Мајчински муабети (не е за барање совети)

Дискусија во 'Бебе' започната од slobodka, 30 април 2016.

1. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Отсекогаш.
    Мариз, за дискусијава не се согласувам со тебе, искрено. Иако ти (и секој друг за себе) си знаеш. Јас сум против алкохол, цигари за секој човек, особено за деца. Се знаеме, ќе видиш дека моите деца се тргнати дури и од места каде што се пуши. Кој како сака нека сфати, нека се лути, нека пуши, пие...негово право, моите деца додека се под моја контрола нема да присуствуваат каде што има чад од цигари.

Јас порано и пушев и пиев и искрено многу жалам за тоа. Сфатив дека и најмало количество алкохол, катран, никотин влијае само негативно. Тоа што некогаш не сум сакала да знам дека штети, не го менува фактот за штетноста.

Инаку мене синоќа ми беше "забавно" дома, затоа дури сега ја читам дискусијава. Децава до доцна ме збудалеа, јас кома. Не се ни истуширав, а сто пати се препотив вчера. Сега станувам порано да го собирам нередот од вчера и јас да се потсредам оти не можам да се трпам.

Добро утро и убав ден на сите.

Последна измена: 18 јуни 2016
    На Kaetana, Smizzy, girl-miri и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Дај боже @Mariangel! Дојди заедно ќе си се дружиме тука :*

Петок ми е ден за менување постели. Си ги сменив вчера,ја наместив постелата,вечерта го заспав син ми, па си се избањав,си ја исфенирав косата... Ама седев доцна со мм до кај 2 и нешто, он гледаше фудбал јас ко демек друштво му правев,на фб седев...
    Синко во 9 стана сабајле и денеска сум како претепана. Башка и на нова перница спиев,дури да се навикнам ќе ми треба време.
    Планови за денеска слабо, дома ќе си седиме а вечер изгледа до кај кумовите ќе одиме...
    Ајде кој е за кафенце :coffee:

На Mariangel, Kitten и zuto им се допаѓа ова.
  3. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Lele sto diskusija se otvorila nokeska, me stavivte vo misla sega se custvuvam vinovna, a site mi vikaat pij pivce za da imas poise mleko. A I mnogu sto gi znam pijat po edna caska. Vo bremenost voopsto ne piev, ni kapka, sega na gorestinive ubavo mi doagase cat pat toa malo zadovolstvo.

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Мене лично ми е многу страв за храна, течности, па дури и козметика, шампони кои ги нанесувам за време на бременост или доење.

И шампон против првут дури сменив бидејќи не се препорачува во оваа фaза.
    Јас не би имала мир да конзумирам нешто со девизата од едно ништо не е, или на таа и таа ништо не и беше па нема шанси ни мене.
    Ќе му дојде како руски рулет. Кој го фане фане, другите на здравје нека им е.

Има тон информации не нет, независно дали од лични искуства или препораки од доктори. Тврдоглавоста и неприфаќање на некои факти се одразува само на најмилото.

Се надевам заврши дискусијата за пивото и ќе може да си продолжиме со тековните проблематики и занимливости со нашите бебулиња и дечиња.

На Kaetana, Annath, Smizzy и 5 други им се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Јас несум за на темава ама ќе пукнам ако него кажам ова.
    Доста веќе со тоа,на моето дете ништо не му е здраво и право локај пиво што сакаш право но такви совети не давај на други.Ако на тоа дете не му било ништо не мора да значи дека на друго дете нема да му бифе ништо.
    Еве мој пример и ќе завршам.
    До 8 недела не ни знаев дека сум бремена пиев пиво како луда баш тој период неколку пати пиев и јаки коктели,пушев цигари не многу но доволно да наштетат и кога дознав дека сум бремена одма престанав може има поврзаност а може и не,но може и поради сето тоа мозочето на бебето не му се разви а тој дел баш се развива од 8 до 12 недела.
    Има многу жени исто што пушеле и пиеле и родиле здрави деца но ете јас не родив.Па ете ви пример и видете тоа колку е здраво.

