Мајчински муабети (не е за барање совети)

Discussion in 'Бебе' started by slobodka, Apr 30, 2016.

1. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Добровечер мајкички
    Бебе заспа ,маже на прослава отиде јас уживам во тишината дома .Денес денов низ дома машини пуштав потсредував нешто така ми помина .Прееска се спремивме со бебе го оставивме маже пред кафана а ние отидовме во џамбо малку ама многу гужва како цело Скопје да беше таму ,на брзинка прошетавме купивме некои работи и право накај дома .Јас ќе си прочепкам по форумов малку и ќе си легнам да си се изнаспиам некако уморно се осеќам .
    Добра ноќ :)

2. jovana03

jovana03 Популарен член

Добра вечер мајки.
    Ја заспав беба, маже отиде да спие а јас да шкртнам некој збор:)
    Денес го поминавме цел ден кај моите. Не ги имав посетено една недела :o па кога видов дека беше маалце потопло надвор и без ветре, одма ја опремив количката и ќере и на воздух. Арно ми дојде, 20мин 20, кој ми ги дава на вакво време :D
    Среќа што близу сум мажена до моите, иначе не знам кај ќе одев по гости :(

Друго ништо ново. Си уплатив лото денес, и на тој џокерот ми испаднаа 4 бројки, колку сум се радувала, за на крај да ми кажат дека бројките требало да се исто подредени со извлечените ;(;(
    А баш убаво ќе ми дојдеа плус парички за празнициве. Да не се жалам, ми стигна и последното породилно долго очекувано од Јули месец :party:

Се мислам да земам деновиве книга од библиотека ама не знам која. Ако имате некоја добра на ум предложете :)Сакам да се релаксирам малце. Многу се оптеретувам со мисли, што како... Вака бар да имам занимација.

Толку од мене, одам да ја легнам ќере, уште ми е враце, и да пробам да заспијам и јас.
    @simonka добре дојде назад :)

Добра ноќ :hug:

3. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Добро утро, денес од мене кафето :) [​IMG] НЕзнам колку ќе ми успее сликава.
    Ја пак со кафето рано, рано, мм стана за на работа, и ја одма се будам штом тропне некој, па бебе се разбуди за цицање и толку од моето спиење. Ама доста ми е. Се навикнав веќе со малку сон. Дури и наспано некако се осеќам, како што станувавме две недели пред 7 за нашколо сега сме супер. Синко оваа недела е втора смена, па на распуст едвај чекам искрено, да одморам од слечи, преслечи, домашни, учење. МАкедонски доби ѕвездичка но овој пат со плус згрешил малку и како да се разочара малку но го тешев дека сепак е петка, да не се секира, грешката од брзање му беше. Утре прави математика, учеше, но многу брза, вчера на задачи со минус тој собирал, а богами повеќе од мене знае математика.Само што му лета умот во играњето.
    Вчера цел ден со гости бевме, домашните, драги луѓе, поседовме, се посмеавме ама после не можев да заспсијам бебе, изгледа е навикнато на мир и тишина и се вознемирува така, со нив играше се смееше ама после не можеше да заспие се изнаплака. Треба повеќе да шетаме по луѓе. А зимава не ми се оди многу се некој кашла, болен е и тоа е.
    И јас гледам по фб тоа новогодишните прослави и искрено ме фаќа малку депресија, едно далечно време и јас одев. Ај се надевам дека за брзо пак ќе работам. Само идеи ми се вртат во главава ама се некој бара да јаде, нешто дома, и нема време за моите идеи. И нека не ме лаже никој дека сами бркале кариера. Мора поддршка од маж, баби дедовци, градинки, и цела армија за чување деца.
    Да станат деца, да каснеме и одиме кај мајка, ќе тегнела зелник. Да одморам таман и мозок малку таму. Па од утре, малку порелаксирано, да се сликаме со Дедо Мраз, да прошетаме макар што нашив град нема ни еден украс сеуште. И тоа. Се распишував јас , ај убав ден!

4. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Здраво мајки
    Вчера бевме до кај мајка ми.но малово цел ден не спиеше и беше мн вознемирен и плачлив.знаев дека нешто не е во ред.му викам на мм ај да го однесеме до болница додека е порано накај 19ч.беше.вика ништо не му е.обравчињата му беа жар црвени.и го однесовме направивме и крвна слика покачени леукоцити дури17.4.и грлото жар црвено и плус воспалени увциња.му ставија таму капки после јас купив од аптека за дома и антибиотик.туку мајки имаше и неколку брунчиња околу устата на едната страна.а сега сабајле и на газето неколку онакви како пликчиња ем црвени.
    Си помислив да не е тој вирусот што го кажуваа коксаки ли беше? Нели тука некоја мајка имаше пишувано дека го прележале.ако сака да пиши за симптоми.тт нема сега синоќа само до 37.5
    Еве го сега заспа.варам супа.
    Инаку си е весел ама лепенка за мене.
    Позз мајки...

orhideea, gjoker4e, forumce and 19 others like this.
  5. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@muchacha_a моето лани го прележа веднаш после роденденот прв. Имаше пликови на грло, на стапалца две и на рака едно-две. Првиот ден висока температура. Различно се манифестира, моето префати од 4 годишно дете тоа беше цело пликови и до 40 температура, а мајката негова дека возрасна најлошо помина. Ние со маж ми не префативме. Малово претпоставувам дека на доење беше, неколку дена само цицаше и за брзо помина.
    Пликовите се кружни меурчиња полни со вода, после се сушат сами. Ама на газето е невообичаено за вирусот, претежно се јавува на и во уста, на раце и на стапала. Види на google - mouth, hands, feet virus, има слики. Инаку кај моето крвна слика беше во ред мислам, се покажа дека е вирус.
    Да надополнам сега читам за супата, мене ми напомена педијатарот само ладно за грлото, ништо топло (ако се работи за истото, ама лично јас мислам не е вирусот кај вас).

Добро утро од нас!
    Синоќа прв пат во овие две години ја видов делотворноста на кромидот во живо. :D Како што заспа малово почна да се мачи со носот, да дува во спиењето, не знаеше како да дише. Ми текна дека ве читам овде за кромид до кревет и пробав во длабока чинија ставив. Не само него и мене ми се одзатна носот. До сабајлево спиеше мирно. Сега мириса ама и не е битно, ќе се излуфтира денес. :)
    Убаво, сончево денес. Ќе се оди до Џамбо најверојатно.

@simonka93 добредојде назад :hug: и мене @eleni27 ми е најново пријателче на фб, а вака кога знам како изгледате и ве читам тука, како да се познаваме лично се чувствувам. :)

Убав ден на сите!:l::sun:

orhideea, Kaetana, m.i.g and 25 others like this.
  6. Skorpija989

Skorpija989 Истакнат член

Добар ден

Ние викендов баш и не го пројдовме убаво. Бебе навечер не спие, се буди кога на 15 мин кога на пола саат. Сега па почна да кашла и носот да му тече :|. Може и тоа му е од забите више незнам, сте имале ли вие такво искуство?

Вчера јас и мм искочивме малце да просетаме со сестра ми и дечкото. Убаво ми дојде ама паметот цело време кај бебе ми беше. Изнакупивме пакетчиња за сите и играчки. За бебе направивме пакетче од алиштенца. И тоа ме изнервира свеки денес. Тоа што му купивме да не сум му го облакала зошто имал многу алишта немало да ги износи. Јас само и реков јас тоа за него го купив и ќе ги носи. Може се налути ама ми е гајле со толку мерак му ги купив и тоа онака баш точни за сега да му бидат. Она вика брзо ќе му омалеле нека стоеле ќе сме ги однеселе некаде :@ како да не.

Мм денес на работа којзнае кога ќе се врати, и за тоа се нервирам и така.

Многу негативен пост знам ама морав негде да се истурам. :devil:

Убав ден женски :*

7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

@Skorpija989 како бе за твои пари, ти што си му купила и друг ќе ти кажува не му облакај???
    Не се нервирај уживкај си, па за твое дете е. Кажи и добро само и терај.

