Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. Ano

Ano Форумски идол

@jovana03 среќен нека е роденденот на лепотицата. :hug: :party: :^:

@forumce ние имаме тропки, онаква игрална што го легнуваш а таа е врз него за да гледа и да ѓи фаќа играчките. Сега сакам да купам глодалки зошто рацете цело време ни се во уста. Имам и играчки слонче и кравче кои се како чорапчиња. Се ставаат на ноџињата за да си ги гледа и да си игра. Тоа ти се неколку идеи за играчки во оваа фаза.

Кај нас елката е накитена од понеделникот. Старата елка и старите украси. Сакам уште некој ситница за на прозорите и за оваа година толку ќе биде. Нови работи ќе се купуваат догодина.
    И за подароци оваа година за жал многу малку ќе спремам. А толку многу сакам да спремам пакетчиња и подароци за дечињата, ама оваа година само за првите внуци. Сите останати пари мора да се тргаат на страна за синко.:(
    Дури и за него слабо оваа година. Ќе биде нешто симболично за да се памти првата нова година.
    А толку многу ме има фатено еуфорија, ама битно е да сме сите заедно, а за повеќе од наредната година.

Инаку синко неколку дена денски не сакаше да ми цица. Се со молење беше или на успано. Фала богу последниве два дена е подобро. Се враќа во колосек.
    Најново е што се фаќа со рачињата, а од денес почнува и да пика во уста. Малку е смешен дека си ја промашува устата, ама напредува. Кај и да е нема да може да извадиме од уста:D.
    Инаку друго ништо ново немам да кажам. Стандард по дома се чуваме со синко. Жално е вчера и денес шти не искористивме сонце, ама многу загадено.

Се распишував, а ништо паметно не кажав.

Имајте убава вечер мамички.:*

karibian, iki26, elcezelce and 25 others like this.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

@Ano @forumce јас на моево не тропки не чорапи не алки со животни што тропаат за на рака абе све купив и детево со ништо не играше, ќе фати ќе фрли о толку. Мојот обожаваше и обожава да игра со кабли и со креми да ги фаќа и гризе ако сакаш и на глава стој не ги зема играчките.
    И ден денес е таков освен со кабли со друго ретко да игра а и ако земе одма го фрла.
    Некои деца играатсо играчки ете мојот не игра.

gjoker4e, azelea, jovana03 and 13 others like this.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

и ние денес на слава бевме кај татко ми.На кратко се видов со драги личности,ручек,кафе и рикверц дома.По пат застанав во дм и Џамбо ,зедов нешто за подарок .Девојките ги добиа денес првите пакетчиња :) а малата плус уште една кујна (facepalm).Ќе да биде таа некоја куварка :D

сакам утре карти да извадам за Маша и Медо на 16 ти.

сварив супа,облакам пиџами и ке се кутнам филм да гледам (fingers)

4. forumce

forumce Форумски идол

Само што испратив едни гости, други ми се најавија за утре. Од неделата секој ден сме со гости. Кај моите сакам да одиме, не ја имат видено внука им 10 дена, а 10мин со кола се одалечени. Исркав и јас една супа, ја избањав беба, ја успав па ќе си легнам и јас. Денес во 7 станав, ми се спие.
    @Ano @vitamina Ми се чине дека не ја занимаат играчки. На релаксаторот горе има ама слабо и обрнува внимание. Мечиња има ама и тие не и се интересни. Глодалка ми е во план да купам ама тоа кога ќе одам во град од некоја аптека. Она сака внимание да и обрнуваат, да и зборат, да и гукат, песни да и пеат, да ја закачуват. Тоа и е интересно, а играчките не.

iki26, azelea, Lolipop23 and 17 others like this.
  5. Nikita7

Nikita7 Популарен член

Еј и јас сакав ама незнам дали ќе издржи да доседи а шо викаш да не е мала ? Од колку саат е знаеш ?

6. joy1

joy1 Форумски идол

од 17 часот
    и мојата нема сигурно да седи до крај а можно е и да се плаши од гужвата.Ама ке пробам :)

Nikita7 likes this.
  7. Ano

Ano Форумски идол

И синко многу сака да му се пее. Со играчкиве сега пробуваме. Првото тропче додуша на мекици ни го донесоа на подарок и искрено можеше и пола саат да му тропка он да си го гледа. Сега почнува да го фаќа и сам да тропка. Нормално колку што му дозволуваат рефлесите, ама секој ден се повеќе и повеќе го гледа со внимание и си тропка. Како и да е има ефтини мали тропки, нема да изгубиш ништо и да пробаш.