На Safira26, Annath, Smizzy и 7 други им се допаѓа ова.
  6. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.260
    Допаѓања:
    67.817
    Ако толку ви се пие пиво може безалкохолно да пиете :D Не е докажано дека пивото е добро за лактацијата (бабински муабети), ама докажано е дека алкохолот е штетен за бебулето. :D Туку, ај викаат добро е, а мене и така ми се пие, па ете ми оправдување. :D Немојте да се чудите кога ќе порасне зашто детето е вакво или онакво, последиците не мора да значи дека веднаш се манифестираат. :D Сите сме одговорни за сопствените деца, што сакате давајте им, вие пијте си, ама немојте да тврдите дека ништо не им е. :D

Кој разбра, разбра.
    Ај добро утро. Денес нема шеткање, морам да се позанимавам со омразените домаќински работи. Не знам дали има женска особа што толку мрази кучански послови, ако има нека се јави. Толку други работи може да се прават, и за тоа кога ќе дојде ред ептен ме нервира. Толку тривијална работа ми е, а сепак мора да се заврши, живот.
    Машина пуштена, усисано, бебе со татко и си ужива, се ладат надвор, па ќе им се придружам уште малку и јас.

На Annath, Smizzy, Girl-Rabbit и 12 други им се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Добро утро/ден и од нас. Денес во 8 ни почна денот, цела ноќ сите тројца се вртевме по креветите, јас, син ми и ќеркичка. Топло уффф не се дише бе луѓе, дома ни е 30 степени, не знам што ќе се прави цело лето :(
    Ми се плаче за спиење, очи ми се затвараат, :(

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.487
    29 год сум.
    А која е јоу баш ме интересира?
    Бидејки подобро ме знаеш од самата јас што се знам дај кажи ми која сум тоа јас на фб а која сум била овде??
    И докторка немора во наводница да го пишуваш пошто никогаш никаде овде не сум напишала дека тоа сум.

На Glasna, Annath, ♡BuBaLe♡ и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.769
    Добро утро. Н ие сме си спанковци. Бебево си спие цели ноќи, освен 2-3 пати кога цица ама веќе тоа не ми е проблем. Цица и заспива. Ноќеска и текна едно време да си игра после јадење, па цел саат се смееше, јас думкам заспивам, думкам и сум заспала. Се разбудувам по 10 мин, ја гледам и она се стуткала у мене и ми спие на рака.

Сакавме денеска на Козјак, ама многу е жешко. Тоа треба у 7 да излезме да фатиме кога е поладно, ама многу ни се спие на тројцата. Денов дома ќе биде, ќе пееме и ќе праиме фаци за да се смее бебе.

Може мене сте ме читале по други теми како си плачам по алкохол. Многу ми се пие. Со години пијам. Пушев, ама прекинав година дена пред да забременам, оти знам дека никотинот долго останува во телото и му треба време да се прочисти. Со алкохол заправ одма кога дознав дека сум бремена, претходно може имав испиено едно две пива, за кои иако не се сеќавам, се кајам ужасно. Баш во периодот кога се оформува срцето на бебето, први 6 недели. Ама нема назад.

За време на бременост ни капка алкохол, ни дим од цигара, иако имав желба. Се сеќавам на клиника чекав нешто и седнав во тоа кафанчето Хипократ, порачав цеден лимон, а до мене трудница со мајка и. Ми се згади искрено... Јадеа тост, на жешкото, со мајонез, после си порачаа кафе и си запалија по една. Трудницата над 100 кила. Мене жал ми падна за бебето уште неродено. Не помислува на салмонела од тостот, не по мислува на кафето, на цигарите, на дебелината... а живот човечки во себе носи за кој само таа е одговорна... Нејсе.

Кога се породив, не знаев ништо за доење.... апсолутно ништо. Додека бев бремена бев окупирана со брееноста и пораѓајот како ќе биде. Затоа чудно ми дојде кога во 6 сабајле ми донесоа бебе и ми рекоа ДОЈ! Среќа имаше млеко одма, сум гледала како изгледа доење па почнав. Таму одма ми дадоа лекови, некои антибиотици и уште не знам што... Не ни прашав, секако со болки бев целата, карлицата боли, сеченото боли, уште во хаос со мозокот... После сфатив дека има мал милион работи кои не смеам и кои морам.

Мајка ми цело време ми даваше млеко да пијам, за да сум имала. ГРЕШКА. Не знаев. Среќа ништо не се случи правата недела кога беше тука. Па ми цедеше портокали. ГРЕШКА. Па ми вкаше не давај бебе да цица кога сака, на 3 саати ќе даваш. ГРЕШКА. Па ми викаше кога плаче не се смирува со цицка, нема до една година со цицката надвор да шеташ. ГРЕШКА. Па ме молзеше после секој подој и ми направи модрици и за мене тоа беше траума. Сакав да снемам млеко за да прекине агонијата. ГРЕШКА. Со свекрва ми ми стоја над глава и ми кажуваа каде грешам, место да ми кажат како треба и дека сум добра мајка. Ми напавија да се осеќам ко ѓубре. Они сакаа да кажат за да ми е полесно, ама пристапот им беше крш. Плачев ко мало дете. ГРЕШКА. Првата недела имав толку многу грешки... и на крај, некако морав да се соберам. И така имав нет на телефонот и почнав да читам. И прекинав со сите глупости. Решив да направам се сама и да се спротиставам на нивните идеи од ВО НАШЕ ВРЕМЕ. Факт е дека израснале деца, океј е тоа, ама целта е јас да го израснам моето. Нема веќе глупости.

