Здраво мајки-колешки Ја зедов ќерка од градинка и чекам уште пола саат да ја заспијам па викам да пишам нешто Кога ја зедов од градинка воспитувачката ја вика , и трчка накај мене и воспитувачките одма, Мала оди да го наместиш столчето, а таа се враќа и плака и го мести. Сите и викаме. Воспитувачката кажа дека добро јадела , а мала прво влегување дома и е ам ам Маж ми кога ја зима не сака да ги слуша како му кажуваат дека јадела , а дома јаде како цел ден да не е јадела Вчера шетавме со малата до еден трговски и имаше големо мече 3 метра и малата кога се затрча накај него го гушка и гриза, цела ќефови беше Среќа што прошетавме . Се си велам имам големи очекувања од малата. Кога беше новороденче мислев нема да плака и како ја оставам така ќе биде. Пред да се роди мислев на 6 месеци се ќе разбира а на година ќе збори. Така после со тек на време на се навикнав и научив дека не сум во право. Сега многу работи не очекувам и многу сум среќна кога ќе ме изненадиОваа е за новите мамички. Мора да плакаат они така зборуваат ќе се навикнете полека. Јас леќата ја сварив , елка украсена уште во Ноември. Купивме мала елка 90цм за да ни стое високо (како во песната елко елко) да не може малата да ја фаќа ама пак и ги тегле лампионите Пријатен ден мамички
Добар ден мајки. Декември сме? Дека надвор сонце пече и е ептен топло затоа прашувам. Малата ја прошетав, па се вративме и ја успав ама по пола саат се разбуди и еве ја сега се мачи да заспие пак. Јас измив садовите, а кај и да е ќе почнам и ручек да правам. Планираме оваа недела да ја сликаме, а кога ќе биде не знам. Сакам и новогодишен чаршав за масите да земам, од украси ништо друго не купувам, евентуално сијалички за надвор. Ели ме потсети дека треба да ги бришам прозорите, тие во кујна не можам да ги гледам веќе, среќа што никој друг не ми ги гледа. Многу се нервирам кога ми е несредено дома. Кај каминот од дрвата еден куп ѓубриште има, само чистам, па и прашина колку има, не знам од дека толку. Денеска сто пати да ја избришам масичката пак ќе има. Се чистам и се ми е гадно дома, аман веќе. И јас се испожалив, ама што да правам така ми дојде.
Dva dena me nema i edvaj da docitam izvinete za lat, pisuvam bez da gledam vo tel, ne sum ja sovladala uste kirilicata do tolku. Bebe pazam, koga e na pod se butka vlece tegne dodeka ne stigne do parketot, pa legnuva ili go grize tepihot. Preku site igracki se izbutkuva i do tamu odi Denes na meni: tulumbi, spageti so bolonjeze i carbonara, jas ne jadam mlecni raboti pa dva ruceci ke iskocat, i normalno rucek za bebe. Ako imam vreme vecer ke odam do lidl Sama! Znaci na raat da vidam i kupam sto mi treba. I jas kako Dani, da razgledam se Koga i da odam so ekipata moja, citaj mm i maliot, uvek trcam, brzam i nesto zaboravam. Mm e beter od maliot, posle sekoja namirnica prasuva gotovo, odime? Aaaa sakam kolacinja da napravam, si kupiv pred skoro preubavi kalapcinja, pa imam zelba da gi ukrasuvam so boi da gi crtam, ama se toa nekoj treba da pobara i kupi prvo. Doma haos posto vcera imav day off, sama si go dadov mm bese doma, rucavme kineska hrana naracana, za bebe edino sto zgotviv. Jas vcera film izgledav, the kingsman! Za ne veruvanje. Namesto da peglam vecerta po zaspivanje na bebe, jas film pustiv i malku na off. Majki simnuvam kapa na site koi ste so dve, tri, cetiri decinja jas samo od edno alista nemozam da dopeglam i po nego da dosredam posto uste sega stanov haos go pravi. Spomnavte nekoja strana nazad za ostavanje na dete da place dodeka zavrsis rab, jas moeto dva pati taka go ostaviv, odnosno posle spienje ne mozev da go zemam odma. Samo sto on ne place tuku vika na cel glas, aaaaaaaa edno 30 sec bez vozduh da zeme i na kraj kashla place koga ke se udri samo ili nokje vo son da spiska. Do sega retko solzi sme gledale, ne poveke od pet pati otkako e roden. Fala mu na Boga! @snegulkata kakvi rucecinja na malata i spremas sega a deka ke prestanes da gotvis otkako ke dojde vtoroto malecko, cisto sumnjam! So dobra organizacija se ke postignes. Uste mn sakav da pisam, ama da ne bese spisokot dolg na obvrski koi si gi zadadov za denes. Edna od rab bese, se spremame da odime na gosti kaj moite za praznicite, odlukata padna vcera. Em srekjna, em zagrizena. Druga rab, sakav da prasam, za devojcinja 4 i 7 god sto igracki da kupam za paketce? Help! Ne gi ni poznavam devojcinjata, od kolega na mm, pratile paketce za maliot, pa da se zablagodarime i nie. Ubav den majki!
