1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Здраво мајки :hai:
    Кафе допив, бебе тера втора дремка за денес па јас да пишам нешто.
    Вчера цел ден дома а и денес исто, ќе излезевме времево е супер има сонце ама количката ми е В кола, а мм со колата на работа :@ само ако не ми ја донеси вечер има да се враќа назад на паркинг и да ја донеси, да излезам и јас ден да видам :doh: сношти бебе заспа во 10, го легнав во 9 ама несакаше да заспија и си поплачи малку и заспа. Јас се осеќав некако преуморно за прв пат цела бев омалаксана и замислете пред 11 и јас бев заспана.
    Мажот ми се закануваше нешто демек ќе ме суредел :rofl: ама за среќа заспа пред мене, Оти немав сила и за него :D бебе во 3 се разбуди јаде и одма презаспавме пак. И потоа во 8 заплачи за јадење, му дадов јаде и се надевав дека ќе презаспија ама не ]:) кога се расположи вика гука се смеј на цел глас одвај се расонив и јас па си лежевме и бебе си заспа од како јас се расонив :envy: секогаш ми прави така и сега ме боли главата. И дури во 11 станавме од кревет, и еве го сега пак си заспа.
    Туку сакав да пишам сношти се изнервирав ептен ]:) зборувавме со свеки на тел а ние со мм седевме на маса јадевме и тел беше оставен со вклучена камера за да го гледа бебево а бебето ми беше во раце, јадев супа и ми вели дај му со лажичето малку нека проба греота е ви се пули :o јас и велам не мало е ми вели е ако де што има врска (facepalm) и се тргнав настрана да не ме гледа.
    Значи тешко мене ќе биди кога ќе си појдиме В зима тогаш бебево ќе биди 4 ипол месеци и таму ќе направи 5 а тие ќе ме тераат да го ранам. А пред 5 месеци не планирам да почниме со дохрана, како ли ќе им се кажи, и на мажот ми му се изнавикав сношти ]:) му кажав да му кажи ако се обидат да се мешаат дека ние си знајме најубаво за нашето дете. Туку и мајка ми не е поарна ми вели почни сокчиња да му даваш, ама ај незе можам да и кажам па дури и да и подвикнам а на свеки неможам пошто тоа одма би значело кавга а неќам да се карам сега Оти треба да се договориме за свадба крштевка да помини и тоа па рајат да сум |( јас со незе се карав и во врска кога бев со мм а не пак сега, ама треба малку да се контролирам се надевам ќе успеам.
    Мајка ми ми кажуваше дека кога сум напрајла 40 дена ми давала по една банана и праска гмечени да јадам :o сум била многу лакома :Dе како да не сум била кога од толку мала ми давале да јадам (facepalm)
    Се распишував ај има време ќе ви се жалам кога ќе си појдам МК

Имајте убав ден мајки бебе ми се разбуди :):sun:

На Capricorn Taurus, Mari*, Jas! и 26 други им се допаѓа ова.
  2. mona22

mona22 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    684
    Допаѓања:
    1.859
    Најпрво добaр ден и да ве почестам со виртуелна торта вчера на синко му беше роденден.
    Јас ненаспана касно си легнав синоќа. Гости имав дома само најблиските ама доволно за да има тон чинии за миење и хаос низ цел стан. Пред да легнам наполнив машина за садови и легнав. постот инаку ми е од сабајле почнат и сакав нешто сега да пишувам ама кога прочитав за александар мислите ми летнаа.

На Kaetana, Mari*, Jas! и 19 други им се допаѓа ова.
  3. mamitaa

mamitaa Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    365
    Добра ден мами
    Два дена не сум се уклучила се време се нема. Синко заспа па јас да читнам малку и да пишам нешто. Синко деновиве решил да не спие навечер до 2 саат несака да заспие се траќа, гуга, игра а јас сиротлата жива ненаспана сум. Еве дојде другарка кафе да пиеме да се видиме на раат додека спие бебо.
    Поздрав мајки

На Mari*, Jas!, Ano и 13 други им се допаѓа ова.
  4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.260
    Допаѓања:
    35.118
    За проодување не е страшно да се ќека до 18 или 24 месеци. Ако е цврста, се исправа самостојно и стои, ако се придржува до мебел и се движи или интензивно лази нема мнгоу простор за паника.

