каде грешат, а не за ситница да им се дере. Ама џабе. Не знам дали ќе се освести сега кога сето ова му го кажа некој друг. Офффф извинете ама морав да се олеснам некаде. Месо се пече за ручек и компир ќе пржиме, тоа сакаат денес дечките. Свекрва ми месила леб и пица направила, па тоа појадувавме. Мене само во јадење ми е паметот. За бајачки пишавте некој. Не ги носете децата по бајачки. Мене цело детството ме носеа моите и верувајте трауми имам од такви луѓе. А ништо не помогнале. Бебе стана, отидов да се погушкаме.
Dobar den, @fana dobredojde i cestito, neka ti e zivo i zdravo bebceto. Jas prirodno se porodiv, ama imam cesti glavobolki i nekogas topol caj pomaga. Drugo ne znam sto bi ti sovetuvala. @M&M se nadevam ke i pomine bolkata na zenata sto ja cuva, za da se vrati pobrzo. Ama i ti e otsustvuvas od sto taka ti teknalo, ama gazdite poinaku gledaat na toa. @Sunshine_1979 da se prijavi, ja nema?! Jas koga ke resam da se "smiram", da ne se nerviram, togas nastapuva PMS i odma pagja vo voda se. Pa i malata besna stanuva. Me nerviraat komentarite od bliskite okolu mene. Posledno bese " jas neznam kako go cuvas ti ova dete, jas taka ne gi cuvav. I med mu dadov na 1mesec i smoki i mandzi so zaprskana 6meseci. Ne znam ti sto pravis" Sakav uste da pisam, ama stana malata
Бебе спие, мама одмара . Ми се пријаде гравче па ставив да се вари, иако не мислев денес да правам ручек. Машина пере ли пере. Па сега гледам се на евтина струја сум правела, ептен домаќинка сум била
Здраво мајки! Бебе спие, а мене ми фатила глава ветер, наместо да лежам јас зелник правев бе. Ретко се задомаќинувам така, ама морав. Месото доцна го извадив, па не беше одмрзнато кога беба заспа (а само тогаш се готви), па го гледам празот кој впрочем го обожавам и бидна зелниче кое веќе се пече. Најмногу од се ќе се израдува мм, кутриот вчера дека имав месено лепче за бебе, го виде и се затрча мислејќи зелник е Па еве му денес. Зад се ова делумно се крие тоа што вчера на страната на лидл видов ќе носат нови работи, тој имаше луфта од работа и отиде Едвај го чекам Ручекот за бебе готов, а кај и да е ќе стане. Сте збореле за разгалени деца. Мразам! Иако велат поплукај си под пазува, не верувам дека мојава таква ќе биде. Не сме биле ни јас ни сестра ми, ни мм, ни брат му. На брат му е едно, па е воспитано. Зад секое разгалено дете се крие неговиот родител. Воспитувањето на дете е комплексна категорија, бара многу труд и најважно љубов и трпение. Штом детето реагира со бес, тоа искажува внатрешен немир, мора од некаде да го видел тоа. Пред некој ден внука подалечна ми вели кога тато и вика на мама јас плачам. Што да речам за тој татко? А ок е човекот, но ете, секојдневните нервози најмногу ги погодуваат децата. Јас искрено многу се плашам, една грешка е доволна, ќе се трудам да внимавам, иако некои работи се неизбежни. @jovana03 Остај ти спиење на 15 минути, не ќе да си уморна ко чекаш "побарувачки" од маже Мене мојот ми пушти порака дека ќе ме бришел ако уште една вечер го игнорирам @НаталиЛили Поддршка! Се надевам дека учителката имала позитивно влијание. Некогаш стварно е потребно некој од надвор да ни отвори очи.
