Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. irena.1

irena.1 Форумски идол

Срекен да и е роденденот, здрава и срекна да биде. Многу убава торта.

eli25 and azelea like this.
  2. eleni27

eleni27 Популарен член

Dobar den, dobro utro, kako sakate. Deca igraat, golemko dete nana uste, sinokja do polnokj ne mozeshe da zaspie. Jas sedam. Kafeto go ispiv, caj nekako ne mi se pie. Onaka si sedam. Sama so sebe i so telefonov. Denes sme kaj kumceto na rodenden. Treba da se spremam, a me mrzi nekako.
    Postov go pocnav vo 9. Aj sega da prodolzam. Rucekot na decata e gotov vekje, sega spremam nesto brzinsko za nas. Pa eden puding za uzinka i tolku. Posle ke se cudam kolku sadovi sum napraila i taka.
    Toa e majki, pozdrav, se citame utre so novi zbidnuvanja. Osven ako ne se sluci neshto interesno :lol: sto ne moze da ceka do utre :lol:

mal.ecka, Mari-Ja, Lorins and 23 others like this.
  3. Mari*

Mari* Форумски идол

Dobar den

Nie zaglavivme doma, vreme uzasno I sneg do kolenici ne se odi nikade

Nokta kako I sekogas ni pomina :|
    Kere zaspa vo 1 a sinko cela nok vo placenje
    MI dojde edno vreme da sednam I da zaplacam

Vikendot izlegovme I posle eden cas mu rekov na mm da se vratime
    Kere samo vo race kaj mene bese
    Ni da odi, nesakase ni vo kolicka Abe nikako
    I eve veke nekolku dena se e vo race :sweat:
    Ljubomorma e sto go zemam pocesto sinko i ne me ostava ni sekunda da mi se slobodni racete :envy:
    Sto li ke se pravi vaka neznam
    Izbor mnogu nemam, mala e za razgovor ne razbira... Ili nesaka da razbere
    Ostavam na vremeto

Sinko visi na cice, den nok samo taka molci
    Valjda nekoj skok vo razvoj

Da poludi covek
    Sam i deca so mala razlika :worried: da se zivi I zdravi ama gi gubam nervite
    Tolku mi e Maka nekogas sto nema nekoj na 10min da me odmeni :|
    Mozela, nemozela, bolna, nespiena... Moram jas
    Maze pomaga ama momata veke nesaka ni da izleguvaat da setaat
    Neznam sto i stana taka na ednas, ne me ostava ni sekunda
    Duri navecer koga go zemam sinko za doenje se budi i vristi duri ne go ostavam :| pocnav da se plasam iskreno

Sakav uste da pisam ama mm ja smenal tt i edvaj nekako pisam

@azelea sreken da I e rodendenot

@stevemila si probala da ja zavitkas vo kebe
    Nekogas od sto mnogu mrdaat I se budat pocesto
    Navecer jas go vitkam sinko za da pospie 3-4casa
    Nekogas uspeva nekogas ne :worried:
    @Kaetana prvo pisi pa citaj :!: vidov use sinoka deka si zalutala po temite I sabajle ocekuvav da imas pisano :$

Da se odjavam :hai:

4. orhideea

orhideea Форумски идол

@azelea среќен роденден да е здрава и жива, тортата преубава е сигурно и превкусна.

Добро утро бебе спија мама пија кафе :coffee: Ајде повелете кој е за :)
    Вчера поминат преубав ден :party:
    Сабајле кај 9 се разбудивме си полеживме и морам да го пофалам мм без ништо да му речам и да му трубам над глава со сати |( како и секогаш, сам стана направи појадок и генералка дома :D како го светнал купатилото и подот на секаде за мерак :D рече Оти јас не сум чистела па тој да зачистел:D
    Потоа со бебуш заспаа јас си одмарав па излеговме. Бевме до болница на посета кај снаа ми од братучедми што пишував за нив пред неколку дена дека не сме во добри односи. Епа се породи си имаат девојче :inlove: тие дојдоа кога јас се породив и затоа и ние појдовме. Ми дојдоа солзи на очи се присетив на моментот кога јас се породив и бев во болница :inlove: па и кога го гушнав тоа малечко бебе минијатурно уф се стопив :l: останавме кратко. Потоа бевме на вечера брзинска прво мм јадеше па јас (facepalm) бебе плачеше за В раце]:) и дома. Бебе си заспа ние си седевме до доцна со мажето :$ и си заспавме пред полноќ. Денес се чуствувам освежено и убаво :$:D во план ми е ручек со спанаќ да правам и 2-3 машини да пуштам.
    Бебе стана таман мама го испи кафенцето па да си се гушкаме :l::hug:
    Имајте убав ден мајки :sun:

Kaetana, Arendelle, Mari-Ja and 27 others like this.
  5. forumce

forumce Форумски идол

@azelea Среќен роденден на Бисера, да е жива и здрава и голема да расне. :hug:

azelea likes this.
  6. alisijad

alisijad Популарен член

Добар ден мами, синко заспа па да ве читнам малку, немам време ич деновиве, мажле доага од странција па јас сум во трчање, спремање, чистење низ дома, имам порачки што да спремам за јадење :tmi: кутриот вика се испостив два месеца се едно исто јадам :worried: многу ми е жал што работи толку ама тие пари што ги зема таму тука може само да сонува за нив :|
    Ни купил вели поклончиња, ама не кажува што :lol:е ич не сакам изненадувања, се надевам само дека е по мој вкус :$
    Дете заспа денес рано, да го пофалам дека деновиве си легнува порано вчера уште во 9 заспа и спиеше до 9ипол утрово :$ за срамота ама многу пати и двајцата спиеме до 11-11:30 ама тоа ако легнеме касно навечер :!:
    Срекен роденден на малата @azelea голема да расте :^:
    и со закаснување срекен роденден на куклата на @BirMelek :^::f:
    Имајте убав ден мајки јас отидов да чистам :whew:

Kaetana, Mari-Ja, Lorins and 24 others like this.
  7. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Добар ден од мене!
    Ви пишувам од работа, досадно ми е, тмурно, сиво и многу студено! Каде е новогодишното расположение на две недели пред Нова година?!?! Воопшто ќе го има ли? Или нема да се сети дека една испраќаме а друга година пречекуваме!

@azelea Нека е среќен роденденот на Бисера! Не знаев дека така се вика, ептен убаво именце!

@Mari* Немој да ме плашиш ти се молам. Барем ти секогаш си позитивна со твоите постови, ама изгледа ептен е зорт со две дечиња па знаеш и ти да се пожалиш.
    И мене ме фаќа страв како ќе сум со две деца. Ќе знам ли ред да си ставам , ќе можам ли домот да си го одржувам... Мм од февруари започнува турбо со работа, па на него не можам да рачунам со јули.
    Ќе морам свеки да ја активирам, па ако не друго нејзе ќе и биде интересно да се фали по комшии како без неа децава нема да пораснат. Може тогаш нема да се замар со тоа што збори...
    Леле многу предвреме кревам паники, ама нешто се случува со мене, страв некаков, неспокој... Ве отрув со негативна енергија!

Убав ви ден друшки!

Kaetana, Mari-Ja, Arendelle and 22 others like this.
  8. stevemila

stevemila Форумски идол

Lele nemozam da zamislam kolku ti e tesko.So edno placlivo bebe ne se izdrzuva a kamoli so dve mali decinja.Nejke srcka u kebe Skletliva e epten.Ni kapa ni rakavici sum i stavala

orhideea and Mari* like this.
  9. chocolade

chocolade Популарен член

@azelea и од тука да ви честитам роденден. Нека расте голема и да е жива и здрава. Исто и на @BirMelek нека и е среќен роденден на ќеркичката, голема да расте :hug:

Ние вчера се вративме од Маврово.
    Времето не ни се погоди, но бар дишевме чист воздух.
    Ќере беше пресреќна, нејќеше од соба да искочи :)
    Јас се вратив со болно грло, едвај зборев вчера :sweat:
    Дома одма чаеви, врзував ракија на грло, лимони, триста чуда.
    Друго ништо, наранив дете и си легнав до 19.00. Кога станав се префрлив во салон со ќебето.
    ММ ја избања, ја нарани и ја среди за спиење. Јас се излежавав и не знам после колку време гледав ТВ8-|
    Денес сабајле добив, па ми стана и јасно зошто толку бев клапната вчера.
    Грлото уште боли, но малку поарно е од вчера.
    Детево денес си доби папагал од тетка и. Едвај чекам да одам дома да видам како се радува ќере :inlove:
    Пресреќна била :l:
    Убав ден мамички :hug:

Mari-Ja, Arendelle, augustd and 15 others like this.
  10. jovana03

jovana03 Популарен член

Добар ден мајки.
    Беба игра со едно клавирче, а јас да допијам прво кафе.
    Денес ни е слава па повелете за сите има (heidy)
    Да се пофалам, на ќере и излезе првото запче, конечно на година и 10 дена :D
    Уште е со растечен нос, се надевам од забите е.

Вчера конечно ја накитив елката, ќере и се изнарадува, ене ја отиде до неа и ги фаќа лампионите. Дали ќе преживее елкава не знам :|
    Што убаво врнеше снег скоро цела ноќ и кога станавме сабајлево скоро цел стопен. А баш сакав да ја извадам надвор да видам како ќе реагира :(

Друго ништо ново, секој ден иста песна.
    @azelea среќен да и е роденденот на малата да биде среќна и весела цел живот :l:

На другите убав ден :hug:

Mari-Ja, Arendelle, augustd and 18 others like this.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

@stevemila штом само во раце е мирна, држете се. Мали мој дур не почна да јаде беше се у раце. И јас пукав, се нервирав,викав, големата беше љубоморна а не успевав да и посветам внимание доволно и се јадев,пукав. Еве го сега, си брка работа, си преспива цела ноќ, несака во раце, сака да оди сам дечкото. Мачни се првите месеци кога бебе е се на цице и се у раце(јас искрена да бидам, полудев тие месеци) ама брзо поминаа па полека фативме ред. Знам дека плачливо бебе е најтешко за чување, јас посебно таа разлика ја видов зошто големата ми беше бајче, незнаев како плаче бебе, ама ете ги сега се тандем, глас на двајцата не им се слуша (освен што сега мали знае да извади кабел од штекер, или да ги тегне лампионите и да ги фрла низ соба и некои такви ситници) ама времето лета, многу брзо растат, верувај ми дека и овој плачлив период многу ќе ти фали :) Гушкај ја колку што можеш повеќе, мене сега ми е криво што мали не го гушкав доволно, да можам би го вратила времето назад.
    @Mari* држи се мајче, ќе пркне и бебуш, малата ќе се смири како ќе расте. Те чекаат и тебе убави, лесни денови.
    За сите други :hug:

Mari-Ja, augustd, 24.07 and 17 others like this.
  12. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Kolkavo ti e prvoto?

13. Arien

Arien Истакнат член

Здраво мамички :hai:
    Денес прекрасен сончев ден :sun:.
    Малава будна од 5 исто како и секој ден свежа,одморена, полна со енергија иако по цели ноќи виси на гради. Доручек завршен колку толку јадеше ја мачат горните петки за некој ден повторно ќе се врати во нормала, душичка кога спие само јачи во сонче, среќа недига температура. Кафе утринско и пладневно испиено, малава ја заспав малку да одмори, па кога ќе стане ручек и на шетање да искористиме сонцево. За ручек шницли, грашок, компир и салата.
    Туку се нервирам со мм, само што и потпорасна косичкава на малава :angel::inlove:, мерак ми е да и правам плетенчиња, репчиња, тој се припнал ќе ја носи на фризер да и прави фризура како за мене е машка фризура и плус се уште е малечка сакам да личи на девојче тој од страните скроз кратко и на среде горниот дел подолго за репче или настрана да ја носи косичката тој дел :@:punch: бог да чува само за глупости да се расправаме :devil: незнам дали добро објаснив ама вика тој нешто во стилот на некоја си пејачка Пинк, да пукни човек со неговите фикс идеи :emo::envy:.
    Ај да не замарам и должам, нешто да дозавршам и после на шеткање.
    @azelea среќен роденден на ќеркичката :inlove: убава торта.
    Убав ден на сите мамички :inlove: :* :hai: :f::sun:

Kaetana, Mari-Ja, Lorins and 16 others like this.
  14. flower30

flower30 Форумски идол

@azelea sreken rodenden na malata,ziva zdrava da e .Da ve raduva cel zivot.Mnogu ubavo ime.
    Srekni slavi na site sto slavite.

