Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Морам да пишам дека и јас добив заклучок дека @orhideea има мнооооогу мирно спанко бебе :D
    Моево единствено можам да го пофалам дека сабајлечки сака да лежи и да се гушка и по половина час : ))) инаку во раце целииии денови, само кога спие не ми е во раце(facepalm) затоа станов прооден е, ама не му се нервирам8)
    Инаку мислам дека болно силно го сакам синчето ама веројатно сите мамички така чувствувате за своите деца|(:lol: и само му кажувам те сакам те сакам те сакам а тоа се смешка...ах луѓе колку и да е напорен ми ја грее душава...

На Belabelinakinder, karibian, jovana03 и 22 други им се допаѓа ова.
  2. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.988
    @Igle и јас некогаш имам чувство дека болно силно го сакам, ама очигледно сите мајки го чувствуваме тоа. Тоа е тој двигател, безусловна, безрезервна, безвременска, огромна, гигантска љубов. Откако ќе ја почувствуваш се останато изгледа млако. Привилегија е да си мајка. :)

На karibian, Mari*, jovana03 и 21 други им се допаѓа ова.
  3. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Што убаво пишано и опишано:inlove:

На kristina.k, eli25, orhideea и 2 други им се допаѓа ова.
  4. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Добра вечер мами
    Сите заспани јас да ве поздравам, да напишам некој збор и да одам да раскренам. Денес убаво ми помина денот, сабајле се гушкавме со синко, после бев да ја земам тортата за роденденот, еден круг низ град и да пазарам па дома, ми се најавија многу гости, се чуствувам како дете, си сакам да прославам роденден со гости, иако сега ми е лом во дневна. Бебо умен беше иако во соба бевме 16 луѓе, другсрките ми беа што се дружиме 18 години, мажите нивни, моите, од кај мм, се собравме еден куп. Од многу луѓе стана многу жешко, бебо не поднесува толку топло па малку кенкаше и го соблеков по боди по кратки. Си добив неколку убаци поклончиња, радостии сум. Ајде да одам да исчистам зошто како бомба да е падната сред салон. ве :hug:

На НаталиЛили, Mari*, jovana03 и 22 други им се допаѓа ова.
  5. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Мајки добро утро од мене. Синко стана во 4 ссбајлево и со мнооогу маки дури сега заспа , иначе си спиеме по цела вечер овие денови незнам што му е...можеби дека носето му е затнато....
    Значи сеуште сум вознемирена живци искинав овие неколку дена...
    Ви се има случено бебето толку да ве извади од контакт што си помислувате "ќе те акнам ако не престанеш одма" и сќе му се развикаш неколку пати и потоа одма ќе се покаеш зошто сваќаш тоа е само бебе ,што знае колку е часот или дали на мајкаму и е ладно и и се спие. Ама после 3 и пол часа заспивање стварно посакав да сум на друга планета .САМА!!

На НаталиЛили, orhideea, Mari* и 16 други им се допаѓа ова.
  6. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.934
    Допаѓања:
    153.036
    Добро утро
    Неколку дена не сум отворила форум, на работа овие 2 дена ми се хаос дома немам кога да отворам тел. Ми останува само во бус накај работа :). Не стигнав ни се да исчитам.
    @flower30 нека ти сменат терапија штом од дијазепам ти е лошо. А си пробала ли со персен сепак се на природна база, ако имаш шанси и на јога да се запишеш би ти помогнало. Немој да се обвинуваш тоа е посилно од тебе, добро е и што си побарала помош. Јас планирам јога одамна ама тешко ми е да си го организирам времето.@Kitten чувството е посебно, не можеш да контролираш солзи :) , јас памтам уште внуците на братучетка ми кога одев да ги гледам пред 20г ама со свое дете е посебно топење :inlove:
    Инаку морам да споделам, 27 месечен стаж на доење заврши. Многу полесно од што очекував со неколку кризи ноќе ама ноќва прв пат ја преспа без будење, малку прокенка и толку :party:.
    Убав ден на сите, мене ако ми биде ко вчера и завчера на работа :@

