Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2016
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    4.783
    Добро утро
    Бебуш буден од 7, како саат ми е точно во 7 он отвара очи . И еве сега одолговлекуваме да не пие уште млеко. Па како да разбра што кажа докторката не плаче за млеко сега умно мое. Многу ми е жал вака да не му давам, ама па страв ми е да не му се рашири желудникот уште од сега, па после проблеми да си имаме. Ќе се залажуваме со водичка, малце чајче и така.
    Кафе испиено, мм испратен на работа јас и бебе си уживаме самички.
    Убав ден мамички

На Belabelinakinder, eli25, jovana03 и 14 други им се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Добро утро
    @LiliBoz фала што праша...работава наша уште малку па никако.

Пак повраќаше малото, за среќа по малку, ама доволно две постелнини и вреќи/облека да се натопат. Капакот беше од 01- 05 кенкање, плачки. Без спање останавме со сестра и во спална. Ми се идеше и кас да рикнам да плачам.

Големава пак кашла јако, па и оти ненаспана цела ноќ, ја оставив дома. После да ја погледне педијатар и да отспие. Уствари не ни има кој да ја однесе градинка. Свекрва има некој специјалистички термин кој со месеци го чекала, маж ма работа, јас со малово врзана дома. Најискрено и не ни имав сили за целиот ритуал, двете да ги спремам, по скали да ги носам, па со дупла количка да одиме.
    Вчера едно бреме толку ми се слоши, среќа имаше фотеља до мене седнав, па лека почека со спална се довлечкав. Знам само дека после 2 саати големата ме разбуди. Целосно се изгубив.

Како шлаг на малерот, односно вирусот, што не спотера, е мм. Он цела ноќ со пролив и повраќање.
    А саатот му беше навиен да звони во 00, работеше до 06, и замина на четири нозе на важен состанок. Во кузнее каква состојба ќе се врати. И него го мислам. Се надевам апчињата му делувале. Он барем смее да пие.

И така. Да зажали човек што ме праша или што ме чита.
    Кенкаат и двете. Се разбудија една од друга. Са збирам сили и да станувам некако да ти спремам.
    Убав ден.

Последна измена: 8 ноември 2017
    На mal.ecka, JuLleE, augustd и 24 други им се допаѓа ова.
  3. Arendelle

Arendelle Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Добро утро!
    Чајот го испив и нешто чмаам, имам куп работа а сеуште ништо не ми се почнува. Изгледа ќе излеземе малку, по ова маркетите ќе утепам еден час, ако ништо друго ќе разбијам монотонија. Во меѓувреме ќе смислам нешто и за ручек.
    И ние поднастинати, маж највеќе ама не се разбира да оди на доктор, пие апчиња и ќе му минало, како прекарува цел ден не знам.
    Вчера ќерката ми го качи притисокот мислам 200, за една обична ситница се налути и цел пат од градинка до дома плачеше, ме фаќа срам не е толку мала за да не се разбере. Дома продолжи со плачките уште пола час сигурно, малото и тоа ја гледа и тоа вика, кој попрво да залажуваш, кој да смирен, ми се идеше да фатам и да си излезам па што сакаат тоа нека прават ама не бива, души мои се. Во такви ситуации со лошо воопшто не бива смирување, ни па со арно, ја игнорирав некое време и во себе стискав да се контролирам да не почнам и јас да викам. После некое време се смири, се заигра па веќе како друго дете беше. Ми е срам од соседите што ќе мислат кој знае што правиме. Одамна немаше така правено што му стана, од расположено дете се налути зошто не сум ја сослушала, зборуваше нешто за некои играчки, телефонот ми заѕвони и не се докажала госпоѓицата, веќе стигнавме дома таа да сме се вратиле на истото место и ќе ми кажала, како дома да не може да каже. Така цел пат квичење и тоа, човек дали да плаче, дали да се смее.
    Послето кога се смири, зборував, зборував дека не е убаво така, дека не е културно, дека другарчињата ќе и се смеат, се извини, кажа дека веќе никогаш нема да прави така (којзнае) и со молба да не ја кажувам на татко и. Секако дека ја кажав, малку му работа и нервоза на него па уште и ние со нашите глупости ама мора да се разговара. Зборуваше и тој, си поиграа па заспаа. Рано си легнав и јас, едноставно немав волја за ништо.

На eli25, augustd, Mayyya и 18 други им се допаѓа ова.
  4. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.580
    @danichap Аман бре што ве спотера овој малер - вирус! Стварно не знам кои утешни зборови да ги одберам или совет да ти дадам, ама искрено верувај од душа ми е жал што низ ова минуваш! Сите да се опоравите за најбрзо време и за скоро да ни пишеш - добро сме, помина! Поздрав :hug:

Добро утро! Ќе имаме ли дожд денес :rain: ! Кај нас се смрачило небото чиниш се стемнува!
    Кафе пијам, се расонувам, имам планови некои за денес, па треба да сум во форма да издржам! Малата во градинка, ММ на работа, ова малото во стомак ме клоцка... Арно е, не се жалам!
    Денес не готвам, кај мамица одам на ручек!