Еве сум и јас Кафе си направив, бебе спие, јас гледам филм и чачкам на телефон. Ручек денес само за неа, за нас нема, ќе спржнам нешто набрзински и тоа само за мене, за мм денес ништо, лута сум Ние не можеме никаде да прошетаме, во тоа време кога е најтопло бебе заспива, а искрено не ми се ризикува редот што го има за едно шетање. И онака загадено е кај нас. А и овој месец сакам целосно да го искористам седејќи дома со бебе, сами не сакам никој со нас оти после нг одам на работа Последниве денови на вечер ме мачат страшни вртоглавици, а бе не можам очи да затворам, мислам ќе паднам од кревет, а сношти имав и силна болка во главата, пределот над очите Ќе да е нервозата. Некогаш не ми оди животов, целосно се ваѓам од колосек и така дремам и филозофирам, за на крај пак на исто да се вратам. Опкружена сум со неблагодарници! Мене некогаш до толку ми е тешко со детево, што си велам и 3 да имам немам гајле, сум ја искусила секоја тежина. Ама да заспивам 2 деца не! Второ дете би имала само кога првото ќе биде маааалку самостојно, 4 години на пример. Ама претпоставка само, јас не сакам веќе деца засега. Ве читам како се обвинувате за играњето, веројатно сите сме исти. И мене ми иде шамар да си удрам кога ја гледам како сама си игра со топчето, или ми ја носи сликовницата да читаме, ама па што да правам, не сум дојдена на гости да ја играм, туку и други обврски ме чекаат, скоро сите со неа поврзани. Тоа е мајки, еве го 2 саат, почнува ефтина струја, да одам ручекот нејзин да го направам и една машина евентуално да пуштам. Поздрав!
Знаете што ми се врти во глава периодов? Дека ние мајките сме во трка со времето. Се нешто брзаме, се да средиме, направиме, стокмиме, сите да бидат среќни и задоволни а никогаш немаме време ни за себе а ни за децата. Ќе дојдат да ме молат да си играме а јас или садови мијам, или ручек за наредниот ден правам, или со алишта се бафтам и ред други неблагодарни домашни обврски што се на мој грб и ако сум напната од што неможам да завршам дури ќе им свикам,.па некогаш и ќе се расплачат зошто едноставно го сакаат само моето внимание, присуство, игра со мама. И се обвинувам, во тие моменти знам дека сум најлошата мајка на светот зошто сите безвезални обврски домашни ги ставам пред децата. Кога ќе решам ништо да не правам, доаѓаат, малото ми седнува во скут и ме гали а големата до мене и ми лежи на рамо,. гледаме заедно цртани зошто знаат дека сум изморена од секојдневните глупости и тогаш сфаќам дека им фалам, дека го сакаат моето присуство и ништо повеќе а јас не сум тука за нив. И, знам дека морам тоа да го поправам, да оставам се за нив, зошто се дома може да почека ама они не чекаат, растат, времето за игра полека ама сигурно поминува. Тоа го гледам по големата. Од септември во школо, уште малку и нема да ја бара мама да си игра, ќе има други работи кои ќе и бидат многу поинтересни отколку играњето со мама. Ова ми тежи на душава а знам дека сите тука сме такви и се обвинуваме поради истото. Садовите, алиштата, правосмукалката, ручекот и се истанато може да почека, децата не. Треба да станеме свесни пред да дојде времето кога ќе ни речат: Мамо, вечер не ме чекај, ќе заглавам во диско Убави мајки, јунаци, мора да се смениме поради нив. Само така мислам ќе се извадиме од лошото расположение и работите кои не мачат и не нервираат. Ве гушкам сите до една
Majki, aj ne se sporeduvajte so toa vreme za igranje so decata. Samo teret i vina si stavate. Vie pravite najdobro za vaseto dete i ic da ne mu ja mislite. Btw nema podobro od samostojno dete koe znae samo da se zaigra i da si fantazira.