@vitamina за среќа уште му се задржува внимание со некои ситници. Дали дека од почерок ние му ги држевме да ги гледа или детето си е такви незнам. Ќе видиме за понатаму.

gjoker4e, azelea, snegulkata and 6 others like this.
  8. forumce

forumce Форумски идол

@Ano имаме 3 тропки, едната си ја држе со раче оти е помала, ама само 2-3мин и ја пуште. Па и по глава се удира со неа. Сака јас да и тропкам и се радува тогаш. А таа да фане нејќе.

9. Ano

Ano Форумски идол

Малечка е уште, не се секирај. Секој ден се повеќе и повеќе ќе си игра. Битно и привлекува внимание. И мојов знае да се удри по главче со неа. Сега почнува да пробува и во уста да го пикне.
    Имаме и вакво комплетче и тоа е доста практично, и за на количка и за да вежба да фаќа
    71GklMvJPOL._SY355_.jpg

gjoker4e, eli25, snegulkata and 5 others like this.
  10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

@joy1 @Nikita7 Кај нас ќе биде претставата на 17ти,утре ќе земам карти.Трае 1час,мислам дека ќе издржат маливе,освен ако не се плашат,и јас од тоа се мислев.Си викам ќе се заинтересираат еден час.

gjoker4e, eli25, snegulkata and 2 others like this.
  11. stilas7

stilas7 Популарен член

Cena na kartite za Masa i medo?

12. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Драги мајки
    Не грижете се и не мислете дека потфрлате.Тоа е само уморот.А најмногу кај оние кои немаат никој околу себе за помош.Оние пак кои имаат помош најчесто имаат проблем со тоа мислејќи дека другите им се мешат дека они не знаат како.
    Се е нормално а и хормоните си работат без разлика ако се поминати 7-8 месеци од пораѓај.
    Запаметете не мора дома да е тип топ.Не мора секогаш се да блеска.
    Многу ќе кажат се е до како ќе се организираш.Ама како да се организира мајка со бебе...а може и уште едно троа малку поголемко сама дома по 10 саати.
    Речиси никако.Разочарувањата произлегуваат од високите цели кои си ги поставуваме.Затоа треба малку ревизија шо се вика да си направиме.Па еден ресет.
    Сите поминуваме не еднаш милијарда пати со сомнежите дали терам правилно.Притисоците на една мајка денес се големи.
    Но пружете си себе малку спокој...обидете се да го најдете во нешто...нека заспие бебе..и не брзај тогаш со прибирање перење пеглање...ослободете се од притисокот дека МОРА...истуширајте се...лакирајте се...легнете во хоризонтала...
    Иако сето ова ви го зборам јас лично за мене ќе беше 100000 пати подобро ако повеќе ги применував овие совети.
    Ама пробајте барем 2-3 пати неделно...
    И ослободете се пак ќе кажам дека не мора да е перфект се
    Ве гушкам сите

П.с. н е к а т р е п к а :D

13. 24.07

24.07 Форумски идол

Синко спие,јас лежам на кревет чекам да ме фати дремка.

Сабајле ѕверчево се разбуди уште во 6:30 и не сакаше да призаспие,а во последно време си спие до 8.Не дека не му се спиеше туку дека мм беше дома.Секогаш кога мм е дома наместо да си поспиеме сите ние сме ранобудни.

Мм скоро цел ден беше кај еден другар на помош се преселуваат во нова куќа.

Денов помина стандарт како и сите други денови со домашни обврски и кафенце испијано со комшивката.

Случајно денеска видов во календарот дека ми касни една недела.Одма си реков не ова не можи да биди.Заради што го извадив забот премногу апчиња испив за болка за оток и на крај анестезијата...
    По 2 часа душа ми дојде,ми олесна -добив..