Ние вчера и денес сме кај свеки, не баш радо, ама седам. Уште еден саат па ќе тркнеме до џамбо, па на гости.
    Завчера примивме вакцина па овие денови сме кенкави. Многу плачеше, тт немаше многу, ама морав да дадам ефаралган, никако не се смируваше, никако. Зајде. Ја цицав, ја соблеков, туширав. Не бре вришти.
    Страв ме фати. Се надевам дека толку беше, од утре се враќаме во нормала.
    Така, нешо тапа период, некако ми падна расположение. Мн планови, радување...сега ништо не ми се прави.
    Ми иде да грабнам маж и дете и у недојдија да отидам.
    Е така си се искажав.

orhideea, gjoker4e, jovana03 and 23 others like this.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Добро ден женички:angel:

Нешто Ве нема за викенд?:wasntme: Ние денес станавме во 8 часот (poolparty) и јас се зафатив со спремање Бадникова вечер. Оно да ти било денес , а јас за утре се спремав(facepalm) Ако не се слушнев со сестра ми и да ме праша зш понеделник па не ли е 24 недела?|( Јас силна па се карам неее календарот вика понеделник. Па ќе испаднев ниедна вера :sweat:
    Лебче испечено, зелник, сарма спремани,грав уште да потпржам и нешто благо можеби да направам :wasntme: и спремна сум:rock:
    Мм ми го даде поклонот волнени панталони ми купил баш за оваа атмосфера уште блуза со елен ми фали и рогови:rofl: Јас ништо немам за него, ај вечерва можеби баба мраз да дојде:lol:
    Ќерка се чуваше со тате цел ден ама пак ќе дојде во кујна кај мене да ме исконтролира т.е да заборавам нешто во спремањето:lol:
    Останав уште кујна да досредам и да се избањам и издепилирам, веѓи и бркови средени, е роговите ми стојат цел ден нешто го карам мажето. Ама откако пиев Б комплекс и роговите ги средив:rofl::rofl:

Многу се расфалив не личи на мене. Поздрав мајки и убав остаток од ден^_^:hai:

orhideea, Kaetana, gjoker4e and 28 others like this.
  9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Јас првпат да пишам подлегнала покрај телевизор. Имав турбо две три недели ама ги преживеав. Денес сме сите на ручек со моите па нема готвење. Викендов ми е само убави работи. Делиме пакетчиња по деца добиваме пакетчиња, мераци. Си го сакам овој период, само снег ми фали годинава за потполно доживување.

10. M&M

M&M Форумски идол

Денес нешто сум решила ептен вредна да бидам :) . Како станав сабајле сега малку седнав. Им спомнав на децава палачинки дека ќе им правам за доручек и не ме оставија кафето да го испијам морав одма да се ставам во акција, после чистење турбо 2 саати па со деца навор на шетање па ја заспав малава и се пуштив по продавници. Ништо немав земено па успеав за големите внуци по една ситница, и нешто за мојов да импровизирам бидејќи тоа што сака не можам да најдам. Може ќе се разочара а може па и да му се допадне ќе видам. Уште за малово ама за неа ми е лесно. Инаку и јас не ги сакам гужвиве ич, прелетувам низ продавница да завршам работа инаку ќе пукнам внатре. Испазарив нешто за по дома, ручавме и сега се оптегнав едно кафе на раат. Малоно спие од 1:30 ќе биде весело вечер пак. Ептен се успива преку ден, додека заспие е досадна ама кога ќе заспие не можеш да ја расониш, се мислам дал да ја будам. А имам уште еден тон работа по дома ама малку ме совлада умор.
    Денов е преубав, баш е температурава добра за вечер до град да отидеме да прошетаме ама мм е на прослава па тешко.
    Може да си ги прошетам јас низ населба малку ако стигнеме со синко прво домашно да напише.ако не го буцкам јас никогаш нема да заврши, како ќе биде од догодина кога ќе имаат повеќе за учење не знам.
    Се заборавив јас од пишување :)

gjoker4e, jovana03, Monella and 25 others like this.
  11. danichap

danichap Moderator Staff Member

Добра вечер мајки.
    Деновиве сме во празнично расположение:inlove:.

Мажот ми е католик, иако не некој верник, сепак ја почитуваме традицијата а и не испуштаме можност за вкусен оброк и убави фамилијарни моменти.