Eve vreme da dopisam, ivi se soglasuvam potpolno! Majka mi bese rob na kukjata cel zivot. Mislam veke imam pisuvano, nekolku pati placev (i se sekavam do den denes) zosto majka mi ima vreme da pegla, a nema vreme so mene da slozuva slozuvalka (moja omilena igra od detstvoto). Nikogas toa ne mi bese jasno. Zatoa sega brzam se da spremam dodeka spie maliot, koga ke stane se stavam na pauza, celosno mu se posvetuvam. Denovite ni minuvaat vo edna minuta mi se cini. Koga stanavme, koga dojde vreme za rucek. Mm ke si dojde skoro od rabota, nokj kje padne i tolku e. Banjaj, vecera, krevet. Ne da sme vo trka, tuku i trka i frka e denesnicava. Zal mi e sto vaka leta vreme. Bi sakala iskreno ednas da recam dosadno mi e i nemam sto da pravam... Denes nekako mn emotivna sum, razmisluvam opsto za zivotot, vrednosti, decinja, odnos maz zena, semejstvo posiroko itn i nekako maka me fakja.
Свадбата пак ја гледавме. Како не му здосади. Па на колена игра, вика опа ихаа, ме тера оро да играме. Во врска со играњево, моево ни со мене, ни сам не сака долго да игра. Повеќе сака да скока, да шутира топка со мм, да е активен. Машко. Од сликовници и книги се искина, на играчки кратко се радува. Такво си е детето, а јас многу сакам да си играме, пробувам да го заинтересирам, му давам коцки, му редам количиња, на крај ќе ми истурка се и толку. Сега заспа, па да расчистам малку низ дома, иако ми се дремнува и мене.
никогаш не се обвинувам што неможам по цел ден да играм со нив.Искрено и несакам да играм нонстоп,затоа што некој мора и да зготви,да исчисти,да провери домашно на големата,да ги прошета,да пазари...и се така без крај.А кој ако не јас.Од друга страна сакам и филм,и книга да си земам во раце.Еве они сега играат со кујната јас кафе си пијам.Реагирам само ако се скараат.Ја оставам и малата сама да игра.Јас и муабетам и си работам низ стан додека она игра.Развива фантазија,се смее сама со себе,им збори на куклите.Нека ја...
Hahahhaa srce! Faza, mislam sekoe detence niz isto pominuva, jas krstevkata moja mn sakav ko mala da si ja gledam, den denes vo sekoja min znam sto se slucuva
Кој би ги свршил сите обврски ако цело време седиме со нив и играме. И додека смукам со пеавосмукала, он со својата омилена кола вози по мене. Додека готвам, пак си наоѓа некоја занимација, битно му е на син ми само да му зборуваш 24часа и да му бидеш пред очи. Кај нас агонија 2 дете, дете со тт, па доктори, сирупи... Денес Фала Богу е добар, вечер сме на забар, сам си побара да одиме кај Милена( неговата докторка) колку успешно, ќе видиме. До сега, само со разговор и муабет си ппминуваше, никако уста да и отвори. Мм решил да одат во играорна, има едно друштво, пробите ги одржуваат на неколку куќи подолу од нашата, ептен блиску, живеел со кореографот, се слушнале мј рекол, мал е ама доаѓајте ќе ви мине време нека плетка нозе детето Од сега пуштаат Јутјуб и вежбаат чекори Уморна сум многу, спиена само 3-4 часа, а сакам коса да средам, нокти па и да се депилирам ако успеам. @kristina.k И синко на таа возраст само свадбата ја гледаше, сега во понапредна фаза сме, албумите со слики пд свадбата ги искина од превртување, па смешки е кога ги гледа сите што ги познава, изменети. А ќе заборавев, @Mariangel Превртувајќи низ фб, синко случајно виде слика од твојот шеф, трча по мене и ми вика ,, Мамооооо, вакво бебе сакам да ми родите со татооо, вакво бебе само сакам,, Си викам, и мало дете ја гледа светлината и убавоста на шефот. Го гушкаме најсилно! Ве поздравувам сите!