Имајте лека ноќ

gjoker4e, iki26, Lolipop23 and 22 others like this.
  14. Mari*

Mari* Форумски идол

Добар ден

Кај мене тишина 8) големото во релаксатор малото во креветче
    На двете им бутнав цуцли за да одморам од плачење и цимолење ]:)

Да продолжам (waiting)

Синко веќе спие со мм а кере се надевам брзо дека ке заспие
    Јас дремнав еден час па сега не ми се спие :)

Напорен и долг ми се виде денов :sweat: едното па другото дете,малце чистев и се уморив
    Мм дојде од работа и излегоа одма со керка на божиќен пазар
    Се возела на рингишпил и се восхитувала на светлата и украсите :inlove:
    Мм вели не престанала да вели wow :$

Јас во тоа време дури беа излезени си го гушнав синко и сум заспала :inlove:
    Па редно беше и со него да се мазиме :l:
    Најубаво спијам со нив :angel:

Со мм периодов не ни оди баш најдобро :doh:
    Тој се опушти и не ми е баш од помош последниве недели :@ јас нервозна и депресивна па само мрчам и стално сме лути...мрчам со право :!:
    Сама со двеве мали и уште помош нула од него :shake: а но но :!: не оди така
    Демек работи помалце и има време повеќе и пак ништо,вистина ме разочара :( многу сум му лута :envy:

Многу сум нервозна во последно време,не личам на себе :worried:
    Се надевам дека е постпородилна депресија и ке помине брзо

@LiliBoz почнав попладнево да пишам кога ја видов сликата :$ посакав и јас една шоља кафе :$
    @orhideea друшке моја :hug: :*
    Сигурно еден ден ке се запознаеме и она ветеното :beer: :drunk: :dance:
    Друго и јас бев крупна и никако не ослабив се додека не останав бремена
    Сега су ко манекенка (hollest) :lol:
    Така да сигурно слабеење второ дете (fingers) :lol:
    @Lorins па кај си бе ти :shake: :hug: гушни ми го зајчето
    @danichap женче доењето со едно дете ми е невозможно а тек со две :o
    Можеби и ке успеваш кој знае :wasntme: кај нас исто :(
    Денес два пати АД дадов,дете се уби од плачење дека не е најадено како треба :( ке се трудам да го цицкам подолго ама и АД ке давам за да не ми е гладно
    Ми ја нема @Kaetana едвај чекам да пише нешто,обожавам да ја читам (fingers)

Да се одјавам мајки
    Имајте убав викенд :hug:

Kaetana, gjoker4e, Sanja1105 and 31 others like this.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

@Mari* тебе и @danichap специјално ве поканувам на шоља чај (чај иначе е тоа) и колачиња :f:

16. eleni27

eleni27 Популарен член

Mislam kas prva stanuvam i na forumov, ne samo doma :^) Organizacijata mi e perfektna, ama pa mnogu sum umorna. Ve citam nervozninste, vikate. Ista sum i jas. Ne vikam, se deram:worried: Posle krivo mi e. Deca mirni, gledaat crtan, golemiot uste nana. Sonce na mama, veke e navistina golem, sam si pee nani nani petarce i si zaspiva. Malive iato sami zaspivaat. Ama mnogu rano stanuvaat. Uste vo 6:30 veke se vo akcija. Denes nema gotvenje, imam rucek za malite od vcera (boranija), za nas ke ispecam pleskavici i plus ima pica od vcera. Dosta e. Prvata dremka na malive ke ja iskoristam da poigram so golemiot, a mozebi ke napravime kolacinja zaedno, ke vidime.
    Vo vrska so igrackite. Golemiot i prvoto bliznace igraat so igracki i toa mnogu ubavo. Najmaloto ne. Nego go interesiraat samo kabli, da go otvora/zatvora printerot, a mislam krajna cel mu e da go iskrshi. Isklucuva kompjuter, prevrtuva stolici... se ova vo lazenje. Koga ke zastane na noze, ne sakam ni da pomislam sto ke pravi:x
    Denov mi e isplaniran malku poinaku od prethodnite. Namesto da se zarobam da sobiram pozadi decava, da mijam sadovi na sekoe, vo plan mi e da se iznaigrame, da se iznagushkame, sitno broime do trgnuvanjeto na rabota. Kolku ke bide uspeshno, ke pisham utre. Definitivno se vrakjam na forumov, posebno na temava. Tuka se osekjam deka pripagjam, razbrana sum i poddrzana. Nikoj ne mi rekol mervozna si, pij neshto za smiruvanje i slicno.:hug::hug::hug: do site majki i decinja :hug::hug::hug:

Kaetana, iki26, Lolipop23 and 34 others like this.
  17. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Мајки, добро утро!
    Ми фалите искрено да ви кажам, се нешто ја ескивирам темава :(
    Преку недела сум на работа, ич не ми е активно копчето "мајка" дури децата се кој во градинка кој во школо, плус кај мене се во викендите и секој миг со нив го користам да ги надокнадам минатите 4 дена без нив. Најмалово е сеуште постојано само со мене. Минатава и идната недела сме дома, прележува сипаници. Брзо ни минува времето заедно, признавам дека уживам :inlove:
    Средниот е некако најнеутрален по прашањето за поделено живеење, а големава постојано ми повторува како сака да сме живееле сите заедно но јасно и било дека тоа е неможно и само црта фамилија т.е. наш петмина :u:. Себично од моја страна, но јас дефинитивно никогаш,ама никогаш повеќе не би можела да бидам во иста просторија со ексот а камо ли да живееме заедно.
    Децата верувам ќе добиваат љубов од сите страни но боли тоа што,знам, вечно ќе носат во душата трауми од ова...
    Ухх мајки, еве зошто ме нема на темава :( Го трујам ова преубаво катче на насмеани мамички со срцепарачки приказни, но вистински :u:
    Да го искористиме викендот.
    Ќе играме, пееме, скокаме, готвиме заедно...кај мама се е дозволено:). Ќе создаваме спомени...убави!

Kaetana, Sanja1105, karibian and 40 others like this.
  18. flower30

flower30 Форумски идол

:hug::hug: Odlukata ti e pravilna,naprotiv vaka nema da dozivuvaat takvi traumi ako ste zaedno a se karate ili bilo sto poloso.Ke porasnat brzo i ke sfatat se.Pak ke kazam -hrabra i prekrasna majka si,i najbutno pozitivna .Ostani takva,ke trgne na podobro .I slobodno pisuvaj bez da se mislis.
    @eleni27 se dereme site,mene pa sram mi e,jas so edno izbuvnuvam a kamoli 3(neka se zivi i zdravi).Tuka sme,i za smea i za poddrska :hug:

Kaetana, gjoker4e, tina-63 and 17 others like this.
  19. Mayyya

Mayyya Популарен член

Добро утро мајки!
    Ја отворив темата и гледам 10 страни за читање. Тргнав на работа и сеуште не сме фатиле ритам. Уште не можеме да се организираме, цело време сме во трчање, а плус придонесува и периодов што има случувања еден куп па мисли на сите страни. Среќа уште три дена на работа па ќе го користам одморот и до Божиќ ќе бидам слободна, се надевам ќе успееме да се организираме.
    Минатиот викенд ја китевме елката, купивме нова елка и украси, три дена не можевме да ја накитиме. Ќерка ми ги нареди сите украси на нејзина висина, синко со дубакот еуфорија го фати само влечеше лампиони на сите страни, па останавме во неделата со маж ми откако заспаа и убаво ја накитивме. Среќа синко повеќе не ја погледнува елката, толку два дена му беше интересна. А на ќерка ми и купивме мала елка за во нејзината соба и сите вишок украси кои не ни одговараа на новата елка ги закачи таму. И напомена дека сака Дедо Мраз под нејзината елка да ги остави подароците. Сега имаме убава рустична елка која никој не ја чепка. :D
    Се успаа денес сите, јас да поуживам уште малку со кафето, се надевам почесто ќе ве читам. :hai:

tarantula, iki26, Lolipop23 and 23 others like this.
  20. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Добар ден мама кафе пие бебе спие средив се истуширав и сега чекам да стани во 8 стана за млеко пак заспа накај 9и30 се разбуди со плачки ова прв пат и пак заспа денес ке одиме кај мојте елката ќе ја ќитиме после славата немам место сето ми е зафатено со реквизити од бебуш. И тоа е ново нема ништо убав викенд на сите :* :hug:

karibian, orhideea, Lorins and 12 others like this.