Zdr mami kako ste ? Jas nemam bash mnogu slobodno vreme pa onaka od vreme na vreme ve chitkam malive edvaj gi iskapiv cela se prepotiv ova malovo nesto posledno vreme inat mi vodi pisti vristi na cel glas abe kako da go koli nekoj i samo vrace saka..ako nesto i zabranam odma bega i pocnuva da plachi a ako pokusham da ja zemam vo race kloca i mava po mene..vaka drugite ne mi pravele i ne znam kako da reagiram
Здраво мајки! Денов година ми се стори, полно работи завршив а саатот нешто бавно врви или јас многу вредна.. хаха. Деца си играат со каси, продавачи, омилена игра е, па големата запна и на малото да сме купиле и тоа да имало, како со една да не може да играат. Ќерката кога беше помала играчки воопшто не даваше, кога ќе дојдеа деца де зборував, де убедував да дава да си играат, не е убаво така. На толку убедување ќе речеше добло и потоа истата песна. Сега веќе е друго, фала бога мина ток период. Едно време тотално ме вадеше од такт, се измислуваше нешто, постојано се лутеше, плачеше, човек ниту да сака да оди некаде, ниту некој да дојде. Сега може понекогаш некој испад да се случи, но ретко. Поголема е веќе, повеќе се занимава црта, ние, лепе, смислува нешто, некогаш и со малото знае да се заигра иако обично слабо заедно играат. Малото некако посмирено ми е, додуша палаво е но зборот ми е дека досега не се толку седи, ќе се налути брзо му минува за разлика од сестра му која и час и кусур можеше да рика и да се срди, инат невиден. Постојано се прашувам и замислувам какви ќе бидат кога ќе пораснат и со какви ли проблеми ќе се справуваме тогаш. Живи и здрави бидели па виделина, како што велат.
@Belabelinakinder од кај вас ли беше земјотресот синоќа? @НаталиЛили понекогаш не сме свесни колку може да им наштетиме на децата, убаво што отишол мт, може ќе му дојде умот. Ние стандард, секој ден е ист. Чистење, готвење, хранење, заспивање... И јас ги имам сите стравови што ги има опишано @Saraa во постот, што ако?...што ако? На моменти од многу мислење мислам дека ќе се скренам, посебно откако на две пати ми се случи да се онесвестам сама дома со син ми. Што ако беше бебе? Што ако направеше нешто додека јас бев онесвестена? За помош, немам а и откако видов како е со помош (од свекрва) не ми ни треба. Може звучам себично ама и свекрвите не се тоа што беа Убава вечер!
отворив на кратко балкон за да истресам нешто ,абе мириса на права зима .Асоцира на празници,топло,печени костени,тиква.Ке одите ли некаде за нов год без децата? Јас сакам дома да си бидеме.Некако за празници секогаш сакам со децата да сум дома.Мм планира како дедо мраз да се облече и да тропне на врата денот инаку обичен.Ручек не правев,порачав риба на скара за децата.Јас и мм диета со кафиња денес .Да одморам па ке правам мафини на малата (само она ги јаде). големата вчера донесе две петки една по математика друга по англиски
Јас обични денови сум со децава па за празници нема шанси без нив. И да можам не би. Откако створив фамилија не можам да замислам нешто да правам без нив, а ни тие без мене. Башка за Нова година ќе дојде золва ми, па ќе бидеме конечно луѓе кои вистински се сакаме. Ќе имам и помош јееее Браво за големата дада. Да и се множат петките. Кај мене ништо посебно. Неделава сами дома без тате. Секој ден исто. Малава нешто ми е чудна. Секое заспивање и будење и е со плачки. Ама толку иритирачки плаче, не дава да ја земам, ако не ја земам плаче за да ја земам. Пружам ли рака пак не дава и се така во круг додека не се умори и сама да заспие. Што ли сум и згрешила не знам.
Да можеше да ги разбереме децава што сакаат кога се такви добро ќе беше. Вчера цел ден си игравме златна беше, денес почнавме сабајле да си играме нешто не и бешњ погодено почна играчки да фрла што и да направев се дереше не тааакааа . Ај шетнавме спиеше преска ја фати пак ме брка, ме бутка не сакала со мене со татко и сакала да игра едвај ручаше човекот, ми вика бегај ти таму не те сакам . Ја фаќаат тантруми и неа некогаш мада не се страшни.