Добар ден мајчиња. Ќере заспа, а јас си направив тостови, ништо не бев јадена од сношти. Чекам машина да испере, и алишта куп имам за диплење. Синоќа беше весело, бебе заспа во 23 и се разбуди во 1 на полноќ со силно вриштење и плачење. Никако не се смируваше, па ајде ја разбудив, пак плачки, и дадов млекце, дремна дур го испи и се ококори видов не видов си реков поарно да ја разбудам него да ми плачи всон цела ноќ. И така си седевме до 4 сабајле Забите ќе да се. Заспа убаво до кај 10:30 без будење, па поспав малце со неа и јас. Ми е жал за маже тој во 7:30 стана за на работа. Како ќе функционираме денес не знам Се надевам сега ќе дремне без да се разбуди да одморам и јас малце. Убав ден
@Ano moeto dete bese isto ko tvoevo sto go opisuvas.Ili celo vreme vnimanie da mu se obrnuva ,ili da go setkam ili na cice.Nisto niz doma nemozev da potfatam.Ama faza e,ke pomine. Mi otkaza zenava posle 8d cuvanje.Neuramnotezena licnost,drugi zborovi nemam.Prezagrizena sum sto ke se pravi koj ke go cuva koga ke se vratam na rb za nekoj den... Ima i drugi deskavki,ne.mnogu sjajni ama maka mi e da raskazuvam.... Valda faza e,ke pomine... Pozdrav
Се сложувам дека нема потреба од некакво само обвинување или пак да си наметнуваме грижа на совест со споредби. Сите деца се различни, со различни потреби, карактер па и фантазија. Секоја мамичка го знае најдобриот начин за да воспостави контакт со своето дете и најдобриот начин истото да биде задоволно и среќно. Се прилагодуваме на нив и го правиме најдоброто што можеме. Зарем има поубаво кога детенцето само си се заигрува, само успева да ги обави сите моторички/логички/мемориски игри, кога не му е потребна стимулација и помош за обавување на истите? Мислам дека не. Доколку јас сум приметила дека игри со бои/форми/слагалици/концентрација обавува само во мое присуство, не значи дека друго детенце самостојно не успева од прва се да изврши. И да не редам понатаму. Нас градинката многу позитивно ни влијае и среќна сум што детето 4 часа играе со други дечиња на своја возраст, се социјализира а и ќе се истрча. Од друга страна, во тие 4 часа, имам време дома да спремам оброци, да раскренам, со малото да се погушкам а и едно кафе да испијам. Преку недела крадам по еден час на ден кој ми е само за неа и за заедничко играње. Се трудам доколку малото преспива, така да темпирам, а за повеќе не е ни изводливо со две мали деца на подот. За викенд ми е ставена куќата и куќните обврски на пауза, барем претпладне, и готвам нешто лесно, се случило и готово да купиме, за да можам да поиграм подолго со неа. Можеби се и некои внатрешни стравови дека кога ќе стаса третото нема да имам доволно време, или барем не како што посакувам за нејзе, голема улога играат и препораките од логопед кој го посетуваме со многу идеи/совети/предлози, па се чуствувам насочена од стручно лице па се обидувам да го правам вистинското за моето дете...се по малку можеби. Важно е да ни се живи, здрави, среќни... а ние мајките тука ќе си кажеме, олесниме споделиме нашето секојдневие. За чудо големава легна да преспива денес. Еднаш на две недели го имаме овој луксуз. Веднаш и малото го ставив во креветче, ја темпирав втората дремка. Не дека немам работа ни куќа, ама седнав да одморам.
Од збор до збор се пронајдов во напишаново. Ќерка ми едвај чека да се ослободам од малово и да ми се затрча во раце. И мене си ми мајка ми вели. Сега им требаме најмногу. Еве големиот гледам еднаш во неделата ќе му текне сам да дојде да ме гушне. Самостоен е веќе, се може сам, и за домашни сам пишува јас само му прегледувам. Мамо пушти музика да играме оро. Веќе месец дена само оро играме. И на џастин бибер она вика оро да играме, дека по цел ден vh1 ми е пуштено. Па и свадби да гледа на Јутјуб сака, не само музика да било, туку и невеста да имало. И шамивче зема дури да врти. Смешки живи е. Денес турбо ден кај мене. Од осум кога излегов од дома во еден се вратив. Свеки и синко имаа генерална проба за чување денес. Добро поминале. Ситно бројам до поаѓање на работа. Завршив еден куп обврски денес, сама, пешки, душа ми излезе од одење. И веѓите успеав да си ги средам дури. Кога дојдов дома ќерка ме чекаше на врата, па се гушнавме, се пресоблеков и право на цицање со бебе. Радости беше кога ме виде. Едвај успеав да јадам. Сега еве го ми спие во рака. Го заспав, ама се разбуди одма и морав да го презаспијам. Инаку ќе кенчи цел ден, ако не е наспан. Поздрав мајки. Имајте убав ден со дечињата.