Во однос на јадењето. Дали цица или пие многу млеко или сокови. Ако цица или пие многу течност тоа може да и го полни стомачето па да не сака да јаде. Во тој случај намали на течност па види. Пробај со различни текстури, комбинации на храна.
    Во краен случај можеш да пробаш со некои мултивитамини обично од нив се разјадуваат децата.
    За крв не знам што да ти кажам тука земаат од прст крв па е полесно.

На Mari*, Jas!, No Makeup и 9 други им се допаѓа ова.
  5. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Знам, ама во мк, овде немциве не земаат така, ми рекоја за жал не можи од прст. Цело време мака мачиме со килажата, ама досега не и зеле крв. Оваа ни е нова докторка и самата рече да и земиме бледа е, ама ете не успеа.

@BirMelek исто сме...те читам и тебе во последно време мака мачите со јадењето, се пронаоѓав во твоите постови. Јас само си викам трпение, трпение, за да не и се развикам па после да ми биди мака, а ќе си пукнам...
    Јас сум проодела од 8месеци и мн рано сум почнала да зборувам, бебушка не ќе е на мене :)

@JoyJoy да, лази интензивно, се качува, патка со помош, ама со 2те рачиња ако и ги држам...белким ќе е во ред. На контрола кога бевме на мм му викам прашај дали има место за грижа, бидејќи не го знам јазикот јас, тој ми вика не прашувам, таман си е детето...и пак си останувам јас со секирациите :)

За јадењето, цица и тек тук вода, ама после оброк нудам вода, односно откако ќе се измолиме за неколку залчиња 1 час. Веќе и млеко незнам колку имам, не јадам и не пијам и јас доволно, 40 кила се направив.

Се надевам ќе смени кај да е, иако долго трај ова.

Си викав во градинка ако почни да оди ќе ги гледа таму и другите дечиња, па ќе се разјади, но место дури во септември 2019 :o

И не си кажав, преселбата бидна, сега сме во друг град, пораздвижено е, ама едни угорници што има, јас кондиција нула, сама шетање само на рамно тука во близина, инаку ќе заглавам на угорница.

@mona22 Среќен да му е роденденот :)

На Mari*, barby, Ano и 18 други им се допаѓа ова.
  6. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.214
    Добар ден мајкички и од мене @mona22 Среќен роденден
    На западу ништа ново со беба борба вофиме за заспивање еве ја сега заспа а станата од 6.22 сабајле ама тоа е се навикнав веќе на ова темпо, со мм уште сме на дистанца скарани, без муабет и ич не ми е ни гајле не ми е ни потребен и со него се навикнав на ова темпо на живот, туку немам што паметно да пишам кога од сабајле сум скршена на пола, срцето така ми е преполовено што ништо не ме интересира ама баш ништо @galapce мајкичке со тебе сме сите и ти нудиме безрезервна поддршка тебе и на Алекче и спремна сум за секаков вид на помош што ќе треба,ви испраќам милиони милиони прегратки :hug::hug::hug::hug::hug:

На Mari*, barby, Arendelle и 15 други им се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    142.032
    Zdravo,
    Si vikam aj da ne pisuvam, nemam nisto pametno da kazam, ana pak po navika otvaram i pocnuvam.
    @galapce od srce posakuvam da uspeete vo bitkata za junakot tvoj. Tie angelski ocinja ke te gledaat cel zivot i tie race ke te guskaat najsilno i koga ke ostaris i ke ti bide blagodaren za tvojata zrtva. Ve :hug::hug:
    Jas malku podobra. Krvna slika dobra, spondiloza nemam. E sega naredna nedela na nevropsihijatar. Mi rece maticnata, ke napravi nevroloski ispituvanja-kompjuter, dopler... i psiholoski test i da se vidi. Vika spored k. slika bi trebalo se da e vo red, da se samo panicni napadi, ama mora da se vidi. I odma me fati panika. Sto ako imam nesto na glavata, sto ako ne se leci... I se stresov od strav. Sega duri mi e sram da se zalam, koga gledam kolku e surov zivotot sprema edno malo detence.....
    Se nadevam deka ke se pronajde pricinata, oti 2 nedeli ne mozam glava da krenam

*Malata dobra e. Sekoj den ese pointeresna. Vcera legnala na pod i ja da sum lezela do nea i me guska i me bacuva. Pa vika" cekaj, bacam" , pa ajde pak:):P
    Ubav e zivotot, samo ovie prepreki(zdravstveni) ne mi dozvoluvaat da uzivam vo nego.