На Kaetana, Arendelle, orhideea и 23 други им се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Добро утро мајки.
    И јас да се пријавам дека имам мирно бебе, на сите ја фалам:wasntme: Плаче само за јадење. Си спие цела ноќ, сега почна само еднаш да се буди за цицање и одма заспива. Ниедна ноќ не сум останала будна, а сабајле си поспива до покасно и преку ден си спие. Спанка е исто како татко и фала Богу што не е на мене. За во раце не ни плаче па некогаш жал ме фане што постојано си леже или е во релаксатор па си ја земам и си ја шетам по соба. Вакво бебе на сите посакувам да имаат. На сите се смее, на сите и гука. Муабетчика како татко ѝ ќе биде. А и физички многу си личе на него, на мене ништо нема, само носот и од половината надоле :D
    Снег сакам, пред два дена вееше во град а овде снегулка на падна. Многу ја сакам зимската идила и едвај чекам да завее, како мало дете се радувам. Во недела сакам елката да ја украсам. Всушност украсена е пред неколку недели кога ни ја донесоа, ама ја сокривме во детска оти беше уште рано за елка ама сега ќе си ја донесам во дневна и поубаво ќе ја накитам. И дома ќе си украсам. Оваа Н.Г дома ќе си бидеме. Родителите сигурно ќе дојдат кај нас и така ќе си ја дочекаме новата во домашна атмосфера.
    Одам да си направам чај, кој е за нека повели :coffee:

На Kaetana, Arendelle, Belabelinakinder и 30 други им се допаѓа ова.
  8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.131
    Допаѓања:
    124.470
    Шетајќи го низ соба, малово заспа . Го легнав и фатив да се лакирам. Евелин 8 во 1 , иако сакам појаки нијанси-тегет, бордо и црно. Задолжително пократки нокти.

Синко од вчера попладне-новитет. Нејќе да цица, пие само од шише! Почнав да се измолзувам:( Незнам што му стана :( Се надевам нема да трае.
    Кафе подмирено, доручек веќе не ми се мисли што.

Инаку, синко многу е смешен сега. После прво будење, кога сврзува 3-5 саати, второто не ги поврзува максимум 1,2 часа, го ставаме меѓу нас и полесно ми е за презаспивање. Се буди и се врти накај татко му и го мава со рачињата да стане и чека. Ќе стане маж ми ќе му се насмее , жив радосен:) Мене кој ме рецка :(
    Вчера дедо ми беше и му збори, тој се смее и како да се срами се бутка цел во мене:) Почна и на глас да се смее , најубаво гласче и најубава насмевка :inlove:
    И јас и мм само му повторуваме -те сакам, те сакам... го гушиме од љубов па ќе почне да не мава со рачињата ]:)

Поздрав мамички :f:

...Се мислам дали да шетаме денес :?:

На Arendelle, orhideea, Capricorn Taurus и 28 други им се допаѓа ова.
  9. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.254
    Допаѓања:
    2.251
    Zdravo majkicki.
    Kafe ispieno kere zaspika drugite po rabota.Denes elkata ke ja ukrasuvam I nesto po dvorce.Sneg kaj nas ima mnogu duri pravevme tri sneskovci I mojava mnogu ni se raduva gi gleda od prozorec se smee na semejstvoto sneskovci majka tatko I dete. :D:lol::hug:
    Lele sinoka zaglavivme so gosti.Zivci iskinav abe do 00:00 zasednaa bebus a go uspijam se budi galama celo vreme.Edvaj se udrzav nekolku pati od takt me izvadija ama premolcav oti na soprugot mu se rodnini a mnogu gi pocituva a I odamna ne bea dojdeni pa zasednaa.Iznakupuvale se I sesto na bebe od osum meseci I za jadenje pudinzi, smoki,cokoladi,bonboni..Najvrv bese koga mu bea dale kocka cokolado da jade dodeka pravev kafe a tie so bebusot lele koga vidov:@8-|:!: Neznaev sto da pravam iskreno...
    Sabajle stanav rano sobrav se iscistiv I taman rekov ke sednam edno kafe da ispijam ete ja kere kako alarm vo 7:00 (waiting):P Si poigravme do skoro I ajde na nanenje.I eve kafeto go smrknav pa da pisam I ke se fakam za work.
    Ibav den mamicki :inlove:

