Dobro utro, sivo utro kako moevo raspolozenie nedelava, za nigde. Se potesko gi podnesuvam PMSive, kako voz da me zgazil, samo razmisluvam deka nesto ne e vo red, analiziram luge I nivnite postapki, se lutam za gluposti, placam, depresivna sum. Ne znam majki, dali I vie si imate maka so ova. Moze si mislam deka e pms a drugo nesto e. Inaku nikakva novogodisna atmosfera nema niz gradov, mrtvilo luge, go iznesovme sinko vcera, bas nisto nemase na sto da se poraduva dete. Pa kolku e custvitelen majkin sin, se rasplakav za gluposti vcera I toj pocna da place so mene I otide kaj tatko mu da se zali deka placam I posle se vrati mi se smeska sedna do mene I me terase da si igrame, da me raspolozi Mnogu mi e dosadna ovaa zima u pm, a I krivo mi e sto krugot na prijateli se poveke mi se stesnuva Bidete mi pozdraveni mamicki, veseli, srekni ne ko mene vaka tmurni imajte ubav nedelen den
Dobro utro drushki! Deneska vo dobro raspolozenie stanati site cetvorica. Vcera dojde prviot dedo mraz. Donese tri drveni igracki za deci (logicki), se razbira malive ne smeea da gi pipnat. Golemiot taka se zaigra so niv, kako nikogaah do sega. Celo vreme vikashe hepi hepi. Stanuva sabajle i vika ajde da igam, hepi hepi. I odma pocna. Malive samo gledaat od strana, ne smeat da pipnat . Mislev ke im gi dade zelencucite, ama ne. Si gi sokri i kockite, ovie dvajca ostanaa so dve kolicki i gumenite zivotni. Pa ne se bunat kaj da e ke izbie tepacka, moze ne se uste rasoneti Utre sme na rodenden vo igroteka. Se super, ama maltretiranje, mkni tri deca, pa trcaj po niv bitno oni da se raduvaat. Drugo novo nema, ja sitnam poslednata nedela od porodilnoto, stsresot sekoj den se pogolem. Majka ko majka, sto ke pravat bez mene , a znam niv gajle nema da im bide. Moze samo ke pravat protesti so glad, a moze i toa nema da bide. Nekako ne mi se stanuva, ne mi se pocnuva so obvrskive, so sekojdnevieto. Ubavo mi e kafevo. Ama toa e, me vikaat malive gluvci. Ubav den majki i decinja, denes nedela, uzivajte vo semejnite migovi, nedelite najkratko traat @MissDior ke se naucime i nie majce kako treba. Vremeto ni pokazuva. Nekoi raboti kolku i da ti gi posocuva nekoj, dodeka sam ne gi voocish, ednostavno ne mozesh da gi svatish
Добро утро! Студено неделно утро, нема ветер и дожд, одвнатре се гледа пријатно свежо но неколку минути надвор и веднаш црвен нос и леден здив. Кафе испиено, доручек изеден, на мени овошје и зеленчук па за пладне ќе видеме што. Деца играат, на маса по под секаде играчки. Вчера малото заспа порано со мм, па јас и ќерката изгледавме еден цртан на Дизни на мир, гушнати се смеевме и коментиравме. Инаку вчера претежно дома бевме, освен што излеговме за пазарување, тоа мораше, па бевме и до еден подалечен маркет да изгубеме повеќе време не за друго за на крај да нема тоа што баравме. Малото успева сите играчки да ги забележи, да вика, да се тргне по нив, ќе му ја покажам се смирува, ја оставаме, малку мир додека друга да виде и се во круг. Има намаление на новогодишни украси, декорации, зедов ситници како да не е без ништо, доста се. Се канам веќе неколку дена за божиќни колачи па ќе имаме занимација пола ден. Поздрав и убав ден!
