Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Zdravo majki :sun:
    Ubavo mi dojde sto se vrativ na temava. Pred se, da vi se zablagodaram na site za poddrshkata i ubavite ohrabruvacki zborovi. Neverojatno e kako pozitivno deluvaat na psihata:)
    Kafe na dneven red, deca razigrani, raat sedam. Ne mi se stanuva. Treba igrite da im gi prekinam, vreme e za dorucek!
    @snegulkata ke gotvish, ke vidish, i se ke ti bide sredeno, i sveki nema ic da ti pomaga. Ednostavno, polesna e organizacijata so vtoro/treto dete.
    Bar kaj mene e taka.
    @danichap igravte tri saati? Igracka edna po edna? Sekoja cest. Golemiot sam igra kaj mene, jas ne mu trebam voopshto. Ima tolku bujna fantazija, sto duri se cudam kako si izmisluva igri. I kolku dolgo traat.
    Malive koncentracija za igranje 0. Tolku se okupirani so toa da se piknat kaj sto nikoj ziv ne moze da gi najde, da rasturat i izmknat kabli, da se ispravat na najopasnite predmeti, toa e cudo. Igrackite za jadenje gi koristime. Da im bidat zafateni racete, za da ne mi ja isturat hranata.
    Od trojcava, najmaliot ke bide pejac, i toa opasen. Pee i igra na detski pesni. Duri i ritam fakja, podobro od mene.
    Kako da se stane sega, da se pocne so sekojdnevieto :^)
    Ke mesam leb posle. Koga ke zaspijat. Uste eden od keifovite na mm :@ i uste edno moe zadovolstvo. Uste ideja da imav za rucek za nas golemite i super ke beshe.
    Vecer ke si ja sreduvam garderobata. Da vidam dali mi fali nesto, da dokupam pred da trgnam na rabota. Sminkite ke gi obnovam 100%, i ke se pocastam so frizeraj, posle 2 godini :emo:. Kosava do polovina mi e, dosta pobelena, pa farbanje e zadolzitelno. Vozbudena sum, ke se dvizam megu luge, ke razgovaram so vozrasni 8) I poveke ke se druzam so vas ;)
    Ubav den majki, kafe ispieno, vreme e da zapocne uste eden den. Ke go napravam porazlicen od prethodnite :D

На Kaetana, M&M, Lolipop23 и 35 други им се допаѓа ова.
  2. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.144
    Допаѓања:
    124.508
    @Skorpija989 од тебе кафето од мене доручек
    IMG_2809.JPG

Станати стандард во 6, кафето испиено, заспа сега пак, јас ќе одам да мавнам еден туш, па да забришам прашина , ручек, денес тоа е во план.Гледам сонце може и мала шетња да има.

На Kaetana, Lolipop23, Belabelinakinder и 29 други им се допаѓа ова.
  3. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2016
    Пораки:
    275
    Допаѓања:
    4.783
    Ете имаме и кафе и доручек. Ајде повелете сите :). Што би било убаво да се собереме така сите на кафе :P.

На girl-miri, forumce, snegulkata и 8 други им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.737
    За мене од доручекот, кафе не пијам. Многу вкусно изгледаат @eli25 :clap:.

Добро утро на сите, само да ви посакам убав ден. :l:

На Kaetana, Ano, girl-miri и 17 други им се допаѓа ова.
  5. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2017
    Пораки:
    635
    Допаѓања:
    4.505
    Хелоу женски,
    јас не треба да пишувам само copy paste на постот на @MissDior да направам.
    И ние знаеме што сакаме да донесе дедо мраз оваа година само мама уште не тргнала во потрага. Мислам дека една недела ќе ми треба додека ги стокмам сите мали и големи деца, па имам и тинејџери...ќе биде интересно.
    Овие 3 слободни дена поминаа совршено и додека трепнеш. За да се израдува и изнаигра дете не му требаше никаква играчка, само мама и тато на спална и некоја перница. Врискање, скокање и смеење со часови. Пауза за кафе/чај и пак :) Мајката и таткото порадосни и од детето.Едвај ги чекам празнициве за пак да си споиме една недела и да си се валкаме по кревети во пижами по цел ден. Ете таа мисла мене ме држи деновиве. Дома накитено (мама си накити сама, машкиве беа зафатени со колички), секој ден некој колачиња плескам, џабе ќе биде вежбањево изгледа :lol: Диети после празници.
    Имајте убав ден и гушкајте се силно.