Otidov, dosta e za denes:)

На Mari*, Ano, No Makeup и 16 други им се допаѓа ова.
  8. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    1.366
    Допаѓања:
    7.837
    Добар ден!
    Убав ден денес, и топол ко за ноември. ЈАс само што допив оладено второ кафе. Ми го разбудија бебе, надвор некои мајстори има и цело време брчат. Ене го сега полза и само белји прави. Ручек на шпорет и за нас и за него.
    Инаку, @Lorins , моето прво дете прооде на 15 месеци. БАш знам дека паничев и се плашев и закажав преглед во Систина демек подобри. Се сеќавам дека докторката МАја мислам беше, ми рече се толерира до 18м. И идење дома дете прооде, тоест протрча. Дали и јас се опуштив па тоа му влијаеше на нему незнам, но знам дека многу бев стегната и загрижена. Е бебево нема абер за одење и тој мрзле ќе е изгледа. СЕ влече по земја, не се исправа а скоро година е. ПРвото зборуваше од скоро 8 м ова исто нема абер, се некој кинески зборови. Дали јас не се замарам или не му обрнувам доволно внимание не знам, но знам дека ќе прооди и прозбори кога ќе треба.
    Јас ноќеска добив. Од породувањето поминаа 11 и пол месеци, вчера така ме заболе стомак и ноќеска ете ти. Но, страшно, страшно ми олесна, надуенив стомак спласна, во главава ми е побистро, не ми се јаде како на слон, ваљда по скоро година се се враќа во нормала. Имам страшни болки во половината и стомаков, нозете исто ме болат не знам како ќе се издржи до вечер. ЌЕ гледам повеќе да лежам. Тоа е тоа.
    Убав ден

На Lorins, Mari*, Ano и 17 други им се допаѓа ова.
  9. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    @Lorins и јас имам проблем со хранењето, мака мачиме за доручек и ручек. Знам како ти е, кога доаѓа време да ја нахранам коса ми се крева, целата сум вознемирена.
    Незнам дали имаш пробано леб да и даваш, мојата мн сака леб, па пред да почнам со ручекот и давам неколку залчиња леб, па после тоа успевам со неколку лажички од манџата па после пак малку леб за да го изеде јадењето морам така, не е лесно, не сакам да се научи на леб, ама само така успевам да ја нахранам посмирено, инаку од петни жили се трудам да останам смирена.
    Со вечерата обично немаме проблем дека за вечера стандард има кисело млеко или јогурт со нешто.
    За доручекот се обидувам да ја подлажам со бисквити, ќе гризне еднаш два пати само бисквита, после тоа и го доближувам бисквитот до уста таа отвара за да гризне бисквита јас пикам лажичето со овошје.
    Пеам, се смеам на цел глас, наоѓам триста занимации, на неа и давам лажичка со тањир да врти да се занимава да и се скрене внимание за да можам по смирено да ја нахранам.

Прашајте доктор дали можеби треба да се зголеми дозата на витамин Д за зацврснување на коските, нели лази, патка не би требало да има проблем, ќе прооди е сега некои порано некои подоцна.
    Во кожа да не ти е човек.

Поздрав, се надевам барем малку ке ти помогнат моите совети.

На Lorins, Ano, Mayyya и 15 други им се допаѓа ова.
  10. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.369
    Probaj ne i davaj mleko eden den, moze ke kasne nesto. Ke vidi ke nevidi nema mleko, pa moze ke jade drugi

11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Пробав денес. Првото го испи во 8 и 30, а после до 5 саат не сакаше ништо во уста да стави, исфрлив две каши, па видов не видов во 5 и дадов млеко. Тоа се многу саати за гладна да седи, ама ете таа не мисли како мене :( Искрено немам сили за молење, а и гледам таа многу се тревожи кога ја седнувам да јаде, па си велам вечерва за ја одморам, ќе дадам уште едно млеко вечер и тоа е. Нема каши, и онака ги фрлам. Се мислам да ја носам на лекар. И се јавив на докторката, ми вели колку сака толку, а како да ме сфати дека таа не сака буквално ич?! И плус ми вели не изигравај кловн кога ќе ја храниш. Ма не кловн, Хитлер изигравам, ја држам за раце и нозе и пак не бива. Веќе оптеретена сум со овој проблем и само таму ми е умот. А никој не ме сфаќа за сериозно, освен свеки. Мм и мајка ми само велат не е гладна, е како може да не е гладна не знам јас....