На eli25, jovana03, Lolipop23 и 15 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.279
    Допаѓања:
    226.782
    @danichap што поскоро да помине драга. точно знам за што збориш исто сите не покоси.. држи се женски , нека минува брзо и без последици. :hug:

На Mari*, Mari-Ja, kristina.k и 2 други им се допаѓа ова.
  6. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.647
    Допаѓања:
    33.256
    Добар ден .

Синко спие,па да ви пишам нешто ново.Синко ми ја скрши маската од тел. не можам ни убаво да читам ни да пишувам.А и камерата не ми работи.

Одам второ кафе да пијам сварено од девер ми,па да соберам алишта од жица и да пеглам додека синко спие.

Се читкаме после.

На eli25, victoria, jovana03 и 11 други им се допаѓа ова.
  7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @danichap спомна една членка, ако имаш електролити слободно дади им на двете. Од мое искуство знам малата колку и да била малаксана или болна од електролит одма и станува подобро. Плус ставете се на строга диета. Банани, варени или печени компири, јаболко.. геврек, кифла така суво 2-3 дена и ќе бидете подобри. Пробиотик обавезно нека пијат. На малово може и млеко му даваш, а со стомачен вирус не смее. Со помин нека е што поскоро...

На eli25, M&M, Seline и 5 други им се допаѓа ова.
  8. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Jas bi sakala da im dadam sovet na onie majki koi se zalat i ne znaat kako da gi zaspijat malite.Moeto koga imase 4meseci si kupiv lulaska onaa sto e za pogolemi decinja metalna,si ja poslav so kebenca i pernice da mu bide meko na bebeto i si go lulav vo nea,prviot pat placese no potoa se navikna i ja prifati i recisi do 2 godini ja koristev za zaspivanje.Kapenje,oblekuvanje,stavanje vo lulaska pienje mleko i niskanje vo temnica i nema zboruvanje i zaspivase dete.Koj saka moze da proveri.

На Sunshine_1979, eli25, victoria и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Здраво мајки. Со синко се гушкавме до сега а сега сите играчки се насекаде , играме па правиме пауза за реклами.

Инаку стварно незнаев каде да прашам но искрено за пораѓај поминав катастрофално ,да не образложувам да не се навраќам.
    Ме интересира за епидуралната. Дали треба петходно да се догвориш, или можеш кога ќе те задржат да ја побараш да ти ја стават??? Второ без епидурал NоWау!!!! Се породив во градската болница , па многу ме интересира . Психички се спремам за второ здравје.
    Можеби прашањево не е за тука но тука се мајките па тие знаат нели :D

На eli25, victoria, kristina.k и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    Добар ден.
    Денес на раат станав. Синко како времево - спиеше, па можев и кафе да ставам и да доручкувам.

Друго паметно немам да кажам.

@danichap мајка, со лесно и брзо нека поминува. Пазете се.

Имајте убав ден.:*

На eli25, victoria, kristina.k и 9 други им се допаѓа ова.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Јас сум против лулање...

На eli25, augustd, kristina.k и 3 други им се допаѓа ова.
  12. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    И јас.
    Имам кумица која и 2те во таква лулашка и дење и ноќе до 2 год.и повеќе.дете не сакаше да спие никаде на друго место и сегде ја носеа со нив буквално секаде а зафаќаше мн место и децата нонстоп лежеа...

На eli25, kristina.k, chocolade и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Kaj mene taka se stvori red,i od koga ke zaspiese go prefrlav vo krevetce nikakov problem so zaspivanje.

На kristina.k, chocolade и muchacha_a им се допаѓа ова.
  14. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Добар ден.
    Деновиве малце прошетавме. Средби со драги луѓе и времето побрзо минува.
    Денес ми дојде и многу ме боли половината. А вчера цел ден јадам. Почнав со благо, завршив со солено. Пола леб во девет вечерта изедов. Што ти прави ова пмс.
    Бебе почна малку по малку да се враќа во нормала. Ама уште е затнат со носот и поткашлува. Во петок сме на контрола па ќе видиме што ќе кажат. Се надевам дека сме ја излечиле бактеријата.
    Дечкото сака се во раце, веќе се ме боли, рацеве ми се чини ќе ми паднат.
    Видов не видов зедов еден јорган, го ставив на сред дневна и тука го легнав, заграден со перници. Колку толку поседува.
    Малце почнав и во дубак да го ставам, додека му спремам јадење, по пет минути и не сака повеќе.
    Ќерка ми ме изнасмеа сега. Се качува од кај баба и и плаче. Цитирам: не ми дава баба да јадам, вика сега сум јадела, а јас сакам пак да јадам.
    Кој да седне да јаде таа прва со него. Се нашла сега увредена што не и дале.
    Деновиве сама се заигрува, пегла, чисти, јадење прави, права домаќинка.
    Мм оди на пат, што ќе правам дома сама незнам. Одамна не бил и сега ми е чудно. Ама за некој денар плус мора, ке се снајдам некако. Нека е жива и здрава свекрва ми, се наоѓа. Ручек што е најважно секогаш има. Па другото кога се може тогаш.
    Одам да го успијам бебето, па да подлегнам и јас малце додека двајцата спијат.
    Имајте убав ден.