На orhideea, Mari*, jovana03 и 18 други им се допаѓа ова.
  10. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Добро утро мами!
    Денес се пријавувам во ненаспаните;(
    Прв пат за речиси четири месеци пола вечер бев будна. Првично се израдував бебе заспа во 10:40 јас половина час подоцна си легнав, но брзо почнаа претањата, кенкањата на синко. Многу немирно спиење. Мрдаше со раце, нозе, главче се будеше на секое, плачеше за да го шетам...не знам зошто смени вака, три вечери по ред слично, ама ова беше кулминација (facepalm) Еве го заспа сега, да раскренам низ дома и ќе влезам под туш...појадокот одложен за подоцна...не можам да мислам што ќе јадам. Плус, свекрва треба да помине на кратко па може и ќе донесе нешто... Попладне одам кај моите, мм ќе не земе вечер...денот исполнет:D
    @forumce браво за цуцето твое, мојов се спротивно...уште не сврзува повеќе од три часа сон, само во раце сака и шетање...
    Убав ден мајки. Можев да пишувам уште ама ајде подоцна можеби ќе шкртнам пак:D

На orhideea, karibian, Mari* и 16 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.762
    Добро утро мајки.
    Чекам во чекална за испитувањево за шеќер, па со телефонов веќе два часа и типкам.
    Патешествии додека стасав.
    Маж замина на работа во 05.00, јас пак зависна од свекор/свекрва:doh:.
    Градов емоддалечен 45 минути, па свекор да ме носи.
    Станав од 06.00 го наранив малото, пресоблеков, ставув овошки да де варат. За големата извадив облека за градинка, подготвив ранчето со кутиите за појадок, поставув маса за дома нешто да апне и веќе налај 07.00. Ајде набрзаница се спремив и јас, таман пред да да дојдат. Свекрва ќе чека свекор ми да се врати, па да ја носи големата во градинка, за свекор со малото да седи тие 15 минути.
    А после градинка има големата термин, па малото со свекор дома. Она предходно ќе ја нарани и пресоблече, па он само да ја играе тој 1.5 час.
    Па јас ќе треба да чекам да заврши свекрва ми со големата и терминот и да дојде дома, да ги пази двете деца, за мене да може свекор ми да ме зеде. Опцијата свекор ми со се малото и транспортер да идат, да ме земаат, не ми е нај нај.
    Да не претерувам, доволно прави човекот.
    Па после испитувањава тука ќе треба неколку саати да шетам и да чекам свекрва ми да се јави дека се сите дома.

Додека се изорганизира човек за еден термин ќе пукне.

Ноќ како и секој друга, без сон. Седам и се занишувам на столчево. Што од болести и неарноќи, што од глад и жед, па капак на се и вриштењава на малово кои не оставаат без сон. А глас не и се слушашае до 08 месец.:doh:
    Се поддига на рачињата, дигнала глава, се пули накај мене и вришти додека не ја земам.
    Два пати и дадов млекце, два пати и мм ја шеташе низ куќа... последниот пат му реков остави ја, ќе заспие. Среќа заспа.
    Жал ми е за големава. Ми се пожалија веќе од градинка дека перуодов не е концентрирама. А и што би кога и она се буди од викањава. Цела куќа се буди, не само она:sweat:.

Се надевам на добар резултат денеска од испитувањава, можеби и мал шопинг(без деца со мене :o)
    Убав ден мајки

На Kaetana, Lolipop23, Arendelle и 27 други им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    @Igle Пробај стави го на страна да спие. Овие ноќи ја ставам така да спие и побрзо заспива и не мрда со раце и нозе во сон.

На barby и eli25 им се допаѓа ова.
  13. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Честит именден на тие што го носат името на овој светец Матеј!

Само што се вративме со синко од фризер.Го однесов овде кај една комшивка не можев повеќе да го гледам многу му беше долга,му се пикаше во очи не беше стрижен можи три месеци.

Еве сега се успиваме сп синко,да заспие па сакам да направам солена торта,благо имам дома.Не го чекаме именденот,но некој да не дојде.
    Две кафенца испиени едно сама.едно со свеки.

На Lolipop23, orhideea, Mari* и 16 други им се допаѓа ова.
  14. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    @forumce ќе пробам,но моево спие исклучиво на стомак. Кога го легнувам на грб дури и заспано ги шири рачињата како да паѓа и отвара широко очи како исплашено....на страна сега дека поголем претајќи мислам брзо ќе се сврти на грб и разбуди но ќе пробам. Фала ти.

На Belabelinakinder, Mari-Ja, kristina.k и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.126
    Допаѓања:
    40.490
    Добро утро мајки.