@stevemila barem probaj vo tetra ,fati i gi racinjata i povij ja.Majka mi taka i pravese na malata nekolku pati i detevo prestanuvase da kenka.Si vikase "sto pravat ovie dve so mene" :D

Mari-Ja, Arien, augustd and 7 others like this.
  15. *Лорена*

*Лорена* Популарен член

Баш ми е жал, се ежам додека те читам и флешеви ме маваат. Среќа што не бев на форумов кога се породив и првите година и пол- две, мислам дека ќе ме блокираа. Таква среќа имав, а изгледа и ти. Да не те обесхрабрувам прерано, можеби кај твоето нешто ќе се смени ама во мојот случај само времето беше лек. Кој немал такво бебе никогаш нема да може да разбере какви се тие психички и физички кризи после месеци и месеци вриштење и неспиење. Инаку пробај за спиење да ја смоткаш во тетра пелена или тенко памучно ќебенце. Ова во Америка им го препорачуваат првите 4 месеци. Како повој, ама лабаво без никакви безопасни и стегања ама да е бебче цело обвиено. Така уште се чувствувале заштитени и смирени како во утроба наместо на широко во празен кревет. Има логика, јас касно дознав и не пробав, можда ќе упали :)

Инаку добар ден женски,
    викенд максимално искористен за шетање, пазарење, купување подароци и по нешто за себе.
    Криза ме фаќа во недела навечер кога ќе ми текне дека завши. А така ми е убаво дома со дете, можам слободно да кажам дека уживам целосно и комплетно во мајчинството дури сега. Не кога беше бебе и цела куќа мирисаше на пудра, не кога наполни годинка и почна да патка, па ни две туку сега. Кога разбира, кога слуша, кога сваќа и се интересира, кога се учиме нови работи еден од друг па дури и кога плаче зошто е искаран или плаче од беснотилак...уживам. Знам на некој лошо ќе му звучи ама сум среќна што е се уште сам и можам целото внимание и време да му го посветам. Многу ќе ми беше криво ако ги пропуштев или скратев од сите овие моменти зошто морам да дојам или пресоблекувам или менувам пелена....
    Затоа уште долги години ќе се расправам со пелени, колички и шишиња ама навистина јас не сакав/м толку мала разлика кај децата иако за некој е поубаво. Како сум тргнала ќе бидам стара мајка ;)
    Секој со своите желби и можности...на крајот на краиштата не знаеме утре што носи па плановите може и да се изреметат.
    Постов кога го почнав нешто сосем друго сакав да пишам ама ете... отиде мислата, почнав да филозофирам :$
    Време лета, ден по ден ни одат. Гушкајте си дечиња, брзо ни растат :hug:

Kaetana, Mari-Ja, karibian and 18 others like this.
  16. Mari*

Mari* Форумски идол

@snegulkata ako ne se lazam malata ti e 3-4 godinki, razbira veke pa mozes da ja podgotvis nekako za doaganjeto na sestrickata
    Mislam da probas, ne site deca lesno go prifakaat noviot clen
    Se trudam da bidam pozitivna ama kako I sekoja majka nervozata, nemokta se sekojdnevie I kaj nas pa nekogas znae da preovladuva toa
    Ke izdrzime...

@stevemila I kaj mene momata bese takva, neskrotliva eve ja uste si e samo so tek na vreme se naviknav pa normalno mi stana
    Izdrzi majka i istrazuvaj, na spalna, vkebe, obleceno, po bodi samo...
    @Arien i mm e vo istiot film :wasntme: da ja sisame malata kelava :o
    Duri nekogas se plasam koga izleguvaat sami da ne ja odnesi na frizer, ke go pukam majke mi :punch:

Kaetana, flower30, Mari-Ja and 20 others like this.
  17. snegulkata

snegulkata Форумски идол

3години и 9 месеци ќе биде кога ќе се породам ( за еден месец)

Mari* likes this.
  18. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Epa mojot kje ima godina ipol koga ke se porodam. Tesi se so mene hahah

flower30, orhideea, kukla21 and 2 others like this.
  19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Добар ден мамички!
    Има некои моменти кои веднаш кога ќе се случат сакам да ги споделам со вас но од пусто време немање кога ќе седнам да пишам се ми е “изветреано“ од глава!
    Викендов ми се погоди ужас напорен!
    Петокот бевме на прослава за н.г. од работа - скопско кафанче - биртија прва класа...толку пијан народ на едно место не сум видела у животов мој! Певаљката црка, се дере а народ лудује... капацитет можеби 80 места а внатре 180 души, 50 степени температура - да полудиш!!!
    Саботава останав дома, решив да прошетам дете до Сити мол, и таму гужва, гунгула...се изморив до немајкаде...дојдовме дома, кога рече ќере да плаче, ниту кажува што сака, ниту знам за што се дере...пелена да и сменам - НЕ, да и дадам да јаде - НЕ, да си играме - НЕ...ме полуди до полноќ! Божем со големата елка ќе китевме ама ништо не ни се узна - нафрлавме тоа украсите набрзина па ќе ја средувам накнадно!
    Неделата пак стана во такво расположение, цел ден на сите живците у плафон ни ги отера...абе што да ви кажувам... онаа како беше „час-два солзи лее, плаче, плаче па се смее :D;(:D;(

И така друго нема ништо ново, вечер на слава кај едни пријатели сме оти моите ми се далеку па иако слават и они Св.Никола неможеме да ги посетиме :( За многу години нека е празникот!
    Одам да варам кафе - јако турско кој е ЗА - бујрум!

Kaetana, forumce, flower30 and 25 others like this.
  20. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добар ден мајки.
    Понеделнички нека тргне неделава на убаво кај сите.
    Кај нас имаше снег утрово. Радости и за големи и за мали:inlove:. Не траеше долго, ама важно поуживавме во глетката.
    Утрово беше и првата посета на заболекар на големата:sweat:. Споменав дека детево си има мака веќе недела. Не јаде и не спие асално. Се буди со болки или па ги добива истите при џвакање...
    Се наоружавме со дебели живци и сите четворица, со малото де нацртавме таму. Мм држеше, кас зборев, др. гледаше:sweat:.
    Сите 20 забчиња се здрави:inlove:. Нема флеки, кариес или сл. Маката е од шестка ни рекоа, можеби наскоро ќе пробие. Од една страна олеснување, нема потреба од интервенција, од друга маката уште не ни е решена. Ако ја боли не може да и се помогне.

На враќање и купивме нова четка за заби и една играча. Како награда за посетата на заболекар. Малку мотивација, или мито:D.

Ручек денес истите драми. Без причина ја фрли чинијата на подот:o.
    Не знам што ќе се прави со детево. Од каде дојдоа наеднаш овие фази...
    Устава пена ми фати од зборење.
    Чинијата ја оставив на подот, заедно со разлетаните зеленчук и риба, а она уште седи на столчето.

После големите перипетии вчера, сепак убава завршница на денот. Мм кога не виде со малата со скиснати фаци, едната на тросед, другата на двосед, рече станувај и спремај се. Зеди си време колку што ти е потребно за средување, јас ќе средувам деца, ќе пакувам ранци...идемо во бољи живот.

Ич не ми се мрдаше, но знаев дека е во право. Дека првиот чекор, оној низ вратата е најтежок. После кога ќе се ококориме сите во шетањето и цело лошо расположение ќе остане зад нас.
    Така и бидна.
    Облекол деца во облека за на снег, све ми боје лепо стоје , ама нели, секако најубави на мајка :rofl:.
    Никако лош збор кажување или мана наоѓање, па да се демотивира и друг пат да не иницира прошетка и да не спрема деца]:).
    И јас се дотерав :makeup:, и правец божиќен пазар. Деца испозаспаа, па се напивме топол детски пунч, купивме нешто за грицкање, муабети муабети:inlove:.

Посакувам и денешниов ден да има убава завршница.:(

Поздрав мајки.

zuto, Kaetana, forumce and 31 others like this.