Дури и колачиња ванилици правев денес, покрај тулумбите. Не знам што е со мене, има денови од кујна не излегувам. Почнав да се запрашувам дали ми е некој вентил издувен готвењето или толку големо задоволство, што болките во нозете ги занемарувам потполно. Како и да е, битно имаме благо дома за извоз макар по пола доза да правам, не јас со кило брашно си играм повелете женски! Кој за што е Бебе спие од 8 ипол. Едвај и толку издржа, што е до него во 7 ќе заспиеше, ја скокна предвечерната дремка, па кома беше. Јас кујната ја средив, кафе за пред спиење смутив и еве ме да ви пишам. Да соберам сила еден туш да удрам, па директ во кревет. Бебе до кај 8 ипол се надевам ќе поспие. План за утре, ако е убаво времето ќе шетаме, имаме и ручек а и блачко па не му ја мислам Ете тоа е живот домаќински. Ми паѓа главата за сон. Добра ноќ мајки!
Добро утро од мене Кафе пијам и ве читкам да се расонам. Синоќа си легнав во 20,30. Да, да, и јас се чудам ама не бев ич добра, главата многу ме болеше и мм ми измери притисок 90/50. Ни кафе, ни течност ме спаси. Децата беа исто од градинка изморени и куфер сите си легнавме. Јес да ноќеска 100 пати станав да ги покријам, се откриваат многу, невидено нешто, ама пак сум наспана, одморена. Среќа по дома немав работа, средив се од викендот, дека три дена дома и до вчера бев мирна Сабајле и деците беа наспани, станаа без проблем и ајде утовар, истовар до градинка па сега малку мир и тишина и почнувам да работам. Имајте убав ден
Добро утро и од мене Како и секој ден јас со кафето, бебе во релаксатор. И јас вчера правеве ванилици денеска ми е ви план едно тортиче. На свеки и е роденден во вторник па ќе имаме гости од странција па да има нешто благо. Ручек за бебе се крчка, а за нас незнам после ќе мислам. Тоа е женски, имајте убав ден
Добро утро мајки. Утринското кафе и фемина . Големата е во градинка. Едвај едвај, бутни ме да кинисам работава. Пола саат седеше во столчето и го гледаше појадокот. Па кога виде дека и сестра и ја седнав, дека ќе ја ранам, кога се наапа зошто она да јаде . Извадив мелено за ручек, што ќе биде уште не знам. Мозоков уште ми спие и мене изгледа. Имам од тие картички бодови што се собираат кога се пазарува и сум многу задоволна од истите. Стварно се исплати, посебно кога се активираат купони за дуплирање на бодовите. Последните два часовници, еден за мајка ми и еден кој го носев за свадбата, си ги купив со такви бодови кои ги претворив во ваучер во еден трговски. Сега таму ми е паметот, уште од посабајле(мм вика е како за ова не ми спиел мозокот ). Треба да купуваме детско седиште за во кола, за малово. Не само едно, две уствари. Едно за во нашата кола едно за во колата на баба/дедо. Па кога видов дека тоа бодовите се пута 10 денес,кога се ококорив . Уште мм да има време после, да го убедам да одиме. Ама стварно ни треба, детево уште е во транспортер, треба веќе да си биде во седиште. @Ava.84 во однос на прашањето дали ќе носиме поклони. Најискрено да кажам воопшто не помислив на тоа. Да не спомнеше немаше ни да обрнам внимание, па најверојано одговорот би бил не. Нема да носиме ништо. Никој со деца не познавам па нема да спремам пакетчиња. Кога ќе размислам не ни очекуваме од некого пакетче, освен од баба/дедо. Јас сите божиќни играчки, помалите, кои ги токмев за под елка, почнав полека една по една да и ги давам за да играме . Срце јуначко не дочека, нека се радува детето. Еден коњ, лулашка, кој го купивме пред некој месец уште ќе го оставам како божиќен поклон. Уште сум во недоумици за елката. Се мислам дали да си ја барам бељата . @eleni27 мислам пиша дека не преживеала елката кај нив. Се плашам дека и кај нас ќе биде така. Нешто замириса во собава, да станувам да го пресоблекувам малото и да се пикам во кујна. Убав ден мајки.