Симболично накитивме низ куќа, малку трпезарската маса, вкусна храна и 24 часа на ден само за нас и децата. Веќе почнавме со отпакување на некои одамна купени поклони, па големата е чиракот а мм е мајсторот при монтирање на истите, а малото скака во џамперот покрај нив.
    Со задоволство го поминувам пола ден во кујната во готвење и спремање на храна и лимонади а мм не може да се изнаигра со децата и повтрува по сто пати колку многу жали што работата му крати толку многу од времето кое би сакал да го помине со нас.

Чудно.
    Тишина, едноставност и некоја монотонија а доловува таква смиреност и хармонија во срцево.
    Толку малку а толку многу. Само малку време на арсполагање да си го посветиме на сами себе и на фамилијата и батериите веќе се наполнети.
    И утре ќе го поминеме денот како денес. Дома, со мала прошетка по ливадиве колку децата да ги фати воздух.
    Од вторник здравје боже може малку да шетнеме.

Детево цел ден меле јаде нешто. На нејадачов наш и се отвори апетит од дома седење со нас, па слатко си јаде се што ќе ис е принесе. И влијае опуштената атмосфера, без брзање за во градинка или умор од истата. Дете, кога ќе види полни чиниите кај нас се сили и она да изеде што повеќе.
    Утринава испратив и пратката за кај брат ми, таман на време ќе стаса и таму и ќе освои неколку насмевки и ќе донесе задоволство на нивните лица.

Пријатна вечер на сите :f:

12. Mari-Ja

Mari-Ja Популарен член

Tolku ne sum se smeela ne pamtam od koga, da si ziva i zdrava.
    Kolaci pecam da ne mi izgorat ke pisam posle :D

13. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Добро вечер мамички. Одамна не сум пишала тука. Детево ме побудалува :( со јадењето сме крш, денеска за да изеде една сарма моравме да се служиме со закани и триста чуда. Мразам со сила да ја ранам ама голема е веќе не можам да ја прелажам никако. А ко ќе ја видам колку тешко оди по голема нужда и колку и е слаба крвната слика се обвинувам сама себе што не успевам да исфорсирам повеќе зеленчук ;(.
    А допрва со бебе колку ќе имам време да се убедувам со нејзе уфффффффф. Во паника сум неверојатна, не знам како ќе успеам се сама.
    Сакам еден предновогодишен шопинг за себе и за ќерче, сакам да и купам се што ќе посака и да и ги запакувам под елка. Се надевам ќе успеам, се потешко и потешко ми е да се движам

gjoker4e, jovana03, Monella and 18 others like this.
  14. Arien

Arien Истакнат член

Здраво мамички :hai:
    Да се јавам во вечерниве часови. Сите позаспани, а јас роворам низ станов.
    Неделава ми помина турбо. Заболекар, ортопед, други доктори термини битно пред новогодишно успешно завршено за оваа година толку од другата опет јово на ново :doh:(facepalm). Јануари ми е полн со термини :@.
    Душичево мое да си го изедам (heidy) срцка мала, а среќа голема ни е :inlove::angel:.
    Вечерва си гледавме филм Добриот Арло и душиче се разбира малку тажна, па се радува, па се плаши и премногу прашува :lol: па и објаснував кажував и вика ја мама ваув мама јупиии злато мајкино. И така заспа жива радости.
    @Lolipop23 среќен роденден преубава торта и декорација :hug:.
    Инаку за споредување на дечиња никогаш не сум споредила ниту сум се осудила. Баба ми викаше сите прсти на ракава не ми се исти, па така ни децата, а имаше пет деца. Така да кој и да се осуди да ми споредува деца со еден збор ќе им запечатам уста, па кој сака нека биде.
    Ќе заборавев уште нешто завчера мм и малава излегоа да прошетаат додека јас завршам нешто низ дома и бевме договорени да се чекаме на едно местенце и кафенце да испиеме и малава да си игра. Одам јас малава се фатила за косиче и трча во мене и вика тата папа бзззз најн мама. (y) Супер одма ми текна што се случило |( :drunk: . Мм се смее, а таа душиче ми се жали и тој вика седна што седна кога виде што ќе и прават кога вресна дете најн мама мама :rofl::emo: ами не што си мислеше ти ќе ти дозволи да ја ишишаш (n) :shake:. Туку сега ми направи и мене мака на глава :envy:за жива глава не сака два дена чешел вкоса да и ставам :whew: вика ооо мала ... И името си го кажува :lol:. Ќе чекам да и помини уплавот од фризерот на татко и ]:) уствари фризерка била :rofl: ама ништо не успеале:lol: за памет да му е на мм за друг пат :lol:.
    Толку за денес да одам да се истуширам и на спиење ]:) додека мм не заспал :lol:.
    Мирна ноќ мамички :hai: :* :hug:.