На Lorins, Ano, Mayyya и 11 други им се допаѓа ова.
  12. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.369
    Jas te svakam, i mojov e nejadac. Jademe so site mozni predmeti niz doma na hranilka so site igracki so crtani so sila so stiskanje obrazi za da otvori usta. Probaj ne ja stavaj vo hranilka cimbplace samo sto ke sedne, moze ne ja saka hranilkata. Sedni ja na drugo mesto pa duri i vo wc ako treba na masina, daj i da se znaimava so nesto i pikaj i. Izlezete nadvor vo kolicka vrzi ja setajte i davaj i, moras da iznajdes nacin

На No Makeup, kristina.k, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Баш денес пробав да ја седнам на земја пред тв каде што и обично си игра, дури и тв пуштив, детево многу сака да гледа, ама штом ја осети лажицата бега. Да излезам не можам Битола е најзагаден град моментално :( Сум пробала и надвор кога беше потопло. Ќе морам да барам стручна помош, односно ќе морам на педијатар да ја носам, може ќе каже нешто, не знам веќе.. Мислам и цел ден да не и дадам, ништо нема да бара, само ровари по соба...:(

На No Makeup, kristina.k и TheSecret им се допаѓа ова.
  14. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Да не ве плашам ама за дете нејадач нема спас, едноставно такво си е детето.
    Ви кажувам од искуство, еве мојот ѕвер направи 3год. и уште војна водиме за јадењето, испробано е се од купатило до спална, во парк, во двор па дури и во комшии.
    Ми скиснаа коментари од типот: Лигава работа |(
    Кој не поминал не знае, јас верувам и ве жалам.
    Само не бидете толку тесни како мене, јас се разболев од тоа негово нејадење, па и како предвреме родено дете како шпагета е.

Кај нас ништо ново, крвната слика не е лоша.
    Наредната недела сме на ендокринолог, се надеваме на добри резултати.

Прочитав за синчето на галапче, цел ден ги мислам.
    Се надевам ќе помине се во најдобар ред, нема ништо полошо за една мајка да го гледа своето најмило како страда.

На Mari*, Ano, elcezelce и 14 други им се допаѓа ова.
  15. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.369
    N
    e e za lajk podrska ti davam, znam kako e so nejadac veruj

На kristina.k и BirMelek им се допаѓа ова.
  16. mamitaa

mamitaa Активен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2016
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    365
    @BirMelek исти сме и ние со јадењето. Еве 8 месеци сме и уште немаме се воведено што треба за месеците. Еднаш на ден јаде кашичка обично таа на ручек бидејќи е зеленчукова а овошје со молење јадеме. Уште малку ќе треба и вечера да воведеме а ние уште втор оброк асално не јадеме не па трет:(. Ама дека цица и цело време виси на цице па се тешам дека не е гладен.
    Туку бевме со маже малку да шегнеме додека синко беше со мајка ми по гости :). Сега дремка го фака ако уапеам да го држам буден уште малку за вечер порано да заспие добра ќе биде.

На Mari*, Mayyya, No Makeup и 5 други им се допаѓа ова.
  17. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.936
    Допаѓања:
    153.061
    Баш сакав да ти кажам пробај со цртани. Знам не е правилно по сите книги ама ако помага ќе замижиш и тоа е. Мојава не можам да кажам дека е нејадач ама како да нема трпение да седи на газето, како губење време и е па и пуштам јутјуб на тел и така ја хранам некогаш, некогаш пак си седи со нас и си јаде без проблем. Ако е нешто што ич не и се свиѓа се е џабе, со некои оброци се вртиме во круг ама барем јаде колку толку.
    Деновиве само читам слабо пишувам, некако мн тажни работи се случуваат на некои членки да моиве секојдневни минорни проблеми е безмислено да ги пишувам.
    Во секој случај навика ми е форумов, кога ми фали муабет тука си се наоѓам.
    Денес прв пат ја заспав малава без цицање, кога дојдов од работа пробав да ја излажам да не цица ама не успеа. После и реков сакаш мама да пробаме вечер да нанаш со млекце во шише како голема девојка ама да не бараш цице, рече сакам. Не верував искрено ама за дивно чудо не побара, испи малку млеко се утепа од беснеење, па уште малку, па си играше едно саат време, у меѓувреме книга, па приказни песнички и заспа. Ама вака заспива со месеци и покрај тоа што цица, така да исто му доаѓа. Ќе видам ноќеска како ќе поминеме. Не зборам пред време ништо ама се надевам полека да го тргнеме и овој дел, иако ми е жал посебно што нема веќе друго бебче да имам, па после полека во наредниве месеци да пробам и пелените да и ги тргнам. Ми расте бебушка ;( (далеку од бебуш ама мене уште ми е).
    Една голема :hug: за подршка на @galapce
    Добра ноќ на сите|-)