На eli25, augustd, Mayyya и 16 други им се допаѓа ова.
  15. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Јас со царски породена крварев точно 40 дена.
    Како што опиша и ти, на моменти изгледа како циклус, некојпат само на бришење.
    Почекај уште малку и така треба да одиш на контрола па, ке си прашаш.
    Јас првиот циклус го добив месец ипол после тие 40 дена, значи одма :|

Добар ден, среќна слава на сите што слават!
    Ние од сабајле бевме во црква.
    Вчера направив погача за здравје, ја однесовме, запаливме свеќи.
    На синко интересно му се виде па со свеќите сакаше пак да ги палиме.
    Мило ми е што со задоволство го испи виното што му го даде попот, му имав кажано дека е сируп за да не се разболува ;)
    Кога се запна дете на мм, оди тато да ти дадат сируп да не кашлаш (facepalm) оди не се плаши сируп е :D сите му се смееа.

На Zaljubena111, Belabelinakinder, Mari-Ja и 14 други им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.396
    Мојот не сака мнгоу мнгоу такви работи. Имаме лулашка ко за поголеми деца. Лани се лулаше во неа буден, заспа еднаш два пати од премор во неа и толку. Релаксатор исто нејќеше. Годинава не ја ни погледнува лулашката. И на игралиште нејќе нешто мнгоу да се лула, повеќе е на тие како клацкалки и на лизгалки.

На eli25, kristina.k и Skorpija989 им се допаѓа ова.
  17. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.320
    Допаѓања:
    2.408
    Doobaar den zenulinja
    Uff kakov den si prevrna cel den tuka kaj nas ni mozevme da setneme nekade cel den vnatre.
    Ajde sreken praznik Mitrovden za site sto slavat vecer sme na dve slavi pa da se rece ke mrdneme od doma malku hahah.
    Mi se spie cel den ama so malava tesko da mi se ispolni zelbicevo.Ajde vecer ke mu ja legnam porano.

На Надежна, Mari*, Lolipop23 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Добар ден мајки :)
    Среќна слава на сите што слават денес .
    Денес денов како времето ,бебе синоќа нешто сонуваше не спиеше убаво цело време кенкаше во сон па жива ненаспана сум денес .По дома цел ден затворени на дождов ,синко неќе да дремне убаво денес само некој мини дремки по 15-20мин две направи .Со душа ги чекам свекрва ми и свекор ми да си дојдат од работа па да го позанимаваат синко малку ,пошто маж ми дури кај 7 ќе се врати од работа денес .Тоа е мајкички немам ништо друго паметно да ви кажам .
    Убаво попладне на сите .

На eli25, Надежна, Mari* и 6 други им се допаѓа ова.
  19. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Добар ден.
    Денов тапа денес. Цел ден дома.
    Денес за прв пат откако е родена беба ја избањав сама без помош :$ секогаш мм ми помагал, свеки и мајка ми. Вечер сме на три имендени па морав да ја изрибам порано. Вчера бевме на куќна слава кај тетка мѝ, ќерка се изнапкака од непознати, прв пат ова ни се случи, никогаш не плачела во гужви, баш и се радуваше со сите дечиња. Ама сношти не знам што и беше, па мораше да си одиме побрзо,На пат накај дома ми заспа враце, само што ја ставив на кревет се разбуди:o Ама не и попуштив, затемнав светло, ја пресоблеков, си поигра малце а јас и мм се преправавме дека спиеме. За брзо и се соспа пак, и дадов млекце, го испи и ги ококори очињата, ме нанервира и ја оставив сама да заспие. Среќа заспа брзо. Денес не знам како ќе поминеме по гости :x се надевам нема да плачи пак.
    Имајте убав ден :f:

На 24.07, eli25, Monella и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Нема врска. Не е секогаш така. Ние од раѓање сме со креветче кое има опција лулање.Така заспиваше најчесто. Но еве сега заспиваме и со лежење и пиење млеко. Годинка сме. Нема правило. Сите гледаме да си олесниме ,секоја на свој начин.

На Belabelinakinder, 24.07, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.