Добро утро мамички. Да се јаде или да се спие? Бебе се ушушка и се мислам да фаќам креветот и јас. Почна досада да ме фаќа по дома. Со мм по цел ден, муабет немаш со кого да сврзеш. А и двајцата сме уморни. Викаат спиј бебе кога спие - е спиј де, ама секогаш не ми се спие. И да не сум спиена цела ноќ, денот не ми е тежок да го поминам без спиење, ама ноќта тешко ми паѓа после. Денес бебе ќе се бања, па тука гаам надеж дека ќе падне некој саат сон. Обично по бањање си спие убаво. Само да не излезе, есапот дома и на пазар не е ист Друго немам што да кажам, куќава ќе прооди, ама се нема кога да се пофати. Среќа мајка ми супички/чорбички ми прави секој ден инаку ништо во уста нема да стасам да ставам.
I vie li ste placki?I mojava spie veke pola sat,da ne ja urocamJa gledam kako spie,i vo son mira nema.Samo mrda se vrti. Nit mi se jade nit mi se pie.Raskrenav malku i svariv caj, so sila go pijam.Vremeto samo za spienje.I jas ko tebe nemozam da spijam ama navecer kriza
Да не ја урочам, мирно е бебуле. Ретко глас и се слуша - после бањање, дур се бришеме и чат-пат кога менуваме пелена. Кога се буди за јадење си гуга нешто и така ме буди. Нема плачки.
Ќе си го фатите редот, и двете се адаптирате сега. После и чисто ќе ти е и наспана ќе си. Сакав да ти кажам.. дека вчера те читав вчера за дохрана и денес дека гуга кога сака да јаде. Твојата ќе да е ко мојот, он не знаеше да плаче од глад. Затоа буди навечер, јас до 40 по совет од сајковски будев зошто првите неколку дена дома заслабна.
Epa super.Taka neka si ostane.Mojata ne i znaevme glas.Babite koga idea i vikaa da zaplace da ja slusnat.Samo spiese.Ama posle krstevanjeto otvori.Sega usta ne zatvaraI koga jade mrda,civka ko glusec.Ne treba da se bunam cela e na mene zivec Em se nerviram em se smeam.Koga place ja smuka cuclata i ispusta nekoi zvuci,ko kineski da zbori
Каква енергија имам од сабајле се пуштив во работа. Две машини пуштив,втората уште пери полна е со пердиња.Прозорци да добришам,кај нас в соба имаме ден и ноќ завеса мм трба да ми го отштрафи и да го исперам и тоа.Куп алишта за пеглање од синко и мм,три дена стојат му се токмам да ги испеглам но некако ме мрзеше.Ќе му дојди редот и на тие денеска. Кога е дома мм се е полесно,имаме одлична организација,понекогаш забушава ама и јас знам дека работата не му е лесна. Елката конечно украсена,синко многу се радува.Но нема пристап до неа ја ставивме помеѓу троседот и двоседот во дневната,кај нас в соба нема место за неа лани стоеше но креветчето не ни беше ставено. Имајте ибав ден Се читкаме
Море се буди кога е гладна - 1ч цица, 1 спие. Кога и давав ад повеќе спиеше. Најверојатно дека побавно се вари тоа млеко, па подолго е заситена. Преку ден па убаво си отспа, врза неколку часа. Веќе не ја будам - сама се буди
@stevemila во врска со звуците, мојот цивкаше и правеше баш како коњче со гласот ко ќе имаше грчеви. Баш тука, во совети за мајки, прашував за звуците. Ко поминаа грчевите почна и цела ноќ да ја спие и не плачеше, ни звуци испушташе. Преку ноќ се смена. За да го смирам тогаш најмногу ми помагаше да го држам кренат за меше (тигар на гранка позиција, на youtube има видеа) , така го заспивав па некогаш денски така и преспиваше по неколку пати.
Добро утро мамички. Јас наспана, освежена седам си пијам кафе и чај. Синко реши да ме почасти поквалитетен сон па не мрдна од 21:00 до 4 сабајле. Јас легна во 23:00, што значи 5 саати без прекин. Кога се разбудив се осеќав како да сум ја преспала цела ноќ. Не дека не продолжив со спиење. Морам да признаам дека ми фалеше и годеше ова. Испопуштав машини, а ако продолжи синко да биде вака умен и сам да си игра во релаксатор може ќе се фати и друго нешто, додека не проодела куќава. Имајте убав ден мајки.