На Kaetana, Ano, girl-miri и 22 други им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.768
    Добро утро мајки
    Денеска групно будење, сите четворица не разбуди сирената на малото. Од малото почна и големата да плаче да се жали, па кого попрво да го фати човек:drunk:.

Мене некоја тежина што ме фати, дали од туна салата синоќа, се што сакав беше да отидам во веце :puke:, ама не. Мм отиде и се трткаше врткаше 15 минути:envy:.

После му одржав мало предавање поставување приоритети:tmi:
    Групниот појадок е секогаш проследен со добро расположение и добар апетит. За среќа без драми и двете се најадоа. Големата ниту лигавчето на малото го тегнеше ниту чиничето си каша и го земаше за да си ја нарани нејзината кукла(facepalm).
    Денеска нема градинка. Решив вторниците да не оди градинка поради двата термини, од кои едниот почнува 11.00. За 1.5 час , од 09-10.30, немаше да се исплати.

За ручек и јас не знам што.
    Мм има важни термини, па втора смена на терен денес, ама дете мора нешто да јаде.

@eleni27 да, успеваме да играме по неколку часа. Се наоружувам со дебели живци, магнезиум за мускули, калциум за коски и почнуваме :rofl:.
    Преку недела не долго бидејќи уморот од градинката си го прави своето, ама викенд сме веќе уходани. Ако и е се на дофат ќе се шаштиса и се ќе извади, расфрла, но неѓа да се заигра. Сама играе играње на улоги со куклите, возење колички, боење, стикери, со дрвените овошје/зеленчук...
    Но се што е за груба или фина моторика или вежбање концентрација... мора човек до неа.
    Веќе знам омилени играчки, или тип на играчки за стимулирање одредени области, па пробувам да вметнам измеѓу од помалку омилените. Ако успеам арно, ако не пак арно. Важно детето да се забавува и да не се заборави дека се е пред се игра.
    Со бременоста успевам да го одржам овој начин на функционирање за сега. Како ќе не биде кога ќе стаса третото не знам...
    Тоа ми е најголем страв. Дали ќе успеам на сите да им дадам не само доволно љубов туку и внимание кое им е потребно:(.
    Ми се случило да се задлабочувам во сопствените мисли, како се преиспитувам сама себе и сопствените одлуки.
    Да не избрзавме, да не патат децата, да не им фали нешто...
    Но само на кратко и во моменти на слабост, при големи неарноќи...
    После си држам самомотивирачки говори(леле муабетов како си зборам сама со себе) и глава горе.
    Децата се наше богатство и среќа. Доволно е да даваме се од себеи знам дека ќе успееме. Сите.

И мене готвењето ми е огромно задоволство. Уживам во пробување нови рецепти или едноставно спремање на нашата традиционална кујна. А во последно време кој хајлајт ми е само одење до супермаркет или дм.:D
    Вчера, во моменти на очај, една плаче непогодено, друга плаче непогодено, само јакните наметнавме сите четворица и отидовме до лидл и алди. Храна пазарувам од друг супермаркет, ама тука сум прва за ситнурии, бебешка облека или бебешки играчки:lol:. Само што влеговме внатре и деца магично заќутеа, а и мајкава некако психички како да зајакна :rofl:
    Да спремам детево треба и нова рунда пелени менување кај двете, ранење, ручек спремање...убав ден мајки.

На Kaetana, ♡BuBaLe♡, Lolipop23 и 35 други им се допаѓа ова.
  7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    :hai::sun::coffee:
    Како сте мајкички денес?
    Јас ненаспана ама расположена (за живо чудо :D)
    Ноќеска бев дежурна, децава се утепаа од откривање и на штерк бев, сабајлево ко да ме тепал некој станав. Кашлицата на мали се смири, на големата бубачките за стареењето и избегаа (среќа не гњави веќе :D) а јас психички се спремам деновиве да накитам елка. Мали вчера му попушти на инаетот и кажа тата и дада, ама пак тоа беше скржаво кажано :lol:
    Вчера гледав клипови од малата кога била бебе и малку поголема и ми се вратија спомените а и башка слатко се изнасмеав и се зачудив кога видов колку уствари ми личат децата (не поминало многу време, ама се заборава)
    И така, мојата другарка мрза вчера ме дружеше, па не направив ручек за денес ама се извадив па средував плакари :muscle:
    Друга работа е што се радувам што помина годинава, тешка и бурна ми беше, се надевам новава повеќе убавини ќе ни донесе домче :)
    Имајте убав ден женчиња а јас ќе пробам да ве исчитам (ама периодов тешко стигнувам и многу ми фали тоа) :hai:

На Kaetana, Lolipop23, zuto и 22 други им се допаѓа ова.
  8. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Добро утро и од мене :)
    Ние денес будни ранобудни уште од 7 сабајле ама дури сега успеав да седнам.Бебе ноќеска не спиеше убаво ми се будеше на секој саат,и во 7 сабајле насмеан мислите спиел 12 саати .Дома конечно завладеа новогодишна атмосфера се сум украсила елката накитена ,вчера го ставив синко во релаксатор пред елката тој ужива се радува на сијалички ептен .Денес попладне сме на ортопед па ќе видиме како ќе поминеме .
    Сакав да ве прашам моите сакаат на синко за нова година да му купат оградица ,корисни ли се седат ли вашите бебуши во нив ?
    Убав ден на сите :)

На Lolipop23, orhideea, Ano и 14 други им се допаѓа ова.
  9. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    @danichap кои живци ги имаш браво. Се надевам и јас ќе ги имам бидејќи нервно попуштив веќе.
    Денес станати од 6 часот, никако редот на маливе не можам да им го фатам.Едно заспало во 11 навечер, друго во 1 по полноќ, па се разбудило другото. аууууу тешкооо е.Големата инат магарешки станала :(
    Ауууу нека помине периодов што побрзо.

На zuto, Belabelinakinder, orhideea и 24 други им се допаѓа ова.
  10. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Da iskoristam so malata zaspa.Da pisam dva tri reda.Sinoka mi se spoija zickite.Malata vristi,grebe abe bukvalno u oci mi brca.Vcera cel den bese takva.Otkako tatko i zamina na ribi (vo 5)taa se okokori i se vristese na veliko.Mi idese od terasa da se frlam.Sinoka isto.Vo 12 veke nemozev da izdrzam pa go razbudiv mm.Legnav u spalna i slusam kako vristi.Do 2ipol.Denes pak e stanata od 6.:sweat:Sega zaspa ama ke stane brzo.Tolku spie.Ova so placenjevo ne se izdrzuva. @danichap kapa ti simnuvam majka kako izdrzuvas.Dve mali deca i bremenosta.Mnogu me boli so gi izgubiv nervite site ovie godini.A kolku bev samo trpeliva so deca.Ama mnogu place be majki bez prestan.Uste ne jadena.Kafe ne pijam.Sekoja sabajle caj.Ama denes ni toa.Samo tabletata za tiroidnata ja goltnav.Planiram denes kaj maticniot pedijatar.Pa uspat do edna prodavnica za igracki,na vnuka mi da kupam uste nesto.Ke si dojde uste malku srceto tetino.Doma stokmeno,ukraseno.Ko malo dete se raduvam.Malata postojano ja gleda elkata.Prva Nova God so srce mi e polno.Redno bese.Se raspisav:worried: da kasnam nesto na brzinski.Imajte ubav den

На Kaetana, Lolipop23, Arendelle и 31 други им се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Ќе пркнат, ќе фатите ред. Не си ги губи нервите. Јас со две некогаш пукам не па така со три. Никогаш нема да е се под конец а нервите ако ги изгубиш, отиде возот.
    Јас еден период пукав зошто неможев се да постигнам ама сега сум баш искулирана, играчките ќе земам да ги средам, само што ќе ги ставам во корпа, мали доаѓа и врррр истура се и се гази од смеење.
    Со спиењето и мали мој имаше фрка додека го доев, кога го одбив почна да врзува цела ноќ спиење. Мора да се тешиме некако де ;)
    Мене лек ми е да влезам да се туширам и да пеам на цел глас, знаеш колку опушта. Е тогаш се ми е рамно :D
    П.С. Кога ве читам со три, а две од нив близначиња многу ми е тешко зошто и јас требаше близнаци да имам ама ете, само мали остана. И после 19 месеци мене грутка во грло ми стои и кога ќе видам или прочитам за близначиња :( (извинете за емоцииве ама неможев да се воздржам)

На Kaetana, Lolipop23, zuto и 25 други им се допаѓа ова.
  12. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    Синко спие па да шкртнам и јас нешто.