Ние утрово додржавме повеќе да си полежиме во спална. Станавме дури во 9. Кафето како по обичај уште го влечам. Битно се најадов(да не речам прејадов). Сварив макарони со сирење и ај да не прљам чинија од тенџере фатив да јадам. Маф ги направив и сфатив дека претерав.:wasntme: ама никогаш не можам да одолеам на тестенини. Макар и во оваа наједноставна варијанта.
    Синко сега прави дремка, а мама малку да потфати нешто, па после планирам прошетка. Воздух да не фати малку.

Гледам нашата генерација мајки уште сме во делириум на неизмерна љубов. Нема ден да не му повторам по сто пати:lol:. Ама па како да не му кажам кога ќе ми се насмее така убаво. Се ќикоти како големо дете. А плус и многу муабет ми прави. На моменти мислам дека готово ќе прозбори детево.:D

Одам да потфатам нешто по дома.
    Имајте убав ден мамички.:hug:

На Lolipop23, Arendelle, orhideea и 22 други им се допаѓа ова.
  16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.668
    Допаѓања:
    39.933
    Моево па ич не сака на меше да леже. Намерно ја ставам на меше да ги јакне мускулите но ќе лежи така минутка со подигнато главче како некое желче и веднаш ќе почне да се буни и да кинка. Стави му перница позади да не се врте.

На Belabelinakinder, orhideea, Mari* и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Ако се двоумите поради ладното време ич да не се мислиш, ќе го наоблечеш убаво, покриеш и сврти некој круг слободно на бебињата им треба воздух,а и експертите препорачуваат и на зима прошетка. Само нормално да не врне и да нема ветер. :hug:

На Mari-Ja, kristina.k, azelea и 5 други им се допаѓа ова.
  18. TheSecret

TheSecret Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.988
    Допаѓања:
    9.368
    Me zbuni dani :) koj kaj ke odi koj koe dete ke cuva itn nisto ne svativ :D

На Lolipop23, orhideea, eli25 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Добар ден мајкички :)
    Мама пие чај бебе си игра со чичко му .Полека си се враќа бебе во нормала со спиењето си заспа синоќа во 10 стана во 4 за цицање и пак си продолжи да си спие до 7 сабајле ,си полежавме до 8 на спална и пак си заспавме двајцата до10 ,се надевам заврши периодот на немирно спиење преку ноќ и будење секој саат два ,траеше околу две недели ама стварно мачно било .Кога ќе размислам многу сум му благодарна на бога што имам мирно бебе и што си е спанко.Моево бебе и ко на @orhideea од сабајле кога ќе стане си лежиме на спална по саат може сака да си ужива такво е,повеќе сака да си лежи на кревет и да си гледа неќе многу многу во раце да се гњави .
    @eli25 и моево така прави кога ќе го ставам на спална меѓу нас се врти накај татко му толку многу му се радува не престанува да му се смее ,затоа пред некој ден баш пишав дека сум љубоморна по малку на маж ми што синко поише него му се радува .
    @Igle имавме и ние ваков период еве помина ,издржи ќе се среди и кај вас сигурно пробај поретко да спие преку ден за да биде уморно навечер може тоа ќе помогне .
    Денес стандард шема низ дома ,попладне може ќе прошетаме малку ќе видиме здравје.
    Убав ден на сите:)

На jovana03, orhideea, Capricorn Taurus и 13 други им се допаѓа ова.
  20. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Добар ден
    Малово ми поткашлуваше и вчера го носев кај мат.нема ништо се е ок,но ете сабајлево големиот целиот затнат и носето и едвај дише,и цела ноќ се вртеше плачеше па ме викаше кај него во кревет па едно 5 пати се местев и станував од кај него и едно стопати станав...ненаспиена уморена...
    Туку пред неколку дена си купив апчиња едни за смирување,на природна база внатре водичка валеријана и ги пијам навечер пред легнување.Ме смируваат не ми дозволуваат да плачам и добивам такви хистерични или лудачки напади.
    Денес е Св.апостол и евангелист Матеј,повелете кај нас сите со дечињата синко ќе се израдува.Може ќе дојде некој нешто ќе потспремаме со мм.
    Се ближи роденденот на бебуш дома ќе биде,торта порачана и да докупиме останато.
    Елката понатаму рано е уште и лампиони нема, багабонтот сите ги искрши лани среќа елката е здрава^.
    Што да ви кажам друго,секој ден ист.Еве ги спијат и двајцата и да ви чкртнам нешто,мм отиде да пазарува нешто.Не ми се излегува по ова ладно мислам студот во коски ми останува.
    Убав ден на сите...

На Lolipop23, jovana03, orhideea и 17 други им се допаѓа ова.