Добар ден Си пијам кафенце од новата машина (оваа ни е 3 та) ,мм е кафематхолик . Беа вчера до лидл со ќерка и и викал душо да купеме ли кафемат, таа да, тој пак а ако мама не кара, ќере викала . И така 3 пати ја прашал и три пати му кажала да. И ради ќерка ја купил И како да ги караш кога двајцата одлучиле. Вчера бевме до Божиќниот пазар ама 10 минути само врнеше и ладно беше. Ќерка се радуваше и кога тргнавме да си одеме почна да плака. Денес е отворена недела и работат трговските од 13 до 18. Ќе одиме после на шетање. Поздрав мајки одам да ловам риби со малата и да играме и пееме
Добар ден мајки. Денов убав денес . Сите домче убавини. Одморени наспани бебе заспа во 10 сношти и денес до 9 си поспавме. Инаку мм свари кафенце ми исчисти спална дневна бебе цртани погледа а мама ручек направи. Денес на мени компир печен и месо и супа. Инаку многу добро поминавме со вакцината не крена тт и вопшто немаше плачки овие два дена. Керето на мама порасна веке само се смее по цел ден се сака некој да ја забавува да ја смее. Убав ден мајки. Кере заспа мама да се фати за работа.
Добар ден мајки. Надвор врне,бебуш ми заспа нешто рано го чекам да стане и ќе носиме стапалчиња,си оди убаво и дома и надвор.А големиов се чуди калва беља да направи,ни играчки ни топки ни песни ништо не го интересира само да рипа да трча да се бори да мава .... Еве си го пијам кафето и да ви пишам. Убав ден на сите повелете за сите има. Позз
Добар ден мајки. Пладне дошло...кога ли летна времево. Па и рано како што се стемнува, ме фаќа некоја меланхолија. Утре од сабајле одма да се јавиме на заболекар бидејќи макс си има детево. Зависно од терминот ќе видиме и во градинка дали ќе ја пуштам. Излезе не е јазикот, туку нешто со забите. Пликовите на јазикот претпоставувам индиректна реакција од забите. Апетит и е намален, лошо спие, се буди по икс пати со вриштење, овие два дена добива болки посебно ако јаде нешто на таа страна. Големава партал ме направи денес. Појадок помина ок, малку поигравме, се галевме и смеевме...и после ја фатија нејзините тантруми. Почна да фрла на земја работите кои беа на масичето, оти и реков не, немој да фрлаш, од инат ја тресна и флашата вода на плочките. Кога се разлетаа срчи на сите страни, на плочки, на килим, позади тросед... Оти ја скаравме, зеде и чаша тресна на земја, среќа порцелан и падна на килимот, па таа барем не се скрши. Малото го легнав во креветче, нејзе салам ја скарав, или поточно зборував зборував зборував додека устава пена не ми фати, а татко и чистеше. После се сменивме, он и зборуваше а јас се од дневна со кое си играше и кренав и и' ги оставив само масичето и двете столчиња. Секако ситните играчки не стојат тука, една по една и внесувам, ама едно магаренце за рипање, точаче за возење, бебињата... односно работи со кои сама си се заигруваше и ги кренав. Дали е правилно или не, не знам. Волку нема никогаш претерано па ваква драстична санкција не ни имало, ама мислам дека упали. Пола саат веќе она седи на тросед а јас на двосед и ќути. Срце ми се кине, знам фази се, ама зборувам, зборувам, зборувам со недели веќе, и пак и пак се случуваат вакви испади. Денес малку подрастично реагирав. Сакавме да одиме на божиќен пазар ама ни испаѓање ќе се види, ништо. Вољава ми е на нула. Како некој да ме прегазил,партал се чуствувам. Ненаспана, уморна, со болки во секое ковче... па и мака ми е за детево што вака го казнувам. Физичкиот умор ми е нула споредено со вакви секојдневни ситуации со децава. Ме боли до коска, сакам да постапам правилно, се трудам да не грешам... а кој знае што е правилно што не. На пладне, кога ќе се смири ситуацијата, ќе седнам на подот за да играме. Почна душучка да се врткс околу мене и ме гледа со очињата. Со хормониве камо што сум пипава, типкам, демек незаинтерсирана сум, а ми се иде да рикнам да плачам и да ја гушнам. Една пилешка супа со многу зеленчук едвај стасав да направам. За малото исто, се крчка од мевцето и зеленчукот во едно тенџерче. Синоќа инаку одлучно помина вечерата со архитектот. Промените ќе бидат внесени неделава(мене ми истекна на пример да има три лавабоа во вецето на момите) и слични идеи, ама моиве идеи во однос на оние на мм испаднаа мачкина кашлица. Пишав, ми олесна малку. Да се потрудам остатокот од денот да е поубав. Искористето го и вие со најмилите
недела кај нас вака си прават домашно кино ,мама кафе пие.Туку треба ручек да ставам незнам стварно што.Се спремаме за после и божиќни колачиња да правиме со цимет па да видиме дали ке излезе нешто . Надвор се спремаат да го накитат градот Конечно
Здраво мајки. Откако дојде золва ми немам читнато ништо на темава, еден куп страни сте изнапишале. Јас секој ден со гости кои идат заради нејзе претежно и секој ден ми е турбо. Конечно денеска не само што земав здив, туку и осетив како е да имаш помош. Од сабајле појадокот друг да го спрема, да ги нарани децата, да ги прошета...јас за тоа време учев. Кога се симнав гледам садови нема за миење, ручек се крчка...мераци. Золва ми тргна да излегува и големиот посака со неа, па го зема. Не можам да поверувам: се средено дома и плус само со едно дете кое уживаше што е само дома и само се галеше со нас. Земав исмукав, изџогирав и избришав прашина, се избањав, го успав детево и седнав на раат да учам пак. Во мир, во тишина. Не можам да поверувам дека и јас конечно доживеав да имам помош од некој. Рацете да и се позлатат. Спремаме крштевка за наредната недела па пак ќе ми биде со трчкање и организирање, ама полесно е вака кога не си сам. Не можам да се пожалам стварно, иако ништо не можам да си најдам низ куќа, поготово низ кујна. Се си доби нозе и друго живеалиште.
@zuto ti si srekjna zena. Zolvata kaj nas koga dojde, go drzese maliot dodeka pravev rucek za site i na sekoi 5 min prasuvase dali sum zavrsila (ne znam dali smajli sto se smee ili sto place da stavam), a nikoj ne ja terase da drzi i zabavlja dete, sam si sedi kade i da go ostavis. Ama ne sekoj znae i umee da pomogne. Mi treba i mene odmor. Uste ne sme doruckuvale, jas prasuvam sto da pravam za rucek. Mm sega mi vika, koga ke ni se jade ke ni tekne Ete taka, zdravo mami! Denes nacekav popust na igracki, zamislete - 50%, pa kupiv vkupno 14 igracki. Ima i za sinko nesto, za nego mi bese najtesko da kupam, oti se mozno ima... Odbrav zivotni figuri, topka od play gro i topcinja za vo kosh. Za devojcinjata za koj prasuvav, lego gi skrati moite maki, po eden set kocki, knigi i po edna drustvena igra soodvetna za vozrasta im kupiv, preubavo gi zavitkav i ke gi nosi mm utre. Za uste dve decinja spremam paketcinja pa i za niv po nekoja igracka. Se nadevam site ke se izraduvaat. Bebe spie, mm gleda fudbal, jas se izlezuvam i kafe pijam. Rucekot za bebe e skoro gotov, za nas ke cekame koga ke ni se prijade da ni go spremi nekoj Posle ke odime da setneme malku, ne sme bile odamna na greano vince Ubav nedelen den mami!
@Mari-Ja ако е среќа да чекаш од золва или било кој друг да помогне, ок тогаш, среќна сум. За мајка ми и татко ми како да не постојам, двајца браќа имам, како да ги немам. Единствена е золва ми од сите роднини што ги имаме и јас и маж ми што е стварно на место. За жал, живее во Австралија, па среќава моја ќе трае само 5 недели