На Mari*, Ano, 24.07 и 13 други им се допаѓа ова.
  18. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Мајки, спиете? :wasntme:
    Ние абер немаме. :swear:
    Ваква сум(poolparty)... Упс, ваква де:drunk:...
    И постов едвај го пишувам.
    Вчера спиев два саати и цел ден го поминав на досадни предавања. Во сала смрзнав.
    Детево спиело од 1:30 до 5.
    И, сега журка.
    Таман влегов дома, немаше ни 5 минути, комшииве се најавија на палачинки. Ме фркаше глава, ама ај направив иако два и два не гледав пред себе.
    Утре од работа право на мекици одам, море ни дома не ми се прибира некогаш.
    А, малата од девет се тркала по теписи и нани, нани вика, ама изгледа тера мајтап.
    А, сега разговара ало ало и тоа со чорапот. Со чорап бе]:).. Убичу се... Разговорот завршува со оке (веројатно мисли океј)... :wasntme:
    Да се смеам или да плачам од што ми се гледа само кревет пред мене, стварно не знам.
    Добра ви ноќ.

На Lorins, mal.ecka, Mari* и 21 други им се допаѓа ова.
  19. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    @augustd какво спиење, секој ден ова време легнува ако не и покасно :doh: насабајле до душа си поспива убаво ама навечер ме истоштува максимално:worried:
    @BirMelek истава мака со јадењето ја имаме, се му е поинтересно од јадењето, цел ден трча низ соба а јас по него со танирот, ретко да изеде се, цртани, тенџериња, лажици се му давам да се занимава, а ако некој јаде обавезно мора со него на маса да седи иначе не отвара уста :x ми иде некој ден да го оставам цел ден само на млеко да видам дали ке побара сам..иначе ако види идам со танирчето одма трча и шлапка со устата и ке проба малку и толку..дали не му се свига веке домашно готвено не знам..планирам да почнам да купувам кашички и за ручек. Инаку јас не му се секирам многу се додека кс е ок, он е весел, темпераментен, и јас и мм сме биле исти нејадачи, јас до ден денес сум таква не јадам се, пребирам, освен благо тоа не пребирам :$
    Матичната ми препишува некои сирупчиња за апетит повеке му ги давам да внесува витамини отколку за апетит пошто не верувам дека помагаат до толку. Што да кажам си држат линија дечките :D јас си се тешам а истово и матичнава ми го има кажано, подобро послабичко отколку да има гојазност уште од мали нозе, мислам 15 кила на 10 месеци :o 10 кила на 4 месеци, такви примери ми кажуваше ...што е многу, многу е :)
    Заспа ѕверчево мое додека го пишував постот, отидов и јас до него да се гушкаме :):hai:

На Lorins, Mari*, BirMelek и 16 други им се допаѓа ова.
  20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    И мојот е нејадач, поточно јаде само неколку работи што ги сака, останато на глава да се наместам не каснува. Многу е мачно и фрустрирачки кога на крај од денот пак ќе попуштам со нешто по негово, а сум готвела друго со надеж дека ќе јаде. Е па не можам само ориз и компири да готвам на разни начини, не е ни здраво.:( И тестенини да не заборавам. Тоа што е најмалку хранливо, а за зеленчук ми се плаче што одбива.
    Вчера беше гладен буквално цел ден, се ми одбиваше и цела ноќ се вртеше во спиењето. Денес е подобар и спие веќе неколку часа, а и јас сум пред легнување. Па ми текна дека не сум пишала и ми се погоди темата.
    @BirMelek за загадувањето што ќе се прави, ќе останеме дома зимава, ама и тоа не е решение. Ние сме Нова Битола, денски го вадам не е толку страшно, се тешам. (facepalm)

Добра ноќ на сите. :hug:

Редактирам да се надополнам
    @Lorins мојот прооде на 17 месеци, се толерира до 18 или по ново до 2 години, без грижи ќе се пушти наеднаш преку ноќ.
    @mona22 среќен роденден, да е здрав и жив.

Последна измена: 24 ноември 2017
    На Lorins, Mari*, BirMelek и 13 други им се допаѓа ова.