Ручек денеска имаме свеки уште сношти го направи,јас само за синко појадок и ручек направив.За вечера за сите ќе правам тестенини со сос.

Елката свеки ја симна од таван,ќе ја редиме со мм кога ќе се врати од работа ако имаме време.Зш зема вонфредно средно не му признава дека е со трет степет и нрможи понатаму да го унапреда како мајстор.И цела фирма оди во школо.Јас му се смеам ќе ти правам матура кога ќе завршиш.

Еве го мајмунчево се разбуди се јази по креветче.
    Одам мајки имајте убав ден

На Kaetana, Lolipop23, orhideea и 19 други им се допаѓа ова.
  13. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Здравоо
    Еве ме со мали у кола ми заспа а мм со големово до лаб.крв и мокрача да му земат.Сношти качи тт 39.8 од нигде никаде.А и кашла и затнато е абе се оди бос,чорапите одма совлекува.И за малово сум на штрек штом почне да кива и кашла.
    А колку сум пак нервозна и негативна деновиве.....
    Ништо не ми оди како што треба или само јас така си мислам..
    Многу многу многу ми е тешко и на душава и на срцево...
    Ви посакувам убав ден...

На Kaetana, Lolipop23, tarantula и 19 други им се допаѓа ова.
  14. barby

barby Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2010
    Пораки:
    830
    Допаѓања:
    8.451
    Здраво мамаситас :*
    Синко заспа па да го искористам времево да ве прочотам, да пишам нешто и ако стигнам да доручам. Вистина капа ви симнувам на вие што имате по две или три мали деца, со едно детр не знам каде ми е главата, ама тоа ми е ради тоа што ич не сум организирана, среќа што е мирно бебево иначе ќе збудалев скрос, се на срце си ставам, за сите.
    Би сакала и јас две или три деца, ние сме три и многу е убаво кпга знаеш дека во било кое време имаш брат, сестра да споделиш радост, да се исплачеш, ама здравје ќе видам дали ќе се одлучам и јас за поголемо семејство.
    Вчера ја накитивме елката, направивме празничен амбиент, синко ја гледа елката се чуди и само прета со раце, со нозе, се смее, се радува, срце мамино, не знам кој повеќе се радува дали јас или тој. Најубава нова година ќе ни биде оваа :inlove:. Замислете вчера мм дојде порано од работа, толку убаво ни помина денот, односно вечерта.Кога сме двајцата дома бебе е пресреќно, може ја чувствува мојата нервоза кога мм касни, па и тоа е нервозно. Денес може ќе го извадам низ град да прошетаме, а треба да одиме и на контрола кај педијатар. Ај да стане па ќе видиме што ќе правиме. Ви реков дека не сум организирана:drunk:.
    Поздрав мами 20171212_002153.jpg Уште не и е довршено, а и дрвеното столче сега го приметив дека тука сум го оставила

На Kaetana, Love86, Lolipop23 и 41 други им се допаѓа ова.
  15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Добро утро

30 мин пишев и постот ми се изгуби :doh:

Напорна ноќ...
    Мома во 2 едвај заспа,таман се наместив вкревет се активира синко и така до 7 ми ги тренираа нервите за во 9 да се будни :drunk:
    Се надевам за едно 2-3 год ке дојде ред да преспијам макар 5часа без да се будам (waiting) уште да ги преживеам тие 2-3 год и готово :bug:

На момата денот не може да и почне ако не се струполи
    Абе прво станување на рамно се сопиња и паѓа
    Не дека се штрекам многу,веќе премина во смешно (цела разбушавена со косата и од нигде никаде туку ја снемува :bug:) лом е :D

Дани секоја чест,3часа :o па јас не би издржала онолку а не пак ова ѕврлето мое
    Ние возиме коли,играме топка и боиме наоколу
    Единствено тоа ја интересира,може некогаш да се заигра со магнети ама не така често и долго

Синко добар,преку ден спие и тивок навечер вришти :worried:

@stevemila наоружај се мајка со нерви не ги троши уште сега :lol:
    Се е то нормално,вриштење,плачење...
    Можеби се работи за скок во развој,тогаш децата се малку по нервозни

Толку од мене мајки

На Kaetana, M&M, Lolipop23 и 28 други им се допаѓа ова.
  16. ma4e1311

ma4e1311 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    477
    Допаѓања:
    2.570
    @Mari* i @stevemila ако ви р за утеха до 4 месец бевме исто преку ден бубалка,спие а почнува да се стемнува вришти,плаче до зајдуваее навечер едвај два часа да сврзи сон таман сум заспала опет па и буден дечкото по два часа навечер седиме ,може е период скок во развој,рве кај мене смени шочна да спие по 5-6 часа ќе се нацица и пак продолжува,само живци и трпение се поминува

На orhideea, 24.07, stevemila и 10 други им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.974
    Допаѓања:
    327.485
    добар ден
    на запад се по старо :).Едвај чекам големата да ја распуштат од школо и да поужива малце дома.Малата секој ден се повеќе зборува и станува мн забавна.Често се смеам на глас од неа.Денеска изгледа пак ке шетнеме до Џамбо ,треба да купам чаршав за малата маса.Се останато е накитено .Вчера со мм заедно напраивме генералка на дневна и кујна ,денеска лакше се дише :D

одам кафе да пијам позд

На Kaetana, Lolipop23, Arendelle и 25 други им се допаѓа ова.
  18. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Момата ми е 19+ месеци и уште станува по 3-4 пати навечер и ке си повришти :D се е навика :rofl:

На orhideea, 24.07, alana и 8 други им се допаѓа ова.
  19. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Еве сум и јас!
    Што да ви пишам, осеќам дека само се жалам и не сум интересна! Дете испратив во градинка и ММ разнежнет се враќа дома дека се расплакала кога ја оставил. Ич не си го бива да ја искуражи, да и објасни дека е голема и не личи да плаче - а тоа се зборови кои кај неа палат. Го прашувам - ти што правеше кога се раслака детето, а тој ми врака - ја викав учителката! (facepalm) Оф мори мајко! Па ај едно предавање му одржав дека малата со плачењето го манипулира и дека не смее да покаже слабост пред неа дека му е жал.
    После и на малата ќе треба да и зборам, да си преземам во мои раце оти од оваа плачење може проблемче да излезе и да нејќе во градинка!

Јас од сабајле чај испив па легнав уште два саати да спијам ;), па станав пак поспана и никаква, па средив низ дома нешто и сега си седам и кај и да е ќе станам ручек да ставам!

На Kaetana, Lolipop23, Arendelle и 22 други им се допаѓа ова.
  20. Seline

Seline Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2017
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    3.658
    Добар ден!

Некој ова време руча, јас доручкувам:doh: Немам друг избор, додека е будна малата никако неможам да јадам, мора до неа да сум посебно последните два дена и пак пред очи ми падна едно 5 пати и тоа добро се потчукна 2 пати, на образот носи белег уште од недела. Мора се тоа баш кога сопругот е на пат, очигледно губам концентрација, се обвинувам дека сум лоша мајка и ми се плаче искрено. Ама преуморна сум, вчера го испушти второто спиење, еве денес пак така ќе биде со оглед што заспа скоро.

Како капак ноќеска се будеше и вриштеше и татко и го бараше, па сакаше да си игра, па пак плачеше, едвај ја презаспав.

За игри немам живци и трпение воопшто во последно време, само се фаќам како и пуштам тв и јас потонувам во мислите. Потоа се обвинувам, па гасам телевизор и земам да ја играм и се така во круг:$

Ручекот нејзин се крчка, ставив мисиркино со брокула, гледам мајки сликаат, ни тоа не наоѓам време, тие теми слабо ги отворам или речиси воопшто, не ми замерувајте ако нема лајк од мене, тоа е затоа што не сум видела не дека не ми се допаѓа нешто.

Грбот ме боли ме убива, кога ќе дојде сопругот нека бира или тој да масира или ке одам кај тајланѓанките. Дај шта даш е работава. Мора да признаам дека и тој убаво масира, ама пустото го мрзи или бара повратна масажа :^)

Утре ќе биде подобро знам, мора да се тешам, имајте сите убав ден.

На Kaetana, Lolipop23, Arendelle и 21 други им се допаѓа ова.