Се туширам со бебешки гел, секогаш со истиот за да и мирисам на исто за да не се одбие. Не ставам дезодоранси и парфеми. Се туширам за да не смрдам и мијам гради цело време. Јадам квалитетна храна, читам ако јадам нешто ново дали е во ред. Начелно секоја храна е во ред, ама да не се претерува. Иако имам егзибиции од типот на пица и сендвич, кога не ми се готви, ама ретко.

Најтешко ми е за алкохолот... ама ќе помине годинава. Пијам безалкохолно пиво, грч ладно, и прави мерак. Ама мене ми треба виното :) И ќе биде и тоа еден убав ден :) Сонувам за денот кога ќе ги искористам новите чаши за бело вино и ќе се напијам голтка. Не ми треба повеќе, ми треба моментот на првата голтка.

Сите грешиме, намерно или ненамерно. Верувам дека од чаша пиво ретко, нема да се случи нешто, ама ако се случи ќе се осеќаме многу виновно и тоа е тешко. Родителствувањето е откажување од мноооогу работи, нешто кое сега го сфаќам, ама се помирив некаде попатно :)

И гледате колкав пост напишав оти бебе спие, а маж ми прави кафе? Утре одиме до црква, да кажам фала на Господ за се. И ќе станеме рано додека е поладно. Другата година ќе полниме базенче со вода за шлапкање. Сега уште се потресува со тоа дали и како е облечено бебето и дали и е ладно или топло. Клима пуштена или изгасена... Со долги или со кратки да биде. Да бањам на 38 степени вода или поладна...

Ако ја прашам мама... на детето вечно му е ладно :) Ако е до маж ми, вечно му е топло... а јас сум цел ден - гаси климата пушти климата. Отидов да дојам.

На Kaetana, Legadema, Annath и 19 други им се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    @zuto bas zborevme so Elena deka kje ne iskaras za ova :D Jas ete neznaev deka edna casa ne cini i si piev i toa e toa :D Ne sum majka po kniga sto da pravam, ne samo ovaa greska moze kup sum napravila sto ne sum zapazila, deka ne sum slusnala i ne sum procitala :)
    Jas se utepav od spienje posle dolgo vreme, posle edna godina i dva meseci stanuvam vo 11 :D sinko e kaj baba gore.. :) Taka da dobar den od mene, utroto pominalo :D

На muchacha_a и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  11. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    154.236
    @ska bravo za postot. Dosadni se babite ama i ne samo babi ima i mladi zeni sto sakaat da solat pamet. Znam deka ne ni mislat loso ama pravi nervoza. Molo mi e sto se smiri maloto i ti spie ibavo se sekavam deka posuvase deka ti e macno mnogu cesto cica i slicno. Se si doaga na svoe, sledi si gi potrebite na bebeto i uzivajte si.
    Ama kavga se razvila vo poslednive 2 strani masala. Jas vo skoro 10m se imam napieno nekolku pati pivo a na 2-3 pati i vino. Znam deka e alkohol steten za bebe ama najiskreno neznaev deka eo toj stepen i od 1 casa moze da steti. Neznam posle kolku vreme doev ama sigurno pominal bar 1 saat ako ne i poveke. Eve jas prifakam soveti i ke pqzam poveke. Ne deka sum.po pienjeto ama ete nekogas vo drustvo mi doaga da se napijam malku. Za vigari fala bogu nikigas ne sum bila aktiven pusac sam9 nekogas na izlaganje so vince so nesto ponekoja cigara moze da zapalam ama toa dalecno minato. Ne sum izlegla bogznae od koga. Mm pusi ama nikogas doma ili na aspirator ako mu e ladno na balkon. Soveti ne smetaat na nikogo mene me nervira ona nametnuvanje na mislenje a ima takvi sto koga ke ti zapnat da pravis oni kako sto pravele bre da te izvadat od takt.
    Inace denes baagi zesko izlegovme so bebce nakaj 8:30 na 1 saat i dosta e. Ako bide ok posle nakaj 6 moze pak malku. Sega spie pani jas malku da iskuliram. Malku peglav na zeskovo ama morav bar nejzinite alista. Prikvecer se vrakaat mazinjata od oh pa utre ke imame i drustvo. Mnogu ubavo mi dojde sedenjevo doma nekako mi falese. 3 nedeli na rabota i odma mi se smaci ☺☺
    Ajde poleka da i napravam rucece na malava a jas ke si napravam edna sopska ne mi se jade nisto drugo po toplovo.

На Mariangel и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Istoto i jas go napraviv neznaejki deka sum bremena, a na odmor bas togas i sekoj den piev pivo na plaza, moeto dete zdravo i pravo se rodi fala bogu. Ne zborime za 2l pivo sekoj bozji den(pri doenje), jas piev eve ne sekoj den, preku dva dena, posle rucek pola caska, caska neznaejki deka i taa caska smeta. Basks iznajadena do 3 saat ne veruvam deka nesto od taa caska otisla do sinko. I ti los primer dade momentalno, lees strav vo nekoja sto ete moze i ona neznaela deka e bremena i piela alkohol na pocetokot... Cuvaj si go toa za sebe, jas ete toa ne sum go spodelila. Toa e i tvoja i moja greska, bidejki bremenost koga se planira, kje se pazi..

13. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Preterano se plasime I pazime od sva I svasta,ne jadi ova, pazi ova da ne pies, ziveeme vo stres I stegi namesto da uzivame vo majcinstvoto.

На Girl-Rabbit, eleni27, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  14. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Моник сподели еден болен и интимен момент за кој верувам дека воопшто не и било цел да влева страв. Напротив, да укаже, да сподели, да помогне.
    Сите овие работи се факти.
    Се што јадеме, пиеме, нанесуваме на нашето тело оди кај бебето. Кај еден мал процент на жалост има многу поголемо влијание врз бебушот при фазата на развивање на органи.

Достапноста на информациите не треба да не плаши, нивното непостоење или неискористување е пострашниот дел.

На Smizzy, Annath, AngelOfArh и 9 други им се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Нее страв туку е отварање очи,ништо нема страв.
    И нее воопшто лош пример,јас ова го кажувам за да отворам очи.Ти ова не го кажуваш првпат ако несум во грешка.
    Како и да е јас кажав нешто што е болно за мене и ќе биде поука за секоја наредна Мајка.
    Поздрав и убав ден.

На Glasna, Smizzy, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Да и од тој стрес, нарушено здравје, па кљукај се со апчиња (кои колку помагаат, толку одмагаат). А не само цигарите, алколох, цел град каков ни е загаден, да го сменам градов треба, особено населбава со огромна фабрика до мене :D што топи железа, гуми, чуда секој ден...

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Се сложувам, така е.
    Живееме во едно оштество каде самиот ритам, начин на живот, околина...најчесто негативно влијаат и на нашето а индиректно и на здравјето на нашите бебиња.

Затоа сите се трудиме барем таму каде што можеме, каде што имаме влијание да промениме нешто, почнувајќи од себе и нашето тело.
    Јас сум среќна што не се тресев кога чекав резултати од таксоплазмоза на пример, сум среќна што не сум имала некој кикс кој би бил фатален па да имам непреспани ноќи до скрининг....
    Да не редам.

Тоа е стрес.
    Толку е едноставно што е препорачливо или не да се конзумира...не знам зошто мислите дека ако некој пазел има стрес и не ужива во бременоста и мајчинството.

Напротив, има многу помирни ноќи во текот на истата.

На Smizzy, Annath, zuto и 5 други им се допаѓа ова.
  18. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    zenichki. shto i da odluchite vashe pravo i nikoj ne moze toa da vi go odzeme ili da vi sudi. edno e sovet drugo e napinjanje i sudenje. nems potreba od vadenje kompleksi ovde.
    @Cka za portokalite nema vrska, bar taka pedijatarot mi kaza. deka ne shtetele na laktacija. vika vo meksiko na sekoja trudnica posle porod i nosat svezo cedeni portokali deka tamu za. izvoz gi ima.

На M&M, Cka, ♡BuBaLe♡ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Женчиња добар ден!
    Колку и да се кориснивакви дискусии, толку се и лоши...
    Ајде кажувајте кој каде на одмор ќе оди,како се справувате со жештиниве...
    Јас едвај дишам:whew:

На ines.h, Girl-Rabbit, M&M и 2 други им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.009
    Уф Бубале јас ке дочекам одмор дури во Август, до тогаш ќе се ладам со синко во неговото базенче изгледа :rofl: Врасна Бич, прв пат таму така да незнаеме како е... А Неа Пори во Септ со баба и дедо ќе одиме, е таму е преубаво. Ах што спомна одмор, колку ми се одииии :sweat:

На fairy88, danichap и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.