orhideea, Ano, jovana03 and 20 others like this.
  15. Mari*

Mari* Форумски идол

Добро вечер мајки

Мажињата на спална а ние вдневна играме со коцки
    Синко го заспа татко му за 5 мин (facepalm) грчи до овде го слушам

Керка се надевам до 2 ке заспие,на враќање преспа повеќе од 2часа а касно беше па сега ке се чуваме до сабајле :worried:

Ние овие два дена удривме на шетање
    Малку шопинг,се забавувавме на рингишпил и гости истеравме
    Убаво ни помина викендот....
    Сега со нови сили со секојдневието во нашето селце :)

Битно големава се изнаигра со дечињата таму
    Колку беше среќна...скокаше ,се превртуваше,демек паѓа, не знаеше што да направи побрзо :angel:
    Секогаш е сама па ова излегување и нејзе и дојде добро :$

Би сакала да имам некој и јас од фамилијата поблиску :(
    Ми недостигаат моите луди братучетки
    Со нив секогаш добро си поминував дури бевме во Мк

Ах носталгија...тешка е далечината :|

Ај дури немам почнато и солзи да леам да не мислам толку :D
    Никаде нема лесно,секогаш нешто фали
    Битно живи и здрави :inlove:
    Бреее се растажувам,сама си се тешам....Господ нека ми го чува паметот :D

Добра ноќ мајки :*

Kaetana, orhideea, Ano and 27 others like this.
  16. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Навидум добар ден, убаво почнат, нервозно свршен...
    Сами бевме со малата, па она толку суперска беше што можев низ дома да средам многу работи, ручек да си направам, да пеглам, чистам, перам... па и да играм со малата. Организирав и една прошетка до игротека , малата да поигра... Досадно и е дома, дефинитивно детево мое не може цел ден дома да го минува денот, а јас колку можам да ја занимавам? Можам час , два на кратка прошетка, или во игротека... повеќе не можам.

Излегов на кафе со другарки, оставив дом во нормална состојба, ме немаше еден ипол час и кога се вратив дома и начекав лудница. Се чуваа со татко и, не знам како постигнале ама станот личеше како крадци да влегле и да барале злато,пари... Демолиран! Како истовремено играле и со пластелин, и со дрвени боички, и со водени и со фломастери и со мрсни... со кукли, со топки, со сите коцки што ги имаме, со сликовници... Растуриле кревет во спална, кревет во денвна, детски кревет... Јаделе, се преслекувале, правеле смути и не наместиле ништо... за час и 30 минути, како бре успејаа? Можеби и хормоните ме лудејат, ама искрено им се изнавикав, па и се расплакав.
    На крај од денот немам атом енергија , не можем од умор ни да заспам, а не да чистам по нив...
    Убаво се рчнавме со ММ, па ете го собира играчки во детска, оти чистачката (јас) е лута и хистерична!

orhideea, Arien, Sanja1105 and 32 others like this.
  17. Bojana 123

Bojana 123 Истакнат член

Така е, кога маж чува дете дома сам, се што си направила во текот на денот паѓа во вода.Браво за тебе што можеш толку работи да завршиш преку ден, јас искрено ако некој не мие го почува бебево неможам ништо да завршам. Навистина незнам како да се организирам со две деца од кое еднотоместо оди на училиште а другото е малечко бебенце.Имате ли помош од Вашите мажи, мојот гледа само кривина да фати негде како да не е свесен дека без помош не можам ништо, дури и вона 2 или 3 чсасот појадувам,хаос.Какво е Вашето искуство со домашните обврски

kristina.k and snegulkata like this.
  18. eli25

eli25 Форумски идол

Добро утро мајки :)
    Се чекирав пред лили :angel:
    Стандард бебо во 6 стана еве го се превртува на спална до мене и ми зирка во телефонот :lol:
    Викендов 200 на саат , истеравме шопинг кај соседите, прослава од работа и гости :sweat:
    За гостите ... мн се нервирам кога родителот мува не го лази а децата немирни. Значи а да не се каже. Незнам ни јас што се направиле :(
    Ќе пукнев :envy:
    Врв беше кога се свртев и гледам бејби му го бришат лицето со тоалетна хартија :envy: Целиот ми е црвен сега во лицето :sweat: Не го оставија да спие го закачкаа , душиче... затоа првпат сврза 7,8 саати сон .
    Тоа накратко .

@Цвет88 се смиривте со свекрва ти?така те прочитав

19. M&M

M&M Форумски идол

Немој да се нервираш џабе не функционираат како нас :) . Важно дете среќно наиграно.
    Во саботата се чуваа исто со мм, успеал до 9:30 да ги најаде и ручек да направи па ги носеше на дедо мраз, тоа што јас саат време ја средував кујната небитно, важно деца нашетани изиграни а и ручек имав.
    Убав некако денон вчера иако не застанав цел ден, ги прошетав малку и вечерта да се истрча малоно за да заспие поручекта 3 саати ги отспа едвај ја станав. Добро што пред 11 заспа.
    Уф ајде да се изгура неделава па 3 дена дома, после и распуст барем нема спремање дете од сабајле полесно ќе е :)
    Добро утро и убава последна недела од годинава на сите :)

Arien, supergirlmb, Ano and 19 others like this.
  20. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Добро утроооооо
    Ели дошла пред мене ама се надевам тука некаде е да земе кафе :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:

Седете сега да ви кажам за Дедо мраз вчера :D:D
    Прво малиот ми беше заспан а веќе беше 1 саат. Дедо мраз договорен за во 2. Внука ми појдена накај нас.
    ГО будам и во рок од 15 мин го преоблакам хранам му одат гости и оп дедо мраз се јавува подранил едно 40 мин :o За сето време чукам каде стигнам и и велам на внука-леле нешто оџакот ни чука изгледа мачка има заглавено внатре :lol: а мм вели-а да не е дедо мраз. Нее бе велам, дебел е дедо мраз , нема да го собере ако нема кој да го бутне (баба мразиците де) :shake:
    Трчам долу им давам се подароци кои чекаа во кола (хаос), и им ја кажувам приказната. Човекот што сликаше испадна го знам и е мнооогу профи во вакви работи. Вели сега таа нека отвори. :lol:
    Одам горе и велам нема мачка :shake: Не знам што чука.
    Чукаат на врата и велам ајде ѕирни ти , тебе мачките те сакаат може ќе излезе, може од мене се плаши :lol:
    Отвара врата и -ДЕДО МРАААААЗ !!!!! :party::party::party::party::party::party::party: (шкрап сликарот прв момент на реакција . алал да му е за тоа) Не било маче,, дедо мраз било :rofl::rofl::rofl: Баба мразиците успеале да го протнат преку оџакот на зградата (а уз пат ме праша зашто имаме оџак кога имаме парно :whew: е тука малце се збунив, дете од 5 год ме реши) Малиот де се радуваше де плачеше од дедо мраз ама битно се сликаше :D:D
    И понатаму ви е јасно, сликање, отварање подароци, хаос цел стан, гунгула.....
    Дедо мраз замина ние седевме до некаде 6 попладне. Деца играа, ние нарачавме ручек, муабети смеење и ...празниците ни започнаа од вчера ^_^
    Дете заспа во 7 преморено мислам една положба не смени до 7 сабајле.
    Мами одам да правам кафе, дојдов само да ви ставам на вас и да ви раскажам ова, ќе ве читнам пак подоцна
    Убав ден имајте :f::f::f: